miercuri, 28 iunie 2017

Istorie Culturală și Patrimoniu




Muzeul Național Brukenthal


Sibiu 


29 iunie - 1 iulie 2017

 



Organizatori: Muzeul Național Brukenthal și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu
Coordonatori: dr. Alexandru Sonoc (MNB), prof. univ. dr. Mihaela Grancea (ULBS)
    Simpozionul își propune să exploreze relația dintre istorie, memorie, uitare și "spațiile” rememorării, plasând muzeul ca spațiu patrimonial în centrul investigației, dar și al re-imaginării esențializate a trecutului.
    Printre problemele dezbătute se află, evident, parcursurile unor muzee sau colecții muzeale în diferite epoci istorice, dar și abordarea conceptelor și proiectele care au ca finalitate realizarea unor colecții muzeale sau care își propun să valorifice și sensibilitățile populare.
    Un loc aparte este acordat, din perspectiva istoriei culturale, relației dintre diferitele categorii de opere cu valoare patrimonială și microistorie. Concret, este vorba despre: monumente de arhitectură, creații literare populare sau culte, publicații de presă, filme, lucrări de artă plastică etc.
    La simpozionul cu tematică de istorie culturală și patrimoniu organizat în cadrul manifestărilor dedicate bicentenarului Muzeului Național Brukenthal participă 28 de specialiști din diferite instituții de învățământ superior și de cercetare, muzee sau asociații culturale din București, Chișinău, Cluj-Napoca, Timișoara, Târgu Mureș și Sibiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu