luni, 10 iulie 2017

Poezia străzii în Calcutta




Expoziție de fotografie 


Horia-Mihai Gligor 


Muzeul de Artă Cluj - Napoca 


16 - 30 iulie 2017






    Horia-Mihai Gligor, născut la 30 august 1983 în Brad, județul Hunedoara, este pasionat de munte și fotografie. A participat cu lucrări la mai multe expoziții organizate la Brad. Însă fotografiile lui au ajuns până în India, fiind prezentate în cadrul unei expoziții multimedia ce a avut loc la Calcutta în iulie 2012. A publicat în National Geographic Traveler România (ediția Vară 2017) și în alte reviste de fotografie on-line. Este autor al fotografiilor incluse în volumul Cluj-Napoca. Imaginile unei capitale europene (Cluj-Napoca, Editura Casa Cărții de Știință, 2015). Fotografiile lui se regăsesc și pe coperta unor volume publicate în India (Mihaela Gligor și Mac Linscott Ricketts, Professor Mircea Eliade. Reminiscences, Calcutta, Codex, 2008) și România (International Journal on Humanistic Ideology, Cluj University Press, 2008-2016).
    Poezia străzii în Calcutta reprezintă prima sa expoziție personală, ea reunind fotografii ce au fost realizate în luna februarie a acestui an, cu prilejul unei călătorii în India.
    "Strada este cel mai fascinant lucru în Calcutta. Fiecare cotlon pulsează de viață și fiecare loc are o poveste doar a sa. E mereu mult prea cald și mirosurile puternice îți invadează simțurile: mii de feluri de mâncare stradală, bețișoare parfumate de la temple, gaze de eșapament, praf, flori sau fructe care de care mai exotice, parfumuri grele, uleioase sau mirosul nefiresc și atât de înțepător al dezinfectantului aruncat pe stradă. Zgomotele vin extra, de peste tot. Sute de mașini sau ricșe motorizate ce claxonează în neștire, autobuze ce stau să se dezmembreze sub privirea ta, polițiști ce fluieră conștiincioși, respectând reguli doar de ei știute, femei ce gesticulează larg și sporovăiesc neîncetat, copii care țipă și strigă și aleargă de parcă strada aceasta ar fi doar a lor, păsări ce cântă și încearcă să acopere cu trilurile lor vacarmul străzii, ciori uriașe ce țipă și mai scapă câte ceva din cioc, muzică devoțională sau hituri internaționale la modă. Nici nu apuci să-ți dai seama care de unde vine. Trebuie doar să asculți, să vezi, să înțelegi, să trăiești, să-ți însușești fiecare clipă a spectacolului oferit de metropolă. Totul este posibil în Calcutta, nimic de netrecut. E suficient să crezi în tine şi să ai curajul să vezi tot ce are Calcutta de oferit. Așteptările îți vor fi spulberate.” (Mihaela Gligor)
    Poezia străzii în Calcutta vă oferă o călătorie aparte în orașul indian ce a inspirat cea mai frumoasă poveste de dragoste din literatura română: Maitreyi, de Mircea Eliade. Oameni, locuri, monumente, culori - toate sunt surprinse cu măiestrie. Detaliile fac diferența și scot din anonimat figuri și momente ce altfel se pierd în spectacolul străzii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu