luni, 16 octombrie 2017

Vila Dr. Nicolae Minovivi. Restitutio




Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici 


București 


18 octombrie 2017




    Muzeul Municipiului București vă invită la vernisajul expoziției permanente Vila dr. Nicolae Minovici: Restitutio miercuri, 18 octombrie, ora 18:00, la Muzeul dr. Nicolae Minovici – Str. Dr. Nicolae Minovici nr. 1.
   Expoziția cuprinde obiectele de artă populară din colecția Doctorului Nicolae Minovici, prima colecție de acest gen din spațiul românesc, în care erau reprezentate toate regiunile țării. Costume, obiecte de ceramică, mobilier și obiecte de artă religioasă întregesc viziunea colecționarului despre identitatea românească tradițională de la începutul secolului XX.
   "Vila cu Clopoței”, construită la comanda Doctorului Nicolae Minovici, după modelul unei cule oltenești, reprezentativă pentru stilul neoromânesc, funcționa deja în 1906, ca un adevărat muzeu privat, ce avea să fie cunoscut sub denumirea de Muzeul de Artă Națională Dr. Nicolae Minovici. Casa și colecția reprezintă extensia în sfera social - spirituală a activității complexe a Doctorului Nicolae Minovici, între care se numără proiecte precum dezvoltarea medicinei legale în România, fondarea Biroului de Asistență Socială, a Societatății Salvarea, și a Spitalul de Urgență.
    Pentru a păstra ideea expoziției originale, noua expoziție a fost realizată cu ajutorul unui set de fotografii comandate de Dr. Nicolae Minovici în 1935, înainte de a dona casa și colecția municipalității.
    Vila a fost renovată, restaurată şi reabilitată cu fonduri europene, prin programul REGIO, și reprezintă unul dintre proiectele de succes finalizate de către Primăria Municipiului București. Clădirea a fost redată publicului pentru vizitare în anul 2016, la 110 de la inaugurarea iniţială.      În prima expoziţie organizată după redeschidere, Frații Minovici – pionierat medical și univers spiritual, vizitatorii au putut cunoaște viața și activitatea doctorului Nicolae Minovici, în relație cu proiectele desfășurate alături de frații săi, Ștefan și Mina Minovici și în contextul demersurilor de construcție a medicinei românești moderne.
    La redeschiderea colecţiilor de artă populară, prietenii muzeului îi sunt din nou aproape, Institutul Național de Medicină Legală dr. Mina Minovici, Institutul de Antropologie Francisc Josif Rainer - Academia Română.
Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București prin
Muzeul Municipiului București


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu