luni, 31 octombrie 2016

La ceas aniversar - Ziua Porților Deschise




Institutul Francez


București


2 noiembrie 2016





   Pe 2 noiembrie 2016, Institutul Francez din București își deschide porțile, în intervalul orar 15:00-17:00, pentru a celebra 80 de ani petrecuți în incinta fostului hotel particular, construit de către arhitectul Oscar Maugsch, de pe bulevardul Dacia, numărul 77. În cadrul acestui eveniment, publicul este invitat să descopere povestea clădirii, simbolul prezenței culturale franceze pe teritoriul bucureștean.
   Cu acest prilej, atrium-ul, mediateca și grădina Institutului Francez se vor metamorfoza în spații de creație artistică, astfel încât să ofere publicului prezent oportunitatea de a participa și de a lua parte la activități variate. Cele trei spații vor găzdui simultan demonstrații de artă urbană, expoziții de tablouri și de cărți, instalații sonore, precum și o emisiune de radio.
    În momentul intrării în grădină, publicul va asista la o demonstrație de graffiti și de desen live, realizată de steet-artistul, pictorul și ilustratorul Alexandru Ciubotariu, cunoscut în rândul publicului larg sub apelativul "Pisica Patrată”. După câțiva pași, publicul va fi invitat să participe la un atelier de inițiere în disciplina urbană Parkour, în cadrul căreia echilibrul și rapiditatea vor fi puse la încercare.
    Întrând în clădire, vizitatorul va fi descoperi unui spectacol inedit de circ și de acrobații, realizat de tinerii talentați din cadrul fundației Parada, înainte de a se îndrepta spre mediatecă, pentru a vizita o expoziție de cărți menită să prezinte istoria vie a Institutului, de la înfințarea sa.
    Urcând scările impunătoare din mijlocul atrium-ului, publicul va redescoperi Bucureștiul prin intermediul expoziției de fotografie de stradă Ruecarest, opera fotografului Fred Fogherty, ascultându-l totodată pe artistul Bogdan Zamfir citind scrisorile adresate de către Roland Barthes lui Philippe Rebeyrol, fostul director al Institutului Francez.
    La etaj, el va asista la emisiunea specială realizată de Radio România Internațional cu ocazia acestui eveniment aniversar, în prezența directorului Institutului Francez din România, Christophe Gigaudaut, a directoarei delegate a Institutul Francez din București, Irina Petrescu și a autorului cărții București, bulevardul Dacia 77. O poveste franco-română, Richard Edwards.
   Ieșind din incinta clădirii istorice, vizitatorul nu mai este un simplu spectator, ci devine martorul istoriei franco-române, într-o legătură care străbate timpul.

România Medicală




România de-altădată


Colecții și Colecționari


Înscrisuri de toate felurile


Reclame
























Reclame publicate în Revista România Medicală,
Nr. 13 - 14, 1 - 15 iulie 1936.



Titanic-ul gălățean...




Arta plastică contemporană românească


Florian Doru Crihană


Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, Galați


3 noiembrie 2016




    Vă invităm să participaţi, în data de 3 noiembrie 2016, la vernisajul expoziției temporare Titanic ce poarta semnatura renumitului artist Florian Doru Crihană.
    Acțiunea va avea loc în Sala Sergiu Dumitrescu din cadrul Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, începând cu ora17:00.
Intrarea se face prin Str. Domnească, 141.
Vă așteptăm cu drag!

Exponatul lunii




Muzeul Județean Teleorman


Alexandria


1 - 30 noiembrie 2016






    Muzeul Judeţean Teleorman vă invită miercuri, 2 noiembrie a.c., ora 11:00, la deschiderea Exponatului Lunii Noiembrie.
    Pentru perioada 1-30 noiembrie 2016, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect arheologic aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de un topor miniatural din eneolitic. 
    Toporul miniatural eneolitic provine din aşezarea de tip tell de la Vităneşti Măgurice, judeţul Teleorman.
    A fost descoperit în campania din anul 2010 în apropierea unei locuinţe incendiate ce a făcut parte din ultimul nivel de locuire ce a aparţinut Culturii Gumelniţa.
    Piesa este din lut si reprezintă o imitaţie a unui topor pană. Are mânerul de dimensiuni reduse, rotunjit la partea terminală şi aplatizat înspre lamă. Aceasta are o lungime aproape egală cu a mânerului şi este dreptunghiulară în secţiune. Zona tăişului este arcuită, colţul de sus fiind mai proeminent.
    Topoarele miniaturale din lut sunt piese caracteristice perioadei neo-eneolitice de pe tot teritoriul Europei. Aceste piese redau diferite categorii de arme şi unelte din piatră, aramă şi corn. Pentru spaţiul culturilor Cucuteni şi Gumelniţa sunt tipice miniaturile topoarelor cu gaură de înmănuşare.
    O analogie cu toporul miniatural descoperit la Vităneşti provine din tell-ul gumeniţean de la Deneva, la 10 km sud de Shumen, Bulgaria. Aici s-a descoperit un vas de mici dimensiuni ce are două figuri în relief reprezentând un topor şi un sceptru.
    Topoarele miniaturale, alături de alte categorii de piese, cum ar fi piesele de mobilier, discurile sau colţii din lut, au avut posibil funcţii simbolice, fiind replici ale obiectelor în mărime naturală.

Personaje și contexte




Arta plastică contemporană românească


Camelia Ofelia Moisima


Galeria de Artă Baia Mare


1 - 15 noiembrie 2016





    Asociația Filiala UAPR Baia Mare vă invită la vernisajul expoziției personale de pictură Personaje și contexte a Cameliei Ofelia Moisima. Vernisajul va avea loc marți, 1 noiembrie 2016, ora 18:00, la Galeria de Artă, B-dul Bucuresti, nr. 6.

Pe urmele maurilor din Spania. Cetatea Alhambra-Paradisul pierdut




Interferențe culturale - Culturi și Civilizații


Victor Simion


Cercul Militar Național, București 


3 noiembrie 2016





    Joi, 3 noiembrie 2016, ora 18:15, la Sala de Cinema, va avea loc expunerea cu tema Pe urmele maurilor din Spania. Cetatea Alhambra-Paradisul pierdut susținută de istoricul de artă Victor Simion. Expunerea este însoțită de prezentarea unui film documentar.
Intrarea este liberă.

Exponatul lunii




Complexul Muzeal de Științele Naturii Răsvan Angheluță


Galați


2 - 30 noiembrie 2016





    În noiembrie, gălăţenii vor putea vedea, în cadrul exponatului lunii de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi, coarne de bizon de stepă (Bison priscus), strămoşul zimbrilor şi bizonilor moderni, un bovid de proporţii uriaşe care trăia într-un număr foarte mare de exemplare, în cirezi enorme, răspândite pe aproape tot teritoriul Eurasiei, cum o dovedesc numeroasele depozite fosilifere. Bizonul de stepă a dispărut acum 10.000 de ani, odată cu retragerea gheţarilor. Era un erbivor cu dimensiuni impresionante, ajungând până la o lungime de 4 m, înaltimea de 2 m şi greutatea de 1.100 kg. Avea capul masiv, fruntea foarte lată şi boltită, acoperită cu păr lung aspru şi des, iar coarnele erau crescute orizontal-lateral faţă de craniu. Distanţa dintre vârfurile coarnelor erau aproximativ de un metru, masurând o jumătate de metru fiecare. La noi în ţară depozitele pleistocene sunt larg răspândite în Moldova, în special sub forma unor terase de râuri. O astfel de situaţie apare în satul Movileni (comuna Coroieşti), la nord-vest de Bârlad, pe Pârâul Hreasca. Succesiunea pleistocenă implică nisipuri cuarţoase cu intercalaţii de nisipuri argiloase, ca aflorimente în malul drept al văii. În urmă cu câţiva ani, din această locaţie a fost recuperat un craniu de bison de stepă (Bison priscus), aparţinând unui mascul. Din acelaşi loc au mai fost colectate şi alte oase de Bovidae.   
   Descoperirea documentează existenţa speciei în acest sector al Platformei Scitice, în Pleistocenul superior. Dispariţia bizonului de stepă este pusă de specialişti pe seama a mai multor cauze: fie o schimbare drastică a ecosistemului, un accident geologic, fie schimbarea climei sau îmbunătăţirea tehnicilor şi tehnologiei de vânătoare a primilor oameni. Exponatul lunii noiembrie – Coarne de bizon de stepă - va putea fi văzut la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi în perioada 2 - 30 noiembrie 2016.

Turneu în provincie




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Teatrul Național I. L. Caragiale, București


Colecții și Colecționari


Înscrisuri de toate felurile




Program-broșură, Teatrul Național București.
Februarie 1943.
Stagiunea 1942 - 1943.




































În același program a, mai găsit o ciornă de prezentare a noii premiere
Turneu în provincie.
De pe 15 martie 1943.


Program de sală a spectacolului sus menționat.










Materialele înfățișate aici au aparținut regizorului 
Niculae Gheorghe Kirilov.