marți, 1 noiembrie 2016

Povestea unui artefact




Muzeul Județean Buzău


noiembrie 2016




    Piesa propusă pentru această lună de către Muzeul Județean Buzău spre a fi prezentată în cadrul proiectului cultural-educativ Povestea unui artefact reprezintă o rotiță miniaturală de car, descoperită în anul 2008 pe șantierul arheologic Cârlomănești-Cetățuia, com. Vernești, jud. Buzău. Este lucrată din lut de bună calitate, are formă circulară și păstrează bucșele pe ambele părți.
Detalii:

Dr. Petru Groza – Burghezul Roşu




Lansare de carte


Dan Botez


Muzeul Județean Teleorman, Alexandria


4 noiembrie 2016





   Muzeul Judeţean Teleorman organizează, în colaborare cu Scrisul Românesc – Fundaţia - Editura, lansarea volumului Dr. Petru Groza – Burghezul Roşu, autor Dan Botez.
   Evenimentul va avea loc vineri, 4 noiembrie 2016, ora 11:30 , în Sala Auditorium a Muzeului Judeţean Teleorman.
   La manifestare vor lua parte personalităţi din domeniul cercetării istorice şi al vieţii publice româneşti: prof. univ. dr. Florea Firan – director Scrisul Românesc – Fundaţia - Editura, prof. univ. dr. Gheorghe Sbârnă – Universitatea Valahia Târgovişte, prof. univ. dr. Corneliu Mihail Lungu– Universitatea din Craiova şi prof. univ. dr. Ion Calafeteanu – Universitatea Valahia Târgovişte.
   Volumul Dr. Petru Groza – Burghezul Roşu este cea de-a cincea lucrare a autorului Dan Botez.

...de-acum 73 de ani...




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Teatrul Național București


Colecții și Colecționari


Înscrisuri de toate felurile 




Program-broșură, Teatrul Național București. Martie 1943.
Stagiunea 1942 - 1943.


























Jumătate de pagină lipsă.
Probabil "opera" celui care a deținut acest program.
Regizorul N. G. Kirilov.


Jumătate de pagină lipsă.
Aceeași observație ca mai sus.

Alexandru Botez


Jumătate de pagină lipsă.
Aceeași observație ca mai sus.






Situația României, aflată în plin război, continua să se degradeze... 




Cunoaşte şi salvează!




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti


București 


2 noiembrie - 1 decembrie 2016





    Expoziţia de conservare şi restaurare organizată anul acesta se desfăşoară sub genericul Cunoaşte şi salvează!
    Acest imperativ reflectă preocuparea permanentă a specialiştilor de a cerceta, de a conserva şi restaura patrimoniul cultural-artistic, întreaga lor activitate desfăşurându-se conform principiilor restaurării ştiinţifice şi prevederilor legislaţiei existente.

Expoziţia este alcătuită din două secţiuni:

    Secţiunea I - cuprinde aproape 300 de bunuri cultural - artistice mobile de o mare varietate tipologică, etalate în Sala de expoziţii H. H. Stahl: obiecte de cult - icoane pe sticlă, cruci, pristolnice, candelă, sfeşnic; mobilier pictat - ladă de zestre, masă, strană, leagăn de copil; textile - piese de port popular femeiesc şi bărbătesc (cămăşi, ii, fote, marame, brâie, cojoace); ştergare, căpătâie, feţe de masă, covoare; obiecte de uz casnic şi gospodăresc din lemn - sărăriţe, doniţe, tipare pentru caş, linguri, pisăloage, butoiaşe ş.a.; bunuri folosite în industria casnică textilă - roată şi furci de tors, suveici, fuse; acestora li se adaugă un gherghef pe care este prezentat un felon în curs de restaurare; ceramică populară - ulcioare, farfurii, castroane, cancee, oale; unelte agricole - seceri, instrumente de protecţie pentru mâini utilizate în timpul secerişului, sapă, furcă, stropitoare, tiocuri pentru gresia de ascuţit coasa; obiecte din metal - balanţă, fier de călcat cu suport din sârmă; foarfeci pentru tuns via, foarfeci pentru tuns oile; compas, sfredele, pile, balamale, instrumente pentru apicultură - afumătoare, capcană pentru matcă; lămpi cu gaz; un obiect pe suport papetar - Harta Districtului Covurlui, 1893.
Elementul dinamic al expoziţiei este filmul ce rulează în sală pe un ecran, în care sunt prezentate selectiv aspecte ale activităţii desfăşurate de specialiştii din laboratoarele de profil ale muzeului.

   Secţiunea a II-a - cuprinde bunuri culturale mobile şi imobile aflate în Expoziţia permanentă în aer liber din Zona Sud a Muzeul Satului, inaugurată anul acesta pe data de 17 mai, când s-au împlinit de 80 de ani de la înfiinţarea instituţiei.
   Dintre obiectivele în aer liber care au fost transferate în muzeu din diverse zone ale ţării şi restaurate menţionăm: Biserica de lemn din satul Turea, Cluj, ce datează de la jumătatea secolului al XVIII-lea, case şi anexe gospodăreşti ale minorităţilor, un carusel, un salon de dans, un han, o cabană forestieră, ateliere de ceramică ş.a. Bunurile cultural-artistice mobile din obiective au fost conservate şi restaurate de specialiştii noştri.
   Câteva proiecte ale unor obiective transferate în această zonă, realizate de arh. Cristian Nanu şi prezentate în cadrul expoziţiei constituie o punte între cele două secţiuni.
   Expoziţia demonstrează încă o dată că restaurarea bunurilor cultural-artistice implică deopotrivă ştiinţă, artă şi meşteşug. A cunoaşte şi a salva zestrea materială şi spirituală a societăţii omeneşti constituie una dintre cele mai nobile misiuni, o profesie aleasă, o datorie de suflet pentru fiecare dintre noi.

Responsabil expoziţie,
dr. Iuliana Popescu, cercetător ştiinţific

Euro-falia




Lansare de carte


Armand Goșu


Librăria Humanitas, Oradea


3 noiembrie 2016





    Revista Familia şi Librăria Humanitas Oradea vă invită joi, ora 16:00, la lansarea cărţii unuia dintre cei mai cunoscuţi experţi în relaţiile româno-ruse, Armand Goşu, Euro-falia. 
    Într-un moment în care problemele Estului european par să fie tot mai acute, autorul cărţii declara într-un interviu: "Moscova a arătat că este [din nou] dispusă să practice revizionismul teritorial”, iar în ceea ce priveşte politica externă românească: "Reţetele de putere care moștenesc genele Securității, național comunismului agresiv, și care controlează zona de decizie în politica externă și de apărare sunt o mare amenințare la adresa securității naționale în momente de criză globală sau regională, cum este acesta, pe care-l traversăm.”
Cartea va fi prezentată de Florin Ardelean. Lansarea va avea loc în prezenţa autorului

Arhitectul George Damian, o recuperare necesară




Muzeul Municipiului București


1 - 6 noiembrie 2016





    Arhitect cu o consistentă activitate în perioada anilor 1930-1960, conform fișelor personale din fondul de dosare personale din arhiva UAR, George Damian a lucrat peste un sfert de secol în cadrul Primăriei București (fiind inclusiv, pentru o perioadă, director al direcției tehnice), dar și în particular. Între lucrările reprezentative amintim: Imobil locuințe colective str. Brezoianu 11 (1932), Imobil locuințe colective str. Dr. Lister 1 (1933), Imobil locuințe colective str. Marin Serghescu (1941), Imobil locuințe colective B-dul Coșbuc colț cu Dimitrov (1942), Imobil locuințe colective str. Spătarului 1 (1945), Imobil locuințe colective str. Dionisie Lupu 74 (1946), Imobil locuințe colective str. Polonă 21 (1946) și multe, multe altele.
    În urma intrării în posesie la finele anului 2015 a unui cufăr cu aproximativ 380 de planșe originale realizate de Arh. George Damian, de către arhitectul Mădălin Ghigeanu, cu sprijinul financiar al ARCUB, s-a reușit realizarea unei prime etape a unui demers recuperator extraordinar, în cadrul căruia 160 de planșe originale, realizate pe diferite tipuri de hârtie și aflate în diferite stadii de degradare, reprezentând aproximativ 20 de proiecte, au fost recondiționate, digitizate și documentate.
    Proiectul Arhitectul George Damian, o recuperare necesară aduce astfel în centrul atenției lucrările și personalitatea lui George Damian care evidențiează calitatea creativității sale, mai ales în contextul practicării meseriei de arhitect în perioada comunistă.
    Expoziția va fi deschisă în perioada 1 – 6 noiembrie 2016 (program de vizitare: marți-duminică, orele 10:00-18:00, ultima intrare 17:30). Vă așteptăm.

Exponatul lunii




Complexul Muzeal de Științele Naturii Ion Borcea


Bacău


1 - 30 noiembrie 2016






ȘORECARUL COMUN – Buteo buteo

HABITAT

Trăiește atât în zonele împădurite cât și în câmpiile întinse unde folosește orice punct mai înalt ca loc de observație. Poate fi întâlnit și în preajma zonelor urbane, unde găsește hrană mai ușor.

RĂSPÂNDIRE
Este printre cele mai des întâlnite păsări răpitoare de zi din Europa, dar arealul său de distribuție cuprinde și zone din Asia.

HRANĂ
Șorecarul comun vânează în special mamifere mici precum șoarecii și iepurii de câmp. Rareori consumă păsări, șopârle, broaște și insecte.

REPRODUCERE
În luna martie perechea construiește cuibul din crengi de copac. Femela depune 2-4 ouă. Puii eclozează după o perioadă de clocire de 30-35 zile. Părăsesc cuibul după 40-45 zile, timp în care sunt hrăniți de către părinți.

CONSERVARE
Pasăre ocrotită prin lege atât la noi în ţară cât şi pe tot arealul de răspândire.

Târgul de Sfinții Mihail și Gavriil




Muzeul Național al Țăranului Român


București


5 - 6 noiembrie 2016


 


   Sâmbătă, înainte de Hranghel, se fac moși. De Hranghel fiecare om trebuie să aprindă o lumânare care îi va fi "lumina de veci“ în lumea de dincolo. Finii merg cu colăcei la nași. Se amestecă berbecii cu oile. În acest scop se face turta areților (berbecilor) care se aruncă între oi. Dacă ea cade cu fața în sus, oilor le va merge bine. Se serbează "cu desăvârșit nelucru“.
(Irina Nicolau).
   Toamna țărănească este pe sfârșite așa că profităm de ultimele zile însorite ca să vă chemăm la târg.
  Timp de două zile, sâmbătă, 5 și duminică, 6 ale lui Brumar, 50 de meșteri și artiști iconari vin la Târgul de Sfinții Mihail și Gavriil de la Muzeul Național al Țăranului Român, cu tot ce au realizat ei mai minunat peste an.
   Alături de meșteri, Galeria de Artă Țărănească scoate în curte obiecte care mai de care mai încântătoare: haine de sărbătoare, ștergare din bumbac, scoarțe, lepedee și fețe de masă; ploști, ulcioare, căni, farfurii; obiecte din lemn: linguri, casete, scaune; ouă încondeiate; icoane pictate pe lemn sau pe sticlă, împletituri și alte meșteșuguri.
De-ale gurii puteți târgui: miere, dulceață, prăjituri, zacuscă, sucuri și țuică. 
Vă invităm să regăsiți frumusețea și mărturia gesturilor în lucrurile meșteșugite
deopotrivă de țărani, artizani și artiști.
Târg de Sfinții Mihail și Gavriil la Muzeul Național al Țăranului Român.
De sâmbătă, 5 până duminică, 6 noiembrie 2016, 
de orele 10:00 de dimineață până la 6:00 seara.
Preț bilet: 4 lei, 2 lei (elevi, studenți, pensionari).
   Târgul de Sfinții Mihail și Gavriil este ultimul târg al seriei de acțiuni începute în luna septembrie în cadrul evenimentului Primenire, prin care Muzeul Național al Țăranului Român a relansat promovarea târgurilor dedicate meșterilor, artizanilor și artiștilor care recuperează și revitalizează meșteșugurile, aducând de asemenea în atenția publicului noi interpretări formale ale obiectului tradițional.

    Îngerii sunt duhurile slujitoare lui Dumnezeu. La început toți îngerii au fost buni și înțelepți. După încercarea la care i-a supus Dumnezeu, înainte de Facerea Lumii, o parte din ei, cei conduși de Lucifer, s-au răzvrătit. Atunci, spune Scriptura, a fost mare război în cer. Mihail și îngerii cei buni au învins, iar cei răi au fost aruncați din cer și au devenit demoni. Peste soborul îngerilor buni, Dumnezeu l-a rânduit, pe veci conducător, pe Arhanghelul Mihail.
    În aceeași zi este sărbătorit și Arhanghelul Gavriil, îngerul tălmăcitor al viselor și vedeniilor. Gavriil vestește lui Ioachim și Anei nașterea Mariei, Maica Domnului, tot el descoperă preotului Zaharia nașterea și menirea lui Ioan Botezătorul, în fine, o anunță pe Fecioara Maria că-l va aduce pe lume pe Domnul Hristos. (Irina Nicolau – Ghidul sărbătorilor românești)
***Târgul de Sfinții Mihail și Gavriil 

Domnule și frate Eminescu




Constantin Chiriac


Ateneul din Iași


3 noiembrie 2016






    Actorul Constantin Chiriac susține joi, 3 noiembrie 2016, la ora 17:00, în Sala Mare de Spectacole Radu Beligan a Ateneului din Iași, recitalul extraordinar intitulat Domnule și frate Eminescu.
    Constantin Chiriac reconstituie în acest spectacol un dialog fictiv între Mihai Eminescu și Ion Creangă, dialog ce explorează legătura creatoare și prietenia unică dintre cei doi scriitori români. Spectacolul afirmă dimensiunea culturală a poeziei populare, văzută ca matrice pentru sufletul românesc.
Intrarea la acest eveniment este liberă.
    Constantin Chiriac este directorul general al Teatrului Național Radu Stanca Sibiu din anul 2000 și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, unul dintre cele mai importante festivaluri de artele spectacolului din lume, ajuns anul acesta la cea de a XXIII-a ediție. A fost vicepreședinte al Asociației Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007 (2004-2007), iar apoi membru al Comisiei de selecție și de monitorizare a orașelor candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană (2008-2012). A primit titlul de Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană (2010), în anul 2011 i s-a decernat decorația belgiană Ofițer al Ordinului Coroanei, iar în 2014 a fost desemnat Ambasador Onorific al Turismului Românesc. În același an a obținut Premiul de Excelență pentru Contribuție la imaginea României în lume la Gala Biz 15 ani, Premiul Contribuție la Patrimoniul Cultural Român la Gala Aspen pentru Leadership și Premiul OAMENII TIMPULUI, categoria DIPLOMAȚIE CULTURALĂ.
    În 2015, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a obținut Premiul Fundației Japonia în cadrul unei ceremonii speciale organizate la Tokyo, recunoscându-i-se, astfel, contribuția la promovarea relațiilor bilaterale. Tot în 2015, Constantin Chiriac a fost desemnat Comunicatorul anului în cadrul Galei Romanian PR Award.
    Constantin Chiriac a jucat în peste 20 de filme, în circa 50 de spectacole și a realizat peste 20 de one man show-uri, susținând recitaluri în mai bine de 50 de țări din lumea întreagă. Printre cele mai cunoscute pelicule în care a jucat se numără Moromeții (regia Stere Gulea), Croaziera (regia Mircea Daneliuc) și Undeva la Palilula (regia Silviu Purcărete).
    Evenimentul este realizat în colaborare cu Primăria Municipiului Iași, Uniunea Scriitorilor din România - Filiala Iași, Editura Fundației Culturale Poezia şi Ateneul din Iași.

Salonul Literar Axis Libri




Lansare de carte


Săndel Dumitru, Nicolae Mărunțelu, Tudose Tatu



Biblioteca Județeană V. A. Urechia, Galați


3 noiembrie 2016






    Biblioteca Județeană V. A. Urechia Galați vă invită joi, 3 noiembrie 2016, ora 17:00, la o nouă ediție a Salonului Literar Axis Libri, manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură Mihai Eminescu, la sediul central. Evenimentul va cuprinde lansarea următoarelor volume: Galațiul așa cum mi-l amintesc, vol. I-IV, autor Săndel Dumitru; Te slăvesc în poezie, autor Nicolae Mărunțelu; Feniksul "hoțoman” de Gurile Dunării, autor Tudose Tatu. 
Moderatori vor fi Theodor Parapiru și Zanfir Ilie.

Târg de Sf. Mihail și Gavril




Muzeul Național de Geologie


București


4 - 6 noiembrie 2016







Excurs oniric




Arta plastică contemporană românească


Oana Bolog-Bleich


Casa Artelor, Galeria Pygmalion, Timișoara


10 noiembrie 2016





   Pornind de la ceea ce Mircea Eliade spunea în lucrarea sa Cosmogonie și alchimie babiloniană că oricine are potențialul de a deveni aur, de a-și transforma defectele și sinele impur (plumbul) în aur, expoziţia Excurs oniric propune o calatorie imaginara si miraculoasa intr-un spatiu cosmic, interplanetar, traversat de simboluri alchimice. Alchimistul, care amesteca minereuri și adăuga diverse substanțe urmărind “desăvârșirea” metalului și transformarea lui în aur, căuta de fapt, propria desăvârșire. Privitorul este invitat astfel sa parcurga un traseu ascensional de căutare, transformare și descoperire în final, a sinelui autentic (aurul) în urma unei metaforice călătorii inițiatice.

Despre artista:
Oana Bolog Bleich
12 Decembrie 1981, Timişoara, Romania

Cafeneaua critică




Club A


București


2 noiembrie 2016




   Miercuri avem încă un invitat de marcă la o ediție specială a Cafenelei Critice! Experimentatul regizor Alexa Visarion va discuta cu Ion Bogdan Lefter 
despre recentul Festival Național de Teatru.
Miercuri, de la ora 19:00, în Club A. Intrarea este liberă.
***Club A

Mihai Viteazul - întregitorul de neam




Muzeul Memorial Nicolae Iorga


Vălenii de Munte


4 noiembrie 2016





    Muzeul Memorial Nicolae Iorga din Vălenii de Munte, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vernisează vineri, 4 noiembrie 2016, ora 11.00, la sediul său din Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr. 3, expoziția temporară Mihai Viteazul - întregitorul de neam înscrisă în programul România 100 dedicat înfăptuirii statului național unitar român.
    Prin intermediul bunurilor culturale mobile - gravuri, monede, cărți vechi, ceramică, arme și al reproducerilor etalate, organizatorii propun o incursiune sintetică în actele și faptele istorice ale primului unificator al românilor - domnitorul Mihai Viteazul.

Dintre sute de femei… prezențe feminine în scrisul românesc actual




Lansare de carte


Mioara Bahna


Muzeul Unirii, Iași


5 noiembrie 2016


 


    Vă invităm sâmbătă, 5 noiembrie 2016, ora 11:00, Muzeul Unirii Iaşi, la lansarea volumului Dintre sute de femei… prezențe feminine în scrisul românesc actual- cronică literară, autor Mioara Bahna din Râmnicul Sărat-membru USR, din colecţia Publicistică şi eseu contemporan a Editurii Tipomoldova Iași.
     Volumul cuprinde, aşa cum declară autoarea, “cronicile a 47 de cărți (inegale valoric…), semnate de 39 de autoare, creații ale unor nume cu notorietate indiscutabilă, aşa cum este, de pildă, cel al laureatei Premiului Nobel Herta Műller, dar şi altele cunoscute în cercuri foarte restrânse, aflate sau nu la început de drum în domeniul scrisului”.
    Invitaţi la acest eveniment cultural sunt scriitorii: Firiţă Carp (Bucureşti), Daniel Corbu (Iaşi), Florin Dochia (Câmpina), Constantin Marafet (Rm. Sărat), Emilian Marcu (Iaşi), Ionel Necula (Tecuci), Lucia Olaru Nenati (Botoşani), Valeriu Stancu (Iaşi), Horia Zilieru (Iaşi), membrii ai Uniunii Scriitorilor din România.
    Vor fi prezente şi câteva autoare ale căror nume se regasesc în volumul lansat: Mihaela Roxana Boboc, Carmen Antoaneta Marcean, Olina Petrov, Iulia Ralia Raclaru, Mariana Rogoz Stratulat.
    Eleva Oana Sălăgeanu, de la clasa doamnei profesor Dana Relea, va susţine un scurt recital de pian.
Moderatori: Rodica Rodean şi Emilian Marcu.
Organizatori: Asociaţia Universul Prieteniei Iaşi şi 
Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi - Muzeul Unirii.

Cartografia lumii




Muzeul Vasile Pârvan


Bârlad


6 noiembrie 2016