joi, 14 decembrie 2017

Grajdurile lui Augias




Rituri de purificare în posttotalitarism


Dan Pavel 


Librăria Cărturești Verona, București 


20 decembrie 2017




    Miercuri, 20 decembrie, de la ora 18:00, Editura Polirom vă invită la Librăria Cărtureşti Verona, la o discuţie pe marginea recentului volum, Grajdurile lui Augias. Rituri de purificare în posttotalitarism, semnat de Dan Pavel, disponibil în curînd şi în ediţie digitală.
Invitaţi, alături de autor: Ana Blandiana, Stelian Tănase, Gabriel Andreescu.
Moderator: George Onofrei
   Când s-au prăbuşit regimurile comuniste, ceea ce a rămas în urma lor erau nişte imense grajduri ale lui Augias, în care s-au strîns depuneri pestilenţiale malefice.
    Pentru a curăţa toată această acumulare a răului era nevoie de eforturi herculeene, iar acţiunea ar fi trebuit să înceapă imediat, printr-un proces al comunismului. Din cauză că în societatea românească postdecembristă nu s-au făcut riturile de purificare, de exorcizare a răului reprezentat de comunism şi de moştenirea acestuia, ne sînt afectate nu doar moravurile, mentalul colectiv, moralitatea, încrederea, ci şi funcţionarea instituţiilor ce stau la baza statului de drept, a democraţiei şi a noii economii libere, de tip capitalist. Pentru o comparaţie, atunci cînd s-a prăbuşit Germania nazistă, riturile de purificare au început imediat după mai 1945, iar în numeroase cazuri durează pînă în zilele noastre…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu