vineri, 19 mai 2017

Oameni din țara mea




Arta plastică contemporană 


Samar Draie 


Biblioteca Națională a României, București 


19 - 31 mai 2017







Istorii pe hartă




Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi 


București 


20 mai 2017





    Vă așteaptă cu drag mâine, de Noaptea Muzeelor 2017, de la ora 18:00, cu Istorii pe hartă
 – mai multe activități special pregătite pentru voi:

În curtea muzeului și pe terasă:

- începând cu ora 19:00 copii vor putea confecționa busole sau vor putea face hărți cu mirodenii. Aceste activități necesită înscriere prealabilă la adresa educatielbt@gmail.com;
- începând cu ora 20:00 până în jurul orei 23:00 - concert de jazz care se va repeta la intervale regulate de timp;
- cafeneaua M60.
În interiorul muzeului:

- vă invităm la o Vînătoare de indicii, o investigare a unor hărți ce vă vor revela istorii interesante despre cartografie, muzee și orașe europene;
- la parter - Expoziția de carte de artist realizată în colaborare cu editura franceză Transignum, cu sprijinul Institutului Francez din București;
- începând cu ora 21:00, la etajul II va avea loc un Concert de chitară clasică ce se va repeta la intervale regulate de timp.

Pământ breton, pământ românesc, loc de credință




Arta plastică contemporană românească 


Valentin Scărlatescu 


Galeria Romană, București 


10 mai - 10 iunie 2017






   După 30 ani în care nu a expus în România, Valentin Scărlătescu revine pe pământ românesc cu o expoziție de excepție, în care sunt adunate lucrări din întrega sa carieră artistică. Pe fondul unui context cultural efervescent pe scena Bucureștiului în această perioadă, expoziția organizată la Galeria Romană este o declarație de intenție făcută publicului românesc, ce confirmă pe deplin talentul uriaș al unui foarte important artist contemporan.
   Cu o activitate pedagogică și profesională remarcabile, cu un simț al frumosului și al preciziei care transcede canoanele formale ale “academismului”, artistul Valentin Scărlătescu este și restaurator de pictură murală, de opere de artă clasate ca monumente istorice, activitatea sa în această direcție fiind una grăitoare.
   Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și membru al Casei Artiștilor din Paris, Valentin Scărlătescu a participat la numeroase expoziții personale și de grup, în afara țării, distincțiile și premiile obținute venind ca o recunoaștere naturală a calităților artistice și umane excepționale.
   Participant mai puțin activ la expozițiile grupului Prolog (prin prisma
distanței geografice), Valentin Scărlătescu simte și trăiește, prin operele sale, în spiritul autentic românesc care l-a însoțit și îl însoțește în continuare.
   Lucrările sale abordează teme diverse, dintre care amintim peisaje, naturi statice, teme ce explorează natura umană în raport cu Divinitatea, dar și cu Sinele, toate acestea alcătuind un portofoliu unitar, ce argumentează o pregătire profesională solidă dar și un har aparte, poate insuficient explorat și cu siguranță mult prea puțin cunoscut publicului din România.
   Titlul expoziției aduce în atenție lucrări realizate atât în România, cât și în Franța, toate sub semnul credinței și al devotamentului față de locurile care i-au marcat întreaga activitate.

Puf de Înger




Lansare de carte 


Turcu Laurențiu 


Casa de Cultură Florica Cristoforeanu, Râmnicu Sărat 


20 mai 2017







Noaptea Europeană a Muzeelor




Teatrul Vechi Mihai Eminescu 


Oravița 


20 mai 2017






Zilele Românilor din Irlanda




Diaspora română


Irlanda 


27 - 28 mai 2017






Râu de scântei




Lansare de carte 


Constantin Profir 


Muzeul Unirii, Iași 


20 mai 2017







Istoria militară retrăită




Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I 


București 


20 mai 2017




    Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I participă la Noaptea Muzeelor, având ca titlu: Istoria militară retrăită
Acces: gratuit
Program de vizitare: 11:00 - 21:00
    În Holul de Onoare, vizitatorul va fi un coparticipant imaginar la luptele din primul război mondial (1914-1918) prin intermediul expoziţiei temporare Armata Română în vremea Războiului cel Mare, 1916-1918. Expoziţia este dedicată participării Armatei Române la luptele desfăşurate în cursul Primului Război Mondial, eveniment istoric de la care se comemorează 100 de ani.


   Vizita publicului, care va trece pragul instituţiei, va continua cu o incursiune în istoria militară străveche şi veche a României, având ocazia să admire printre varietatea de exponate: idolul neolitic antropomorf din marmură de la Reşca Romula, cea mai veche reprezentare a cavalerului trac (danubian) cunoscută de până acum sau prima reprezentare a zeiţei dalmate Dardanike, vasul ceramic cu inscripţii creştine sec. III descoperit la Copăceni etc.