miercuri, 15 iunie 2016

Dimensiunea sacră a iubirii în literatură și în artele plastice




Muzeul Brailei Carol I


17 iunie 2016





    Muzeul Brăilei Carol I, în colaborare cu Școala Gimnazială Constantin Sandu Aldea Brăila, Facultatea de Litere a Universității Dunărea de Jos Galați și Asociația Culturală Ars Poetica organizează vineri, 17 iunie 2016, ora 17:00, la sediul Muzeului Brăilei Carol I (Piața Traian nr. 3), simpozionul Dimensiunea sacră a iubirii în literatură și în artele plastice, în cadrul celei de a cincea ediții a Festivalului Național de Creație și Interpretare Ana Blandiana.


Invitați: 
Ana Blandiana, Romulus Rusan, Dan C. Mihăilescu, Nicolae Băciuț.

Participă: 
Tudorel Urian, Alina Popescu, Simona Antofi, Daniela Bogdan, Camelia Budan, 
Oana Cenac, Corneliu Goldu, Nicoleta Ifrim, Daniel Kițu, Adrian Portase.

Coordonatorul festivalului: Gabriela Vasiliu.
Moderatorul simpozionului: Zamfir Bălan.

Cealalta inima




Lansare de carte


Paul Tanicui


Point Art Hub, Bucuresti


18 iunie 2016





    Paul Tanicui, autorul poemelor din aceasta carte e cel care a scris romanul Quimera (Humanitas, 2015), despre care Andrei Codrescu spunea ca face parte "din familia lui Marquez si a lui Mark Twain". Este totodata scenarist si regizor de film. Ciprian Muresan este unul dintre numele de referinta ale Galeriei Plan B, un artist plastic de o versatilitate cu totul speciala, lucrarile sale fiind expuse in cele mai mari galerii de arta si muzee din lume - Centre Pompidou Paris, Tate Modern London, Centre d'art contemporaine Geneva etc.
    Daca poezia lui Paul Tanicui impresioneaza prin profunzime, muzicalitate si un excelent simt al masurii, gravurile lui Ciprian Muresan (concepute dupa capitolele cartii) se remarca printr-o rafinata complementaritate adusa acestor atribute: simplitate, dramatism, mister. Astfel textul si imaginea devin un tot, aproape fara fisura, cuvantul gasindu-si expresia in linie, iar linia intelesul in cuvant.
    Si asta, fara indoiala, face din Cealalta inima un proiect editorial unic in literatura romana contemporana! Lansarea cartii va avea loc in prezenta autorilor pe 18 iunie, ora 20:00, la Point Art Hub, strada General Eremia Grigorescu nr. 10, Bucuresti. 
    In cadrul evenimentului se va desfasura un performance artistic extraordinar sustinut de muzicianul iranian Mehdi Aminian
    Cealalta inima e tiparita in format de lux, coperta legata in piele, gravuri pe hartie manuala, intr-un numar de 99 de exemplare semnate de cei doi artisti, urmand ca in toamna acestui an sa fie reeditata de Editura Humanitas in editie obisnuita destinata marelui public.

Festivalul Namaste India




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Bucuresti


17 - 19 iunie 2016




   Între 17-19 iunie, Festivalul Namaste India vă invită la 
Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti din Bucureşti.

DIN PROGRAM:

    Târg cu produse tradiţionale (îmbrăcăminte, accesorii, bijuterii, decoraţiuni, ingrediente specifice bucătăriei indiene şi asiatice, mirodenii, ceaiuri, produse cosmetice, cărţi, etc )
Stand cu informaţii turistice
Mâncare indiană
Spectacole de muzică şi dans
Lansări de carte
Atelier de bucătărie ayurvedică
Poveşti de călătorie
Proiecţii de filme
Cursuri de yoga
Conferinţă despre Ayurveda, ştiinţa vieţii
Pictură cu henna
Parada sariurilor
Cursuri de hindi şi sanscrită
Ateliere de creaţie
Ziua comunităţii rome

PROGRAM
http://namasteindia.ro/festivalul-namaste-india-la-muzeul-satului/

ORAR
09:00 - 19:00

BILETE
Adulți: 10 LEI
Pensionari și posesori de carduri Euro 26: 5 LEI
Elevi și studenți: 2,5 LEI

ORGANIZATORI:
Centrul Cultural Rabindranath Tagore, 
sub înaltul patronaj al Ambasadei Indiei în România, 
cu susţinerea Incredible India (Oficiul de Turism Frankfurt).

Co-Lectia 4




Arta plastica contemporana romaneasca


Tiberius Adet, Mihaela Dinu, Alina Dumitrescu, 

Adrian Alexandru Gheorghe


Galeria de Arta Ploiesti


16 iunie 2016





Noaptea Institutelor Culturale




Institutul Cultural Roman


Bucuresti


24 iunie 2016






    Vă așteptăm la Noaptea Institutelor Culturale vineri, 24 iunie 2016, de la ora 17:00 și până la 02:30, la sediul nostru din Aleea Alexandru 38, cu un program variat: expoziția Romanian Design Week Classics, un atelier pentru copii, un concert a capella Blue Noise, un spectacol de statui vivante, jam session Golan și o proiecție de scurtmetraje.
    Astfel, în intervalul 17:00-18:30, în Grădina ICR va avea loc un atelier pentru copii cu vârste între 6 și 12 ani - Case ciripite. Un eveniment care aduce la un loc inspirația, creația, arhitectura, natura și educația, organizat în colaborare cu Romanian Design Week și Asociația De-a Arhitectura. În cadrul atelierului Case ciripite copiii vor crea propria căsuță pentru păsări, pe mulajul unui balon, folosind tehnica papier-mâché.
    De la 19:00 la 20:30, în grădina Institutului Cultural Român este programat un concert a cappella al trupei Blue Noise. Formația Blue Noise - care se autointitulează generic "laboratorul de voci" - îi are în componență pe Veronica Prodan, Elena Moroșanu, Flavia Zoe, Mihail Grigore, Bogdan Tudor și Denis Bolborea. Melodiile lor sunt exclusiv vocale, interpretate fără niciun acompaniament orchestral. În universul muzical al formației, sonoritățile jazz din anii '50 - '60 se amestecă cu ritmuri de pop, rhythm and blues și beat box.
    După muzică urmează teatru. De la 20:30, timp de o oră, în Sala Mare a Institutului Cultural Român, spectatorii vor putea vedea Zidul, o producție a Teatrului Masca. Regizat de Mihai Mălaimare, spectacolul realizat în tehnica statuilor vivante îi are în distribuție pe Eugen Fetescu și Cristina Panait.
   O sesiune inedită de Jam session Golan, cu percuţie, clape şi instrumente de suflat peste un mix bine ales şi prestat live de cei trei membri ai trupei - Mihai, Ernesto şi Alex va avea loc în grădina ICR de la 21:30 până la 22:30.
   Tot la Noaptea Institutelor poate fi vizitată expoziția Romanian Design Week Classics care reunește proiecte din domeniile arhitectură, design de produs, fashion și grafic design, realizate de Atelier Mass, Dragoș Motica, Ioana Ciolacu și Paul Dersidan. Expoziția a fost vernisată în cadrul Romanian Design Week și va putea fi vizitată la sediul ICR până la 8 iulie 2016.
   Noaptea Institutelor Culturale se încheie cu Romanian Short Waves 9 - proiecția a șapte scurtmetraje românești, prezentate anul acesta la Festivalul de Film de la Cannes în secțiunea Short Film Corner. Vor putea fi vizionate, de la ora 22.30: Ocupat, r. Octav Chelaru (UNATC, 20 min), Rețea indisponibilă, r. Adina Dulcu (Danubius Film, 15 min), Al doilea mal, r. Diana Munteanu (Femis Paris, 20 min), Sume, r. Mihaela Popescu (Saga Film, 20 min), O noapte în Tokoriki, r. Roxana Stroe (UNATC, 17 min), Ipoteze sau predicții bazate pe teorii, r. Andreea Păduraru (Mandragora Film, 20 min), O faptă bună, r. Andrei Gruzsniczki (27 min).

Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.
    Noaptea Institutelor Culturale este un proiect organizat de EUNIC București, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Mircea Ciuhrii - Un Titan al stiintei romanesti




Lansare de carte


Viorica Puiu Ciuhrii


Iasi, Ruginoasa


18 - 19 iunie 2016






BOBAS – Boboc Air Show 2016





Miting Aerian


Aerodromul Boboc


18 iunie 2016





    Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene Aurel Vlaicu organizează în data de 18 iunie a.c., începând cu ora 9:30, pe aerodromul Boboc, Ziua Porţilor Deschise şi mitingul aerian BOBAS – Boboc Air Show 2016.
    Programul zilei include evoluţii solo şi în formaţie cu aeronave militare şi civile, exerciţii tactice cu aeronave şi militari aparţinând Forţelor Speciale, zboruri demonstrative cu aeromodele şi motodeltaplane, precum şi o expoziţie statică cu aeronave aparţinând Forţelor Aeriene şi Aeroclubului României.
    La eveniment vor evolua aeronave militare de tip: MiG-21 LanceR, C-27J Spartan, C-130 Hercules, IAR-99, IAK-52, elicoptere IAR-316B şi IAR-330 SOCAT, dar şi aeronave aparţinând Aeroclubului României şi Iacărilor Acrobaţi.
   Vă aşteptăm!

In the Hands of Compassion - Consacrarea




Arta plastica contemporana romaneasca


Radu Ioan Goia


Cercul Militar Sibiu


24 iunie 2016





Biserica – factor de ordine şi siguranţă în comunităţile locale





Lansare de carte


Marius Custelcean


Casa Gazelor Naturale, Medias


16 iunie 2016




    Direcţia Municipală pentru Cultură anunţă apariţia în cadrul colecţiei Teze de doctorat a volumului intitulat Biserica – factor de ordine şi siguranţă în comunităţile locale semnat de pr. dr. Marius Custelcean.
Cartea va fi lansată la Casa Gazelor Naturale din Mediaş joi, 16 iunie 2016, ora 18:00.
     "Părintele Marius Custelcean abordează o temă importantă pentru viaţa Bisericii, a societăţii dar şi pentru domeniul de specialitate al ordinii publice şi siguranţei naţionale. Într-o lume postmodernă în care secularizarea capătă accente din ce în ce mai profunde, dezvoltarea acestei tematici, a semnificaţiei lucrării Bisericii în societate, abordată printr-un demers de cercetare teologic interdisciplinar, de o certă relevanţă ştiinţifică, răspunde şi unei nevoi pastorale, misionare şi apologetice tot mai acute pentru Biserica noastră” argumentează I.P.S. Dr. Laurenţiu Streza- Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului,.

Miniaturi in culoare





Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti, Bucuresti


9 - 19 iunie 2016





Organizatori:

Asociația Cultural – Științifică Dimitrie Ghika-Comănești în parteneriat cu 
Colegiul Tehnic Dimitrie Ghika, Centrul Europe Direct Comănești, 
Biblioteca Orașului Comănești şi Primăria orașului Comănești.

   Lucrările ilustrează monumente istorice, chipuri, peisaje naturale sau abstracte, elemente naturale - fluturi, flori, pictate pe cutii de chibrituri.
   Prezentarea miniaturilor este realizată în colaje pe aceeaşi temă, a 6x7 cutii de chibrituri într-o manieră atractivă, originală şi plină de culoare care te îmbie să descoperi desen după desen dintr-o multitudine ordonată.
   Expoziția curatoriată de Lavinia Misăilă este o provocare atât pentru tineri, cât şi pentru adulţi, reprezentând o lecţie de originalitate şi creativitate.
   Expoziţia poate fi vizitată în perioada 9 – 19 iunie 2016, între orele 10:00 – 18:00, în Sala de Sticlă, Șoseaua Kiseleff nr. 30.

Măştile fricii




Lansare de carte


Camelia Cavadia


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


16 iunie 2016





    Editura Trei vă invită joi, 16 iunie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, pentru lansarea volumului Măştile fricii de Camelia Cavadia. Alături de autoare se vor afla Aurora Liiceanu, Ada Roseti, Virginia Costeschi şi Radu Găvan.
    Măştile fricii este o carte despre modul în care traumele din copilărie ajung să ne domine şi să sufoce maturitatea. O poveste care probabil reprezintă realitatea multor familii de aici şi de aiurea: amprenta lăsată asupra viitorului unui copil de un părinte autoritar, violent şi incapabil să îşi depăşească neputinţele. O istorie a metamorfozei unei personalităţi abuzate de violenţă şi frică, o privire emoţionantă asupra maternităţii înăbuşite de stereotipuri şi a unei iubiri care putea să fie perfectă, dacă protagoniştii săi ar fi trăit prezentul (clipa).
    “Un roman frumos şi trist, dur şi sensibil deopotrivă, o mărturie impresionantă despre părinţi şi copii şi frica teribilă care îi desparte uneori, sufocând iubirea, pacea interioară, bucuria vieţii, tot ce e mai frumos în oameni.” - Radu Găvan
    “Pe Camelia o cunosc de foarte multă vreme şi am fost uimită să descopăr în cărţile sale o voce nouă, necunoscută mie. Matură şi tranşantă în felul în care îşi creează personajele, ea le iubeşte apoi ca pe nişte copii, cu toate defectele şi durerile lor. Ema, David şi Sofia sunt nişte personaje tragice, într-o istorie cutremurătoare în familiaritatea ei. Abuzul, fizic şi emoţional, suferit şi perpetuat de personaje, este şocant prin perspectiva intimă din care e reflectat.
Şi dacă e nevoie de un argument în plus pentru a citi Măştile fricii, iată-l: vă va face să vă reevaluaţi relaţia cu cei iubiţi, cu teama de a nu descoperi un pic din bovarica Ema în voi înşivă.” - Ada Roseti
   Accesul la eveniment se face în baza unei rezervări la numărul de telefon 021.311.40.01 sau pe adresa de email cismigiu@humanitas.ro, în limita celor 100 de locuri disponibile, până la data de 16 iunie, ora 18:30.

Comorile Peleșului




Muzeul Casa Mureșenilor


Brașov


23 iunie - 23 noiembrie 2016





   Ministerul Culturii, Muzeul Național Peleș, Consiliul Județean Brașov și Muzeul Casa Mureșenilor Brașov organizează expoziția Comorile Peleșului. Aceasta cuprinde 123 obiecte din colecțiile de ceramică și orfevrărie ale Castelului Peleș și va putea fi admirată între 23 iunie - 15 noiembrie 2016.
Bilete: 2 lei elevi, 5 lei adulti.
***Muzeul Casa Muresenilor Brasov



Catalogul expozițional.






















Coperta a IV-a.