duminică, 11 decembrie 2016

Cinci Colţuri




Lansare de carte


Mario Vargas Llosa


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București


14 decembrie 2016





   Editura Humanitas Fiction vă invită miercuri, 14 decembrie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea ediţiei în limba română a romanului Cinci Colţuri de Mario Vargas Llosa, apărut în traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari, în seria de autor dedicată celebrului scriitor peruvian, deţinător al Premiului Nobel pentru Literatură. La eveniment vor vorbi Juan Pablo Artaza, şeful secţiei consulare al Ambasadei Peru în România, criticul literar Tania Radu, Teodor Baconschi şi Marin Mălaicu-Hondrari. Dezbaterea va fi moderată de Denisa Comanescu, directorul general al Editurii Humanitas Ficion.
    Cel mai nou roman al lui Mario Vargas Llosa, Cinci Colţuri (Cinco Esquinas), deja la a treia ediţie în limba spaniolă, a fost publicat în martie 2016 – an care marchează pentru autor o dublă aniversare: împlinirea vârstei de 80 de ani şi sărbătorirea a 60 de ani de la publicarea primei sale povestiri.
   Peru, sfârşitul secolului XX, ultimele luni de dictatură a lui Alberto Fujimori şi a omului său de încredere, "Doctorul“ Vladimiro Montesinos – şeful serviciilor secrete. Quique Cárdenas Sommerville, un respectat om de afaceri, trăieşte fericit cu soţia sa, Marisa, care pe neaşteptate începe o aventură erotică împreună cu Chabela, prietena ei cea mai bună. Viaţa lui se complică periculos când Rolando Garro, directorul unui săptămânal de scandal condus din umbră de "Doctor“, încearcă să-i distrugă reputaţia publicând fotografii compromiţătoare. Nici un ingredient nu lipseşte pentru ca romanul Cinci Colţuri să poată fi citit, aşa cum Vargas Llosa însuşi îl consideră, ca o frescă a societăţii peruane în vremuri tulburi: terorism, manipulare şi şantaj, politică murdară în care presa e controlată de puterea abuzivă, o societate paralizată de spaimă şi aflată în derivă morală, un oraş şi o ţară în care tot ce se-ntâmplă pare dominat de corupţie, nesiguranţă şi neprevăzut.
     "Mi s-a părut interesant să intitulez povestea aceasta Cinci Colţuri, de la numele unui cartier emblematic, într-un fel, pentru Lima, pentru Peru şi deopotrivă pentru perioada în care se petrece acţiunea romanului. Tema care impregnează întreaga poveste este jurnalismul, mai ales jurnalismul senzaţionalist, [...] dar şi celălalt chip al lui: acela de instrument al eliberării şi de pavăză morală şi civică a unei societăţi.“ (Mario Vargas Llosa)

Unire prin literatura




Asociația Culturală Feed Back


Iași


15 - 16 decembrie 2016





Take, Ianke și Cadîr




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Teatrul Național I. L. Caragiale





Fotografie publicată în Caiet program nr. 10, stagiunea 1970 - 1971.
Teatrul Național I. L. Caragiale, București.




Program de sală, stagiunea 1971 - 1972.
Teatrul Național I. L. Caragiale, București.
Premieră: 9 octombrie 1971.
Spectacol vizionat pe 15 noiembrie 1971.





Articol publicat în Caiet-program, Teatrul Național I. L. Caragiale, București.
Număr nespecificat. Stagiunea 1971 - 1972.



George Paul Avram (Ionel), Al. Giugaru (Take)...



Adela Mărculescu (Ana), Ion Finteșteanu (Ianke), Costache Antoniu (Ilie)

și Marcel Anghelescu (Cadîr) în Take, Ianke și Cadîr.






Foto și consemnări publicate în Caiet-program, Nr. 12. Stagiunea 1971 - 1972.



Ion Finteșteanu, Marcel Anghelescu și Al. Giugaru.



Fotografie publicată în Caiet program (fără numar - n.a.), stagiunea 1973 - 1974.
Teatrul Național, București.