luni, 5 decembrie 2016

Lecturi în dialog




Nicoleta Lefter, Matei Florian


Cexina Catapuxina


Librăria Cărturești Verona, București


14 decembrie 2016





Expoziție de tapiserie




Arta plastică contemporană românească


Dumitru Contantina


Galeria de Artă Orizont, București


12 - 28 decembrie 2016





Camera colecționarului




Arta plastică contemporană românească


Muzeul de Artă Cluj - Napoca


14 decembrie 2016 - 5 martie 2017





O expoziţie tematică de artă plastică românească din două colecţii private
14 decembrie 2016 – 5 martie 2017
  Un eveniment de excepţie din seria Camera Colecţionarului, organizat de Galeria Artmark, în colaborare cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca şi în parteneriat cu Fundaţia Polaris.
  Iniţiativa proiectului Camera colecţionarului aparţine Galeriei Artmark şi are ca principal scop cultivarea relaţiei dintre colecție, colecţionar şi marile muzee de artă din România. Promotor al artei de patrimoniu și nu numai, muzeul devine, astfel, cel mai important partener expoziţional în promovarea şi consolidarea acestei relaţii.
   Camera colecționarului este un proiect cultural ce urmează a fi promovat şi implementat în muzeele oraşelor mari, urmărind să se extindă, treptat, în toată ţara. Susținând ideea de mobilitate a patrimoniului, proiectul îşi propune să aducă plus valoare atât pentru colecţionarii de artă, cât şi pentru muzee, ţinta principală rămânând însă publicul.

Unde eşti, copilărie...?




Muzeul Brăilei Carol I


6 decembrie 2016 - 31 ianuarie 2017




   Vernisajul expoziţiei Unde eşti, copilărie...? Jucării din colecţiile Asociaţiei Muzeul Jucăriilor Bucureşti - marţi, 6 decembrie 2016, ora 14:00, la Muzeul Brăilei Carol I - Centrul Diversităţii Culturale (Piaţa Traian nr. 3)
   Organizatori: Muzeul Brăilei Carol I - Centrul Diversităţii Culturale şi Secţia Etnografie, împreună cu Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti.
   Expoziţia va fi deschisă la Centrul Diversităţii Culturale (Piaţa Traian nr. 3) şi Secţia Etnografie (str. Polonă nr. 14).

Ucenici la Porțile Credinței




Muzeul Civilizației Gumelnița


Oltenița


15 decembrie 2016 - 15 ianuarie 2017





   Dragi prieteni, ne face plăcere să vă anunțăm că pe data de 15 decembrie 2016, ora 12:30, la sediul Muzeului Civilizației Gumelnița, va avea loc vernisajul expoziției de icoane Ucenici la Porțile Credinței organizată de membrii cercului de pictură Vera Icon sub îndrumarea d-nei prof. Ecaterina Mitran.
 Expoziția va putea fi vizitată în perioada 15 decembrie 2016 - 15 ianuarie 2017.
Vă așteptăm în număr cât mai mare!

Abisa




Lansare de carte


Iulian Tănase


Galeriile Pod Pogor, Iași


8 decembrie 2016





    Un poet, un filozof, un artist, un om care vorbeşte despre lume şi despre sine, dar şi unul care caută avid tăcerea, în două cuvinte, Iulian Tănase, va intra în dialog cu publicul său tânăr despre Abisa (şi alte profunzimi sufleteşti în cadrul evenimentului organizat de Clubul Logos. 
Oricine este aşteptat cu drag!

Pe simezele gălățene




Arta plastică contemporană românească


Ion Radu, Cristian Radu


Muzeul de Artă Vizuală, Galați


8 decembrie 2016




   Muzeul de Artă Vizuală Galați are plăcerea să vă invite la vernisajul expoziției de pictură semnată Ion Radu și Cristian Radu joi, 8 decembrie, ora 18:00.
   Ion Radu s-a născut pe 14 august 1952, în Vulturu, Vrancea și din anul 2000 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Brăila. Începând din 1976, a avut numeroase expoziții personale și a participat la expoziții de grup, în țară și în străinătate. A participat la restaurarea Teatrului Maria Filotti din Brăila și a pictat Biserica Sf. Spiridon din același oraș.
   Cristian Radu s-a născut pe 5 noiembrie 1982, în Brăila, în 2005 absolvind Facultatea de Arte Iași, unde a obținut și un master în Compoziția secolului XX, trei ani mai târziu. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Brăila, din 2006. Are lucrări în colecții particulare din România, Grecia, Germania, S.U.A, Spania, Suedia, Canada, Franța dar și în colecții aparținând Muzeului de Artă Vizuală Galați, Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească Târgovişte și Muzeului Brăilei.
    "Făcând parte din generații diferite, cei doi plasticieni oferă publicului întâlnirea cu două universuri ce poartă amprenta distinctă a propriei personalități. Prin lumină și culoare Ion Radu reține pe pânză imaginea orașului și a apei cu o capacitate de a dezvolta lirismul care are un impact major asupra privitorului. Compozițiile lui Cristian Radu, în schimb, se conectează la probleme contemporane, angajându-l pe spectator într-o stare de redefinire a sensurilor lumii în care trăim.” (Mariana Tomozei Cocoș –critic de artă)
Vernisajul va avea loc în prezența artiștilor.

Sub Zodia Mariei




Prezențe românești peste hotare


Teatrul Național Satiricus I. L. Caragiale, Chișinău


5 decembrie 2016





   Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chişinău în colaborare cu Teatrul Național Satiricus I. L.Caragiale organizează un concert de poezie și muzică folk - Sub Zodia Mariei - dedicat Zilei Naţionale a României și sărbătorilor de iarnă. Evenimentul va avea loc pe data de 5 decembrie 2016, ora 17:30, la Teatrul Național Satiricus I. L.Caragiale şi va fi susţinut de Maria Gheorghiu (Gorghiu) - muzică, Adriana Trandafir - recital de versuri și Radu Grațianu - pian.
    Spectacolul Sub zodia Mariei este o poveste care începe în Grădina Maicii Domnului și continuă cu prinţesa bizantină Maria de Mangop, cu care cantautoarea Maria Gheorghiu simte că rezonează puternic. Spectacolul ajunge apoi la Regina Tuturor Românilor, Maria, şi nu întâmplător în toate fotografiile de promovare a spectacolului Maria Gheorghiu poartă culoarea preferată a acesteia, mov, pentru apoi să spună artistic povestea celei care a dus în lume frumuseţea cântecului popular românesc, Maria Tănase.
Intrarea este liberă.

Din istoria sportului românesc




România de-altădată


Concursul Hipic Republican


București


6 - 8 iulie 1956



















Rânduri așternute pe coperta a IV-a:
"ești un împrăștiat la pătrat. Am găsit biletele în cartea <Călărie>"...

Omagiu




Arta plastică contemporană românească


Ioana-Teodora Duță


Muzeul Municipal Curtea de Argeș


7 decembrie 2016



    Expoziția Omagiu reunește pe simezele Muzeului Municipal Curtea de Argeș lucrări de pictură în ulei pe pânză. Ioana-Teodora Duță declară expoziția de față ca fiind încă o dovadă a pasiunii ei pentru pictură și artă în genere. Este un vernisaj-omagiu adus culorii, având ca piloni de rezistență cele două personalități, portretele regale de dimensiuni monumentale ale Regelui Mihai I al României și al reginei Ana, Principesă de Bourbon-Parma. Simezele galeriei aduc în fața privitorilor portretul Fridei Kahlo, precum și lucrări inspirate din călătoriile în California.