duminică, 4 septembrie 2016

Inima Reginei




Arta plastica contemporana romaneasca


Bogdan Mihai Radu


Muzeul National Cotroceni, Bucuresti


7 septembrie - 9 octombrie 2016





   Muzeul Naţional Cotroceni vă invită la vernisajul Inima Reginei semnat Bogdan Mihai Radu, în data de 7 septembrie 2016, ora 19:00, salonul Cerchez.
   Bogdan Mihai Radu îi aduce un omagiu Reginei Maria la împlinirea a 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României. Intitulată generic Inima Reginei, expoziția aduce în prim plan florile preferate de regină, dezvoltate în compoziții desenate cu abilitate, direct în culoare.
   Artistul abordează cu dezinvoltură picturală buchete/ mănunchiuri/ suprafețe de iriși, crini sau trandafiri din grădinile regale de la Balcic și Cotroceni. Pentru că este un fin observator, Bogdan Mihai Radu surprinde galeriile de coloane, fântâni și ghivece din recuzita grădinilor Reginei Maria.
   Simbol al purițății și gingășiei, învăluiți într-o atmosferă de basm în reprezentările prerafaelite și preluați apoi de Art Nouveau, crinii sunt preluați iconografic de Bogdan Mihai Radu și dezvoltați printr-un rapel exclusiv la culoare. Era bine știută și preferința Reginei pentru crinii reprezentați talle-qualle sau ca elemente decorative în ilustrațiile de carte destinate volumelor sale de povești.
  Grădinile și palatul regal de la Balcic (care îmbină arhitectura exotică a minaretului cu cea țărănească) sunt surprinse de Bogdan în diferite ipostaze. Artistul este perseverent în a-și exersa memoria formei, optând pentru diferite variante colorate ale palatului: fie optează pentru culori solare, fie pentru griuri colorate. Se observă la Bogdan o reală apetență pentru redarea umbrelor colorate, ceea ce-l apropie de maniera de expresie de sorginte impresionistă. Conglomeratele de culoare divizează forma perspectivală, iar petele picturale abstracte iau locul fundalului.
   Înconjurată de repertoriul floral, silueta Reginei apare întotdeauna învăluită în mister, melancolie și basm asemenea picturilor prerafaelite. Cu veșminte albe sau în port tradițional românesc, pictorul surprinde latura melancolică, poetică, solară a Reginei. Nu-i sunt redate trăsăturile, planuri mari desenează chipul învăluit în mister, culoare, pete de umbră și lumină.
Prin toate lucrările sale, Bogdan Mihai Radu dovedește un real rafinament pictural.
(Raluca Băloiu)
   Expoziţia este susţinută de Muzeul Naţional Cotroceni şi de reţeaua privată de sănătate Regina Maria.
Parteneri organizare expoziţie: Aurelia Vişinescu şi Beautik Haute Parfumerie

Mihai I al României - un rege cu onoare, loialitate și credință




Lansare de carte


Libraria Carturesti Verona, Bucuresti


5 septembrie 2016





    Curtea Veche Publishing are plăcerea de a anunța lansarea unui nou volum pentru copii și tineri în colecția Regii și Reginele noastre: Mihai I al României - un rege cu onoare, loialitate și credință scris de Adrian Cioroianu și Mihaela Simina, cu ilustrații realizate de Răzvan Dumitru. Cartea face parte dintr-un proiect original care își dorește să arate și copiilor că istoria este cea mai frumoasă poveste.
    Lansarea va avea loc luni, 5 septembrie 2016, în Grădina de vară de la Cărturești Verona (Strada Pictor Arthur Verona 13-15, București, în spatele librăriei Cărturești), începând cu ora 18:30. Vă invităm alături de autorii volumului, Adrian Cioroianu și Mihaela Simina, să ascultați povești interesante și captivante despre destinul Regelui Mihai I, toate spuse pe înțelesul celor mici. Alături de cei doi, vor lua cuvântul Răzvan Dumitru, ilustrator, Ion M. Ioniță, redactor-șef al Revistei Historia și Ovidiu Nahoi, jurnalist. Oficiile de gazdă vor fi făcute de Miruna Meiroșu, PR Manager Curtea Veche Publishing.
    Volumul Mihai I al României - un rege cu onoare, loialitate și credință depășește convențiile unei biografii, fie și una a unui suveran precum Mihai I. Adrian Cioroianu și Mihaela Simina prezintă tumultoasa istorie a României, de dinainte și de după cel de-al Doilea Război Mondial, schițează portretele celor care, aflându-se în jurul regelui, i-au influențat deciziile luate în timpul domniei, până la abdicarea sa, în anul 1947. Apoi frământările regelui, aflat în exil, departe de țară, viața alături de membrii familiei, pasiunile, prietenii, precum și interesul pe care regele l-a arătat față de poporul său ori de câte ori țara trecea prin momente grele. Majestatea Sa a spus cândva: "Nu putem avea un viitor fără a respecta trecutul nostru.“ Dacă fiecare român ar parcurge paginile acestei cărți, un numai că dorința regelui ar fi respectată, ci am deveni conștienți de istoria poporului nostru.
   Colecția Regii și Reginele noastre, proiect inițiat de Curtea Veche Publishing și coordonat de Adrian Cioroianu, prezintă pe înțelesul copiilor și tinerilor destinele celor opt regi și regine ale României într-o colecție frumos ilustrată. În cadrul colecției au mai apărut volumele Carol I. Primul și cel mai mare rege al românilor (volum scris de Adrian Cioroianu alături de Andrei Radu) și Maria a României. Regina care a iubit viața și patria (volum scris alături de Mihaela Simina).
    Ambasadorul Adrian Cioroianu, Delegat permanent al României pe lângă UNESCO, profesor doctor la Facultatea de Istorie al Universităţii din Bucureşti, a publicat consistent în multe ziare şi reviste din ţară şi adesea a putut fi văzut — în calitate de colaborator sau realizator — în programe ale televiziunilor din România. Este autor al mai multor volume de istorie, culegeri de eseuri pe teme istorice sau politice, scenarii pentru documentare istorice de televiziune şi, mai recent, al unui roman.
    Mihaela Simina este absolventă a Facultății de Istorie, secția Relații Internaționale și Studii Europene. În prezent, realizează rubrica Accent pe istorie, de luni până vineri, la RFI România și este colaborator al revistei Historia. Ca autor, aceasta a scris alături de Adrian Cioroianu volumul Maria a României. Regina care a iubit viaţa şi patria, apărut în 2015 la Curtea Veche Publishing.

Pe simezele madrilene




Prezente romanesti peste hotare


Madrid, Spania


15 - 30 septembrie 2016






Veturia și Octavian Goga




Muzeul Memorial Octavian Goga


Ciucea


6 - 30 septembrie 2016





   Muzeul Memorial Octavian Goga, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită să vizitați Expoziția documentară Veturia și Octavian Goga. Expoziția va cuprinde fotografii din colecțiile muzeului și va fi deschisă în perioada 6-30 septembie 2016, între orele 9:00-17:00, în sala de expoziții temporare a Muzeului Memorial Octavian Goga din Ciucea.
Vernisajul expoziției va avea loc în data de 6 septembrie 2016, ora13:00.
Vă așteptăm cu drag!

Călătorind prin ţară mea




România, ţară mea frumoasă



La început de septembrie, am colindat prin câteva locuri nespus de frumoase. 
Unele dintre ele vi le-am arătat, în postările anterioare. 
Mănăstirile Vodiţa, Mraconia şi Sfânta Ana precum şi Cascada Bigar.
Au mai rămas însă imagini de împărtăşit aşa că va invit, din nou, la drum...
La Muzeul Hidrocentralei de la Porţile de Fier (I)...










...pe malul Dunării...









...Cazane...














...Orşova...




...pensiunea unde m-am cazat...






...la Băile Herculane (doar pauză de masă)...












...şi-n parc, la Târgu Jiu.