vineri, 12 mai 2017

La ceas aniversar




Casa atelier gravor Gabriel Popescu 


Vulcana Pandele 


15 mai 2017





    În satul Gura Vulcanei, pe o străduţă care urcă uşor în pantă, într-o zonă puternic umbrită de frasini, pini, tei şi chiar câţiva brazi altădată, se înalţă un monument de arhitectură construit la începutul secolului al XX-lea: Casa atelier gravor Gabriel Popescu. Casa a fost construită între anii 1902 – 1905, Gabriel Popescu alegându-l pe arhitectul Alexandru Clavel pentru elaborarea planurilor.
    Casa se remarcă printr-un stil particular, în care natura materialelor de construcţie şi încadrarea în peisaj o fac unică.
    Prin grija urmaşilor artistului Gabriel Popescu, clădirea a fost păstrată fără a i se aduce modificări importante şi ulterior donată prin d-na avocat Lizica Popescu, Muzeului Judeţean Târgovişte, în vederea deschiderii unei case memoriale, dar şi a unui loc de creaţie pentru artişti contemporani.


    Amenajarea muzeografică a beneficiat de sprijinul acordat de Muzeul de Artă al României iar vernisajul a fost în ziua de 15 mai 1972, în prezenţa personalităţilor de la conducerea judeţului, a unor invitaţi de la muzeele din ţară, a numeroşi localnici şi bineînţeles a urmaşilor artistului.
    În anul 2015, casa a intrat într-un proces de restaurare și consolidare, ca urmare a proiectului iniţiat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, în parteneriat cu Institutul Naţional al Patrimoniului. Acest proiect a obţinut finanţare prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 cu ţările donatoare: Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. Unul dintre obiectivele acestuia este introducerea Casei Atelier, restaurate şi reabilitate, într-un circuit turistic al clădirilor de patrimoniu din judeţul Dâmboviţa, cu accent pe stilul arhitectural şi evoluţia acestuia în timp. Un alt obiectiv îl reprezintă revitalizarea artei gravurii prin crearea unui centru de gravură cu spaţii de cazare pentru artişti, concomitent cu promovarea operei artistului Gabriel Popescu. Inaugurarea a avut loc pe 2 iunie 2016.
Vă așteptăm cu drag, la ceas aniversar!
Vă atenționăm că s-a schimbat ora de începere a activităților, la ora 9:45. 
Vă mulțumim pentru înțelegere!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu