marți, 27 iunie 2017

Minunata lume nouă – Case ale migranţilor români
Muzeul Etnografic al Transilvaniei 


Cluj - Napoca 


1 - 30 iulie 2017

    Visul de a avea propria casă este foarte răspândit. Dorința de a construi ceva care dăinuiește, pentru sine și pentru copii, reprezintă în multe țări țelul agoniselii pentru familiile și cuplurile tinere. O casă poate să însemne însă mult mai mult decât "acasă". Casele construite de migranții români în țară sunt în primul rând semne vizibile ale succesului, hărniciei și ascensiunii sociale a proprietarilor, plecați din cauza situației economice din satele natale pentru a lucra în străinătate. Pentru proprietari ele reprezintă în același timp un stil de viață modern, occidental și o nouă estetică.
    Expoziția prezintă exemple de case din trei regiuni din nordul României - Țara Oaşului, Maramureş şi Bucovina - precum și contextul lor economic și social. Minunata lume nouă îşi propune să puncteze diverse aspecte ale migraţiei şi boom-ului din construcţii, ilustrând consecințele acestora asupra satelor, regiunii și peisajului cultural.

Program:

Joi, 6 iulie 2017, ora 17:00
Vorbind despre case. Dialog cu și despre migranți

   La discuția moderată de Ovidiu Oltean vor participa migranți care trăiesc în Cluj-Napoca. Aceștia vor dezbate în ce măsură fenomenul caselor migranților este întâlnit și în țările lor de origine.

Expoziție curatoriată de Beate Wild și Raluca Buțincu Betea

   O mare parte din fotografiile expoziției sunt realizate de fotograful Petruţ Călinescu. Alte fotografii aparţin artistului Matei Bejenaru precum şi unui număr important de cercetători care au documentat această temă în România şi în ţările de destinaţie: Remus Gabriel Anghel, Eli Bădică, Carmen Chasovschi, Pietro Cingolani, Ionuț Dulămiță, Anamaria Iuga, Andra Jacob Larionescu, Daniela Moisa, Diana Necoară, Cristina Toderaș, Amelia Tue, Ciprian Vațe.
   Un proiect comun realizat de Koordinierung Ostmittel- und Südosteuropa am Museum Europäischer Kulturen, Staatliche Museen zu Berlin și Institutul Cultural Român din Berlin, în colaborare cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Centrul pentru Studiul Comparat al Migrației. Finanțat de Die Beauftragte der Bundesregierung für Kultur und Medien și Institutul Cultural Român din București.
Expoziția poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00-18:00.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu