miercuri, 17 mai 2017

Noaptea Muzeelor




Muzeul Bucovinei 


Suceava 


20 mai 2017








Ritual de trecere




Arta plastică contemporană românească 


Sorin Purcaru 


Muzeul Unirii, Iași 


20 mai - 20 iunie 2017







Fericirea e un ac de siguranță




Lansare de carte 


Râzvan Exarhu 


Librăria Cărturești Verona, București 


18 mai 2017





    Vă invităm joi, 18 mai 2017, la o întâlnire cu autorul, povestitorul, ironicul, curiosul, carismaticul Răzvan Exarhu, cu ocazia lansării primei sale cărți, Fericirea e un ac de siguranță, cu ilustrații de Andreea Chirică. O carte care vă va face să râdeți cu lacrimi, dar și să plângeți la câteva rânduri distanță.
    Veți putea afla că sănătatea e sănătoasă, că “laicul pe Facebook a devenit o formă a credinței”, că șlapul și șaorma cu de toate ar trebui să figureze pe stema României... Cartea cuprinde multe informații utile: când ar trebui să te culci la loc ca să nu dai foc la casă, ce poate fi mai cool decât să fii hipster, de ce iubiți sportul dacă fumați mult? Veți putea citi și despre o fericire tristă, despre o altfel de Românie, care nu mai există, despre cum ne pierdem viața încercând să trăim.
   Participarea la eveniment este gratuită în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări la adresa evenimente@curteaveche.ro.
   Lansarea va avea loc începând cu ora 18:00 în pergola din Grădina Verona (Librăria Cărturești Verona, Strada Pictor Arthur Verona 13-15, București). 
  La eveniment vor fi prezente Andreea Chirică, ilustratoarea cărții și Irén Arsene Máté, co-fondatoarea Curtea Veche Publishing. După ce ultimele zile au însemnat un schimb de întrebări provocatoare și răspunsuri pe măsură pe rețelele de socializare în jurul hashtag-ului #acdesiguranta, Răzvan Exarhu va răspunde acum și întrebărilor publicului.

Noaptea Muzeelor




Muzeul Castelul Corvinilor 


Hunedoara 


20 mai 2017





    Primăria Hunedoara, Muzeul Castelul Corvinilor și Muzeul de Arheologie, Istorie si Etnografie Hunedoara vă invită la Noaptea Muzeelor, eveniment care avea loc în data de 
20 mai 2017, la Castelul Corvinilor.

Programul evenimentului este următorul:

Ora 18:00 – Festivalul Luminii
Ora 19:00 – Vernisaj Casa Breslelor
Ora 20:00 – Vernisaj expoziție fotografică Alchimii subiective
Ora 21:00 – Vernisaj expoziție Lapidarul renascentist al Castelului Corvinilor
Ora 22:00 – Video-mapping
Ora 23:00 – Video-mapping
Ora 23:15 – Concert BAB
Ora 24:00 – Video-mapping
Ora 01:00 – Video-mapping
Ora 02.00 – Închidere

Liric & Ludic




Arta plastică contemporană românească 


Cătălina Codreanu 


Cercul Militar Național, București 


15 - 28 mai 2017






Martha Bibescu și vocile Europei




Lansare de carte 


Alina Pavelescu 


Bookfest, Romexpo, București 


27 mai 2017






La standul Editurii Corint.

Noaptea Muzeelor




Muzeul Etnografic al Transilvaniei 


Cluj - Napoca 


20 mai 2017





    Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează Noaptea Muzeelor 2017, în cadrul evenimentului european cu același nume. Se vor organiza mai multe evenimente în Parcul Etnografic Romulus Vuia (secția în aer liber - str. Tăietura Turcului).
   Programul de vizitare va fi 10:00-18:00. Accesul este gratuit.
    Expoziția permanentă în aer liber cuprinde 2 sectoare: unul tehnic şi unul al gospodăriilor zonale, organizate spaţial pe numai 16 hectare, într-o reţea aerată ce sugerează structura unui sat tradiţional răsfirat. Primul sector include instalaţii tehnice şi ateliere ţărăneşti databile în perioada secolelor XVIII-XX, care ilustrează tehnicile tradiţionale de prelucrare a lemnului şi a fierului, de obţinere a aurului, de prelucrare a ţesăturilor de lână, a lutului, a pietrei, de măcinare a cerealelor şi de obţinere a uleiului comestibil. Al doilea sector conţine gospodării ţărăneşti tradiţionale reprezentative pentru zone etnografice distincte din Transilvania, cuprinzând construcţii datate în perioada secolelor XVII-XX, echipate cu întregul inventar gospodăresc necesar. Selectate riguros, cu discernământ şi probitate ştiinţifică, în urma unor îndelungate campanii de cercetare, de către trei generaţii de muzeografi etnografi, stimulaţi de devotamentul profesional al unor personalităţi marcante, de talia regretatului Valeriu Butură, construcţiile expuse - majoritatea datate prin inscripţii - se numără printre cele mai vechi şi mai valoroase monumente de arhitectură din patrimoniul etnografic al României. (Parcul Etnografic Romulus Vuia, str. Tăietura Turcului)
    Crosul Muzeului - Transylvania Ethno Run – concurs de cross, pe un traseu de 2 km, în care concurenții vor parcurge mai multe ture, în funcție de experiență. La ora 12:00 va începe categoria 4 km, iar la 12:30 categoria 8 km. Premierea va avea loc la ora 14:00. La finalul concursului, concurenții care vor obține premiul I, vor fi recompensați de către Muzeul Etnografic al Transilvaniei cu câte 1 abonament anual de intrare la muzeu (Parcul Etnografic Romulus Vuia, str. Tăietura Turcului)
    Atelier şi demonstrații de olărit tradițional cu participare și din partea publicului, cu o introducere teoretică despre tehnicile ceramice ale dacilor, susținute de renumitul artist popular Daniel Leş. Activitatea va avea loc între orele 14:00-18:00, cu limita de 20 de locuri pe atelier. Pentru detalii și înscrieri: +40 757 359 271 Codruța Pop (membru și cofondator Caolin) (Parcul Etnografic Romulus Vuia, str. Tăietura Turcului)
*** Vă anunțăm că s-au ocupat cele 20 de locuri pentru participanți la atelierul maestrului Daniel Leș. Publicul doritor doar să asiste este așteptat între 14:00-15:00 pentru susținerea teoretică și între 15:00-18:00 pentru demonstrația practică a celor 20 de participanți înscriși și a maestrului Daniel Leș.

Muzeele și istorii contestate




Complexul Muzeal de Științele Naturii Ion Borcea 


Bacău 


18 mai 2017


 



    În data de 18 mai 2017, la nivel mondial se serbează Ziua Internațională a Muzeelor. Tema pentru anul 2017 este Muzeele și istorii contestate. Această zi își propune să contribuie la promovarea ideii că muzeele sunt un mijloc important de schimb cultural, de îmbogățire a culturilor și de dezvoltare a înțelegerii reciproce, de cooperare și pace între popoare.
    Cu acest prilej, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Ion Borcea vă invită să vizitați expozițiile deschise către public la cele trei subunități ale sale.
    La Muzeul de Științele Naturii sunt deschise expozițiile permanente: Păduri din România, Ocrotirea naturii, Flori din adâncurile Terrei și expozițiile temporare: Aloe vera – planta minune, Plante carnivore, Viciile – tentaţii înşelătoare, Din lumea insectelor. De asemenea, o plimbare în sera muzeului vă oferă momente de relaxare, o ocazie de a vedea specii de plante interesante și de a afla detalii privind biologia lor.
   O vizită la Vivariu vă oferă posibilitatea să observați animale vii. Astfel, puteți accesa informații științifice și puteți afla lucruri interesante despre specii exotice și autohtone de pești, amfibieni, reptile și păsări.
   Observatorul Astronomic Victor Anestin are deschisă expoziţia permanentă Universul – de la Pământ la stele şi expoziţia temporară: Astropoezie. Prin spectacolul de planetariu puteți face o călătorie virtuală prin Univers, prilej de cunoaștere și delectare.
Programul de vizitare este:
Muzeul de Științele Naturii: 10:00 - 18:00
Vivariu: 9:00 - 17:00
Observatorul Astronomic Victor Anestin: 10:00 - 18:00
Intrarea este liberă!
Ne puteţi contacta la:
Telefon 0234/512006 – Muzeul de Științele Naturii
Telefon 0234/ 535 564 - Vivariu
Telefon 0234/513724 – Observatorul Astronomic
Vă aşteptăm!

Conferințele de istoria artei




Orient vs. Occident 


Pavel Șușară 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


16 mai 2017