luni, 9 ianuarie 2017

Ciclul sărbătorilor de iarnă: Măști si costume rituale
Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Cluj - Napoca


11 - 31 ianuarie 2017
   Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită miercuri, 11 ianuarie 2017, ora 13:00, la sediul central al instituției, str. Memorandumului nr. 21, la vernisajul expoziției Ciclul sărbătorilor de iarnă: Măști si costume rituale.
   Cele douăsprezece zile ce încadrau cumpăna dintre ani, precum și perioada anterioară Lăsatului de Sec constituiau, în satul tradițional transilvănean, un interval sacral marcat de ceea ce denumim, în general, "obiceiurile de iarnă”.
   Vestimentația de mascare, caracteristică acestor obiceiuri, era prezentă la toate etniile transilvănene. Practicile erau grupate la Crăciun și Anul Nou în mediul românesc și la așa-numitul Fărșang, sărbătorit anterior Lăsării de Sec preponderent de către comunitățile maghiare și săsești. Puternicul substrat ceremonial și social al acestor obiceiuri explică conservarea lor – în grade diferite – și în actualul context cultural rural, constituind și în prezent un prilej aparte de trăire comunitară. Este motivul pentru care expoziția propune, prin intermediul unor artefacte și a unor materiale vizuale (filme, fotografii de arhivă și contemporane), câteva repere semnificative prin care prezentul se racordează la trecutul tradițional.
    Expoziția va fi deschisă în perioada 11 – 31 ianuarie 2017, în Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu