vineri, 6 ianuarie 2017

Frecvențe




Arta plastică contemporană românească


Florentina Rizea


Galeria de Artă UAP Ploiești


18 - 25 ianuarie 2017




   Dan Tudor Truică, curator general, în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Ploiești, au plăcerea să vă invite la vernisajul expoziției Frecvențe, expoziție de pictură care prezintă lucrări realizate de Florentina Rizea miercuri, 18 ianuarie, ora 17:00, la Galeria de Artă UAP Ploiești.
Expoziția va fi deschisă în perioada 18 - 25 ianuarie 2017.

Cu stimă,
Dan Tudor Truică - curator

   Motto: “Spatiul si timpul nu sunt pentru mine o infinitate de puncte juxtapuse, ci o infinitate de relatii care ar fi sintetizate de constiinta mea.” (Maurice Merleau Ponty)

   Florentina Rizea prezinta un nou ciclu de lucrari a carui tema, Frecvențe, este complexa atat din perspectiva campului artistic sondat cat si a substratului filosofic convergent. Un atare demers elaborat, prin insasi natura sa in care undele luminoase vor putea cunoaste o finalitate valorizata plastic doar strabatand anevoiosul drum al cunoasterii campului vizual al celor doi ochi, structurat asimetric pe directia sus-jos, functie de distributie a celulelor receptoare in retina, transformarea lor in impulsuri nervoase si procesarea lor in corexul vizual. Undele luminoase parcurg acest proces de colectare, tranformare si prelucrare pentru a creea un microcosmos cu modalitati proprii de functionare a ceea ce am putea numi Imaginar.
  In viziunea artistului acest spatiu este incarcat de forme, forte si substante ce se releveaza aici ca indisociabile unele de altele, insa indisociabile si de spatiu-timp in care se realizeaza transmutarea lor. Incearca sa redea aceste procese de microcosmizare, de miniaturizare, de guliverizare elogiind viul, lumea intreaga dintr-o celula, infinitul mare din infinitul mic. Pentru ea nevazutul si fascinantul iau nastere chiar din primele linii care alcatuiesc clasa de jos a prafului si a punctelor, traversand miezuri, campuri de celule. Aceste linii se plimba, calatoresc, spre a deveni vectori concreti ai Imaginarului, vectori rebeli care creaza scheme de adancire, de ascundere, de interiorizare refuzand forma concreta ce impiedica trecerea. Asemenea liniilor, culorile in miscare creaza progresiv forme si structureaza spatiul caruia ii dau trup si viata pe masura ce il invadeaza. Modul spontan si repetat-obsesiv pe care il propune in facturarea suprafelor conduce irefutabil culorile intr-o zona in care ele numai pot fi contemplate ci devin reactia unui nerv in profunzime in caile optice. Liniile-culori-lumina decantata se definesc tipologic ca linii de actiune pentru stapanirea timpului prin ocuparea spatiului.
   In concluzie, artistul Florentina Rizea a facut rapel pentru proiectul sau Frecvențe la un arsenal de mijloace de expresie plastica extrem de ponderat care sa serveasca cat mai bine ideii de reducere, simplificare, esentializare. Tot parcursul filtrat al undelor de lumina , “aceasta nota reluata la nesfarsit”, ramane pe suprafata pictata ca proiectia unui exterior ce este rezultatul unui interior. (Dan Tudor Truica)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu