joi, 2 martie 2017

Bucureștiul vulnerabil




Lansare de carte


ARCUB, București 


3 martie 2017





Programul complet de desfășurare a evenimentului îl aflați de aici:

Ce-am avut...



România de-altădată


Colecții și Colecționari


Înscrisuri de toate felurile



















Ambele pliante au fost editate cu prilejul
Expoziției Realizărilor Economiei Naționale a R. P. R.,
București, august 1964.




...cu naiul lui fermecat




Prezențe românești peste hotare


Gheorghe Zamfir


Roma, Italia


4 martie 2017





    Fundația Spectaculis organizează pe 4 martie 2017, la Roma, concertul artistului român Gheorghe Zamfir. Evenimentul va avea loc la Auditorium della Conciliazione, ora 21:00.

42 de ani fara Cornel Chiriac




Radu Nicolescu


Club A, București


6 martie 2017





    Luni, 6 martie 2017, incepand cu ora 18:30, la Club A, il vom comemora pe Cornel Chiriac, profesorul nostru de muzica, de la a carei disparitie au trecut 42 de ani.
    Cornel era produsul tipic al unei generatii, pe care multora dintre cei mai in virsta le vine greu sa o inteleaga. O generatie pentru care nu exista o cortina de fier sau alte hotare. O generatie, care oriunde s-ar afla, pulseaza in acelasi ritm, iubeste aceleasi lucruri, nutreste aceleasi idealuri, se entuziasmeaza de aceleasi idei, se imbraca in acelasi fel si asculta aceeasi muzica. Acestei intemationale a tineretului contemporan ii apartinea Cornel Chiriac”, spunea Noel Bernard in editorialul din 7 martie 1975 de la microfonul postului de radio Europa Libera.
    Cornel Chiriac era profesorul ideal şi pentru că nu dădea note şi nu te scotea la tablă, dar ne luam conştiincioşi notiţe după spusele lui. Forţa lui primordială era capacitatea de a deschide porţile acelei contemporaneităţi de care ne ştiam izolaţi. Nu ne vorbea doar de muzica festivalului de la Woodstock, ci şi despre climatul unei Americi protestatare.
    Profesorul Chiriac beneficia, desigur, şi de fascinaţia rezervată lucrurilor interzise, căci numele lui era obliterat ca şi cel al postului unde-şi avea catedra - Europa Liberă.
    La fel şi genurile pe care le propovăduia: pop, rock, jazz, blues, folk, rhythm and blues, psychaedelic, progressive, cu toate încrengăturile şi istoria lor. Avea angajament vocal şi enciclopedism afabil, chestiuni care s-au tot spus în rarele ocazii cînd numele său a fost resuscitat de amnezica noastră generaţie.
Va invit sa-l omagiem impreuna.
Intrarea libera.
Multumim lui Costin Grigoras pentru realizarea afisului

Spectacole, spectacole...




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Teatrul Național



Chestiuna rusă, Domnișoara, Viraj periculos...
Iată ce se juca, spre sfărșitul anului 1947, pe scenele Teatrului Național din Capitală.



Premiera: 8 noiembrie 1947. Sala Comedia.








Premiera: 5 decembrie 1947.








Premiera: 19 decembrie 1947. Sala Comedia.






Programele au făcut parte din arhiva actorului și regizorului Harry Eliad.

Dacă e marţi, scriitorii îţi citesc




Dan C. Mihăilescu


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București


7 martie 2017





   Editura Humanitas vă invită marţi, 7 martie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu la prima seară de lectură publică Dacă e marţi, scriitorii îţi citesc din luna martie. 
   Invitatul acestei ediţii este Dan C. Mihăilescu care va citi un fragment dintr-o nouă carte aflată în pregătire la Humanitas.

Fragmentarium




Arta plastică contemporană românească


Galeria de Artă Dana, Iași


6 - 31 martie 2017






Vernisaj: 6 martie 2017, ora 18:00.

     "…am căutat să însufleţesc lemnul cu simboluri arhaice, sacre, creştine, bizantine şi post-bizantine, veterotestamentare şi noutestamentare, liturgige şi arhitectonice, preforându-l şi şlefuindu-l până la obţinerea unei expresivităţi maxime estetice şi simbolice.” (Simion Cristea)


Prezintă criticul de artă Petru Bejan.