luni, 8 august 2016

Jocul ielelor




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Teatrul Național I. L. Caragiale


Colecții și Colecționari


Înscrisuri de toate felurile





Pliant-program, format A3, Teatrul Național București.
Stagiunea 1985 - 1986.
Toate fotografiile sunt luate din timpul repetițiilor.



Pentru mărire, click pe imagine.


 




Alexandru Hasnas, Marian Negrescu, Constantin Dinulescu, George Motoi,
Ovidiu-Iuliu Moldovan.


Mircea Albulescu, George Motoi, Ovididiu-Iuliu Moldovan.


Tamara Crețulescu, Ovidiu-Iuliu Moldovan.


Scenă cu Mircea Albulescu și Ilinca Tomoroveanu.



Ploieștiul își aduce aminte




Fortul 13 Jilava, Inchisoarea Pitesti


20 august 2016





   Pe 20 august puteți vedea Fortul 13 Jilava, pe unde au trecut majoritatea deținuților politici, precum și închisoarea unde s-a petrecut "fenomenul Pitești”. Mai multe detalii găsiți în linkul de mai jos.

   Evenimentul face parte din proiectul Ploieștiul își aduce aminte și este organizat de către Asociatia pentru Educatie si Dezvoltare Urbana cu sprijinul Konrad-Adenauer-Stiftung Romania.

Expozitie retrospectivă




Arta plastica contemporana romaneasca


Ioan Rusu


Muzeul de Arta Cluj - Napoca


10 - 28 august 2016

 





    Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj organizează, în perioada 10 – 28 august 2016, expoziţia retrospectivă de sculptură a artistului clujean Ioan Rusu. 
    Căutând să prezinte operele relevante din creaţia de o viaţă a sculptorului, actuala expoziţie cuprinde o selecţie de 40 de lucrări de dimensiuni, tehnici şi materiale variate. Sculpturile se caracterizează printr-un remarcabil simţ al formei, motivele predilecte ale artistului fiind ideile universale şi atitudinile umane.
    Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 10 august 2016, ora 18:00, în sălile de expoziţii temporare (parter) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în prezenţa artistului Ioan Rusu şi a criticului de artă Vasile Radu. Din partea muzeului vor fi gazde domnul Lucian Nastasă-Kovács, manager, şi Bordás Beáta, muzeograf.
    Absolvent al Institutului de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj-Napoca, promoţia 1965, sculptorul Ioan Rusu (născut în 26 ianuarie 1941, Someşeni, astăzi cartier al Clujului) s-a impus ca fiind unul dintre studenţii preferaţi ai maestrului Romul Ladea. Timp de trei decenii, Ioan Rusu a fost profesor la Liceul de Artă din Cluj-Napoca. Începând din 1965, a participat la numeroase expoziţii judeţene şi naţionale, internaţionale şi de grup, o menţiune specială meritând participarea, în mai multe rânduri, la Bienala de sculptură Dantesca, Ravena. Din 1969 a devenit membru al UAP, având o prezenţă constantă la saloanele anuale ale Filialei Cluj a UAP. De asemenea, a participat la numeroase tabere artistice şi simpozioane de sculptură. A deschis, până în prezent, o serie de expoziţii personale, dintre care menţionăm: Cluj-Napoca (1976), Bistriţa (1979) şi Alba Iulia (1979). A călătorit în străinătate, efectuând mai multe stagii de perfecţionare artistică în ţări precum Italia, Germania, în fosta Uniune Sovietică, Polonia, Austria, Ungaria şi SUA. O parte din lucrările sale au intrat în colecţii particulare şi de stat din USA, Germania, Franţa, Japonia, Italia, Suedia, Austria, Letonia, Olanda, Luxemburg.
   Expoziţia va fi deschisă spre vizitare în perioada 10 – 28 august 2016, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00–17:00.

Grafica de carte: Peisajul în desen




Arta plastica contemporana romaneasca


Bogdan Epure


Galeriile Municipale de Arta Targu Jiu


11 august 2016






    Filiala Targu Jiu a UAP din România organizează joi, 11 august 2016, ora 18:00, vernisajul expoziției personale de grafică de carte Peisajul în desen, a artistului Bogdan Epure, membru stagiar al Filialei Târgu Jiu a UAP din România.
Curator: Vasile Fuiorea
Expoziția este deschisă publicului în perioada 11 – 30 August 2016

Arta în tranşee




Fenomenul Trench Art


Muzeul Judetean Stefan cel Mare, Vaslui


14 august - 30 septembrie 2016





    Muzeul Judeţean Ştefan cel Mare Vaslui, în colaborare cu Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I- Filiala Constanţa şi colecţionar ing. Cristian Dumitru, vă invită să participaţi la vernisajul Expoziţiei Arta în tranşee – Fenomenul Trench Art ce va avea loc duminică, 
14 august 2016, în Sala Arta a Muzeului Judeţean Ştefan cel Mare Vaslui, activitate integrată acţiunilor desfăşurate de Primăria Vaslui, cu ocazia Zilelor Culturale ale Municipiului Vaslui – organizate în perioada 14-15 august 2016.
    Obiectele expuse provin din colecţia ing. Cristian Dumitru şi sunt în număr de peste 200, acestea fiind confecţionate în majoritate de soldaţi în tranşeele din Primul Război Mondial. Expoziţia este întregită cu obiecte de patrimoniu ale aceleiaşi perioade (puşti, pistoale, baionete, săbii, mitraliere, uniforme militare) ale Muzeului Militar Naţional Regele Ferdinand I- Filiala Constanţa şi Muzeul Ştefan cel Mare Vaslui, care vin să definească atmosfera Primului Război Mondial.

Obiectivele expoziţiei:
•            Conștientizarea impactului pe care l-a avut Primul Război Mondial asupra societăţii;
•            Conștientizarea publicului larg asupra fenomenul Trench Art- practică care s-a dezvoltat cu precădere în Primul Război Mondial;
•            Sensibilizarea vizitatorilor expoziţiei cu privire la semnificaţia obiectelor realizate de soldaţii, prizonierii şi civilii implicaţi în război, dar în aceeaşi măsură şi a obiectelor de patrimoniu care aparțin Primului Război Mondial;
   Expoziţia Arta din tranşee - Fenomenul Trench Art va fi deschisă publicului în perioada 
14 august -30 septembrie 2016.
Vă aşteptăm!

Poezia Generatiei '80: Intertextualitate si "performace"




Lansare de carte


Emilia David


Galeria Romana, Bucuresti


10 august 2016




    Vă invităm miercuri, 10 august, ora 19:00, la Galeria Romană (Lascăr Catargiu 1), la lansarea volumului Poezia Generatiei ʼ80: Intertextualitate si "performance" de Emilia David, apărut de curând la Editura Muzeul Literaturii Române.
    Evenimentul se va desfășura în prezența autoarei, iar alături de ea vor fi invitați Mircea Anghelescu, Florin Iaru și Ion Bogdan Lefter.
Moderator: Ioan Cristescu
Intrarea este liberă!

    Emilia David este Doctor în Literatură Italiană la Universitatea din Torino şi recent a finalizat un Doctorat în Filologie, realizat în cotutelă la Universităţile din Bucureşti şi Torino. A predat Literatura Italiană şi, respectiv, Literatura Română şi Limba Română la Universităţile din Torino, Udine şi Pisa, la ultima desfăşurându-şi în continuare activitatea didactică şi ştiinţifică. Este autoarea monografiilor Influenţe ale futurismului italian asupra avangardei româneşti. Sincronie şi specificitate (Ed. Paralela 45, Piteşti, 2004), Futurismo, Dadaismo e avanguardia romena: contaminazioni fra culture europee (1909-1930) (L’Harmattan Italia, Torino, 2006), Avanguardie, nazionalismi e interventismo nei primi decenni del XX secolo (Aracne, Roma, 2011) şi Consecinţele bilingvismului în teatrul lui Matei Vişniec (Ed. Tracus Arte, Bucureşti, 2015). A îngrijit, tradus şi introdus antologia F. T. Marinetti, Manifestele futurismului (Ed. Art, Bucureşti, 2009) şi a coordonat şi prefaţat culegerea de texte dramaturgice de Matei Vişniec La storia del comunismo raccontata ai malati di mente e altri testi teatrali (Editoria&Spettacolo, Spoleto–Perugia, 2012). Studiile monografice, articolele sale publicate până în prezent ca şi participările la colocvii internaţionale sunt rezultatul stadiilor de cercetare efectuate de autoare în centre de studii şi arhive, printre care cele de la Scuola Normale Superiore din Pisa, de la Bibliotecile Naţionale din Florenţa şi Torino, de la Bibliothèque Nationale de France din Paris şi de la Maison Jean Villar din Avignon (de asemenea secţiune regională a BNF), precum şi de la „The Robert Gore Rifkind Center for German Expressionist Studies” din cadrul Muzeului de Artă (LACMA) din Los Angeles.
Organizator: Muzeul Naţional al Literaturii Române

Peisaje




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul de Arta Vizuala, Galati


11 august 2016





    Expoziția organizată de muzeograful Mariana Tomozei Cocoș, deschisă la Muzeul de Artă Vizuală Galați, îsi propune să aducă în atenția publicului un gen îndrăgit de artiștii români din secolul al XIX-lea și pâna în prezent. Completăm suita de peisaje aflate în expoziția permanentă a muzeului cu lucrări aparținand acelorași artiști, sau a altor plasticieni români care au devenit valori perene ale istoriei artei românești, oferind publicului gălățean o secvență din patrimoniul Muzeului de Artă Vizuală mai puțin prezentă pe simeze în ultimii ani.

Calendare de buzunar (b)




De prin lume adunate...


Colecții și Colecționari 


Înscrisuri de toate felurile


Calendare de buzunar, și nu numai, de pe alte meleaguri.
Cele romănești le găsiți aici:

Imi pasa: Calendare de buzunar




Voi începe cu un lot consistent din Spania.


Casa Mugica. Gijon. Calendar pe 1974.


Bar-Hogar Benda Berri. Urnieta. Calendar pe 2004.


Idem. Calendar pe 2004.


Idem. Calendar pe 2007.


Idem. Calendar pe 2010.


Calendar pe 1974.


Calendar pe 2001.


Calendar pe 1992.


Calendar pe 1992.


Calendar pe 2012.


Cafe Gregorio. Villaviciosa. Calendar pe 2003.


Patricia Solar. Pelluqueria. Gijon. Calendar pe 2005.



lonjo. Peluqueros. Gijon. Calendar pe 1990.


Confiteria San Luis. Caraballo. Calendar pe 2011.


Idem. Calendar pe 2011.


Idem. Calendar pe 2011.


Floristeria El Florero. Gijon. Calendar pe 2013.


Kiosko Batea. Bergentinos. Calendar pe 2009.


Din Germania...



Kodak. Calendar pe 1970.


E. van Hazebrouck. R. F. Germana.
Calendar pe 1976.


Idem, 1977.


ORWO.  R. D. Germană. Calendar de buzunar pe 1982.


ORWO.  R. D. Germană. Calendar pe 1983.


ORWO - R. D. Germană. Calendar pe 1984.


Din Rusia (U.R.S.S.)



Tiraj: 1000000 exemplare. Calendar pe 1974.


Tiraj: 3.800 0000 exemplare. Calendar pe 1987.


Muzeul Ermitaj (langa Sankt Petersburg; n.a.). Calendar pe 2004.
Palatul de Iarnă. Salonul de pictură; din chihlimbar.


Idem. Palatul de Iarna. Salonul Mare a Tronului. 


Idem. Salonul de Aur pentru Desen.


Idem. Noul Ermitaj. Logiile Rafael.


Idem. Vechiul Ermitaj. Sala Leonardo da Vinci.


Idem. Palatul de iarnă. Budoarul.


Idem. Noul Ermitaj. Sala Cavalerilor.


Idem. Vechiul Ermitaj. Galeria din 1812.


Machinoimport. Calendar pe 1979.


Calendar pe 1974.


Calendar (3D) pe 1981.


Calendar (3D) pe 1984.


Calendar pe 1990.


Din S.U.A....


Editor: Casa de discuri RCA.
Calendar pe 1964.



Calendar tip carte poștală (de format mare).


Calendar pe 1971.

Din Japonia...


Compania SHARP. Calendar pe 1971-1972.


Calendar pe 1982.


Mapă-set, format carte poștală (cu dimensiunile pe orizontală mărite).
Editor: Mittsubishi Corporation. Pe anul 1995.













Din Ungaria...


Calendar pe 1971.


Calendar pe 1980.


Calendar pe 1990.


Din Ucraina...



Calendar pe 1986.


Calendar pe 1989.


Calendar pe 1989.


Calendar pe 1990.


Din Slovacia...


Calendar pe 1991.


Din Franța...



De mărimea unei cărți poștale, pe suport de carton foarte gros.
Și de agățat pe perete. 1970.

Din Belgia...


Carton pliabil. Calendar pe 1977.

Din Polonia...


Calendar, format carte poștală, pe 2018.

***
Calendarele românești le găsiți aici:

Imi pasa: Calendare de buzunar (a)

Pe cele de alt format le găsiți aici: