joi, 4 mai 2017

Omagiu Cornel Chiriac




Radu Nicolescu 


Club A, București 


9 mai 2017





    Max Banush: “Întreaga redactie era formata mai mult din batrâni, oameni fara contingente cu tânara generatie, nefamiliarizati cu noile forme de muzica. El înca nu învatase limba germana. Folosind limba engleza în discutii contradictorii, era adesea cuprins de o mânie pe care nu o putea canaliza.
    În localul ‘Altschwabinger Kneipe’, din centrul Münchenului, numit si ‘Micul Bucuresti’, se întâlnea cu tineri români. Pe multi dintre ei i-a ajutat. Împins de dorul de tara, se hotarîse sa faca o calatorie în România. Cu greu l-am convins sa renunte, spunându-i ca va fi arestat chiar la gara. Era deceptionat de orientarea politica de stânga a multor tineri germani, despre care spunea ca nu au habar despre realitatea din Europa de Est.”

INVITATIE:

   Marti, 9 mai 2017, incepand cu ora 18:00, la Club A va fi omagiat Cornel Chiriac, profesorul nostru de muzica la orele caruia am avut foarte putine absente.
Ar fi implinit 75 de ani.
   “Cornel era produsul tipic al.unei generatii, pe care multora dintre cei mai in virsta le vine greu sa o inteleaga. O generatie pentru care nu exista o cortina de fier sau alte hotare. O generatie, care oriunde s-ar afla, pulseaza in acelasi ritm, iubeste aceleasi lucruri, nutreste aceleasi idealuri, se entuziasmeaza de aceleasi idei, se imbraca in acelasi fel si asculta aceeasi muzica. Acestei intemationale a tineretului contemporan ii apartinea Cornel Chiriac”, spunea Noel Bernard in editorialul din 7 martie 1975 de la microfonul postului de radio Europa Libera
    Cum adică altfel? Adică să rupem cu tot ce înseamnă societate de consum; să spunem nu dominaţiei mărfii, conformismului, să luptăm pentru autonomie şi împotriva alienării. La ce mai trăim dacă ne supunem unor sloganuri?
Trăiască libertatea, la naiba cu establishmentul!
Intrarea libera!
Grafica afisului : Forsea Mihai

Tabăra de arte și meșteșuguri




Arta plastică contemporană românească 


Muzeul Municipal Câmpulung 


5 mai 2017




Vernisaj: 5 mai 2017, orele 17:00 - 18:30.

Ziua Artistului Plastic Băimărean




Arta plastică contemporană românească 


Baia Mare 


5 mai 2017







ASTROFEST 2017




Biblioteca Națională a României 


București 


6 mai 2017





Sărbătorim Ziua Astronomiei împreună cu Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român. 
Ce te așteaptă la ASTROFEST 2017:

- Întâlnire cu Dumitru Prunariu - 36 de ani de la zborul spațial
- Observații astronomice
- Expoziție telescoape profesionale - Telescoape.ro
- Science Talk - Al. Mironov și echipa S&T
- SciKids - science show pentru copii
- Concert de muzică electronică

Vino la AstroFest 2017. Intrarea este gratuită!
Află detaliile programului aici:

Ildiko Zoltan Motiș - Împletitoarea de nuiele




Expoziție fotodocumentară 


Ionică Pîrvu


Muzeul Județean de Artă Centrul Artistic Baia Mare 


5 mai 2017





    Vă invităm la vernisajul expoziției Ildiko Zoltan Motiș - Împletitoarea de nuiele, Fotodocumetar de Ionică Pîrvu, care va avea loc vineri, 5 mai 2017, ora 14:00, în sala de expoziții temporare a Muzeului Județean de Artă Centrul Artistic Baia Mare.

Ilustrație la Divina commedia




Arta plastică contemporană românească 


Margareta Simo Margit 


Muzeul de Artă Arad 


10 mai - 18 iunie 2017






Primum non nocere - între trecut şi viitor




Muzeul Județean Satu Mare 


10 mai 2017





    Muzeul Judeţean Satu Mare, Laboratorul Zonal de Restaurare Conservare, vă invită să participaţi la vernisajul Salonului interjudeţean de restaurare conservare:
Primum non nocere - între trecut şi viitor
   Evenimentul va avea loc în data de 10 mai, ora 12:00, în sala de expoziţii temporare a Muzeului Judeţean Satu Mare, B-dul Vasile Lucaciu nr.21.
   Salonul interjudeţean de restaurare va expune piese de patrimoniu aparţinând urmatoarelor muzee participante: Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj Napoca, Muzeul Cetăţii şi a Oraşului Oradea, Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj Napoca, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău şi Muzeul Judeţean Satu Mare.
    Vă invităm, deasemenea, să participaţi la Colocviul organizat după vernisaj, începând cu ora 13:00, având ca temă aplicarea unui principiu fundamental al restaurării: Primum non nocere (Carta de la Veneţia), măsura în care restaurarea se bazează pe echilibrarea obligaţiilor de a nu dăuna piesei de patrimoniu, dar în acelaşi timp de a acţiona pentru transmiterea acesteia generaţiilor viitoare.
Vă aşteptăm cu drag!


Scriitori contemporani la muzeu




Nora Iuga 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


6 mai 2017





   Programul Scriitori contemporani la muzeu își propune să atragă un număr cât mai mare de vizitatori, care săptămânal, timp de patru ore, vor intra într-un dialog cultural și literar cu scriitorii invitați, despre scrierile acestora, dar și despre scrierile autorilor prezenți în expoziția de bază a MNLR, vor primi volume cu dedicațiile acestora, vor participa la o lectură publică din opera scriitorilor invitați și vor citi manuscrisele dăruite muzeului de scriitorii lor preferați, deveniți gazdele acestui spațiu inedit.
Program orele 13:00 - 17:00. Vă așteptăm!

   Nora Iuga (4 ianuarie 1931, Bucureşti; numele la naştere: Eleonora), poetă, prozatoare şi traducătoare. Debutul editorial, în 1968, cu Vina nu e a mea. Al doilea volum, Captivitatea cercului (1970), este scos din circulaţie la doar câteva săptămâni de la apariţie ca urmare a unei decizii venite de la Comitetului de Stat pentru Cultură şi Artă. Va avea interdicţie de publicare timp de opt ani, până în 1978. A fost de patru ori distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România. În 1980, pentru volumul Opinii despre durere; în 1994, pentru romanul Săpunul lui Leopold Bloom; în 1998, pentru traducerea romanului lui Günter Grass, Toba de tinichea; şi în 2000, pentru Sexagenara şi tânărul. A primit, între altele, Premiul Friedrich Gundolf, oferit de Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, în 2007, pentru contribuţia la promovarea literaturii germane. În intervalul mai 2009 – mai 2010, a beneficiat de o bursă DAAD (Deutscher Akademischer Austausch Dienst) – cea mai importantă bursă acordată de statul german unui scriitor străin. Mai multe dintre cărţile autoarei au fost traduse şi publicate în Germania, Franţa, Italia, Elveţia, Spania, Bulgaria şi Slovenia. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România şi membră PEN-Club.

Cu motor...pe două roți




Expoziție de motorete și motociclete retro 


Casino, Cluj - Napoca 


ediția a III-a, 6 mai 2017







Ia cu ciupag – identitate, artă, valoare - Portul tradiţional de pe Valea Arieşului




Muzeul de Istorie Turda 


10 mai - 15 septembrie 2017





   Muzeul de Istorie Turda, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, alături de colecționarul Sebastian Paic vă invită miercuri, 10 mai 2017, ora 13:00, 
str. B. P. Hașdeu, nr. 2, Turda, la vernisarea expoziției temporare de etnografie Ia cu ciupag – identitate, artă, valoare - Portul tradiţional de pe Valea Arieşului.
   Ziua Universală a Iei este sărbătorită în fiecare an la 24 iunie. Comunitatea online La Blouse Roumaine a propus, la 21 ianuarie 2013, ia – bluza tradiţională românească – drept brand de ţară şi a organizat pe 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea de Sânziene, prima Zi Universală a Iei. Evenimentul a devenit în scurt timp un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de ţări.
   În acest context, în perspectiva înfiinţării Secţiei Etnografice a Muzeul de Istorie Turda, ne propunem readucerea în atenţia publicului a valoroasei colecţii vestimentare de etnografie pe care muzeul o deţine. În cadrul expoziţiei vor fi prezentate porturi românești și ungurești din zona Văii Arieșului, grupate pe cele trei zone specifice din acest areal: Mocănimea Arieșului, Rimetea și Țara Moților. Exponatul principal este cămașa tradițională (ia) cu ciupag, atât de reprezentativă pentru această zonă etnografică. Totodată, vor fi prezentate ustensile și instalații technice folosite în industria casnică textilă, precum și diferite elemente și accesorii care întregeau aceste porturi.
   Meşteri populari, prezenţi la vernisaj, vor încânta publicul cu demonstraţii de lucru şi explicaţii referitoare la technici de cusut și brodat folosite în realizarea cămăşilor tradiţionale. În încheiere va fi susţinut un moment artistic de Casa de Vârstnici Turda, coordonat de preotul Sebastian Zăhan.
Expoziția va fi deschisă în perioada 10 mai – 15 septembrie 2017.

Comemorarea ”poetului pătimirii noastre”




Muzeul Memorial Octavian Goga 


Ciucea 


7 mai 2017





   Duminică, 7 mai 2017, începând cu ora 12:00, în Mausoleul unde Octavian Goga își doarme somnul de veci alături de soția sa Veturia, la împlinirea a 79 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui poet și om politic va avea loc o slujbă de pomenire și depunerea unei coroane de flori.
   Vă așteptăm alături de noi spre cinstirea memoriei celui ce a fost numit 
”poetul pătimirii noastre”.