duminică, 16 octombrie 2016

Natură statică – Ipostaze plastice contemporane




Arta plastică contemporană românească


Casa Municipală de Cultură Slobozia


18 octombrie - 15 noiembrie 2016 




   Direcția Municipală pentru Cultură, Învățământ, Sport și Tineret Slobozia, Casa Municipală de Cultură Slobozia, TRUICART Events şi Dan Tudor Truică – curator general, au plăcerea să vă invite la vernisajul expoziției Natură statică – Ipostaze plastice contemporane marți, 
18 octombrie 2016, ora 11:00, în Foaierul Casei Municipale de Cultură Slobozia.
    Expoziția cu numărul 506 aflată sub egida TRUICART Events aduce pe simeze 36 de lucrări realizate de 15 artiști plastici: ACIOCOIȚEI MARCEL, APREUTESEI DORIN, CĂLINESCU ANDANA, CIACÂRU MIRCEA RĂSVAN, GHEORGHE ION, LUPU DRAGOȘ, MATEI AURELIA, NICOLAU LUMINIȚA, RADIAN MIHAELA, RIZEA FLORENTINA, STĂNESCU FILIP, SZABO EMANUELA, TRUICĂ DAN TUDOR, TRUICĂ ENESCU IOANA, TRUICĂ ION.

Expoziție deschisă în perioada 18 octombrie – 5 noiembrie 2016.

Vă așteptăm cu drag!
Cu stimă,
Dan Tudor Truică – curator general

Grădini bucureștene și peisagiști din spațiul cultural german




Lansare de carte


Oana Marinache


Casa de Cultură Friedrich Schiller, București


1 noiembrie 2016




    Casa de cultură Friedrich Schiller, în parteneriat cu Asociația Istoria Artei, organizează un dublu eveniment în 1 noiembrie, începând cu ora 18:30: conferința și lansarea broșurii. Invitați: istoric de artă Oana Marinache, arhitect Raluca Zaharia și fotograf Cristian Gache.
   Asociația și Editura Istoria Artei a coordonat în perioada septembrie – octombrie 2016 proiectul cultural Istorie și multiculturalitate: grădinarii Bucureștiului realizând broșura Grădini bucureștene și peisagiști din spațiul cultural german, de 32 pagini, format A5, ediție bilingvă, color, tipărită în 1000 exemplare. Broșura este distribuită gratuit Arhivelor Naționale ale României, Ordinului Arhitecților din România, Muzeului Municipiului București, Casei de cultură Friedrich Schiller, școlilor bucureștene cu predare în limba germană.
    Broșura prezintă pe scurt istoria principalelor grădini publice bucureștene și amenajări peisagistice, începând cu secolul al XIX-lea și până în anii '30 ai secolului al XX-lea: Kiseleff, Cișmigiu, Cotroceni, Icoanei, Ioanid, Herăstrău, Botanică, grădinile palatelor regale. Dintre personalitățile care și-au adus contribuția la înfrumusețarea capitalei sunt evocate: Louis Adolphe Leyvraz, Carl Friedrich Wilhelm Meyer, Rudolf von Borroczyn, Franz Harrer, Vladimir de Blaremberg, Johann Schlatter, Ulrich Hoffmann, Wilhelm Knechtel, Friedrich (Fritz) Rebhuhn. De origine prusacă, elvețiană sau austriacă, de profesie horticultori, botaniști, ingineri, arhitecți, peisagiști, toți își leagă numele de apariția și dezvoltarea marilor grădini bucureștene, jucând un rol fundamental în amenajarea și modernizarea spațiului public și privat.

Cercetător și autor text: istoric de artă dr. Oana Marinache
Traducere în limba germană: dr. Silvia Irina Zimmermann
Design: Cristian Gache
Editare: Asociația ARCHÉ și SC INOMOT CREATIV SRL
Cercetarea a fost realizată în Arhivele Naționale ale României, sediul central și 
Direcția Municipiului București.

Retrospectivă




Arta plastică contemporană românească


Elena-Irina Apostul, Ioana Palamar, Zoița-Nicoleta Panciu


Casa de Cultură Mihai Ursachi, Iași


19 - 29 octombrie 2016





    Expoziția colectivă intitulată Retrospectivă reunește stiluri, tehnici artistice și concepte diferite, concretizate în compozițiile portretistice realizate în decursul studiilor doctorale.     
    Lucrările vizează o incursiune în universul lăuntric al personajului ilustrat care traversează felurite stări de spirit, transpuse pe suportul plastic dintr-o perspectivă personală. Pleiada de gânduri și de sentimente este metamorfozată în imagini auctoriale, întrucât artistul îi "împrumută” personajului său fragmente din personalitatea sa, iar în urma acestui gest artistic ia naștere o interesantă și frumoasă contopire a pictorului cu propria operă.

Colecții și colecționari din Sălaj




Lansare de carte


Emanoil Pripon, Daniel Mureșan


Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Zalău


18 octombrie 2016






   În cadrul MUZA FEST, la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj marți, 18 octombrie, ora 18:00, va avea loc lansarea publică a volumului Colecții și colecționari din Sălaj (Anuarul Asociației Colecționarilor din Sălaj, V/2016), editat de Emanoil Pripon și Daniel Mureșan.
În prima secțiune a volumului sunt publicate contribuţii ale membrilor Asociaţiei     Colecţionarilor din Sălaj și ale colaboratorilor, iar în secțiunea a doua, o parte din comunicările prezentate în cadrul celui de-al III-lea Congres Internaţional de Numismatică din România Postbelică, organizat la Braşov în perioada 9 – 11 iunie 2016, de către Societatea Numismatică Română, Secţia Braşov, sub egida Regalitatea în România.
    Acest volum este publicat în cadrul proiectului Colecţii şi colecţionari din Sălaj, derulat de către Asociaţia Colecţionarilor din Sălaj, cu sprijinul financiar al Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, prin programul de finanţare nerambursabilă în anul 2016.

Semnele Timpului



Arta plastică contemporană românească


Constantin Severin


Muzeul Național Brukenthal, Sibiu


12 octombrie - 20 noiembrie 2016 





Locul de desfășurare: Muzeul de Artă Contemporană
Parteneri: Consiliul Judeţean Suceava şi Asociaţia Eudaimonia

    Artistul vizual Constantin Severin prezintă o selecție de picturi în ulei pe pânză (27 de lucrări) și o pictură bifrons/instalație, intitulată Ianus, reprezentative pentru conceptul teoretizat și promovat de la începutul acestui secol, Expresionismul Arhetipal.
   Potrivit criticului de artă Iulia Mesea: "Fascinația pe care Constantin Severin o vede în formele arhetipale constă tocmai în complexitatea și profunzimea lor, în acel ceva determinant și veșnic, ce, asemenea muzicii, încântă, și nu poate fi pus în cuvinte fără a-i știrbi din aură. Eludând figurativul prin utilizarea de pictograme și ideograme – recurs la modalități străvechi de comunicare grafică –, artistul încearcă să ajungă la resursele profunde de percepere și simțire ale omului, să relaționeze cu nivelurile limpezi și pure ale subconștientului nostru, și să stabilească corelări și contextualizări, aducând în dialog trecutul de pe diferite paliere și prezentul, născând noi și neașteptate construcții integratoare din care privitorul se simte parte: Arhetipurile au o putere secretă, deoarece au fost folosite în decursul a mii de ani de mari grupuri de populaţii, iar acum fac partea din viaţa noastră interioară ascunsă.” (Text oferit de către curator:  Robert Strebeli)
***