luni, 2 octombrie 2017

Exponatul Lunii - Suport de ou – cocotieră




Muzeul Județean Teleorman 


Alexandria 


1 - 31 octombrie 2017 





    Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită marţi, 3 octombrie a.c., ora 9:30, la deschiderea Exponatului Lunii Octombrie.
   Pentru perioada 1 – 31 octombrie 2017, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect deosebit ce face parte din patrimoniul Muzeului Judeţean Teleorman. Este vorba de un Suport de ou – cocotieră.
   Suportul de ou este o piesă de veselă utilizată pentru servirea ouălor fierte în coajă şi are forma unui pahar mic cu picior, diametrul cupei permiţând aşezarea unui ou. Cocotierele se folosesc la consumarea ouălor moi în coajă. Acestea se aduc pe tavă împreună cu farfurie suport şi linguriţă şi se aşează pe masă pe partea dreaptă a consumatorului cu linguriţa pe marginea farfuriei suport având căuşul în jos şi mânerul spre dreapta sprijinit de blatul mesei.
Suportul de ou ce face obiectul Exponatului Lunii datează de la sfârşitul secolului XIX, începutul secolului XX. şi este confecţionat din alpaca argintată. Suportul are corpul adâncit cu picior redus. Bordurile sunt festonate în formă de coroană cu gravură florală. Piesa este marcată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu