vineri, 19 mai 2017

Pământ breton, pământ românesc, loc de credință




Arta plastică contemporană românească 


Valentin Scărlatescu 


Galeria Romană, București 


10 mai - 10 iunie 2017






   După 30 ani în care nu a expus în România, Valentin Scărlătescu revine pe pământ românesc cu o expoziție de excepție, în care sunt adunate lucrări din întrega sa carieră artistică. Pe fondul unui context cultural efervescent pe scena Bucureștiului în această perioadă, expoziția organizată la Galeria Romană este o declarație de intenție făcută publicului românesc, ce confirmă pe deplin talentul uriaș al unui foarte important artist contemporan.
   Cu o activitate pedagogică și profesională remarcabile, cu un simț al frumosului și al preciziei care transcede canoanele formale ale “academismului”, artistul Valentin Scărlătescu este și restaurator de pictură murală, de opere de artă clasate ca monumente istorice, activitatea sa în această direcție fiind una grăitoare.
   Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și membru al Casei Artiștilor din Paris, Valentin Scărlătescu a participat la numeroase expoziții personale și de grup, în afara țării, distincțiile și premiile obținute venind ca o recunoaștere naturală a calităților artistice și umane excepționale.
   Participant mai puțin activ la expozițiile grupului Prolog (prin prisma
distanței geografice), Valentin Scărlătescu simte și trăiește, prin operele sale, în spiritul autentic românesc care l-a însoțit și îl însoțește în continuare.
   Lucrările sale abordează teme diverse, dintre care amintim peisaje, naturi statice, teme ce explorează natura umană în raport cu Divinitatea, dar și cu Sinele, toate acestea alcătuind un portofoliu unitar, ce argumentează o pregătire profesională solidă dar și un har aparte, poate insuficient explorat și cu siguranță mult prea puțin cunoscut publicului din România.
   Titlul expoziției aduce în atenție lucrări realizate atât în România, cât și în Franța, toate sub semnul credinței și al devotamentului față de locurile care i-au marcat întreaga activitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu