marți, 9 mai 2017

Zilele MNIR - 45 de ani de la inaugurare
Muzeul Național de Istorie a României 


București 


8 - 12 mai 2017

   Manifestările dedicate aniversării au debutat luni, 8 mai, cu deschiderea oficială la care au participat înalți demnitari, reprezentanți de seamă ai instituțiilor de cultură din România, parteneri, susținători și colaboratori apropiați ai instituției care au fost și sunt în continuare alături de muzeu. Cu această ocazie a fost inaugurată expoziția MNIR 45 care prezintă istoricul Palatului Poștelor – clădirea-simbol a Bucureștilor – , constituirea, evoluția și colecțiile muzeului, publicațiile proprii, proiectele virtuale și planurile de viitor. 
   Ziua de 9 mai este dedicată specialiștilor muzeului. În prima parte a zilei, seniorii, cei care au adus o contribuție remarcabilă la dezvoltarea și afirmarea Muzeului Naţional de Istorie a României, vor face o scurtă trecere în revistă a carierei lor științifice, precum și a experiențelor memorabile avute în cadrul MNIR. În partea a doua, vor avea loc prezentări ale secțiilor de specialitate. La ora 18:00 va avea loc vernisajul expoziției Sarmizegetusa – începuturile Daciei romane, proiect expozițional ce aduce în atenția publicului și a specialiștilor date științifice și bunuri culturale de primă importanță rezultate prin săpăturile arheologice de dată recentă realizate în cuprinsul acestui valoros oraș antic.
    Miercuri, 10 mai, începând cu ora 11:00, vor avea loc  proiecții de filme (Inaugurarea din 
8 mai 1972), reportaje și documentare, având ca subiect Muzeul Național de Istorie al Republicii Socialiste România, realizate în epocă de Televiziunea Română. Materialele au fost oferite cu amabilitate de către Arhiva Media a TVR, unul dintre partenerii oficiali ai evenimentului.
   În data de 11 mai, ora 11:00, se va desfășura conferința de presă MNIR 45, urmată de ceremonia de acordare a premiilor MNIR pentru mass-media, în cadrul căreia vor fi oferite diplome aniversare, în semn de apreciere, jurnaliștilor care au dovedit profesionalism în promovarea activităților organizate de muzeu.
   În aceeași zi, la ora 16:30, va avea loc, în prezența domnului dr. Augustin Lazăr, Procuror General al României, o nouă proiecție a filmului The Hunt for Transylvanian Gold. Accesul se face în limita locurilor disponibile, cu înscriere prealabilă la inscrierimnir@gmail.com.
   Aniversarea continuă vineri, 12 mai, cu ateliere educative și de creație, care valorifică bogatul patrimoniu al muzeului. Începând cu ora 11:00, copiii vor afla povestea Gânditorului de la Cernavodă, la ora 13:00 vor avea ocazia să descopere tainele numismaticii, iar la ora 15:00 vor asista la o prezentare de arme din colecțiile muzeului. La ora 17:00 vor fi prezentate filmele documentare realizate de studenții UNATC în cadrul proiectului MNIR – Expozițiile și oamenii.
   Accesul publicului la activitățile aniversare din zilele de miercuri, joi și vineri (10-12 mai) este gratuit.
   De asemenea, în perioada 4-14 mai 2017, Muzeul Național de Istorie a României poate fi vizitat în mod gratuit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu