miercuri, 19 aprilie 2017

Arta la feminin
Arta plastică contemporană românească 


Galeriile Alfa, Bacău 


20 aprilie 2017

Târgul Meșterilor Populari
Botoșani 


ediția a XI-a, 21 - 23 aprilie 2017

    Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, în colaborare cu Asociația Meșterilor Populari din Moldova, sub patronajul Consiliului Județean Botoșani, având drept partener Primăria Municipiului Botoșani, organizează în perioada 
21 – 23 aprilie 2017 cea de-a XI-a ediție a Târgului Meșterilor Populari unde vor participa invitați din județele Iași, Suceava, Vaslui, Neamț, Covasna, Prahova, Mureș și Botoșani.
    Expozițiile cu vânzare vor exemplifica meșteșugurile populare românești: olărit, țesut, brodat, confecționarea măștilor și a mascoidelor de căiuți, împletituri nuiele și sfoară, încondeiatul ouălor. Accentul va fi pus pe formele autentice ale obiectelor şi pe textilele de interior lucrate pe pânză de casă, evitându-se pe cât posibil impunerea excesivă a laturii decorative şi a materiilor prime actuale care se extind din ce în ce mai mult în zilele noastre. Meșterii au fost selectați de către instituție în funcție de respectul pe care îl acordă canoanelor tradiționale şi care realizează propriile lucrurări manuale pline de acurateţe cu un aspect estetic în adevăratul sens al cuvântului, nu neîngrijit sau cu note grosolane.
    Manifestarea este inclusă în șirul evenimentelor dedicate zilelor Orașului Botoșani și este un preambul la marea sărbătoare a comunității noastre aflată sub patronajul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Din acest motiv nu vor lipsi nici expozițiile cu tematică religioasă: icoane pictate pe lemn și pe sticlă alături de ouă încondeiate cu Răstignirea sau Învierea Domnului nostru Iisus Hristos în maniera picturii naive.
    Deschiderea oficială va avea loc vineri, 21 aprilie 2017, ora 13:00, pe Pietonalul Unirii din Botoșani.

Să ne cunoaștem artiștii
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Simona Bondoc
În Doamna Cleavley din Soțul ideal de Oscar Wilde.În rolul titular din Maria Stuart de Fr. Schiller. 


În Eva din Adam și Eva de Aurel Baranga.


În Aretia din Dezertorul de Mihail Sorbul.


În Chimena din Cidul de Corneille.


În Madam Vintilă din Jocul de-a vacanța de Mihail Sebastian.


Articol publicat în Caiet - Program Nr. 14, Teatrul Național I. L. Caragiale, București.
Stagiunea 1971 - 1972.Consemnare publicată în Caiet program, Nr. 18.
Teatrul Național I. L. Caragiale. Stagiunea 1972 - 1973.


În Alcadele din Zalameea de Calderon de la Barca.Madam Vintilă din Jocul de-a vacanța de M. Sebastian.


Alături de Florin Piersic în Zodia Taurului de Mihnea Gheorghiu.În Prizonierul din Manhattan de Neil Simon.


Împreună cu Toma Dimitriu în Dezertorul de Mihai Sorbul.


În Apus de soare de B. Delavrancea.


Împreună cu N. Brancomir într-o scenă din Maria Stuart de Schiller.Alături de Emanoil Petruț în Patima de sub ulmi de E. O'Neill.


Interviu publicat în Caiet program, Nr. 20. Teatrul Național București.
Stagiunea 1973 - 1974.

Articol (Jurnal de lectură) publicat în Caiet program, Nr. 28. Teatrul Național I. L. Caragiale.
Stagiunea 1975 - 1976.

Interviu publicat în Gong '85, Almanahul Revistei Teatrul.
Decembrie 1984.

***Mai multe despre acest artist aflați aici:

Simona Bondoc | Teatrul Naţional Bucureşti


Scriitori bucovineni la Iași
Lansare de carte 


Sorin Cotlarciuc, Ioan Mugurel Sasu 


Muzeul Unirii, Iași 


22 aprilie 2017


    Sâmbătă, 22 aprilie 2017, ora 11:00, la Muzeul Unirii Iaşi, va avea loc o întâlnire cu  scriitorii bucovineni Sorin Cotlarciuc, cu volumul Magia haimanalelor și Ioan Mugurel Sasu, cu volumul Robinetul, prezentate de Mihai Batog Bujeniţă, Luminiţa Ignea, Vasile Larco, Emilian Marcu şi Cella Negoiescu. Vor participa la eveniment personalităţi  ieşene: scriitorii Liviu Apetroaie, Valeriu Stancu, Valentin Talpalaru, Horia Zilieru,  prof.univ. dr Nicolae Creţu, prof. univ. dr. Teodor Stamate, etc.  Scurta prezentare a tradiţiilor bucovinene făcută de etnograf dr. Angela Paveliuc  Olariu şi exemplificată muzical de Felicia Oblesniuc, membră a grupului Huţulca din Moldoviţa, păstrătoare a tradiţiei huţulilor în Bucovina, vor completa programul. Evenimentul va fi moderat de Rodica Rodean-preşedinta Asociaţiei Universul Prieteniei Iaşi.
   Organizatori: Asociaţia Universul Prieteniei Iaşi, Cenaclul Nectarie Vama-Bucovina şi Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi- Muzeul Unirii.
   "Surpriza cea mare, la lectura acestor reportaje (…) este modalitatea nouă de abordare epică a transmiterii unor sentimente, imagini şi persoane, devenite personaje.
Este o perfecţionare de bun augur, care însemnă, dincolo de toate, aplecarea grijulie, medicală, asupra evenimentelor în sine, scoaterea amănuntului în evidenţă, până la a deveni simbol.”- Cornel Udrea, cu referire la volumul Magia haimanalelor.
   "Analist subtil şi profund, Ioan Mugurel Sasu reuşeşte să creeze un roman-metaforă, căci dacă o idee fixă duce la nebunie şi o alta proastă duce la sapă de lemn, îmbinarea celor două conduce la un adevărat spectacol al ridicolului uman iscat din dorinţa înavuţirii, al traiului mai bun, un spectacol realizat cu măiestrie lingvistică şi umor sarcastic… Aspectul moralizator ţine de arta scriitorului, intelectual rafinat, care ştie să folosească un limbaj adecvat situaţiilor şi trăirilor intime.“- Cella Negoiescu, cu referire la volumul Robinetul.

Cântec pentru viață
Inițiative de toată lauda


Asociația Darul Vieții


Ateneu, Iași


23 aprilie 2017Tarot cu icoane
Lansare de carte 


Liviu Vișan 


Biblioteca Județeană Antim Ivireanul, Râmnicu Vâlcea 


20 aprilie 2017

   Societatea Culturală Anton Pann, în parteneriat cu Muzeul județean Aurelian Sacerdoțeanu și Biblioteca Județeană Antim Ivireanul Vâlcea, va organiza joi, 20 aprilie 2017, ora 17:00, în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene Antim Ivireanul, lansarea volumului de versuri Tarot cu icoane (volum premiat cu Premiul Antares al U.S.R. în anul 2016), sub semnătura domnului colonel în rezervă Liviu Vișan. 
   Domnul Liviu Vișan, autor a mai multor volume, poezie și proză, s-a născut în anul 1953 în localitatea Balotești-Ilfov. A absolvit Școala de Ofițeri de Infanterie de la Sibiu în anul 1978, Facultatea de Filosofie din cadrul Universității București, în anul 1989, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, în anul 1995. A devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România în anul 2014. Are o vechime de 30 de ani în presa militară, deține funcția de redactor-șef al Revistei de literatură și artă Viața militară. Deține mai multe premii și distincții pentru creație literară, și activitate culturală, printre care și Medalia de aur, oferită de Asociația Italiană Sentimente latine. Asupra volumului de poezie Tarot cu icoane își vor exprima opiniile prof dr. Mihaela Rădulescu, Președintele Cenaclului Artelor Anton Pann și alți doritori din public. Se va desfășura și un moment poetic din creația autorului.

Perspective
Arta plastică contemporană românească


Teodora Culiță 


Cercul Militar Național, București 


18 - 30 aprilie 2017


Fortificaţii medievale din Transilvania în colecţia Emil Fischer II
Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat 


Făgăraș 


20 aprilie 2017

   Muzeul Național Brukenthal deschide expoziția Fortificaţii medievale din Transilvania în colecţia Emil Fischer II la Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat.
Durata: aprilie – mai 2017      
Curator: dr. Dan Ivănuș
   Expoziţia îşi propune să valorifice valoroasa colecţie de clişee pe sticlă ce a aparţinut fraţilor Fischer, care au activat la Sibiu timp de zeci de ani. Fotografiile, reproduse după clişee originale din perioada 1918-1950, prezintă imagini ale fortificaţiilor din patru cetăţi: Alba Iulia, Mediaş, Sibiu, Sighişoara, precum şi două castele: Bran şi Hunedoara. În secolul al XIX-lea, datorită evoluţiei artileriei şi a tehnicilor de luptă, fortificaţiile şi-au pierdut utilitatea şi, în mare pare, au fost demolate pentru a face loc altor lucrări edilitare, doar puţine fortificaţii au rămas în picioare până astăzi. Expoziţia aduce astfel în faţa vizitatorilor o lume de mult apusă, o lume a cavalerilor medievali şi a frumoaselor domniţe.

Reflecții sindonice între metamorfoză și meditație
Arta plastică contemporană românească 


Mariana Papară 


Galeria Lascăr Vorel, Piatra Neamț 


19 aprilie 2017


Salonul Literar Axis Libri
Lansare de carte 


Biblioteca Județeană V. A. Urechia, Galați 


20 aprilie 2017

   Biblioteca Județeană V. A. Urechia Galați vă invită joi, 20 aprilie 2017, ora 17:00, la Salonul Literar Axis Libri, manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură Mihai Eminescu, la sediul central. Evenimentul va cuprinde lansarea următoarelor volume: Taină săgetând rubin, autor Valentina Balaban; Cronicile pricopsitului și Cercul s-a închis, autor Jenică Chiriac; Agonia fericirii, autor Violeta Craiu; Poezia mai caută cuib, autor Ela Mays; Dincolo de patul armei: Diribau și Acasă, la Mărtinești, autor Vergil Matei. 
Moderatori vor fi Theodor Parapiru și Zanfir Ilie.

Istorii vizuale în jurul lumii
Arta plastică contemporană românească 


Vali Irina Ciobanu 


Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, București


12 aprilie - 12 mai 2017


Seratele Procopiu de la Palat
Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu 


Basarab Nicolescu 


Iași 


20 aprilie 2017

Seratele Procopiu de la Palat continua!
   Va invitam la o intalnire cu Basarab Nicolescu, personalitate marcantă a culturii universale!
Pe 20 aprilie 2017, ora 18:00, la Palatul Culturii, sala Stefan Procopiu va fi o întâlnire de neuitat.
Intrarea este liberă!
   Complexul Muzeal Național Moldova Iași – Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu și Asociația Aliance of Educators for Science, Tehnology, Engineering, Mathematics and Informatics ESTEEM România, organizează în parteneriat o serie de prelegeri reunite sub titlul Seratele Procopiu de la Palat.
    Președinte al Centrului Internațional pentru Cercetări și Studii Transdisciplinare, fondator, sub auspiciile UNESCO, al Grupului de reflecție asupra transdisciplinarităţii, profesorul și cercetătorul științific Basarab Nicolescu este în primul rând un om și un orator fermecător. În calitate de fondator și promotor al transdisciplinarității sui generis, gazda Seratei lunii aprilie va încerca să demonstreze auditoriului că transdisciplinaritatea este un țel realist și necesar al ființei umane și societății.
    Cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Iași, al Revistei Convorbiri Literare și al Editurii Junimea, în deschiderea conferinței, începând cu ora 17:00, Basarab Nicolescu va da autografe pe cartea Ce este Realitatea?, apărută în 2009, volum ce va putea fi achiziționat de la stand.

Arhitecți străini în serviciul familiei Bibescu – Basarab Brâncoveanu
Centrul Cultural Palatele Brâncovenești 


Oana Marinache


Mogoșoaia 


22 aprilie 2017
   Sâmbătă, 22 aprilie, de la ora 16:00, va avea loc în Sala Scoarțelor de la Palatul Mogoșoaia conferința cu tema Arhitecți străini în serviciul familiei Bibescu – Basarab Brâncoveanu, susținută de istoric de artă dr. Oana Marinache.

Leul - la ceas aniversar
Colecții și Colecționari 


Ovidiu Oprea 


Castelul Karolyi, Carei 


22 aprilie 2017