marți, 4 iulie 2017

Clepsidra timpului meu - In memoriam Marin Gherasim




Arta plastică contemporană românească 


Galeriile de Artă Focșani 


7 iulie - 7 august 2017






    Consiliul Județean Vrancea și Centrul Cultural Vrancea vă invită la deschiderea expoziției de artă contemporană Clepsidra timpului meu - In memoriam Marin Gherasim vineri, 7 iulie, începând cu ora 15:00, la Galeriile de Artă din Focșani. Alexandra Titu și Constantin Prut, critici, istorici de artă și profesori universitari, vor prezenta, în deschidere, motivația organizării acestui eveniment artistic și vor discuta lucrările unui grup de artiști care l-au cunoscut pe artistul Marin Gherasim.
    Evenimentul reprezintă un gest de rememorare și de comemorare a artistului Marin Gherasim, titlul fiind preluat de la ultima sa lucrare Clepsidra timpului meu. Expoziția propune un subiect familiar, cel al timpului pe care Alexandra Titu îl consideră o experiență concretă și o temă inepuizabilă a gândirii filozofice, științifice, poetice, teologice, și, evident, antropologice. Timpul în varietatea accepțiunilor sale și a modurilor sale de operare este o provocare inevitabilă pentru artele spațiale, reformulată cu fiecare schimbare de paradigmă estetică, de stil al reprezentării, nonreprezentării, de fiecare extensie a tehnologiilor producerii de imagini, a noilor tehnici ale iluziei. Ca generator de stil, timpul este, de altfel, o provocare și pentru artele temporale sau hibride, stilul fiind mereu rezultanta unei versiuni despre realitate, despre spațiul și timpul său, despre convențiile ei.
   Marin Gherasim a fost artist, membru fondator al grupului 9+1, profesor al unor generații de artiști pe care i-a îndrumat fie în cadrul facultății, fie în spațiul atelierului. Printre premiile obținute se numără Premiul Caravaggio – Roma, Premiul Ion Andreescu al Academiei Române, Marele Premiu al Uniunii Artiștilor Plastici din România acordat pentru întreaga activitate.
    Expoziția reunește artiști care i-au fost colegi și prieteni: Horia Bernea, Ilie Boca, Florin Ciubotaru, Mihai Chiuaru, Onisim Colta, Alina Gherasim, Mălina Ionescu, Petru Lucaci, Liviu Nedelcu, Silvia Radu, Marilena Preda Sânc, Napoleon Tiron, Vasile Tolan, Aurel Vlad, Dany Madlen Zărnescu, Gheorghe Zărnescu.
    În perioada 7 iulie – 7 august expoziția Clepsidra timpului meu - In memoriam Marin Gherasim poate fi vizitată în intervalul orar 12:00 – 16:00.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu