marți, 22 august 2017

Sesiunea Internaţională de Comunicări Ştiinţifice Arheologia mileniului I p. Chr.




Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova 


Ploiești 


ediția a XV-a, 24 -25 august 2017






    Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează din anul 2002 Sesiunea Internaţională de Comunicări Ştiinţifice Arheologia mileniului I p. Chr., care în acest an a ajuns la cea de-a XVI-a ediţie. Manifestarea şi-a propus, încă de la prima ediţie, să reunească cercetători ai fenomenelor arheologice ale primului mileniu, oferindu-le acestora un cadru în care să poată dezbate atât probleme specifice primului mileniu creştin, cât şi probleme actuale ale cercetării arheologice. Pe parcursul celor cinsprezece ediţii desfăşurate până în prezent manifestarea pe care o organizăm a devenit una dintre cele mai importante evenimente ştiinţifice din domeniul arheologiei; fiind singura sesiune desfăşurată în România care abordează o astfel de problematică. Dat fiind acest lucru, unul dinere scopurile sale este acela de a sprijini schimbul de informaţii ştiinţifice, stabilirea de colaborǎri pe tematica amintitǎ, introducerea în circuitul ştiinţific a ultimelor descoperiri. La această manifestare, devenitǎ deja de tradiţie, participă cercetători români şi străini de la prestigioase instituţii muzeale, universitare şi de cercetare din Germania, Cehia, Polonia, Ucraina, Rusia, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi Republica Moldova, care pe parcursul desfășurării sesiunii vor susține lucrări științifice de profil referitoare la ultimele cercetări arheologice.
   Ediția din acest an se va deschide joi, 24 august, la ora 10:00 prin lansarea volumului: Smeeni - Movila Mare (jud. Buzău): monografia unui sit arheologic regăsit, autori Alin Frînculeasa, Angela Simalcsik, Bianca Preda, Daniel Garvăn și vernisarea expoziției temporare: Smeeni - Movila Mare (jud. Buzău): un sit arheologic regăsit.
    Expoziția fotografică Smeeni - Movila Mare (jud. Buzău): un sit arheologic regăsit își propune să readucă în atenția publicului interesat o cercetare arheologică de amploare și în același timp spectaculoasă, derulată acum aproape 60 de ani de arheologul Victor Teodorescu, fost cercetător și director al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova. Sunt redate imagini sugestive din timpul cercetării arheologice a unei movile funerare datând din mileniul al III-lea a.Chr., dar și cadre ce surprind atmosfera de la mijlocul secolului XX dintr-un sat aflat spre limita de vest a Bărăganului. Expoziția este completată cu documente legate de şantierul arheologic Smeeni, precum planuri de complexe, texte manuscris sau dactilografiate, corespondenţă, etc., toate aflate în arhiva muzeului din Ploieşti. (dr. Bogdan Ciupercă)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu