luni, 24 aprilie 2017

Guşteriţa prin ochii paleontologului
Muzeul Național Brukenthal 


Sibiu 


25 aprilie - 31 decembrie 2017Locul de desfăşurare: Muzeul de Istorie Naturală
Curatori: dr. Rodica Ciobanu, Raluca Stoica, Nicolae Trif

   Aşa cum este cunoscut arealul în literatura de specialitate, Dealul Guşteriţa este important din punct de vedere ştiinţific sub mai multe aspecte. Importanţa geologicã – pentru reconstituirea evoluţiei zonei sudice a Bazinului Transilvaniei, pentru corelaţii stratigrafice la nivelul Ponţianului şi Pleistocenului, pentru studiul unor taxoni din grupe fosile diverse (plante, moluşte, vertebrate etc.). 
   Aflorimentul Dealul Guşteriţa a devenit cunoscut datorită studiilor şi colectărilor făcute de preotul, paleontologul și istoricul Johann Michael Ackner (1782- 1862).
   Ponţianul din Dealul Guşteriţa este renumit nu numai prin fosilele colectate, mai ales în rândul moluştelor, peştilor şi vertebratelor dar şi prin potenţialul economic al argilelor ponţiene din acest areal, exploatate pentru confecţionarea de cărămizi şi ţigle.
   Colecţiile aflate la Muzeul de Istorie Naturalã din Sibiu dar şi colecţii recente sunt dovezi ale importanţei şi bogãţiei ariei iar studiile de specialitate, în care este amintitã aria fosiliferã, au extins aria cunoaşterii în rândul paleontologilor şi nu numai.
   Expoziţia prezintă vizitatorilor, fosile colectate din Dealul Guşteriţa din colecţia paleontologică J. M. Ackner.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu