joi, 29 septembrie 2016

Noaptea Cercetătorilor





Muzeul Civilizației Dacice și Romane 


Deva 


ediția a II-a, 30 septembrie 2016





   Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judetean Hunedoara si in colaborare cu Target Active Training din Bucuresti, organizeaza vineri, 30 septembrie 2016, intre orele 17:00 – 23:00, la sediul din Palatul Magna Curia, o serie de activitati reunite sub titulatura de Noaptea Cercetatorilor 2016.
    Acesta este un proiect dedicat popularizarii stiintei si invatarii distractive care se organizeaza simultan in aproximativ 300 de orase din 24 de tari europene, inclusiv Romania, unde este coordonat de Target Active Training din Bucuresti, prin intermediul conceptului de „cercetatori pentru umanitate” (Researchers 4 Humanity sau, pe scurt, R4H).
   Incepand cu anul 2006, Noaptea Cercetatorilor exista ca si proiect independent in seria Actiunilor Marie Curie, fiind una dintre cele mai populare initiative ale Uniunii Europene care vizeaza publicul larg si urmareste sa faciliteze interactiunea cu stiinta intr-un mod amuzant. Evenimentele sunt finantate de Comisia Europeana si au drept scop stimularea carierelor europene in cercetare.
    La Deva, acest eveniment este organizat pentru a doua oara, prima participare fiind o reusita la nivel national prin calitatea si diversitatea activitatilor interactive cu publicul desfasurate de participanti. Expozantii din acest an sunt inventatorul Corneliu Birtok-Baneasa, colectivele de elevi si profesori cu preocupari in domeniul cercetarii de la Colegiul National Decebal Deva, Colegiul National de Informatica Traian Lalescu Hunedoara, Scoala Populara de Arta Deva, Palatul Copiilor Deva si specialisti din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Hunedoara.
  Publicul vizitator va avea placerea sa vada la standurile tematice amenajate peste 140 de dispozitive, mecanisme si jucarii realizate de profesori si elevi pe baza legilor stiintelor. Experimentele prezentate sunt deosebit de spectaculoase, dintre putand aminti robotul sumo, multicopterul, fantana magica, sfoara care canta, ghirlanda wireless, oglinda magica, ochelarii minune, lumina nedumerita, levitatia magnetica, diverse fenomene de inductie electromagnetica, fenomene electrice, optice, mecanice, termice si multe altele. Se vor face demonstratii practice, vizitatorii fiind invitati sa interactioneze cu expozantii pentru a afla mai multe informatii despre obiectele expuse sau sa experimenteze ei insisi.



Exponatul lunii




Muzeul de Istorie Paul Păltănea


Galați


1 - 30 octombrie 2016




   Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi, propune publicului gălăţean în luna octombrie a.c., în cadrul proiectului expoziţional Exponatul lunii, prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei: Vas aparținând Culturii Gumelnița descoperit în punctul Cătușa, Galați, judeţul Galați.
   La începutul anilor ʹ90, arheologul Mihalache Brudiu efectua o cercetare arheologică cu caracter preventiv în zona lacului Cătușa. Din informațiile avute la dispoziție, așezarea eneolitică se află pe o terasă a lacului Cătușa, în apropriere de Cartierul Dunărea.
Din inventarul pieselor descoperite în acest sit se numără și un artefact ceramic unic din punct de vedere morfologic, deoarece artizanul acestui vas a adăugat o parte suplimentară peste strachina biconică.
    Gradul înalt de îndemânare al olarului nu este suficient pentru a defini utilitatea acestui vas, chiar dacă aceasta nu pare să reflecte o producție locală. Bazat pe originalitatea modelului și pe minuțiozitatea cu care a fost creat, probabil, ne confruntăm cu un produs caracterizat printr-o puternică valoare simbolică. Acest artefact poate fi perceput ca o inovație, un act de dăruire sau de primire, desigur, totul trebuie privit la o scară mult mai mare.
    Micro-expoziţia, organizată de muzeograf Adrian Adamescu, poate fi vizitată la secţia Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galaţi din str. Domnească, nr. 25, în perioada 1 – 30 octombrie 2016, de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Amintiri din linia întâi. 72 de ani de la bătălia de la Oarba de Mureș




Muzeul Municipal Mediaș


Niculae Marinescu


6 octombrie 2016





    Muzeul Municipal Mediaș organizează, cu sprijinul istoricului Dan Ramf, conferința Amintiri din linia întâi. 72 de ani de la bătălia de la Oarba de Mureș, dedicată memoriei veteranilor de război căzuți la datorie pe câmpurile de luptă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.


    Invitat special la acest eveniment, care ne va împărtăși din amintirile și experiențele sale din perioada războiului, este col. retr. Niculae Marinescu (95 de ani), care a participat pe frontul românesc în perioada 1942-1944 în cadrul Diviziei a 8-a de Cavalerie, luând parte activă la luptele pentru apărarea Bucureștiului și ulterior la cele desfășurate în Ardeal până la Oarba de Mureș, unde este rănit grav, fiind imobilizat în spitalul din Mediaș până la sfârșitul războiului.

Perpetuum Țăndărică




Muzeul de Artă Cluj - Napoca


30 septembrie - 21 octombrie 2016






   Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj organizează, în perioada 30 septembrie – 21 octombrie 2016, expoziția Perpetuum Țăndărică (Peste 70 de ani de istorie a marionetelor de la Teatrul Țăndărică din București).
    Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 30 septembrie 2016, la ora 12:00 în sălile de expoziții temporare (etaj) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Expoziția va fi prezentată de către Călin Octavian Mocanu, actor, directorul Teatrului Țăndărică și Florin Gherasim, muzeograf organizator al evenimentului.
   Teatrul de animație este firul roşu ce leagă copilăria de adolescență, o constantă în devenirea generaţiilor. Astfel, expoziţia Perpetuum Țăndărică se adresează atât copiilor, cât și tuturor celor pasionaţi de cultură, istorie şi teatru. Publicul de toate vârstele va face cunoștință cu aventura lui Țăndărică printr-o expoziție itinerantă prezentă, timp de trei săptămâni, la Cluj-Napoca. Păpușile sunt atent alese dintr-o istorie de peste 70 de ani a Teatrului Țăndărică și marchează principalele repere în evoluţia teatrului de animație din țara noastră.
     Astăzi, în România, teatrul de animație este axat pe două mari coordonate: teatrul ca artă şi teatrul ca educație. Dacă rolul educativ este îndeplinit de conţinutul repertorial, implicit de text, componenta estetică este asigurată de către scenograf și scenografie, împreună cu regizorul şi actorul devenit personaj. Proiectul Perpetuum Țăndărică își propune să expună creațiile contemporane ale teatrului din domeniul scenografiei de păpuși, familiarizând publicul cu tendințele estetice și tehnicile de construcție contemporane.
   De-a lungul timpului, expoziția a putut fi vizitată în București (Muzeul Satului, Muzeul Național de Istorie și Palatul Șuțu), în țară (Alba Iulia, Galați, Buzău), dar și în străinătate (China, Croația).
   Expoziția va fi deschisă publicului spre vizitare în perioada 30 septembrie – 21 octombrie 2016, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

Ulciorul sfărîmat



De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Teatrul C. I. Nottara


Colecții și Colecționari


Înscrisuri de toate felurile




Pliant-program, Teatrul Nottara, București.
Stagiunea 1976 - 1977.
Premieră: 14 noiembrie 1976.
Fotografiile reprezintă aspecte din repetiții.
Pentru mărire, click pe imagine.







Dana Dogaru - Rodica Sanda Țuțuianu - Gilda Marinescu.



Migri Avram Nicolau - Doina Ionescu Sin - Rodica Sanda Țuțuianu - 
Gilda Marinescu.


Victor Ștrengaru - Boris Petroff - Ștefan Iordache.





Dana Dogaru - Răzvan Vasilescu - Gilda Marinescu - Ion Siminie.


George Negoescu - Victor Ștrengaru - Ștefan Iordache - Doina Ionescu Sin.





Ștefan Iordache.




Ion Siminie - Boris Petroff - Gilda Marinescu - Dana Dogaru.


George Negoescu - Victor Ștrengaru - Boris Petroff - Ion Porsilă.





Noaptea Albă a Galeriilor




Muzeul Județean Botoșani


30 septembrie 2016






Comunicat de presă

    Muzeul Judeţean Botoşani organizează vineri, 30 septembrie 2016, în spaţiul Galeriilor de Artă Ştefan Luchian Botoşani, evenimentul cultural Noaptea Albă a Galeriilor - ediţia a II-a, între orele 17:00 – 22:00, cu următorul program:
• Ora 17:00 - Recital de muzică folk - Grupul ,Generaţii - prof. Ludvic SCHIBINSCHI
• Ora 18:00 - Lectură publică - poeţii Gabriel ALEXE, Petruţ PÂRVESCU, ş.a.
• Ora 19:00 - Minirecital de poezie - actorul Cezar AMITROAIE
• Ora 20,oo - Minirecital de epigramă - Dorel GAFTONEANU, Gh. HREAPCĂ, etc.
• Vizionarea Expoziţiei Internaţionale de arte vizuale INTERFERENŢE – ediţia a V-a, dedicată centenarului morţii pictorului Ştefan LUCHIAN (1868-1916)
• Întâlniri cu artişti plastici

    Proiectul denumit Noaptea Albă a Galeriilor a fost iniţial în anul 2007, în Bucureşti, de către Asociația Ephemair, este un eveniment complex, dedicat artei contemporane şi se desfăşoară anul acesta la Botoşani, în cea de-a II-a ediţie.
   Galeriile de Artă Ştefan Luchian Botoşani (Str. Piaţa Revoluţiei nr. 13, telefon 0231/514197) sunt locul ideal de regăsire întru artă.

Intrarea gratuită.

Întocmit,
Ana-Elisabeta Florescu, muzeograf Secţia de Artă şi Etnografie

Scena artei contemporane și condiția artistului




Librăria Cărturești, Palas Mall, Iași


1 octombrie 2016





    Sâmbătă, 1 octombrie 2016, ora 16:00, în continuarea Nopții Albe a Galeriilor, revista de cultură contemporană TIMPUL și AltIasi.ro vă invită să participați la dezbaterea Scena artei contemporane și condiția artistului care va avea loc la Librăria Cărturești Palas Mall Iași. 
    Vor participa: Petru Bejan, Matei Bejenaru, Adrian Bojenoiu, Cătălin Gheorghe și Cristian Nae. Dezbaterea va fi moderată de George Bondor și George Pleșu.
Intarea este liberă.
***TIMPUL

Sub semnul vulturului bicefal-Cantacuzinii veacului al XVII-lea




Muzeul Național Cotroceni


București


6 octombrie 2016 - 6 ianuarie 2017






    Muzeul Naţional Cotroceni în colaborare cu Patriarhia Ortodoxă Română, Biblioteca Sfântului Sinod, Arhivele Naţionale ale României, Biblioteca Academiei Române şi Muzeul Naţional de Artă al Romăniei organizează joi, 6 octombrie 2016, ora 18:00, în Spaţiile medievale ale muzeului, expoziţia: Sub semnul vulturului bicefal-Cantacuzinii veacului al XVII-lea.
    Expoziţia îşi propune să readucă în atenţia publicului una dintre cele mai reprezentative familii nobiliare româneşti, în perioada cea mai prestigioasă din existenţa sa. Cantacuzinii, o familie mare şi unită, aşa cum sunt reprezentaţi în tablourile votive din principalele lor ctitorii, au avut o deosebită conştiinţă a originii lor nobile, drept cei "de bun neam", pe care şi-au asumat-o şi afirmat-o în actele lor politice şi culturale. Boieri cultivaţi, cei şase fiii ai postelnicului Constantin Cantacuzino au fost toţi mari dregători, iar Şerban, chiar domn al ţării (1678-1688). În cadrul expoziţiei vor fi prezentate manuscrise şi cărţi, scrise sau tipărite din iniţiativa şi cu susţinerea financiară a Cantacuzinilor, precum Evanghelia(1682), Apostolul (1683), Bibliile, Veneţia(1687) şi Bucureşti(1688), Antologhionul (1705) , Octoihul (1706), sau care au făcut parte din importanta bibliotecă a marelui umanist român, stolnicul Constantin Cantacuzino, unele imprimate în Occident, în secolele XVI-XVII; hrisoave emise de cei doi domni din familie, Şerban Cantacuzino şi Ştefan Cantacuzino, semnificative prin conţinut, dar şi prin decoraţia cu cerneală de aur; argintărie de cult, dăruită de Şerban Cantacuzino mănăstirii Cotroceni.
    Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 6 octombrie 2016 – 8 ianuarie 2017 şi va putea fi vizitată de marţi până duminică între orele 9:30 – 17:30.

Târgul Colecționarilor




Colecții și Colecționari


Casa Universitarilor, Cluj - Napoca


1 octombrie 2016






The Power of Press Photography




Salonul Internațional de Fotografie


Galeria de Artă Forma, Deva


prima ediție, 1 octombrie 2016






Pentru mărire, click pe imagini.

Exponatul lunii octombrie




Muzeul Județean Teleorman 


Alexandria


1 - 31 octombrie 2016




    Muzeul Judeţean Teleorman vă invită luni, 3 octombrie a.c., ora 11:00, la deschiderea Exponatului lunii octombrie.
    Pentru perioada 1-31 octombrie 2016, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect vestimentar deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de o Vestă femeiască.
    Vesta femeiască expusă provine din comuna Izvoarele, comună teleormăneană locuită de o comunitate de bulgari ce s-au așezat aici la începutul secolului al XIX-lea. Este o piesă de port popular de sărbătoare specifică comunității bulgare, care datează din primul sfert al secolului trecut (perioada 1901-1925), achiziționată de Muzeul Judeţean Teleorman în anul 1995. Vesta a aparținut localnicei Anghel Nedelea, născută în anul 1896, după cum au precizat urmașii celor de la care instituţia a achiziționat obiectul vestimentar.
    Vesta femeiască, numită popular "ilic” se purta în anotimpul rece în asociație cu cămașă, fustă din lână încutată, pe cap având barișul și marama, iar în picioare ciorapi cu opinci. Ilicul de acest gen are atât un rol funcțional cât și unul ceremonial.
    Piesa ce constituie Exponatul lunii octombrie este confecționată din lână țesută în patru ițe, este matlasată și încheiată la mașina de cusut, fiind lucrată de meșteri specializați, numiți "croitori de țară”. Decorul vestei este dat de firul metalic, aplicațiile de catifea și fir metalic din jurul gâtului, de găitanele (șnur împletit din fire de bumbac) și firul metalic aplicate pe marginile piesei, conturând liniile croiului, într-un model specific pieselor de port popular de la sud de Dunăre. Cromatica de fond a vestei și a decorului, negrul cu auriul firului metalic, sunt într-un echilibru armonios. Rigiditatea materialului din care este lucrat ilicul (lâna țesută în patru ițe dublată de bumbac la interior și matlasată cu lâna) înscrie silueta purtătoarei în contururi precise și împreună cu celelalte piese ale costumului imprimă acestuia chiar o linie monumentală.
    Acest gen de obiect vestimentar, ce face parte din categoria hainelor de dimie - îmbrăcăminte specifică sezonului rece, purtată atât de femei cât și de bărbați - se întâlnește și în alte zone din țara noastră cum ar: Bistrița Năsăud, Hațeg, Hunedoara, Banat, Prahova.

Marea mea iubire




Prezentare de carte


Ioan Leuca


Librăria Diverta Hubertus, Cluj - Napoca


29 septembrie 2016





   Marea mea iubire, un roman care prezinta o poveste de dragoste dramatica, in care personajele sunt supuse multor incercari de-a lungul anilor.
Finalul povestii il vom afla azi, cu incepere de la ora 18Ș00, chiar de la autor.
Va asteptam!

Magia Cuvântului




Festivalul Internațional de Povești


Arad


ediția a V-a, 3 - 8 octombrie 2016




    Festivalul Internaţional de Arta povestirii, Magia Cuvântului, organizat la Arad, a ajuns la cea de-a V-a ediție.
    Festivalul este organizat de Asociaţia Culturală Magia Cuvântului, finanțat de Centrul Municipal de Cultură și realizat în coproducție cu Biblioteca Judeţeană Alexandru D. Xenopol. La reușita lui, Asociaţia Culturală Magia Cuvântului a colaborat cu următoarele instituții arădene: Teatrul Clasic Ioan Slavici, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială și Protecția Copilului și Complexul Muzeal.
    "Vă invităm în lumea minunată a poveștilor, în perioada 3 - 8 octombrie, la: Teatrul de Marionete, Teatrul Clasic Ioan Slavici, Librăria Cărturești, Sala Ferdinand a Palatului Administrativ, Sala Concordia a Bibliotecii Judeţene Alexandru D. Xenopol, la Complexul Muzeal şi în alte locuri, pe care le găsiţi în programul festivalului”- îndeamnă Mihaela Blaga, directorul festivalului și președintele Asociaţiei Culturale Magia Cuvântului.
    “Ne vom bucura împreună de spectacolele deosebite oferite de povestitori profesioniști din : Maroc/Franța-Halima Hamdane, Coreea de Sud- Alicia Dongjoo Bang, Anglia- Martin Manasse și din România.
   Intrarea este liberă și avem multe surprize pentru toţi participanţii, în fiecare zi de festival! ” – susține Giorgiana- Elena Popan –directorul artistic al festivalului și vicepreședintele Asociaţiei Culturale MagiaCuvântului.

   Arta povestirii în Biblioteca Judeţeană Alexandru D. Xenopol 
va avea următorul program:
vineri, 7 octombrie
10.00-12.00 - atelier de creație pentru bibliotecari - Sala Concordia
15.00-17.00 – atelier de creaţie pentru ciclul liceal, învăţători, educatori - Sala Concordia
19.00 - 20.00 - Poveşti de înţelepciune – spectacol de povești pentru familii - Sala Concordia