miercuri, 20 iulie 2016

Pe simezele clujene




Arta plastica contemporana romaneasca


Tudor Seulean


Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj - Napoca


22 iulie - 7 august 2016





    Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită vineri, 22 iulie 2016, la vernisajul expozitiei de pictura a artistului Tudor Șeulean.
    Vernisajul va avea loc de la ora 14:00, la Atelierul de icoane al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Piața Ștefan cel Mare nr. 5.
Expoziția va fi deschisă în perioada 22 iulie – 7 august 2016.

    "Tudor Șeulean, născut și crescut într-un mediu de literați de înaltă valoare, ca tânăr, <promitea>, la rându-i, o carieră filologică, în opinia formatorilor lui. Dar nu de puține ori bagajul genetic și cultural și mediul de dezvoltare iți pot fi mai mult potrivnice, atârnând greu de partea spiritului autocritic. Declarația sa: <am fost născut ca să îl citesc pe Shakespeare>, trepidația produsă de unele poezii eminesciene, fascinația pentru unii autori, nu îi lasă loc de manifestare literară…
   În schimb, spiritul lui autocritic a fost păcălit cu mare success de spiritul lui creator, care și-a găsit, ca din întâmplare, o altă cale de exprimare, manifestată cu o viteză și o libertate amețitoare. Fără studii, fără pretenții si expectanțe, fără bagaje și deci fără blocaje, pictează cu ușurința cu care iși aprinde o țigară. Nici nu știi de fapt dacă pictează sau scrie. Dar e sigur pe ce face, căci e eliberat de mintea cea sporovăitoare, analitică, autocritică. E liber ca o pasăre. Ca o pasăre fantastică, uriașă, se desprinde de cuvinte si totuși tablourile lui le poți citi ca pe o lucrare literară. Sunt povești profund filosofice despre viață, moarte, crize, sunt filme la care ești invitat să te descoperi ca și coautor, imaginând începuturi sau sfârșituri. Ca o pasăre de pradă, își atinge ținta de la distanță si cu viteză. Într-un mediu total străin până acum, se descoperă. Iar lucrările lui arată că e născut pentru pictură! Sau poate că e născut și pentru pictură. Ziua în care știi pentru ce ești născut e la fel de importantă ca și ziua în care te-ai născut . Dacă Tudor Șeulean a ințeles ca tânăr că s-a născut ca să îl citească pe Shakespeare, ar trebui sa înțeleagă și că s-a născut pentru pictură, chiar dacă pentru el e o joacă, chiar dacă îi vine cu ușurința cu care iși aprinde o țigară. Căci ceea ce <îi vine> e de fapt manifestarea spiritului lui creator, care a ales culoarea, cel puțin pentru moment.” (Maya Rotaruartist plastic, președinte al Asociației de formare personală prin artă Psihartterra)
    "Sursele mele de inspirație sunt, cu predilecție, scene și peisaje locale sau regionale (rurale, de la marginea unor sate din împrejurimile Clujului, sau natura Munților Apuseni), în care, de cele mai multe ori, se regăsesc elemente ce îndeplinesc rolul de axis mundi și care fac deci legătura între teluric si celest. Astfel, copacul sau muntele se poate constitui pentru mine, cât și pentru alții, într-un centru al pământului, într-o axă cosmică, într-un portal prin care omul istoric, profan, care trăiește într-un timp liniar, se poate întoarce la sacralitate, într-un timp mitic, primordial, pentru a redeveni acel homo religiosus, acea ființă completă care a fost in illo tempore. Aceeași legătură cu sacrul poate fi sugerată și de flori, de păsări, sau de o coloană de acum 2000 de ani. În orașul <profan>, vița de vie de pe un zid sau crucea din fața unei biserici poate realiza acea hierofanie, acea manifestare a sacrului în profan.
    Orice om are în el, poate sub mai multe straturi profane, sacralitatea; și omul devine astfel și pentru mine sursă de inspirație.
   Ca Pictor, sunt un observator al axei sacru – profan. Ca pictor, sunt profan.
   Ca artist, pictând, sunt un trăitor, mă simt mai viu, sunt <dincoace de sacru și dincolo de profan”> (așa cum spunea tatăl meu în cartea sa cu același titlu)" (Tudor Șeulean)

Serile de literatură Libris




Brasov, Comuna Tarlungeni


21 - 24 iulie 2016






   Concomitent cu fEstivalul de cArte și Muzică Libris Brașov (21-24 iulie 2016) dar în legătură cu el și ca un fel de umbră mai concentrată a sa, au loc și Serile de literatură Libris.
   Serile de literatură Libris sunt organizate sub egida Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România, Asociației Libris Cultural, Grupului de litere-sunete-și-culori Caii verzi de pe pereti și Academiei Forțelor Aeriene Henri Coandă. Este vorba de patru recitaluri de poezie (și muzică) care vor dubla evenimentele festivalului.
    Această suită de evenimente se numesc "seri” pentru faptul că această perioadă din zi este mai apropiată de respirația poetică și mai potrivită cu ritmul reveriei și nu pentru că toate cele patru recitaluri se vor petrece la chindie; ideea este aceasta: dorința de a chema publicul să iasă din alergătura cotidiană și să intre în aerul vesperal al poemului (și asta indiferent de momentul zilei)! O plasare voită în alt orizont, poziționarea pe disponibilitatea de a fi! Dar iată despre ce e vorba: 

   Primul recital. Joi, 21 iulie 2016, orele 15:00-17:00, 
la Muzeul Casa Mureșenilor (Piaţa Sfatului nr. 25, Braşov). 
Moderatori: Laurențiu-Ciprian Tudor și Adrian Munteanu.

Invitați: 
14 poeți (Ruxandra Anton, Corneliu Antoniu, George Bogdan, Adrian Lesenciuc, Mihaela Malea Stroe, Livia Mihai, Adrian Munteanu, Nicolae Oprișan, Ionel Simota, Cătălin Stanciu, Simona Toma, Bogdan Trifan, Ion Topolog, Laurențiu-Ciprian Tudor), 3 muzicieni (pianistele Liliana Iacobescu, Ana Szilagyi și violonistul Valentin Șerban) și un artist plastic 
(pictorul Horia Țigănuș).

 Al doilea recital. Vineri, 22 iulie 2016, orele 11:00-13:00, 
la Biblioteca Academiei Forțelor Aeriene Henri Coandă. 
Prezintă Adrian Lesenciuc. 
Participă poeții: Ruxandra Anton, Corneliu Antoniu, George Bogdan, Luminița Dascălu, Adrian Lesenciuc, Mihaela Malea Stroe, Livia Mihai, Nicolae Oprișan, Ionel Simota, 
Ion Topolog, Cătălin Stanciu, Maria Sturzu, Simona Toma, Bogdan Trifan, 
Adrian Munteanu și Laurențiu-Ciprian Tudor. 

Al treilea recital. Vineri, 22 iulie 2016, orele 16:30-18:00, 
în Piața Sfatului 
Prezintă Adrian Lesenciuc. 
Participă poeții: Liliana Ursu, Mihaela Aionesei, Ruxandra Anton, Corneliu Antoniu, 
George Bogdan, Adrian Lesenciuc, Gheorghe Lupașcu, Mihaela Malea Stroe, Livia Mihai, Cristian Muntean, Adrian Munteanu, Nicolae Oprișan, Ionel Simota, Cătălin Stanciu, 
Maria Sturzu, Simona Toma, Bogdan Trifan și Laurențiu-Ciprian Tudor. 

Al patrulea recital (eveniment susținut de poeta Angela Nache-Mamier). 
Vineri, 22 iulie 2016, orele 19:00-23:00. 
La Tărlungeni. 
Participă poeții: Ruxandra Anton, Corneliu Antoniu, Adrian Lesenciuc, Mihaela Malea Stroe, Cristian Muntean, Adrian Munteanu, Nicolae Oprișan, Ionel Simota, Cătălin Stanciu, 
Maria Sturzu, Simona Toma și Laurențiu-Ciprian Tudor. 

Vă așteptăm cu drag la vibrație și rafinament! 
Acest material a fost preluat de pe

Timisoara eliberata




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Helios, Timisoara


21 iulie - 3 august 2016








Invitatie

    Joi, 21 iulie 2016, ora 18:00, în Galeria Helios din Timişoara (P-ţa Victoriei nr. 6) are loc vernisajul expoziţiei jubiliare de artă plastică contemporană întitulată Timişoara eliberată, dedicată Zilei Timişoarei şi implinirii a 300 de ani de la eliberarea oraşului de sub ocupaţia otomană.
    Pe simeze şi stative vor fi etalate şi prezentate lucrări de pictură, grafică, sculptură, artă decorativă, fotografie, instalaţie etc., care poartă semnăturile a peste 50 de creatori de frumos profesionişti din Timişoara şi Jud. Timiş.
    Secţiunea a II-a a expoziţiei va fi găzduită de Galeria Primăriei (P-ţa Victoriei nr. 5, cu intrare din Bd. M. Eminescu), în perioda 1-30 august 2016.
Curatorul expoziţiei aniversare: prof. univ. dr. Constantin Catargiu.
    Expoziţia din Galeria Helios va rămâne deschisă până în data de 3 august a.c. şi poate fi vizitată zilnic între orele 10:00-18:00.
    Vă rugăm să ne onoraţi cu prezenţa Dvs. la acest eveniment artistic de importanţă majoră.

Ivan Turbincă - personaje și actori




Muzeul Mihai Eminescu


Iasi


iulie - septembrie 2016






   Vă așteptăm la Colecția Istoria teatrului românesc, să vizitați expoziția Ivan Turbincă - personaje și actori, dedicată istoriei artei scenice din Iași!

Oameni care sfintesc locul (1)




Romania, tara mea frumoasa


Comuna Plopis, Judetul Salaj






Un simplu pliant care ne poate spune multe.
Si la propriu dar si la figurat.
Despre oameni minunati si locuri aparte;
Sa ne cunoastem semenii si frumusetile unde locuiesc
nu ne-ar ajunge-o viata...
Nu este un caz singular sau izolat.
Voi mai reveni si cu alte exemple caci, slava Domnului,
mai am multe materiale pe care vi le pot impartasi.











***Cu multumiri Dlui Mihnea Raducu pentru donatie.


Metafore cromatice




Arta plastica contemporana romaneasca


Cella Negoiescu


Muzeul Viei si Vinului, Harlau


23 iulie 2016





Să ne cunoaștem actorii - Spectacole, spectacole...




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Teatrul Național I. L. Caragiale


Colecții și Colecționari


Înscrisuri de toate felurile








Caiet program Nr. 26,
Teatrul Național București. Stagiunea 1974-1975.
Radu Beligan, în rolul lui Robespierre din Danton de Camil Petrescu.


Silvia Popovici in recitalul Treptele iubirii.


Scena din Viata unei femei de Aurel Baranga, cu C. Dinulescu, Matei Gheorghiu,
Serban Iamandi, Marcela Rusu, Iulian Necsulescu, Radu Beligan si Emil Liptac.


Caiet program Nr. 32,
Teatrul Național București.
Stagiunea 1975 - 1976.




Colectia Nicolae-Ioan Vrancean




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Pygmalion, Timisoara


21 iulie - 3 august 2016





   12 plasticieni intr-o colectie. Va poftim la vernisaj joi, 21 iulie, de la ora 17:00. La Casa Artelor. In Galeria Pygmalion.

Propuneri pentru noul selectioner Christoph Daum




Toata lumea face sport



Cum s-a comportat Nationala, la recent incheiatul Campionat European de Fotbal
din Franta, am vazut cu totii.
Am sperat si-am suferit...
As indrazni sa spun ca "trebuie pornit totul de la zero".
Mai ales ca preliminariile pentru Campionatul Mondial bat la usa...
Christoph Daum trebuie sprijinit de toti cei de buna credinta, spre binele comun.
In acest sens, ii trimit o lista cu posibili selectionabili
(in viziunea lui Al. Clenciu).
Sincer, nu vad de ce n-ar avea succes acum, asa cum au avut in Italia.
Prin '90, daca nu ma inseala memoria...



De aici mi-a venit inspiratia...



Dezvelirea statuii lui Şerban Cantacuzino




Muzeul Conacul Pana Filipescu


Filipestii de Targ


26 iulie 2016

 





    Muzeul Conacul Pană Filipescu din comuna Filipeştii de Târg, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, vă invită marţi, 26 iulie 2016, ora 11:00, să participaţi la dezvelirea statuii lui Şerban Cantacuzino, domnitor al Ţării Româneşti (1678-1688).
    Aceasta va completa grupul statuar format, până în prezent, din patru busturi ai principalilor reprezentanţi ai familiei Cantacuzinilor, respectiv postelnicul Constantin Cantacuzino, ctitor al palatului din Filipeştii de Târg; spătarul Draghici Cantacuzino, ctitor al Conacului de la Mărgineni; stolnicul şi marele logofăt Pană Filipescu, ctitor al conacului şi Mihai Viteazul, domnitor al Ţării Româneşti (1593-1601).
    Şerban Cantacuzino a fost un urmaş demn al Cantacuzinilor, ce a deschis drumul Renascentismului în Ţările Române, manifestându-şi înclinaţia faţă de cultură şi biserică. Biblia de la Bucureşti, scrisă în 1688, monument al limbii române precum şi mănăstirea Cotroceni sunt simboluri ale domniei sale, creionând astfel o personalitate care a marcat sfârşitul de secol XVII.

Pe simezele Capitalei




Arta plastica contemporana romaneasca


Georgeta Grabovschi


Cercul Militar National, Bucuresti


25 iulie - 11 august 2016








Zece maeștri în arta tapiseriei




Arta plastică contemporană românească



























Articol apărut în Almanah Flacăra 1990.
Apărut la începutul lui decembrie '89.



Fecioreasca fetelor din Crihalma




Muzeul de Etnografie Brasov


21 iulie 2016





    Joi, 21 iulie 2016, ora 12:00, la Muzeul de Etnografie Brașov, B-dul Eroilor nr. 21A, va avea loc întâlnirea cu locuitorii din Crihalma în cadrul evenimentului Fecioreasca fetelor din Crihalma.
   La acest eveniment vă prezentăm tradiția din satul Crihalma, Fecioreasca fetelor. Este vorba despre grupul de fete din Crihalma care vor veni la Brașov pentru a juca Fecioreasca.


   "În sudul Transilvaniei se joacă trei tipuri de fecioreşti: Plimbata, Bătuta şi Fecioreasca propriu-zisă. Dintre acestea, în vremuri de demult, când fetele mergeau la şezătoare sau la clacă şi nu aveau feciori să le joace (feciorii erau plecaţi la armată, chiar la război sau la lucru de departe) au preluat şi ele primele două: Plimbata şi Bătuta.” (Zamfir Dejeu, etnomuzicolog)


    Grupul de fete din Crihalma a fost coordonat în anii 1960-1980 de învățătoarea Ileana Cucu iar apoi de profesoara Eugenia Fuciu, participând la diferite spectacole și festivaluri la București, Brașov, Sighișoara, Făgăraș, Rupea, Comăna de Jos, obținând premii și diplome.     
    Eugenia Fuciu continuă și astăzi să îndrume pașii tinerelor fete din Crihalma, ducând mai departe faima și specificul dansului Fecioreasca fetelor.
Vă invităm alături de noi pentru a vedea și admira jocul fetelor!