vineri, 2 decembrie 2016

Inimi cicatrizate




Librăria Humanitas, Cișmigiu, București


3 decembrie 2016




   Sâmbătă, 3 decembrie, la ora 17:00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, regizorul Radu Jude și criticul de film Andrei Gorzo vor intra în culisele filmului Inimi cicatrizate.
   Adaptarea liberă după opera literară a lui M. Blecher își preia firul narativ principal din romanul Inimi cicatrizate, dar în dialoguri și în construcția personajelor sunt evidente trimiterile directe la celelalte romane, Întâmplări în irealitatea imediată și Vizuina luminată, la corespondența și la biografia lui Blecher.
   Unul dintre elementele adăugate în scenariu, față de cărțile din care este inspirat filmul, este propaganda legionară -- foarte prezentă în societatea românească din anii 1937-1938, când se desfășoară acțiunea - care afectează până și acel spațiu ieșit din timp care este sanatoriul.
  Inimi cicatrizate este un film care te face să-ți pui întrebări despre asamblarea tuturor acestor elemente, despre felul în care a fost gândită imaginea, transformând stilul de o mare sensibilitate și cu un puternic flux descriptiv al literaturii lui Blecher, care e povestea obiectelor care populează strategic cadrele, cum l-au influențat pe Radu Jude cei cinci ani de documentare. La finalul unei analize amănunțite pe care o fac filmului, Andrei Gorzo și Veronica Lazăr îl numesc "idiosincratic, bogat-intertextual, plin de vervă și de idei consistente despre literatură, cinema și istorie" și "filmul unui regizor inovator în cinema-ul românesc".
   Odată cu lansarea în cinematografe a filmului, Editura Humanitas a publicat o ediție specială a romanului Inimi cicatrizate.
   Inimi cicatrizate a câştigat Premiul Special al Juriului şi trofeul Don Quijote la Festivalul Internațional de Film de la Locarno. Radu Jude a câștigat recent trofeul Silver Astor pentru cea mai bună regie, la cel mai important festival de film din America Latină, Festival International de Cine de Mar del Plata.
Accesul la eveniment este gratuit și se face pe baza unei rezervări prin Eventbook.

Urmele timpului




Arta plastică contemporană românească


Rodica Banciu Regep, Natalița Radu Boeți


Consiliul Județean Timiș, Timișoara


7 decembrie 2016





Evenimente, fapte, întâmplări din România anului 1933




România de-altădată









Marile serbări dela Craiova











Nr. 8, 3 Noembrie 1933.







                                         


Majestățile lor Regina Maria a României și Elisabeta a Greciei 
vizitând expoziția de flori din parcul Carol (foto Ilustrația).  






Nr. 11, 24 Noembrie 1933.
















Nr. 12, 1 Decembrie 1933.








Nr. 13, 8 Decembrie 1933.