joi, 23 noiembrie 2017

Ocolul Lumii în 80 de minute, după Jules Verne




Biblioteca Națională a României 


București 


24 noiembrie 2017 - 15 martie 2018





Vernisajul va avea loc vineri, 24 noiembrie, de la 17:00. Intrarea este liberă.
    În perioada 24 noiembrie 2017 – 15 martie 2018, vă invităm la Biblioteca Națională a României pentru un ocol al lumii în 80 de minute, împreună cu istoricul și criticul de artă Adina Nanu.
    Expoziția Ocolul Lumii în 80 de minute, după Jules Verne prezintă costume și obiecte de epocă din colecția doamnei Adina Nanu, alături de reproduceri ale ilustrațiilor realizate de artiștii francezi Léon Benett (1839-1916) și Alphonse de Neuville (1836-1885), ilustrații care împodobesc edițiile de sfârșit de secol XIX din romanele Ocolul Lumii în 80 de zile și Castelul din Carpați, aflate în Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale a României.
    Acum aproape 150 ani, ocolul lumii apărea ca o aventură extraordinară. Se călătorea anevoios și încet. Pe uscat, se circula cu trăsura, cu bicicleta (cu o roată mare și una mai mică) și doar de puțini ani cu trenul (acționat cu aburi). Pe apă, se circula cu corabia cu pânze (ulterior și cu motor cu aburi, ca și trenul). În aer, cei mai îndrăzneți, precum fotograful Nadar, prietenul lui Jules Verne, se suiau în marea noutate – balonul.
   Expoziția Ocolul Lumii în 80 de minute, după Jules Verne nu este nu o reconstituire fidelă a unor fapte reale, nici relatarea unui studiu științific, ci o fantezie menită să stârnească imaginația, un fel de ilustrare a unei cărți în care desenele sunt înlocuite cu veșminte și obiecte autentice care ar fi putut fi văzute de Jules Verne și eroii săi, la sfârșitul secolului al XIX-lea.
    Critic și istoric de artă, Adina Nanu predă de mai bine de 50 de ani Istoria artelor, a stilurilor şi a costumului la Universitatea Naţională de Arte și la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București. A publicat peste 30 de volume, dintre care amintim: Artă, stil, costum (Noi Media Print, 2007), Călătorie în jurul casei mele (Polirom, 2008), Bărbatul și moda (Editura Polirom, 2009), Arta pe om (Compania, 2001), Vezi? Comunicarea prin imagine (Vizual, 2002).
   Loc de desfășurare: Sala Multimedia Liviu Ciulei și tronsonul de lecturi libere Podu’ Vechi – mezanin, aripa dinspre Bdul Mircea Vodă.
Ore de vizitare: Luni, Marți, Miercuri, 10:00-16:00.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu