sâmbătă, 13 mai 2017

Urme în timp




Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa 


București 


20 mai 2017





    Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa are plăcerea de a vă invita sâmbătă, 
20 mai 2017, începând cu ora 16:30 la Urme în timp, un eveniment complex care deschide Noaptea Muzeelor de la Antipa cu o lansare de carte, un vernisaj și o masă rotundă cu invitați de prestigiu.
    Programul special al evenimentelor prilejuite de Noaptea Muzeelor de la Antipa va debuta cu lansarea cărții Originea speciilor, de Charles Darwin, apărută anul acesta la editura Herald, urmată de vernisarea expoziției temporare Urme în timp, în prezența paleoartistului Eduard Olaru. Expoziția ilustrează evoluția și originile omului modern prin reconstruiri grafice a 16 specii de hominide.
   Începând cu ora 18:00, timp de două ore, invitați de prestigiu vor participa la o masă rotundă organizată în Atrium-ul Muzeului, în apropierea scheletului de Deinotherium gigantissimum, care va fi transmisă în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi video on line pe www.radioromaniacultural.ro. Elementul surpriză al serii îl constituie dezbaterea interactivă, în care publicul va juca rol de invitat, putând adresa în mod direct întrebări participanților la întâlnire. Dezbaterea va fi moderată de Corina Negrea, realizator de emisiuni de ştiinţă la Radio România Cultural.
    Pe parcursul serii, publicul va avea ocazia să viziteze gratuit expoziția permanentă a Muzeului, începând cu ora 18:00 și, totodată, să participe la o serie de activități specifice de cercetare, care vor avea loc în curtea Muzeului, începând cu ora 22:00. Digi Animal World va fi prezent și în acest an la Noaptea Muzeelor de la Antipa, oferind vizitatorilor scurte proiecții de filme documentare, precum și alte surprize.

Programul detaliat al evenimentului Urme în timp este următorul:
-             16:30 - 17:00 – lansare de carte Originea speciilor*;
-             17:30 - 18:00 – vernisarea expoziție temporare Urme în timp*;
-             18:00 - 20:00 – masa rotundă pe tema teoriei lui Darwin despre evoluția speciilor și impactul ei asupra societății;
-             18:00 - 24:00 – vizitarea gratuită a expoziției permanente a Muzeului;
-             18:00 - 24.00 – proiecții de filme documentare oferite de Digi Animal World;
-             22.00 - 23.00 – colectare entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale, sub coordonarea specialiștilor din Muzeu**;
-             22.00 - 23.00 – interceptarea sunetelor de lilieci din grădina Muzeului „Antipa” cu ajutorul detectorului de ultrasunete, sub coordonarea specialiștilor din Muzeu**.
*) Participarea la aceste evenimente se va face pe baza înscrierii prealabile pe email info@antipa.ro, în limita a 100 de locuri.
** Demonstrațiile realizate de către cercetătorii Muzeului Național de Istorie Naturală 
Grigore Antipa se vor face numai în condiții meteorologice favorabile.
Pe data de 20 mai 2017, în intervalul orar 10:00 – 16:30, Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa va fi închis!

Noaptea Europeană a Muzeelor




Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță


Caransebeș 


20 mai 2017 





   Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa, Primăriei Constantin Daicoviciu și Reţelei Naţionale a Muzeelor din România organizează sâmbătă, 
20 mai 2017, Noaptea Europeană a Muzeelor, eveniment ajuns la cea de-a XIII -a ediţie, în intervalul orar 18:00 (20 mai 2017) - 02:00 (21 mai 2017). Această manifestare culturală de mare amploare se desfăşoară atât la nivel naţional cât şi internaţional, la acest eveniment înscriindu-se muzee din ţară şi străinătate.
    Anul acesta sub patronajul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș se va realiza un circuit expozițional, care cuprinde următoarele obiective:
I. Sediul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș
Expoziții temporare:
Expoziția Omagială dedicată Generalul Ioan Dragalina la 100 de ani;
Expoziţia de pictură naivă: Mihai Vintilă;
Expoziţia: Radu Florescu( viața și activitatea);
Expozitia de arheologie: ,,Noi descoperiri arheologice la Tibiscum și Balta Sarată'';
Expozita: Granița Bănățeană trecut și prezent;
Expozitia de etnografie: ,,Etnos-românesc în munții Banatului''.
II Sediul Rezervației Arheologice Tibiscum din municipiul Caransebeș, sat Jupa.
(La Rezervaţia Arheologică ,,TIBISCUM'', între orele 10.00 – 18.00 se va realiza un circuit expoziţional a sitului arheologic);
III Muzeul Memorialul Daicoviciu din comuna Constantin Daicoviciu deschis de la ora 18:00 la ora 22:00 prezintă obicte personale ale familiei Daicoviciu și câteva descoperiri arheologice din Banatul de Munte.
    Prin urmare, în intervalul orar: 18:00 (20 mai 2017) - 02:00 (21 mai 2017), cei interesaţi vor putea vizita expoziţii ce conturează istoria Banatului Montan.
   Noutatea acestei ediții este conferită de prezența (ora 19:30) pe scena din curtea interioară a Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş a unei echipe de actori din cadrul Teatrului de Vest din Reșița care va susține un spectacol de Magie și Iluzionism Pentru Copii (regia Dan Mirea).

Pe simezele Capitalei




Arta plastică contemporană românească 


Florin Bârză 


Pullman Hotel & World Trade Center, București 


18 mai - 18 iunie 2017







Seară japoneză




Yukio Mishima - Amurgul marinarului 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


15 mai 2017





    Editura Humanitas Fiction vă aşteaptă luni, 15 mai, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr. 38) la o seară japoneză dedicată romanului Amurgul marinarului de Yukio Mishima considerat unul din cele mai importante romane ale cunoscutului autor nipon , comparabil cu alte mari capodopere ale literaturii universale ca Împăratul muştelor de William Golding sau Portocala mecanică de Anthony Burgess. Recent apărut în colecţia Raftul Denisei la Editura Humanitas Fiction, Amurgul marinarului este la prima ediţie în limba română. Traducerea excelentă din limba japoneză este semnată de Andreea Sion.
    La eveniment vor vorbi Mitchievici Angelo, critic literar, Ana-Maria Caia, scriitoare şi jurnalistă, Andreea Sion, traducătoarea romanului şi Serban Georgescu, coordonatorul Centrului de Studii Româno-Japoneze Angela Hondru din cadrul Universităţii Româno-Americane. Denisa Comanescu, director general Humanitas Fiction, va fi moderatorul întâlnirii.
   În partea a doua a întâlnirii, plecând de la tematica romanului, vom discuta despre Codul onoarei şi viata bandelor de cartier din marile oraşe japoneze, un subiect neconvenţional, inedit care ne relevă o altă faţetă a societăţii japoneze.
   Evenimentul are loc în parteneriat cu Centrul de Studii Romano-Japoneze (Romanian-Japanese Studies Center) şi face parte din programul Zilele Culturii Japoneze la Universitatea Româno-Americană.
   Accesul la eveniment este gratuit si se face pe baza unei rezervari prelabile prin eventbook.ro

Pe simezele gălățene




Arta plastică contemporană românească 


Teodor Vișan 


Galeria Nicolae Mantu, Galați 


15 mai - 3 iunie 2017