marți, 14 februarie 2017

Arheologia sării în Transilvania și Maramureș




Muzeul de Istorie Turda


15 februarie 2017





    Domnul dr. Valerii Kavruk, director general al Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, va susține la Muzeul de Istorie Turda conferința Arheologia sării în Transilvania și Maramureș.     Evenimentul va avea loc miercuri, 15 februarie 2017, de la ora 13:00, în una dintre sălile de expoziţie, iar accesul va fi permis în limita locurilor disponibile.
    Exploatarea sării și schimbul cu acest mineral este o temă majoră de cercetare arheologică pe plan mondial. Pe continentul european cele mai remarcabile descoperiri arheologice privind exploatarea sării au fost făcute pe teritoriul Spaniei, Franței, Germaniei, Austriei, Poloniei, Bulgariei și României.
    Vestigiile din România sunt cele mai vechi din lume. Totuși, cercetările sistematice în țara noastră au început de-abia în anii 1980, întâi în Moldova și apoi, în anul 2000, în Transilvania.
    În Moldova (la Cacica și Solca în jud. Suceava, la Pioana Slatina și Oglinzi în jud. Neamț, la Cucuieți în jud. Bacău) au fost cercetate urme arheologice de evaporare a apei sărate. Vestigiile descoperite datează din intervalul de timp cuprins între anii 6000 î. Hr. și 1800.
    Cercetările efectuate pe teritoriul Transilvaniei au scos în evidență situri cu urme de exploatare a sării geme, aflate de-a lungul Carpaților, acolo unde munții au împins zăcămintele de sare spre suprafața pământului. Cele mai consistente descoperiri au fost făcute Comănești și Sânpaul (jud. Harghita), Orșova (jud. Mureș), Băile Figa, Săsarm și Caila (jud. Bistrița-Năsăud), Valea Florilor (jud. Cluj), Ocnișoara și Ocna Mureș (jud. Alba). Acestea datează din intervalul de timp cuprins între anii 3000 î. Hr. și 1900. Pe teritoriul Maramureșului vestigiile arheologice de exploatare a sării au fost descoperite dincolo de Tisa – la Valea Regilor (astăzi Tisolovo în Ucriana) și datează din cca. 1500 – 800 î. Hr.
    Săpăturile arheologice efectuate de o echipă româno-britanică la Băile Figa au prilejuit descoperirea unui sistem complex de exploatare industrială a sării datând din anii 1600 – 800 î. Hr. Vestigii similare au fost descoperite și în alte câteva situri din Transilvania: la Valea Florilor, Săsarm și Caila, precum și în două puncte din Maramureșul de nord: la Valea Regilor și Slatina (Solotvino). Acest tip de exploatare, conform uneia dintre ipotezele exprimate, a fost destinat aprovizionării cu sare a spațiilor lipsite de acest mineral din Țara Lăpușului, Crișana, Banat și Ungaria. În prezent, situl de la Băile Figa este unul dintre cele mai importante din Europa.
Vă așteptăm!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu