joi, 7 decembrie 2017

Cald/Rece




Arta plastică contemporană românească 


Maria Cioată, Lucian Cioată 


Galeria Orizont, București 


8 - 22 decembrie 2017




Prezinta: Vladimir Bulat
Curator: David Leonid Olteanu
Vernisaj: vineri, 8 decembrie 2017, ora 17:00

   Expoziția cu titlul de mai sus se va înscrie în repertoriul evenimentelor, din mai multe puncte de vedere. Nu este menirea unui comunicat să le înșiruim. Dar ne vom limita la a afirma că asistăm la o întîlnire de nemaivăzut: expoziția de pictură și ceramică a familiei de artiști Cioată     Maria Cioată este o ceramistă de sorginte creștină, iar tatăl ei, Lucian Cioată – un pictor inclasabil, un ascet al actului pictural.
   În construcțiile ceramice semnate de Maria Cioată accentul cade pe formă, spațialitate, pe dialogul dintre materialele folosite; "cîmpurile” lui Lucian Cioată adîncesc și proiectează în vizual fenomene fizice, de nebănuit pentru ochi, dar familiare cogniției, gîndirii, actului meditației. Întîlnirea dintre cei doi este pe palierele expresiei, ritmului, sonorității. Pentru că arta lor nu e mută, nici inertă. Nici nepăsătoare la privitor. Vorbește și cîntă.
Modulii de argilă arsă străpunși de vergi de bambus conjugă la timpul prezent ființa. Te îndeamnă să privești, ca să vezi. Culoarea e puțină, textúra – discretă. Trupul acestora e străbătut de nuiele care face să vibreze spațiul din jurul lor, desenînd o grafică spațială. Întregul univers e străbătut de acești vectori energetici. Iar artistul îi captează, selectiv și cu pricepere.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu