luni, 10 octombrie 2016

Istoric și eseist de marcă




Ian Buruma


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București


19 octombrie 2016





    Miercuri, 19 octombrie, ora 19:00, Librăria Humanitas de la Cismigiu va găzdui o întâlnire cu istoricul și eseistul Ian Buruma, autorul volumelor Anul Zero. 1945, o istorie și Occidentalismul. Războiul împotriva Occidentului (coautor Avishai Margalit), apărute la Editura Humanitas. La eveniment vor vorbi alaturi de autor, istoricul si politologul Ioan Stanomir, jurnalistul Vlad Mixich si directorul general al Editurii Humanitas, Lidia Bodea.
    Ian Buruma (n. 28 decembrie 1951, Haga), reputat istoric şi eseist anglo-olandez care trăieşte în Statele Unite, a studiat literatura chineză la Universitatea din Leiden şi cinematografia japoneză la Universitatea Nihon din Tokio. Scrie consistent despre cultura asiatică, îndeosebi despre cea din China şi din Japonia secolului XX. Începând din 2003, ţine cursuri de jurnalism şi drepturile omului la Bard College. Este nepotul regizorului englez de film John Schlesinger, cu care a publicat o carte de interviuri. Este considerat unul dintre cei mai importanţi intelectuali europeni contemporani. Este deţinător al Premiului Erasmus (2008) şi al Premiului Abraham Kuyper (2012). Se numără printre colaboratorii cei mai citiţi ai publicaţiilor New Yorker, New York Times şi NewYork Review of Books.
    Printre cărţile scrise se numără The Wages of Guilt: Memories of War in Germany and in Japan, A Japanese Mirror: Heroes and Villains of Japanese Culture, Voltaire’s Coconuts or Anglomania in Europe, Inventing Japan: from Empire to Economic Miracle, The Missionary and the Libertine: Love and War in East and West. La Editura Humanitas au apărut volumele Anul Zero: 1945, o istorie (2015) și Occidentalismul: războiul împotriva Occidentului. O scurtă istorie a urii față de Vest (2016, în colaborare cu Avishai Margalit).
***Humanitas 



Muzeul Brăilei Carol I


13 octombrie 2016





    Secția Istorie a Muzeului Brăilei Carol I vă invită joi, 13 octombrie 2016, ora 11:00, la sediul din Piața Traian nr. 3, pentru a participa la vernisajul expoziției Primul Război Mondial - Memoriile unor brăileni care au fost pe front. Expoziția este organizată în colaborare cu Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Brăila și cuprinde exponate din colecțiile Muzeului Brăilei Carol I și din fondurile personale Constantinescu R. Ioan, Avesalom V. Avesalom, Serescu Alexandru, Gen. Nistor Teodorescu, lt. col. Secan Constantin, Marinescu Gheorghe, Dianescu Ion și fondurile familiale Hasnaș și Malcoci de la Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Brăila.
Prezintă:
- Ionel Cândea, managerul Muzeului Brăilei Carol I;
- Giani Oltianu, șef Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Brăila.
Coordonatorii și organizatorii expoziției:
- Ștefania Botez, consilier superior, Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Brăila;
- Viorel Stoian, muzeograf, Muzeul Brăilei Carol I.
Expoziția va fi deschisă pentru public până la jumătatea lunii decembrie.

Bucureștiul în locuințe și locuitori




Bogdan Suditu


Muzeul Municipiului București


11 octombrie 2016





    Editura Compania și Muzeul Municipiului București vă invită marți, 11 octombrie, ora 18:00, la o discuție prilejuită de volumul Bucureștiul în locuințe și locuitori - de la începuturi până mai ieri (1459 - 1989), scris de Bogdan Suditu. 
Invitați: Emanuel Bădescu, Vintilă Mihăilescu, Silviu Neguț.
Întâlnirea va avea loc la Palatul Suțu. Vă așteptăm cu drag!

Pe simezele muscelene




Arta plastică contemporană românească


Virgiliu Parghel


Galeria ARTA, Câmpulung Muscel


15 octombrie - 11 noiembrie 2016






Iașul în sărbătoare




Tărgul de toamnă al meșterilor populari


Iași


13 - 16 octombrie 2016





    În perioada 13 – 16 octombrie, Primăria Municipiului Iaşi, Asociaţia ART - Meşteşugurile Prutului şi Asociaţia Alexandru Lăpuşneanu, în parteneriat cu Asociația Societăților Imobiliare din Moldova, vor organiza Târgul de toamnă al meșterilor populari Iașul în sărbătoare. 
Deschiderea festivă va avea loc joi, 13 octombrie, de la ora 11:00.
    Evenimentul, care va avea loc pe strada Alexandru Lăpuşneanu, va aduna meșteri populari din diferite zone ale țării. Aceştia vor prezenta creații proprii care promovează valorile artei tradiționale românești. În cadrul târgului vor fi organizate ateliere de creație interactivă de pictură icoane, cioplitură lemn, împletituri din fibre vegetale, ţesături, produsele fiind destinate copiilor, dar şi pelerinilor sosiți în Iași cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva.

Expoziției documentară




Petre Andrei


Biblioteca Județeană Panait Istrati, Brăila


7 - 31 octombrie 2016





    Personalitate marcantă a școlii filosofice românești, Petre Andrei (1891-1940) a asimilat și evaluat o mare parte a gândirii contemporane, trasând totodată o linie proprie, îndeosebi în sociologia generală și în axiologie. O mare parte din lucrările, studiile și articolele pe care le-a publicat Petre Andrei se regăsesc și în cadrul expoziției documentare organizată la Sala de Lectură a Bibliotecii, deschisă publicului în perioada 7-31 octombrie.

Semnele timpului




Arta plastică contemporană românească


Constantin Severin


Muzeul Național Brukenthal, Sibiu


12 octombrie - 20 noiembrie 2016





Curator: Robert Strebeli
Vernisaj: Muzeul de Artă Contemporană, 12 octombrie, ora 17:00.
Parteneri: Consiliul Judeţean Suceava şi Asociaţia Eudaimonia
   Artistul vizual Constantin Severin prezintă o selecție de picturi în ulei pe pânză (27 de lucrări) și o pictură bifrons/instalație, intitulată Ianus, reprezentative pentru conceptul teoretizat și promovat de la începutul acestui secol, Expresionismul Arhetipal.
   Potrivit criticului de artă Iulia Mesea: "Fascinația pe care Constantin Severin o vede în formele arhetipale constă tocmai în complexitatea și profunzimea lor, în acel ceva determinant și veșnic, ce, asemenea muzicii, încântă, și nu poate fi pus în cuvinte fără a-i știrbi din aură. Eludând figurativul prin utilizarea de pictograme și ideograme – recurs la modalități străvechi de comunicare grafică –, artistul încearcă să ajungă la resursele profunde de percepere și simțire ale omului, să relaționeze cu nivelurile limpezi și pure ale subconștientului nostru, și să stabilească corelări și contextualizări, aducând în dialog trecutul de pe diferite paliere și prezentul, născând noi și neașteptate construcții integratoare din care privitorul se simte parte: Arhetipurile au o putere secretă, deoarece au fost folosite în decursul a mii de ani de mari grupuri de populaţii, iar acum fac partea din viaţa noastră interioară ascunsă.”

Patrimoniu cu bulină




Muzeul Municipiului București


Dan Lăcătuș


13 octombrie 2016




    Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită la următoarea întâlnire din cadrul conferinţelor de joi din această toamnă cu specialistul Dan Lăcătuș care va vorbi despre Patrimoniu cu bulină, în ziua de 13 octombrie, ora 18:30, la Palatul Suțu.
    "Controversata bulină roșie de la atenționare și prioritate la stigmat. SOS patrimoniul architectural și identitar al capitalei României între salvare și dispariție, cutremur, inconștientă, rapacitate imobiliară și incoerență în determinarea politică. Disertație tehnică, antropologică și artistică.” (Dan Lăcătuș).
   Dan Lăcătuș este specialist Ministerul Culturii în domeniile restaurare arhitectură, inginerie-consolidare și restaurare structuri istorice. A fost implicat în urmărirea și coordonarea restaurării pentru următoarele proiecte ce au vizat clădiri precum: Ateneul Român, Biblioteca Central Universitară, Arcul de Triumf, Hotel Continental, Palatul Regal, Caru’ cu Bere, Hotel Cișmigiu, Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul Țăranului Român și a multor monumente de clasă “A” și “B” din București și din țară. În plus, semnează frecvent articole despre restaurare de clădiri, critică de artă și antropologie în publicații de specialitate.
   Intrarea este 10 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor MMB, în termen de 30 zile.
Coordonator conferinţe: Dr. Cătălin D. Constantin

Conferințele de joi continuă cu:

20 octombrie, ora 18:30, Chipuri românești ale Morții. Secvențe din iconografia secolelor XVIII-XIX, cu Cristina Bogdan
27 octombrie, Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?, Prof. Dr. Octavian Buda (cu ocazia acestei conferinţe, programul de vizitare a muzeului va fi prelungit până la orele 21:00, participanţii putând vizita astfel, după prezentare, expoziţia intitulată Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?)

Fabrica de fericire




Lansare de carte


Anca Goja


Biblioteca Județeană Petre Dulfu, Baia Mare


11 octombrie 2016





Iacobeni - Particularități Imagistice




Arta plastică contemporană românească


Galeria de Artă Sala de Marmură, Iași


19 octombrie - 1 noiembrie 2016





    Primăria Municipiului Iași și Asociația Artă și Educație - Liviu Suhar vă invită să ne onorați cu prezența dumneavoastră la vernisajul expoziției de pictură Iacobeni - Simpozionul Național de Pictură si Desen - Particularități Imagistice, ediția a V-a, miercuri, 19 octombrie 2016, ora 18:00, Galeria de Artă Sala de Marmură a Facultății de Medicină Veterinară, din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Ion Ionescu de la Brad, Aleea Mihail Sadoveanu nr. 8, Iași, România, urmat de un moment muzical coordonat de doamna Lect. univ. dr. Consuela Țaga de la Universitatea de Arte George Enescu din Iași.

Expoziție deschisă în perioada: 19 octombrie - 1 noiembrie 2016, orele: 09:00-20:00
Coordonator Proiect: dr. inf. Carmen Tiță

In memoriam Vicepreședinte Asociația Artă şi Educaţie – Liviu Suhar
 - Prof. Ileana Spătărelu

Vor expune:

Cornel AILINCĂI, Dacian ANDONI, Dumitru BOSTAN, Ovidiu BUZEC,
Constantin CATARGIU, Vasile Mândra CRĂIȚĂ, Adrian CRÎȘMARU,
 Rodica CRÎȘMARU, Arina GHEORGHIȚĂ, Daniela GRAPĂ, 
Andreea Mara MANCAȘ, Nicolai MIHĂILĂ, Ion MIHALACHE, 
Nicolai MOROȘANU, Marilena MURARIU, Ana Maria OVADIUC,
Virgil PARGHEL, Ștefan POTOP, Valentin SAVA, Atena Elena SIMIONESCU,
Liviu SUHAR, Silvia TIPERCIUC, Anastasia Maria TiȚĂ.

Copii educați, părinți împliniți




Lansare de carte


Aurelia Grosu


Biblioteca Județeană V. Urechia, Galați


11 octombrie 2016






    Biblioteca Județeană V. A. Urechia vă invită marți, 11 octombrie 2016, ora 17:30, la o ediție specială a Salonului literar Axis libri în care se va lansa cea mai recentă carte a profesoarei Aurelia Grosu, Copii educați, părinți împliniți. Această carte de dezvoltare personală este dedicată, după cum afirmă autoarea, "copiilor copiilor mei, tuturor părinților care vor citi și aplica ceea ce le este util pentru viața și familia lor...” și continuă proiectul Educă-mă cu viziune, lansat oficial în octombrie 2015. Sunt invitați toți cei interesați.

Holocaustul – comemorare și rememorare




Biblioteca Județeană Panait Istrati 


Brăila 


7 - 24 octombrie






   Ziua Holocaustului este comemorată în România la 9 octombrie, dată la care, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina de Sud, teritoriu aflat atunci sub administrație românească, în Transnistria. Ziua Holocaustului a fost marcată pentru prima data oficial în țara noastră în 2004.
   Biblioteca Județeană Panait Istrati Braila marchează momentul prin organizarea în cadrul Secției Împrumut pentru Adulți expoziția intitulată Ziua Holocaustului – comemorare și rememorare. Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 7-24 octombrie 2016 și reunește atât lucrări de istorie (Cartea neagră : Suferințele evreilor din România 1940-1944, de Matatias Carp sau Evreii din România între anii 1940-1944), memorii (Am scăpat de la Auschwitz, de Alexandru Marton sau Drumul la Auschwitz de Hedi Fried), dar și lucrări de ficțiune precum Se numea Sara de Tatiana de Rosnay sau Vioara de la Auschwitz de Maria Angels Anglada.      
    Evocări despre moarte și supraviețuire în lagărele de exterminare naziste din toată Europa pot fi găsite și în volumele: Cinci ani la Auschwitz de W. Kielar, Am fost la Auschwitz detinutul A-13221 de M. Lica-Masala sau Am supraviețuit lagărului morții de Eva Mozes Kor.

De la Nadia până azi




Lansare de carte


Dvora Meyers


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București


13 octombrie 2016






    Vă așteptăm cu drag la lansarea cărții De la Nadia până azi: apariția și dispariția zecelui perfect în gimnastică, în seara (ora 19:00) zilei de joi, 13 octombrie.

Alături de:
Dvora Meyers, autoarea cărții,
Andreea Răducan, campioană olimpică și mondială la gimnastică,
Dragos Valentin Neacsu, președintele Erste Asset Management România,
vă invităm la o discuție despre evoluția gimnasticii, în cadrul evenimentului moderat de 
Alina Alexoi, reporter și comentator sportiv TVR.

    Accesul la eveniment este gratuit, dar se face în limita a 100 locuri. Confirmarea la eveniment se face pe site-ul Eventbook: https://eventbook.ro/other/bilete-Dvora-Meyers

    Eveniment recomandat celor care iubesc sportul în general și gimnastica în special, precum și celor care apreciază și susțin performanța. Pentru cei care vor ajunge, pregătim o surpriză :)!
    Cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a notei 10 primită de Nadia Comăneci, Dvora Meyers ne oferă în cartea De la Nadia până azi o perspectivă incitantă și pătrunzătoare asupra lumii gimnasticii. Ediția în limba română a cărții este publicată în seria Victoria Books a editurii Publica.
     Bazându-se pe zeci de interviuri exclusive cu profesioniști, în care sunt prezentate toate aspectele acestui sport, De la Nadia până azi explorează o schimbare crucială într-unul dintre cele mai populare sporturi olimpice, fiind o poveste captivantă despre pătrunderea gimnasticii de elită în lumea necartografiată a imperfecțiunii.
     Dvora Meyers este scriitoare și jurnalistă newyorkeză. Dvora este invitată ca speaker anul acesta la conferința The Power of Storytelling – Dare to Wonder (14 și 15 octombrie), o conferință internațională inițiată în 2011 de asociația Decât o Revistă din credința că poveștile bine spuse pot schimba vieți și comunități.

Preoții militari în Primului Război Mondial




Institutul Cultural Român Mihai Eminescu


Chișinău, Republica Moldova


12 octombrie - 11 noiembrie 2016






    Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chișinău, în colaborare cu Consiliul Județean Argeș, Muzeul Județean Argeș, Primăria orașului Mioveni, Centrul Cultural Mioveni și Primăria Municipiului Chișinău, organizează miercuri, 12 octombrie 2016, ora 16:00, la Galeria La Rond, situată în preajma monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, vernisarea expoziției Preoții militari în Primului Război Mondial.
    Evenimentul este integrat în programul de diplomație culturală România - 100 conceput și aprobat de Guvernul României, care are drept scop prezentarea valorilor culturale-istorice românești în spațiul Republicii Moldova și pentru a marca 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.
   Expoziția, formată din 22 de bannere, cuprinde o serie de documente, mărturii și fotografii inedite, extrase din arhivele existente în Arhivele Militare Române,fondul Inspectoratul Clerului Militar și în colecția Muzeului Militar Național referitoare la activitatea duhovnicilor militari în perioada Marelui Război, în tot spațiul românesc, inclusiv în Basarabia.
   Iconomul George Cretu, preot militar din Grupul General Rășcanu raportează despre faptul ca inițiativa sa de a înființa Școala de adulți în Târgul Calarași din Basarabia s-a bucurat de un deosebit succes. “Școala de adulți-consemna el în raport-funcționează regulat de la 1 aprilie, în două săli cu peste 100 auditori: domni, doamne, militari etc. sub conducerea mea, iar cei între 14 si 18 ani sub conducerea domnului căpitan Lefter. După doua sedințe numărul auditoriului tinde să se dubleze, întrucât azi mă vad pus în plăcuta situație de a mai deschide un alt curs pentru o nouă serie de auditori formată din funcționari de la poșta, gară, prefectură, primărie, spital etc.” ( Arhivele Militare Române, fond Inspectoratul Clerului Militar, dosar 23, f.16)

Frumuseți...din pagini de Magazin.




Răsfoind pagini vechi, îngălbenite, de reviste...


Colecții și Colecționari


Înscrisuri de toate felurile




Magazinul, numarul din septembrie 1939.
Să ne bucurăm de câteva prezențe agreabile surprinse în paginile acestei reviste. 
Nu de alta, dar după aceea a-nceput Măcelul...
Pentru început, Olivia de Havilland și George Brent.








Ann Sheridan dela Warner-Bros.






Popas la cramă, în lumea strugurilor.





Rosemary Lane, dela Warner-Bros.




Bucureștiul literar. Șase lecturi posibile ale orașului




Lansare de carte


Andreea Răsuceanu


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București


11 octombrie 2016





    Vă aşteptăm marţi, 11 octombrie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea volumului Bucureștiul literar. Șase lecturi posibile ale orașului de Andreea Răsuceanu      La eveniment vor vorbi, alături de autoare, Mircea Cărtărescu, Dan C. Mihăilescu şi Marius Chivu.
    O carte-experiment despre inepuizabilele relații care se creează între oraș și proiecția sa literară, între privirea autorului și cea a cititorului, între diferitele hărți interioare și diferitele moduri de a citi peisajul urban.
   Bucureștiul literar vorbește despre imaginea orașului așa cum apare în operele a șase scriitori din generații diferite: în cărțile lui Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameșteanu, Stelian Tănase, Simona Sora, Filip Florian şi Ioana Pârvulescu, Bucureștiul devine personaj. Fiecare capitol e însoțit de un interviu – o mărturie nemijlocită care subliniază asemănările ori deosebirile dintre perspectiva exterioară, a criticului, și modul în care autorul trăiește relaţia cu orașul.

Tabăra de creație artistică Satu nostru




Arta plastică contemporană românească


Muzeul Satului Bănățean, Timișoara


14 octombrie 2016





    Vineri, 14 octombrie 2016, la Muzeul Satului Bănățean, ora 15:00, vom avea un vernisaj de creație artistică, iar autorii lucrărilor fiind: Linda Saskia Menczel, Delia Corban,Adriana Lucaciu, Valeriu Sepi, Bajko Attila. De asemenea, vom avea și un moment literar cu Adrian Bodnaru, Alexandra Bodnaru, Tudor Cretu, Gabriel Timoceanu, Goran Mrakić, Nicoleta Papp și Borco Ilin. Va vernisa Robert Serban. 
   Acțiunea este de pe agenda culturală a Muzeului Satului Bănățean Timișoara, la a cincea sa ediție, sprijinită de Consiliul Județean Timiș.
   La acestă distribuție artistică, vom răspunde cu o câmpenească pe măsură, cu tot ceea ce aduce toamna din grădini și șpaisuri, cu ce merge pe pâine.
Locul ales este la hambarul de la lac, la Muzeul viu. Vă așteptăm cu drag!

Anul cultural Martha Bibescu 130




Prezentare de carte


Oana Marinache


Casa Mincu, București


19 octombrie 2016





   Asociația și Editura Istoria Artei vă invită miercuri, 19 octombrie, începând cu ora 18:00, la Casa Mincu la o prezentare a celor două volume ale monografiei Familia Bibescu - Basarab Brâncoveanu: de la Craiova la Paris (2015) și Familia Bibescu - Basarab Brâncoveanu: între Paris și București (2016), autor dr. istoric de artă Oana Marinache, precum și a catalogului Martha Bibescu 130.

www.eia.ro

Locuri disponibile: 40 scaune

   Proiectul editorial este realizat cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România din Timbrul Arhitecturii 2016, al Asociației Sanda și Virgil Cândea și din donațiile lui Radu Ștefan și ale Cristinei Vergatti

Evenimentul face parte din proiectul Anul cultural Martha Bibescu 130.

Zilele Orașului




Lipova


21 - 22 octombrie 2016





















Jean Pangal, documente inedite




Lansare de carte


Bogdan Bucur


Biblioteca Județeană Antim Ivireanul, Râmnicu Vâlcea


12 octombrie 2016





Dobrogea - între pământ și ape




Arta plastică contemporană românească


Mariana Constantinescu


Galeria Fondului Plastic, Constanța


12 - 25 octombrie 2016




Vernisaj: 12 octombrie 2016, ora 17:00.