luni, 19 iunie 2017

Expoziție de ceramică




Arta plastică contemporană românească 


Eugen Ciaoncă 


Galeria UAPR, Alba Iulia 


15 iunie 2016





Omagiu lui Caragiale




Ploiești 


22 iunie 2017





   În urmă cu mai bine de un secol, se stingea din viaţă, la Berlin, cel care avea să fie socotit drept cel mai mare dramaturg român. În Ploieștiul copilăriei și adolescenței sale, în orașul pe care Caragiale și l-a adjudecat pe deplin, omagiul e mai mult decât firesc, e un semn de profundă prețuire.
   Muzeul Ion Luca Caragiale, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, spațiu ce păstrează valoroase mărturii ale vremelnicei existențe lumești a marelui dramaturg și a nemuritoarei sale universalități, va marca joi, 22 iunie 2017, la ora 10:00, la sediul său din Ploiești, Str. Kutuzov, nr.1, împlinirea a 105 ani de la moartea scriitorului.
    Evenimentul omagial va debuta cu parada îndrăgitelor personaje caragialiene, întruchipate de elevii Școlii Gimnaziale din Berceni, județul Prahova, ai Școlii Gimnaziale Nicolae Lahovary din Trestieni, județul Giurgiu, și ai Școlii Gimnaziale Nr. 188 din București. Îmbrăcați în costume de epocă, tinerii artiști vor porni de la sediul Muzeului Ion Luca Caragiale către bustul scriitorului din apropierea Muzeului Ceasului Nicolae Simache, unde personajele vor prinde viață. Spectacolul va fi urmat de recitalul ansamblului vocal Floricica al Zonta Club Ploiești, coordonat de înv. Marcela Enache și de depuneri de flori la busturile scriitorului din curtea muzeului și din vecinătatea Muzeului Ceasului.

Simpozion, expoziție, târgul colecționarilor




Colecții și Colecționari 


Piatra-Neamț 


23 - 25 iunie 2017





Pe simezele teleormănene




Arta plastică contemporană românească 


George Costea, Adonis Ghițulescu 


Prefectura Teleorman, Alexandria 


23 iunie 2017






Secvențe




Arta plastică contemporană românească 


Eugen Dornescu 


Galeria Art Nouveau, Târgu Mureș 


23 iunie 2017







Eveniment cultural bârladean




Lansare de carte 


Biblioteca Municipală Stroe S. Belloescu, Bârlad 


23 iunie 2017 






Cununa soarelui, cicoarea cerului




Muzeul Crama 1777 


Valea Călugărească 


24 iunie 2017






    La Solstițiul de vară, de Ziua Soarelui și a Sânzienelor, pentru a avea parte de dragoste și a vă bucura de frumusețea și puterea vindecătoare a florilor, sunteți așteptați pe Prispa Muzeului Crama 1777 din Valea Călugărească, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, la Serata muzeală Cununa soarelui, cicoarea cerului sâmbătă, 24 iunie, începând cu ora 17:00.
    Vă vor fi dezvăluite tainele Horei Sânzienelor, Legenda Doamnei Florilor și rostul și puterea simbolurilor solare în cultura populară românească.
    Totodată se va celebra în “haine de gală”, cu cununi de grâu și flori de câmp, Ziua Universală a Iei și dacă nu aveți propria ie sau cămașă populară, Muzeul Crama vă pune la dispoziție, doar pentru fotografii, ii și cămăși populare dintr-o colecție particulară, de excepție.
(Muzeograf Emilia Savelovici)

Originea lumii




Lansare de carte 


Rita Petro 


Muzeul Național de Istorie a României, București 


21 iunie 2017





    Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) are bucuria de a găzdui lansarea volumului de versuri Originea lumii (Ed. Corint, 2017), al poetei albaneze Rita Petro, ce va avea loc în data de 21 iunie, ora 16:30, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, București.           Intrarea este liberă. Evenimentul, care se va desfăşura în prezenţa autoarei, este organizat de asociaţia Liga Albanezilor din România, reprezentantul oficial al minorităţii albaneze din ţara noastră. Traducerea versurilor este semnată de Marius Dobrescu şi Luan Topciu.
***MNIR

București, de ce îl iubești. Foto-interviuri




Expoziție de fotografie 


Cristina Nichituș Roncea 


Muzeul Municipiului București 


24 iunie - 23 iulie 2017





    Sâmbătă, 24 iunie 2017, la ora 17:00, la Palatul Suțu din Piaţa Universităţii, are loc vernisajul expoziției București, de ce îl iubești. Foto-interviuri realizată de artista Cristina Nichituș Roncea.
   "Bucureşti - Întâlniri, iubiri, despărţiri, bucurii, tristeţi, satisfacţii, toate acestea le datorez acestui oraş şi pot spune acum, după ani buni petrecuţi aici, că îl iubesc!". De la acest citat din Nicu Alifantis (Călator între maluri) am pornit un demers video-fotografic, întrebând artişti, scriitori, profesori, actori, regizori, sportivi, jurnalisti, fotografi sau academicieni "De ce iubiţi Bucureştiul?".
    Personalităţi de marcă ale Bucureştiului ne povestesc, în mediul lor creativ, ce cred despre oraşul nostru, capitala României. Video-mărturiile si fotografiile acestora vor fi prezentate începând cu 24 iunie, la Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suţu, într-o nouă expoziţie a artistei Cristina Nichituş Roncea, prima dintr-o serie dedicată valorilor Bucureştiului.
    Nume importante, unele bine cunoscute, cum sunt Andreea Marin, Nicu Alifantis şi Mitică Popescu sau Grigore Leşe, Medeea Marinescu şi Ana Maria Brânză, altele mai cunoscute în mediile de specialitate, cum sunt comisarul Florin Şinca, "antrenorul de genii" Florian Colceag şi istoricul Larry Watts sau academicienii Leon Dănăilă, Dinu C. Giurescu şi Dimitrie Vatamaniuc, ne-au divulgat de ce iubesc Bucureştiul.
    Vernisajul are loc de Ziua Universală a Iei și va începe la ora 17:00, cu un concert al trio-ul de muzică irlandeză Galateea. Invitaţi de seamă vor vorbi despre experienţele lor bucureştene după care, pentru că evenimentul are loc chiar de Ziua Iei, va urma o sesiune specială de fotografii pentru mame şi copii în ii. La final, prin tragere la sorţi de către un copilaş, o mămică participant va primi cadou un aparat foto compact. Vă aşteptăm!
    Expoziția va putea fi vizitată în perioada 24 iunie – 23 iulie 2017, de marți până duminică, orele 10:00 - 18:00.

Atelierul lui George - din tainele și meșteșugul poeziei




Lansare de carte 


George Lână 


Biblioteca Germană Alexander Tietz, Reșița 


21 iunie 2017







Theatrum mundi




Arta plastică contemporană românească 


Galeria Romană, București 


22 iunie - 22 iulie 2017



    Galeria Romană are plăcerea de a vă invita joi, 22 iunie 2017, începând cu ora 19:00, la vernisajul expoziției Theatrum mundi.
    În cadrul expoziției vor expune : Constantin Flondor, Horea Paștina, Christian Paraschiv, Ion Grigorescu, Mihai Sârbulescu, Matei Lăzărescu, Valentin Scărlătescu, Dan Mohanu, Cristian Dițoiu, Constantin Ținteanu, Mircea Roman, Ruxandra Grigorescu, Bogdan Vlăduță și Florentina Voichi
    Din nevoia de a da vieţii un înţeles care de multe ori îi scapă, de a ordona Haosul care îi provoacă nelinişte şi spaimă, omul instinctiv a încercat să se pună pe sine în centru, să masoare nemăsuratul cu trimiteri permanente la făptura proprie, să aşeze şi să controleze obiectele în aşa fel încât, între pereţii unei încăperi, să reproducă Universul şi într-un anumit sens să-l reinventeze.
    Teatrul Lumii sau Teatrul Memoriei, după cum mai este cunoscut Cabinetul de curiozităţi, preferă starea de împietrire a obiectelor golite parcă de viaţă, în opoziţie cu Lumea aflată în continuă mişcare şi turbulenţă, plină de pasiune şi suferinţă, care precum Șarpele Mitic este pradă şi prădător totodată, se autodevorează şi renaşte în permanenţă.
    Precursor al muzeului modern, cabinetul ne arată un fascinant univers al obsesiilor şi pasiunilor, al ambiţiilor şi vanităţilor, un loc în care dorinţa de cunoaştere este de nestăvilit. Alcătuit din colecţii enciclopedice de obiecte aparţinând istoriei naturale şi geologiei, etnografiei, din pictură şi sculptură, artefacte religioase şi antichităţi, menirea lui este să uimească şi să surprindă.
    Cabinetul propus de noi vrea sa fie un loc în care privitorul să dorească a cunoaşte povestea din spatele fiecărui exponat, să ceară lămuriri iar în lipsa acestora să-şi dea singur răspunsuri, cabinetul ideal este cel în care orice explicaţie imaginată, oricât de fantezistă, este plauzibilă.
Expoziția este deschisă în perioada 22 iunie-22 iulie 2017, 
de luni până vineri: 10:00-18:00 și sâmbătă: 10:00-15:00.
Vă așteptăm cu drag!