miercuri, 28 septembrie 2016

Tabăra de arte plastice Victor Brauner -Tazlău




Arta plastică contemporană românească


Galeria Lascăr Vorel, Piatra Neamț


ediția a V-a, 3 octombrie 2016






Omul din umbra: de vorbă cu traducătorii literari




Galeriile Pod-Pogor, Iași


29 septembrie 2016





   În ajunul Zilei Internaționale a Traducătorilor, cititorii din Iași sunt invitați să participe, alături de traducători români și străini, la un dialog despre meseria de traducător literar.
    Oricine poate traduce sau, dimpotrivă, toată lumea eșuează? Cine e, până la urmă, sărbătoritul zilei, traducătorul literar? Umbră, vioara a doua, zeu, artist, meșteșugar, autor?
Vorbim despre statutul traducătorilor cu invitații noștri, Mariana Bărbulescu, Lavinia Braniște, Jan Cornelius, Joanna Kornas.
O întâlnire moderată de Florin Irimia.
    Cititorii curioși care vor participa la dialog vor avea șansa de a câștiga cărți oferite de Editura Polirom.
     Vă așteptăm joi, 29 septembrie, ora 18:30, la Galeriile Pod-Pogor, str. Vasile Pogor nr. 4, Iași. Intrarea este liberă.
    Parteneri: Editura Polirom, Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași, Muzeul Național al Literaturii Române Iași

Magia Realității


Bucharest Science Festival


Librăriile Humanitas, București


28 septembrie - 2 octombrie 2016






   Pe durata Bucharest Science Festival 2016, seară de seară, Librăriile Humanitas vă aşteaptă cu prezentări susţinute de oameni de ştiinţă. Accesul este GRATUIT.
   ATENŢIE!: Conferinţele au loc, de obicei, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, dar cea de vineri va avea loc la Libraria Humanitas Kretzulescu!
Programul evenimentelor îl aflați din link-ul de mai jos


Memories from Another Life




Arta plastică contemporană românească


Alexandra Baciu


Mătăsari, București


30 septembrie 2016





   Vineri, 30 septembrie 2016, cu ocazia ediţiei 10, Noaptea Albă a Galeriilor (NAG), proiect iniţiat şi organizat de Asociaţia Ephemair, îşi extinde programul nocturn în galerii de artă, spaţii alternative, huburi creative şi ateliere de artist din alte nouă oraşe. Astfel, alături de Bucureşti, vor avea loc expoziţii şi evenimente dedicate artei contemporane în Arad, Baia Mare, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Sibiu, Târgu Mureş şi Timişoara.
   Memories from Another Life este un proiect semnat de artistul plastic Alexandra Baciu și curatoriat de către istoricul de artă Roxana Coman, aflat la granița dintre memorialistică și studii de gen, un solo show în parteneriat cu Zwart & Roxana Mitarcă Studio și Home Mătăsari, cu ocazia ediției din acest an a evenimentului cultural și vizual, Noaptea Albă a Galeriilor.
    Vă așteptăm pe 30 septembrie, începând cu ora 19:00, pe strada Mătăsari, nr. 17, pentru a descoperi conceptul expozitiei Memories from Another Life și pentru a explora universul vizual al Alexandrei Baciu.


Combinatul Siderurgic din Galați în perioada începuturilor sale




Biblioteca Judeteană V. A. Urechia


Galați


30 septembrie - 28 octombrie 2016





    În luna octombrie vă invităm să vizionați expoziția Combinatul Siderurgic din Galați în perioada începuturilor sale: Fotografii din colecțiile Bibliotecii V.A. Urechia. 
   Documentele vor fi expuse la Popasul Bibliofilului de la sediul central, mezanin, în perioada 30 septembrie – 28 octombrie 2016.

La marginea imperiului - origini




Șuetele Avramizilor


Cristian Cealera 


Casa Avramide, Tulcea


ediția a XXVI-a, 30 septembrie 3016






Cu ochii-n 3,14




Lansare de carte


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București


4 octombrie 2016




   Vă aşteptăm marţi, 4 octombrie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, pentru o întâlnire cu Mircea Vasilescu, Ana Maria Sandu şi Radu Paraschivescu despre 18 ani 
Cu ochii-n 3,14 la Dilema Veche.
    O lume privită cu ochii-n 3,14 de Magdalena Boiangiu, Tita Chiper, Marius Chivu, Adrian Cioroianu, Radu Cosaşu, Adrian Damian, Cristian Ghinea, Stela Giurgeanu, Andrei Manolescu, Matei Martin, Patricia Mihail, Ruxandra Mihăilă, Cristian Munteanu, Cezar Paul-Bădescu, Matei Plesu, Adina Popescu, Iaromira Popovici, Ana Maria Sandu, Simona Sora, Dan Stanciu, Mădălina Şchiopu, Alex. Leo Şerban, Cristina Ştefan, Ruxandra Tudor, Mircea Vasilescu, Luiza Vasiliu, Delia Verdeş-Radu.
    "Am păstrat din miile de însemnări ale celor 18 ani textele care mi s-au părut că n-au nevoie de contexte ajutătoare pentru a fi înțelese. Sunt dincolo de ce s-a întâmplat și de ce o să urmeze. Antologia de acum o să vă descrețească frunțile, o să vă reamintească o grămadă de întâmplări și de personaje și, nu în ultimul rând, cred că o să vă pună pe gânduri.“ Ana Maria Sandu

Oale de Pisc - o carte și un proiect de muzeu




Lansare de carte


Clubul Țăranului, București


29 septembrie 2016





Oale de Pisc - povestea continuă.
Joi, 29 septembrie, orele 18:00-20:00, la Clubul Țăranului,
 Școala de la Piscu lansează cartea pentru oraș.

Invitați: Ioana Popescu - etnolog, Șerban Sturdza și Ștefan Ghenciulescu - arhitecți.

Altfel, vom visa împreună la Muzeul Oalelor de Pisc.

Ploieștiul anului 1974




Expoziție de fotografie


Palatul Culturii, Ploiești


30 septembrie - 2 octombrie 2016





    Expoziția fotografică Ploieștiul anului 1974 surprinde realitățile orașului de la mijlocul perioadei comuniste. La începutul anilor '70, la Ploiești au fost finalizate obiective importante ca Palatul Administrativ, Casa de Cultură a Sindicatelor, Sala Sporturilor Victoria sau Cartierul Nord care au dat un aer socialist modernist orasului. Mărimea noilor construcții reflecta populația în creștere a orașului, de peste 220.000 de locuitori în acel an. Continuă demolările din centrul vechi al orașului și planurile de sistematizare a unui nou centru civic care să reflecte orânduirea socialistă. Simbolul comerțului tradițional este reprezentat de Halele Centrale, o capodoperă a arhitecturii românești interbelice, în timp ce noul Complex Comercial Omnia oferea toate condițiile pentru un comerț modern. Din punct de vedere cultural, Ploieștiul găzduia expoziția Muzeului Ceasului, unic la acea vreme în Europa de Est, aflată în casa prefectului Luca Elefterescu construită la finalul secolului al XIX-lea.
    Expoziția de fotografie documentară Ploieștiul anului 1974 este realizată de Asociația Iubesc Ploieștii în colaborare cu Clubul de Turism și Arte Escamonde Ploiești și ilustrează reproduceri din albumul Imagini Prahovene tipărit în anul 1974 de Comitetul Județean de Cultură și Educație Prahova.
    Expoziția este parte integrantă a Festivalului internațional de fotografie Secvențe 
care se va desfășura între 30 septembrie - 2 octombrie în Sala Pașilor Pieduți a 
Palatului Culturii. Intrarea este gratuită.

Corneliu Eugen Moraru - co-fondator Asociația Iubesc Ploieștii