miercuri, 19 octombrie 2016

Satul și țăranul în pictura românească




Arta plastică contemporană românească


Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj - Napoca


20 octombrie - 20 noiembrie 2016





   Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită joi, 20 octombrie, de la ora 17:00, la sediul central al instituției, str. Memorandumului nr. 21, la vernisajul expoziției Satul și țăranul în pictura românească.  

Expoziția va fi deschisă în perioada 20 octombrie – 20 noiembrie 2016.

Expoziția Satul și țăranul în pictura românească este realizată la inițiativa unor prestigioși colecționari de artă, care și-au dorit să aducă în atenția publicului o extrem de interesantă selecție de lucrări pe care publicul larg nu are decât arareori posibilitatea de a le admira. Cele mai multe dintre acestea pot fi văzute doar în spații private, în casele acestor frumoși și pătimași culegători de valori artistice.

Expoziția prezintă lucrări ale unor artiști de valoare:

Nicolae VERMONT, prieten și coleg al lui Ștefan Luchian, a fost unul dintre inițiatorii Expozițiunii Artiștilor Independenți. A studiat la București și Munchen, fiind prezent în 1900 la Expoziția Universală de la Paris. A trecut, de-a lungul vieții, de la neoclasicism la impresionism și fauvism.

Jean Neyles, născut și școlit în Franța, stabilit de tânăr la București, este integrat, tematic și estetic, artei românești interbelice.

Gore Mircescu, buzoian de origini, a studiat la București, Barbizon și Paris. Expune compoziții de țărani, foarte îndepărtate de genul bucolic post-grigorescian, cu un marcaj realist ambițios. 

Nicu Enea a studiat la București, participând la Tinerimea Artistică, Salonul Oficial și Salonul Moldovei, culminând în străinătate cu expoziții la Belgrad, Zagreb și Expoziția internațională de la Paris. Pictura sa este una realistă, cu efecte documentare, surprinzând cu brio o localitate, un peisaj sau un gest al țăranului aflat la muncă sau în sărbătoare.

Sever Burada, craiovean prin naștere, a fost prezent la Salonul oficial de la Paris și la Salonul de la Versailles. A pictat flori, nuduri, peisaje și interioare decorative. 

Alexandru Satmary, cu studii la București și Munchen, are, ca teme preferate, peisajele, naturile statice și florile.

Honoriu Cretzulescu, realist în spiritul liric de la Iași, a realizat peisaje, portrete și naturi statice. 

Magdalena Rădulescu are o viguroasă și originală personalitate. Studiază la Munchen și Paris, expunând în mari galerii din Veneția, Paris, Cluj, București, Nisa, Lyon, Marsilia, Londra, Monaco, Roma și Milano. Prin sursa sa de inspirație, ea aparține artei românești și tradițiilor folclorului; prin tehnica picturii, ea se integrează în valorile recunoscute ale picturii contemporane. 

Nicolae Brana, fiu de plugar din Sibiu, a studiat la Cluj și Paris. Mereu revoltat, a fost un reprezentant autentic al specificului românesc, cu accente pe nuanța ardelenească.

Traian Bilțiu-Dăncuș, maramureșean din Ieud, a studiat la București, călătorind pentru a-și perfecționa arta în Spania, Franța, Italia și Tunisia. Pictura sa are un accentuat specific maramureșean, cu teme locale, inspirate parcă din cromatica țesăturilor maramureșene. 

Letiția Muntean este reprezentanta tipică a femeii-pictor din Ardeal. Numele său este legat de Școala de la Baia Mare și de regretatul Tasso Marchini. I-a avut profesori pe maeștrii Anastase Demian, Catul Bogdan și Aurel Ciupe. 

Petre Abrudan, sălăjean la origini, a practicat profesiile de electrician și strungar. În 1926 studiază la Școala de Arte Frumoase din Cluj. A avut numeroase expoziții personale și participări la expoziții colective. 

Theodor Harșia este un pictor emblematic pentru Ardeal, cu studii la Institutul I. Andreescu din același oraș, acolo unde a ajuns și profesor. Serios și cultivat ca artist, operele sale sunt prezente în aproape toate colecțiile serioase din Transilvania.

Mariana Bojan și Vasile Gheorghiță constituie o familie de pictori care reprezintă valul artistic al anilor 70-80. Sunt prezenți în multe galerii de artă, muzee și colecții private. Prin muncă, modestie și tenacitate, încoronate de un imens talent, s-au impus irevocabil în arta românească.

Emil Cornea a studiat la Budapesta, București și Paris. La întoarcerea în țară a fost numit profesor de desen la Cluj. A participat la numeroase saloane de pictură din 1921 până în 1960, majoritatea la Baia-Mare și la Cluj. S-a remarcat îndeosebi prin peisaje realiste și postimpresioniste.

Gheorghe Ilea s-a născut la 1 noiembrie 1958, în satul Bucea, județul Cluj și a studiat pictura la Facultatea de Arte Plastice Ion Andreescu Cluj-Napoca. Este un reprezentant remarcabil al artei contemporane românești. Numele lui ALEXANDRU POPP este legat de învățământul artistic din Transilvania și Banat, fiind profesor la Şcoala de Belle-Arte din Cluj (1925-1933) şi la cea din Timişoara (1933-1938). Student al lui Karoly Lotz la Budapesta și al lui Lenbach la Munchen, opera lui Alexandru Popp a primit influențe romantice, fiind în acelaşi timp marcată de un spirit monumental, prin multiplele proiecte murale la care a contribuit, printre care Parlamenul şi Teatrul din Praga. Contactul cu Colonia de la Baia-Mare, în calitate de profesor, în perioada 1921-1927, a însemnat pentru opera sa, dar și pentru cea a studenților săi, deschiderea către o manieră de lucru în plein-air și spre o transformare a cromaticii.

Educația copiilor între nereușită și succes




Virgiliu Gheorghe


Universitatea Dunărea de Jos, Galați


23 octombrie 2016






   Dragilor, nu uitați, duminică în Galați va veni domnul Virgiliu Gheorghe pentru o conferință foarte interesantă: Educația copiilor între nereușită și succes. Ora 18:00, sala Aula Magna a Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie din Galați.

Ruins of Self




Arta plastică contemporană românească


Manuela Ghenghea


Muzeul de Artă Cluj - Napoca


20 - 26 octombrie 2016




   Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită joi, 20 octombrie 2016, cu începere de la ora 18:00, la vernisajul expoziției Ruins of Self a tinerei artiste Manuela Ghenghea, eveniment organizat de Galeria Șoimii Patriei.
   Acest proiect cultural urmează aceeași linie expozițională specifică Galeriei Șoimii Patriei, aceea de a promova tineri artiști aflați la primul proiect expozițional. Ruins of Self este un proiect ce propune abordarea identității și a Sinelui dintr-o perspectivă introspectivă și autoreflexivă, problematizând în același timp discrepanțele dintre fața noastră (autentică) și fața pe care o arătăm celorlalți. Reverberarea vizuală a acestei căutări este una în același timp poetică, dar și explicită în sens simbolic: nudurile ce devin parte integrantă a ruinei (prin camuflaj sau complementaritate) sunt fațetele vulnerabile, autentice, neprotejate ale Sinelui, față în față cu Ruina, cu trecutul formator, cu experiențele modelatoare și demolatoare.
   În ceea ce privește datele biografice ale artistei, Manuela Ghenghea este masterandă a Universității de Artă și Design Cluj, în cadrul secției Foto-Video-Procesare Computerizată a Imaginii, obținând licența în cadrul aceleiași secții în 2015.
   Prin intermediul acestei expoziții, tânăra artistă propune un parcurs al introspecției, uneori amar și incomod, însă necesar pentru devenire, într-o formulă vizuală poetică și spectaculoasă.

Lecturi publice




Biblioteca Județeană Ion Heliade Rădulescu


Târgoviște


20 octombrie 2016





    Joi, 20 octombrie 2016, ora 15:00, la sediul Bibliotecii Judeţene I. H. Rădulescu Dâmboviţa va avea loc o nouă ediţie a Programului Lecturi publice, eveniment organizat în parteneriat cu Societatea Scriitorilor Târgovişteni.

Scriitori invitaţi: 
Carmen Georgeta Popescu şi Ioan George Canache

Prezintă: Vali Niţu

Lecturi publice:

–            Carmen Georgeta Popescu – lecturi din volumele:
 Eşafodul culorilor şi Viaţa ca un joc
–            Ioan George Canache – lecturi din volumele: 
Fulg de nea, Pelerin spre cuvânt şi Cioplitor în cuvânt

Recită din creaţia lor poetică elevii Colegiului Naţional Ienăchiţă Văcărescu:
–            Antonia Dumitrache şi Teodora Bîrliba.

Participă:
–            Scriitori membri ai Societăţii Scriitorilor Târgovişteni

Va fi lansat cel mai recent număr al Revistei Litere, An XVII, Nr. 9/2016, (198). 
Prezintă: Vali Niţu.

Ivan Konstantinovici Aivazovski și...marea




De prin lume adunate...


Rusia


Colecții și Colecționari


Cartofilie


Mai mult de jumătate din opera acestui pictor rus de origine armeană (1817-1900)
are ca tematică marea și oamenii ei; sau corăbiile care o străbăteau în epocă...
Să vedem împreună câteva astfel de exemple.

















Portretul pictorului realizat de Alexei Tiranov (1847).


Mapă-set cărți poștale. 1960. Necirculate.
Explicații exclusiv în limba rusă.
Tiraj: 100.000 de exemplare.


Amour èt erotisme în Secolul Luminilor




Complexul Muzeal Arad


20 - 28 octombrie 2016





   Literatura erotică a fost în sec. XVIII un ”element de civilizație”. Aceasta se scria la persoana întâi, în formă de epistole, dialoguri sau manuscrise secrete, acunse cu grijă, pentru că țineau, se înțelege, de viața privată.
  Odată cu afirmarea Eu-lui, în ”Epoca Luminilor”, acest gen de texte sunt descoperite, privatul devine comun și lectura se democratizează. Apar romanele de dragoste, scrise în limbaj care galant, care ”îndrăzneț” până la ”obscen”. ”Nici unul din marii scriitori din sec. al XVIII- lea nu se sustrage ispitei erotice” (Jean Marie Goulemot).
   În expoziția de carte erotică rară în limba franceză, pe care o propune Biblioteca Județeană Alexandru D. Xenopol Arad, intitulată Amour èt erotisme, se reunesc scriitori de gen ca: Restif de La Bretonne, Choderlos de Laclos, Voltaire, regina Marguerite de Navarre, Denis Diderot, La Fontaine, Jean –Baptiste de Boyer.
   Personajele centrale ale acestor scriitori sunt feminine, eroine care își caută fericirea aventurându-se în căutări erotice, împotrivindu –se astfel rigorilor, sociale și religioase, moralei, societății patriarhale.
   Expoziția, conținând aproximativ 100 de tipărituri, având ca tematică erotismul, se va deschide joi, 20 octombrie 2016, la ora 17:00, în Sala Clio a Complexului Muzeal Arad, din Str. Horia. Curatorul acesteia este bibliotecar Adriana Czibula.
    Exponatele pot fi admirate în perioada 20 - 28 octombrie, de luni până vineri, între orele 9:00-17:00.

Gândirea în dialog cu Sinele




Dumitru Constantin-Dulcan


Universitatea Dunărea de Jos, Galați


22 octombrie 2016





    Sâmbătă, 22 octombrie 2016, începând cu ora 11:00, profesorul Dumitru Constantin-Dulcan va susține Conferința Gândirea în dialog cu Sinele la Facultatea de Inginerie a Universității Dunărea de Jos din Galați (Corp D, Sala D 12, Str. Domnească nr. 111).
    Organizatori: Psiholog Doinița Răzmeriță, Conf. univ. dr. George Cristian Schin, Medic Răzvan Mihail Dragoș.

Detecția de metale, între știință și pasiune




Muzeul Național Brukenthal


Sibiu


20 octombrie - 11 decembrie 2016





Locul de desfășurare: Palatul Brukenthal, Sălile de Expoziții Temporare
Vernisaj: Joi, 20 octombrie, ora 13:00

Curatori: 
Adrian Georgescu, Claudiu Munteanu, Gheorghe Natea, 
Anca Nițoi și Claudia Urduzia

   Prin organizarea expoziției intitulate Detecția de metale între știință și pasiune, Muzeul Național Brukenthal și-a propus să aducă în fața unui public cât mai divers și numeros, pe de o parte, dar și cât mai interesat, pe de altă parte, cele mai noi obiecte intrate în patrimoniul său arheologic, obiecte găsite pe teritoriul administrativ al județului Sibiu în ultimii doi ani; artefactele respective sunt descoperite, de această dată, nu graţie clasicelor săpături arheologice (fie că vorbim aici despre cercetări sistematice, preventive sau de suprafață), ci prin folosirea unor mijloace tehnice care, deși moderne, sunt prin excelență distructive - am numit aici detecțiile de metale.
    Considerată de unii pură pasiune, văzută de alții drept potențială "sursă de îmbogățire” (invocându-se drept temei legal alin. (4) din articolul 49 al Legii 182/2000 - republicată în anul 2008 - referitoare la protejarea patrimoniului cultural național mobil, în care se precizează că "autorii descoperirilor întâmplătoare, care au predat, în condițiile prevăzute la alin. (1), bunurile descoperite, au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea bunului, calculată în momentul acordării recompensei, iar, în cazul unor descoperiri arheologice de valoare excepțională, se poate acorda și o bonificație suplimentară de până la 15% din valoarea bunului”), detecția metalică a bunurilor culturale mobile din România de astăzi reprezintă un adevărat măr al discordiei între "detectoriști” și arheologi, mai ales datorită formulei descoperiri întâmplătoare (folosită în lege). Oare, poate fi considerată întâmplătoare acțiunea de căutare a bunurilor culturale cu ajutorul detectorului de metale, în condițiile în care folosirea acestuia este, totuși, un act voluntar, săvârșit în mod conștient și premeditat?
    Piesele descoperite prin detecția de metale - predate în condiții legale către Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu, de unde, mai apoi, au intrat în colecţiile Muzeului Național Brukenthal (după ce, în prealabil, au fost atent selectate, fiind reţinute doar obiectele cu valoare patrimonială) - provin din mai multe zone/localităţi ale județului Sibiu (sat Gherdeal, com. Bruiu; zona Gura Râului-Orlat; Mag, oraş Sălişte; Poplaca, com. Poplaca; zona Sadu-Tălmaciu-Tălmăcel, zona Vurpăr-Ţichindeal, sat Mohu, com. Şelimbăr), fiind descoperite izolat sau sub formă de tezaure/depozite, într-o extrem de mare varietate tipologică și de o certă valoare istorică: depozit preistoric de unelte din bronz (topoare), depozit mixt medieval târziu/modern timpuriu (unelte/arme), tezaur de monede grecești antice, inele de buclă (piese ornamentale pentru păr) din aur, fibule și monede izolate, de perioadă roamană sau medievală timpurie ("epoca migrațiilor”), unelte, arme, piese de podoabă și/sau harnașament, preistorice și medievale.







In/Out - Festivalul Internațional de Fotografie Documentară




Expoziție de fotografie


Cluj - Napoca


27 octombrie - 6 noiembrie 2016




Amănunte și informații pe



55 de ani fără Mihail Sadoveanu




Ateneul din Iași


19 octombrie 2016




    Despre opera lui Mihail Sadoveanu, despre prețuirea ce a purtat-o poporului, istoriei și naturii țării noastre, despre însemnătatea operei și a personalității lui Sadoveanu, veți afla mai multe de la parintele Mihail Daniliuc în cadrul evenimentului organizat în Sala Radu Beligan a Ateneului din Iași, miercuri 18 octombrie de la ora 18:00.
    Mihail Sadoveanu (5 noiembrie 1880 – 19 octombrie 1961) este unul dintre cei mai importanți și prolifici prozatori români, cu o carieră ce se întinde pe parcursul a 50 de ani.    
    "Atașat de rădăcinile sale moldovenești" (Tudor Vianu), "un om cu gusturi culinare rafinate”(Păstorel Teodoreanu), “Ceahlăul literaturii române” a influențat pe mulți dintre scriitorii contemporani, dar a și depășit granițele țării noastre, fiind tradus în limba germană, franceză și chiar în limba chineză, începând cu anul 1920.
Intrarea liberă.

Ocru - Atelierul pictorului ca scena de teatru




Arta plastică contemporană românească


Andrei DAMO


Cercul Militar Național, București


24 octombrie - 7 noiembrie 2016









100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial




Muzeul Vasile Pârvan


Bârlad


23 octombrie 2016







Festivalul Naţional de Poezie Octavian Goga



Muzeul Memorial Octavian Goga


Ciucea


ediția a XXXII-a, 23 octombrie 2016







    Muzeul Memorial Octavian Goga, în colaborare cu Consiliul Judeţean Cluj, Direcţia Judeţeană Pentru Cultură Cluj şi Uniunea Scriitorilor - Filiala Cluj, vă invită în data de 
23 octombrie 2016, începând cu ora 16:00, la sediul Muzeului Memorial Octavian Goga din Ciucea unde va avea loc Festivalul Naţional de Poezie Octavian Goga. In cadrul acestei manifestări, ajunsă la cea de-a XXXII-a ediţie, Muzeul Memorial Octavian Goga va acorda premii constând în publicaţii ale muzeului, participanţilor la Concursul Naţional de Poezie Octavian Goga, concurs organizat anual pentru omagierea operei şi personalităţii unuia dintre cei mai valoroşi poeţi români, Octavian Goga.
    Festivitatea de premiere va fi urmată de prezentarea de carte Dimineaţa cu soare apune, cronica poetei Anei Blandiana fiind prezentată de poeta Minerva Chira. In continuare, va avea loc un program artistic şi poetic susţinut cursanţi şi experţi ai Scolii Populare de Arte Tudor Jarda Cluj, prieteni şi colaboratori constanţi ai Muzeului Memorial Octavian Goga. Programul artistic va fi prezentat de către actorul Grigore Sâmboan care va susţine si câteva momente poetice din lirica lui Octavian Goga. Vor concerta: Damşa Olimpia, Ichim Vlad Mihai, Coroiu Diana-pian , Bojan Vasilian - violă, Hodrea Bianca-vioară, Mihail Feher-chitară, prof. Olga Bordaş, prof. Toma Emanuil si prof. Nan Mihai
   Pe parcursul duratei Festivalului va putea fi vizitată expoziţia permanentă a muzeului şi expoziţia documentară de fotografie Veturia şi Octavian Goga.
Vă aşteptăm cu drag.



Zilele Culturii Odobeștene




Casa de Cultură Constantin C. Giurescu


Odobești


ediția a V-a, 20 - 22 octombrie 2016






Munții noștri de altădată




Expoziție de fotografie


Ion Dobrin


Muzeul Municipal Curtea de Argeș


20 octombrie - 15 decembrie 2016





    Dacă sunteți curioși să vedeți cum arătau munții României acum ceva vreme, încărcați sau nu de zăpadă, dacă vreți să îi admirați și să îi priviți prin ochii fotografului Ion Dobrin, vă invităm mâine, 20 octombrie, orele 13:00, la vernisajul expoziției de fotografie: Munții noștri de altădată!
   Cu această ocazie veți putea să aflați poveștile munților de pe vremea când autorul efectua stagiul miliar și să-i ascultați pățaniile!
Vă așteptăm mâine, la Secția de Istorie a Muzeului!

Imago




Lansare de carte


Ludmila Ulițkaia


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București


27 octombrie 2016





    Ludmila Uliţkaia, una dintre cei mai cunoscute şi mai apreciate scriitoare contemporane îşi va lansa joi, 27 octombrie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr. 38) romanul Imago, recent apărut în colecţia Raftul Denisei a editurii Humanitas Fiction, în traducerea Gabrielei Russo.
    Vor participa, alături de autoare, Ioana Pârvulescu, scriitoare, Gabriela Russo, traducătoarea romanului şi Ioan Stanomir, scriitor, publicist şi politolog. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction. Seara se va încheia cu o sesiune de autografe.
    Accesul la eveniment este gratuit şi se face în baza unei rezervări prealabile pe eventbook.ro în limita locurilor disponibile.

Restaurare




Pal Peter, Kiss Lorand


Librăria Cărturești Verona, București


19 octombrie 2016





    Miercuri, 19 octombrie, ora 18:00, la Carturesti Verona - Cafenea, ne intalnim cu Kiss Lorand si Peter Pal pentru a afla informatii noi despre restaurarea picturii murale din biserica unitariana Darjiu - judetul Harghita.
    Multumim autorilor pentru disponibilitatea de a veni in Bucuresti special pentru aceasta prezentare!

Rostiri necesare




Lansare de carte


Vasile Fluturel


Muzeul Unirii, Iași


20 octombrie 2016