marți, 28 februarie 2017

Costumul popular femeiesc din Bucium




Muzeul Național al Unirii


Alba Iulia


1 - 31 martie 2017





    Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia prezintă miercuri, de la ora 11:00, exponatul lunii martie. Este vorba despre Costumul popular femeiesc din Bucium.
   “Exponatul ne introduce în lumea portului popular tradiţional din zona Buciumului. Aici, date fiind nevoile şi posibilităţile localnicilor, mai mult ca în alte zone, confecţionarea anumitor piese de îmbrăcăminte şi încălţăminte a revenit în seama unor lucrători specializaţi.
De remarcat că în pofida tuturor piedicile puse de breslele orăşeneşti, în satele buciumane iau amploare, încă din secolul al XVI-lea, o serie de meşteşuguri precum: cojocăritul, tăbăcitul, cizmăria, croitoria etc”, transmit reprezentanţii muzeului.
    De asemenea, o trăsătură caracteristică a portului buciumănesc, legată de influenţa exercitată de îmbrăcămintea orăşenească şi de posibilităţile materiale ale populaţiei, este apariţia lenjeriei, cât şi tendinţa de suprapunere a unor piese similare de port, potrivit sursei citate.
   Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba şi Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu