marți, 14 iunie 2016

Human Body Rituals




Muzeul National Brukenthal


Sibiu


15 iunie - 22 iulie 2016





Eminescu în perspectivă universală





Biblioteca Judeteana Ion Heliade Radulescu


Targoviste


15 iunie 2016





    Miercuri, 15 iunie 2016, ora 15:00, la sediul Bibliotecii Judeţene I. H. Rădulescu Dâmboviţa va fi organizat evenimentul - Eminescu în perspectivă universală.

Din program:

-             Eminescu în circuitul universal – 
conferinţă susţinută de eminescologul Dumitru Copilu-Copillin
-             Eminescu bibliotecar - 
conferinţă susţinută de prof. dr. Victor Petrescu
-             Lansarea volumelor:
Eminescu în perspectivă universală. Patru decenii de reconstituiri şi restituiri
Eminescu în circuitul universal
Eminescu universalul
Autor: Dumitru Copilu-Copillin
-             Stand Editura Bibliotheca cuprinzând carte dedicată lui Mihai Eminescu.

Regele Carol I in istoria romanilor




Dan Berindei


Muzeul National Peles


Sinaia


15 iunie 2016






Un suflet de copil




Lansare de carte


Adelina Mihaese


Biblioteca Judeteana George Cosbuc, Bistrita


16 iunie 2016





   Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Biblioteca Județeană George Coșbuc Bistrița-Năsăud și Editura Școala Ardeleană organizează lansarea volumului Un suflet de copil (poezii) de Adelina Mihăese.
Prezintă Vasile George Dâncu, Ion Mureșan și Ioan Pintea.
  Evenimentul va avea loc joi, 16 iunie 2016, începând cu ora 12:00, la Biblioteca Județeană George Coșbuc (Str. Alexandru Odobescu nr. 11, Bistrița), în cadrul Târgului de Carte pentru Copii și Adolescenți Bistrița.

Sinceritatea Scriiturii




Arta plastica contemporana romaneasca


Nicoleta Gaiginschi


Galeria Labirint, Iasi


14 iunie - 2 iulie 2016




    Casa de Cultură a Municipiului Iași Mihai Ursachi, Galeria Labirint vă invită, în perioada 14 iunie -2 iulie, să vizionați expoziția de pictură a artistei Nicoleta Gaiginschi - Sinceritatea Scriiturii. Vernisajul va avea loc la data de 16 iunie, ora 18:00.
    Lină sau tumultoasă, expansivă sau discretă, pictura artistei Nicoleta Gaiginschi nu se oferă cu simplitate privitorului. Artista explorează energia culorii, tensiunea dintre forma neformată şi culoare, materia pură, vibrantă versus spirit. Fiecare lucrare conţine şi exprimă o descărcare a fiinţei, un dinamism sub forma creşterii, progresiei unui univers ce se extinde continuu fără a se opri. Văzute ca un întreg, lucrările Nicoletei Gaiginschi apar ca un melanj între caligrafia asiatică, cu tuşa exprimată gestual, articulată spontan ce biciuie cu intensitate pânza şi expresionismul abstract de factură americană, cu o cromatică fulminantă, îndrăzneală, dramatism şi tensiune dinamică.
    Nicoleta Gaiginschi nu caută prin abstractizare o descărcare imediată a realităţii interioare. Mai degrabă, artista caută să apeleze şi celelalte simţuri în afara văzului, să creeze un flux dinspre lucrare înspre privitor, să resusciteze depozitele de energii sub forma unor exerciţii de gândire, construcţie, imaginaţie. Pentru a reuşi aceasta, artista se îndepărtează de expansiunea excesivă a automatismului abstracţionist şi se apropie de acele tehnici de eliberarea a spiritului pentru atingerea unei înţelepciuni profunde, specifică filosofiei asiatice.
  Lucrările Nicoletei Gaiginschi transmit emoţia încorporată în actul picturii. Artista nu se sprijină pe abstracţie pentru a-şi justifica creaţia, ci face din modul său de gândire şi simţire, un mod de acţiune plastică.

Culorile prind aripi




Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa


Bucuresti


18 iunie - 4 septembrie 2016




    Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa vă invită să vizitați expoziția temporară de fluturi tropicali vii Culorile prind aripi, deschisă în perioada 18 iunie – 4 septembrie 2016 în grădina Muzeului.
   Fluturii au atras atenția oamenilor din cele mai vechi timpuri. De cele mai multe ori ei sunt percepuți atât ca simboluri ale frumuseții delicate și efemere, cât și ca exemple extreme ale transformărilor surprinzătoare pe care le poate suferi o ființă vie în decursul existenței sale.
   Culorile prind aripi oferă deopotrivă posibilitatea observării și cunoașterii detaliate a vieții și obiceiurilor unor specii de fluturi tropicali vii și șansa relaxării într-un spațiu deosebit, în preajma unor insecte atrăgătoare.
   În paralel cu expoziția și pe toată durata ei, Muzeul va organiza o serie de ateliere în care specialiștii vor destăinui copiilor aspecte mai puțin cunoscute din viața acestor îndrăgite insecte.
    Prețul unui bilet de intrare la expoziția Culorile prind aripi este de 10 lei pentru copii, studenți și pensionari și de 12 lei pentru adulți. Copiii cu vârstă mai mică de trei ani au accesul gratuit în expoziție.
    Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00. Accesul vizitatorilor în expoziție este permis până la ora 17:30.

Înger de rezerva




Lansare de carte


Ioan Evu


Casa de Cultura Dragan Muntean, Deva


15 iunie 2016





   Miercuri, 15 iunie a.c., va avea loc lansarea noii mele cărţi de poeme, Înger de rezerva, tipărită la editura Paralela 45. Cu acest prilej voi şi cânta. Amănunte - pe afişul ataşat. Vă aştept cu drag şi emoţii pe măsură...

Din ciclul: "Jucati si castigati!"




Colectii si Colectionari




O ilustrare a reusitei daca urmam indemnul din titulatura.
Este drept, cu ceva ani in urma, de prin anii '60.
Fotografie de tipul celor care se afisau in agentiile Loto-Pronosport
de pe cuprinsul patriei.


Pe spatele imaginii, este trecut un nume: Vaidomireanu... 
Sa fie cel al fericitului castigator al Wartburg-ului?
Cu multumiri Dlui Mihnea Raducu pentru donatie.

Comemorare Veturia Goga




Muzeul Memorial Octavian Goga


Ciucea


15 iunie 2016






    Miercuri, 15 iunie 2016, începând cu ora 12:00, în Mausoleul din Muzeul Memorial Octavian Goga din Ciucea, va avea loc comemorarea Veturiei Goga. Slujba de pomenire va fi oficiată de pr. Gheorghe Brisan, paroh al Bisericii ortodoxe din Ciucea, cu participarea monahiei Inocentia Ecaterina Filip, stareță Mănăstirii Nașterea Maicii Domnului.
   Invităm pe toți cei care doresc să cinstească memoria distinsei doamne Veturia Goga, al cărei destin a fost indisolubil legat de domeniul de la Ciucea și de însăși crearea și existența acestui muzeu, să-i aducă un omagiu prin participarea la această slujbă comemorativă.

Targ de Rusalii




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


17 - 19 iunie 2016




   Piața Țărănească organizează Târg de Rusalii, în curtea Muzeului Național al Țăranului Român, în perioada 17-19 iunie 2016. Accesul se face prin Monetăriei nr. 3 și intrarea este liberă!
   Cu ocazia Moșilor de Vară, meșteri populari, producători și artizani dar și colecțonari din toate zonele țării vin la târg cu oale de Horezu și de Corund, obiecte din lemn pentru gospodărie de la Băbeni, ceramică pictată cu motive tradiționale, icoane pe lemn și pe sticlă, țesături și costume populare din Muscel, Mehedinti, Ținutul Pădurenilor, Rupea, Teleorman, Gorj, Maramureș, Prahova, covoare și podoabe tradiționale, împletituri din sfoară, jucării croșetate și din pânză, ouă încondeiate, genți și bijuterii din piele, îmbrăcăminte din lână împâslită, plante de leac și săpunuri naturale.
    La târg se pot găsi pentru pomenirea morților de Moși: covrigi și colaci cu miere, fructe și legume proaspete, cozonaci domnești și prăjituri de casă, poale-n brâu, turtă dulce și miere, zacuști de la Tărtășești, palincă de la Cuca, siropuri naturale și dulcețuri tradiționale nou atestate din Gradina Cucoanei, dar și afumături de la Fum de Fag.
   Bucătarii sunt pregătiți cu borș de pește la ceaun, sărmălute în varză nouă, costită afumată de porc cu cartofi săsesti și orez cu lapte .
   Intrarea la târg este liberă ! Vă așteptăm îmbrăcați cu straie de sărbătoare la Târgul de Rusalii din curtea interioară a Muzeului Național al Țăranului Român, prin Intrarea Monetăriei, vineri, sâmbătă și duminică, între orele 10:00 și 18:00!

Organizator eveniment

Tactic Events – Corina Berariu
Mobil: 0744 860 082
e-mail: corina@tacticevents.ro
Facebook: https://www.facebook.com/PiataTaraneascaRO/

Serile Facultatii de Litere




Lansare de carte


Ovidiu Moceanu


Libraria Okian, Brasov


16 iunie 2016





Imprumutul de Inzestrare...




Colectii si Colectionari


Inscrisuri de toate felurile






V-am mai prezentat astfel de documente, din perioade diferite.
Acum este randul unora emise la 20 "octomvrie" 1934.
Inscrisuri de format mai mare decat posibilitatile de scanare ale "utilajului" din dotare.
Asa ca, pentru inceput, am apelat la aparatul de fotografiat.
Nu va speriati, am si detalii luate prin scanare:






Nu stiu ce s-a intamplat cu cele peste 8 miliarde subscrise 
 - cel putin asa am retinut din cele citite pe aceasta tema - 
Sper sa nu se fi repetat istoria cu Afacerea Skoda
(incheiata nu cu mult inainte) 
si despre care aflati detalii aici:

Afacerea Škoda - Wikipedia






Gaudi - Povestea unui geniu solitar





Lansare de carte


Gijs van Hensbergen


Bookstory, Cluj - Napoca


16 iunie 2016




   Joi, 16 iunie, de la ora 18:00, Bookstory vă propune o explorare curioasă a importanţei spaţiului public, design-ului urban, pornind de la o carte, o măiestrită biografie ce readuce la viaţă, deopotrivă omul şi arhitectul: Gaudi - Povestea unui geniu solitar. Inspirat, imprevizibil, generos şi unic
   Lansarea biografiei lui Gaudí va fi un prilej de întâlnire cu doi invitaţi, care prin viziunea şi proiectele lor le readuc oamenilor oraşul:
- Daniela Maier, arhitect
- Dan Clinci, arhitect
   Operele lui Gaudí, acum atât de departe de creatorul lor, ne întâmpină ca şi cum s-ar fi înălţat singure spre cer, aşa desăvârşite cum sunt.
  Fără îndoială, cel mai cunoscut arhitect al tuturor timpurilor, un Leonardo al secolului XX – sau apoteoza artistului ca inventator. Gaudí. O imaginaţie formidabil de fertilă, care a dinamitat canoanele timpului cu o grijă pentru detaliu foarte japoneză, cu o religiozitate profundă extrem de catolică şi cu infinite jocuri de alb.
  Cunoaşterea pe îndelete a metodelor de lucru ale lui Gaudí (neconvenţional de costisitoare) şi utilizarea complexă a tradiţiilor arhitecturale anterioare ne oferă o mai bună înţelegere a naturii unice a geniului său.
    Cartea îi va fascina pe toţi cei interesaţi de arhitectura modernă şi urbanism, de arta spaniolă sau de relaţiile dintre artă şi religie.
   "Gaudí este o personalitate deosebit de contemporană - integratoare, spirituală şi uluitor de regională. Se poate spune că, la vremea lui, a fost un ecologist: ca să-şi creeze construcţiile a reciclat ţigle şi plăci de ceramică sparte, vase de lut sau de faianţă, jucării ale copiilor, ace vechi ale războaielor de ţesut, fâşii metalice pentru legarea bumbacului, arcuri de pat şi interioare calcinate de cuptoare industriale... Formidabil de fertilă, imaginaţia lui a dinamitat clasicele manuale prăfuite." (Gaudí - Gijs van Hensbergen)
    Gijs van Hensbergen este profesor de arhitectură şi autorul lucrărilor Art Deco şi Taste of Castile.
    "I am very proud that my book is coming out in Romanian... Gaudi is a universal genius who talks to all of us." (Gijs van Hensbergen)
***Bookstory

Copiii descoperă meșteșuguri tradiționale





Muzeul Etnografic Sacele


editia a XII-a, 16 iunie 2016





   Muzeul de Etnografie Brașov, vă invită joi, 16 iunie 2016, ora 12:00 la evenimentul Copiii descoperă meșteșuguri tradiționale, ediția a XII-a, desfășurat cu ocazia finalizării atelierelor pedagogice din anul școlar 2015/2016. Evenimentul va avea loc la Muzeul Etnografic Săcele, (B-dul Brașovului, nr. 153).
   Prin programele educative, Muzeul de Etnografie Brașov dorește să-i apropie pe copii de cultură și tradiții, prin formarea și educarea creativității, precum și prin conturarea abilităților practice specifice meșteșugurilor tradiționale.
   La Muzeul Etnografic Săcele vor fi prezentate lucrările elevilor de la Școlile Gimnaziale: Nr. 2, Nr. 5 și nr. 11 din Brașov, Liceul Andrei Mureșanu, Brașov; Școlile Gimnaziale Nr. 1, Nr. 2 și de la Liceul Zajzoni Rab Istvan, Săcele.
   Participanții la aceste ateliere au învățat cum se încondeiază ouăle, cum se modelează lutul, cum se fac cele mai frumoase icoane pe sticlă, cum se încrusteză în lemn, sau cum se croșetează o jucărie; ei au fost inițiați în tainele cusutului și țesutului precum și cele ale confecționării păpușilor, broșelor, împletiturilor din pănuși de porumb. Copiii au învățat să decoreze diferite obiecte: cutii, borcane, sticle prin tehnica decoupage și să confecționeze mărțișoare.
    Cei care doresc să vadă aceste "minunății” create de copii talentați, sunt invitați să viziteze Muzeul Etnografic Săcele din Bd. Brașovului nr. 153, joi, 16 iunie 2016.

Teoria pestelui-fantoma




Lansare de carte


Horea Poenar


Universitatea Babes-Bolyai - Facultatea de Litere, Cluj -Napoca


15 iunie 2016





Pe simezele Bacaului



Arta plastica contemporana romaneasca


Teodor Visan


Galeria NOUA, Bacau


17 iunie 2016




Armuri interioare




Arta plastica contemporana romaneasca


Mircea Roman, Sipos Sandor


Muzeul de Arta Cluj - Napoca


15 iunie - 10 iulie 2016






    Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj organizează, în perioada 15 iunie – 10 iulie 2016, expoziţia Armuri interioare a artiştilor Mircea Roman şi Sipos Sandor.
    Vernisajul va avea loc miercuri, 15 iunie 2016, ora 18:00, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, Piaţa Unirii nr. 30).
Cuvânt de deschidere:
 prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács,
 manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca; Sipos Sándor.
Curator: dr. Dan Breaz

   Mircea Roman, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Secţia Sculptură, este una dintre personalităţile marcante ale artei contemporane româneşti şi europene. A absolvit Academia de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca (1984). În anul 1992 a obţinut Marele Premiu la Trienala de Sculptură de la Osaka, cel mai mare premiu de acest fel din lume. Lucrările sale se caracterizează prin utilizarea unor combinaţii inedite între lemn şi metal, cărora li se adaugă culoarea intensă asociată volumelor sculpturale. Mircea Roman trăieşte şi lucrează la Bucureşti.
   Sipos Sándor a absolvit Secţia Sculptură a Academiei de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj-Napoca în anul 1984, după care a emigrat în Canada. Aici, a continuat studiile artistice la Centre de céramique Bonsecours, iar ulterior s-a specializat în pedagogie şi arte vizuale la Université du Québec à Montréal. Lucrările sale se caracterizează printr-un limbaj multi-media, care apelează la tehnici de pictură, video sau aparţinând repertoriului graficii contemporane. Artistul trăieşte şi lucrează la Montréal.
    Contextul formării celor doi artişti este emblematic pentru evoluţia lor ulterioară. Începutul anilor '80 a fost marcat de apariţia unei noi sensibilităţi, adică a unui patos neoexpresionist, caracterizat adesea prin importante mize existenţialiste, aşa după cum subliniază şi conceptul curatorial al armurilor interioare. Cele două viziuni artistice sugerează refugiul faţă de pragmatismul violent al lumii contemporane şi faţă de efectele sale spirituale. Expoziţia surprinde întoarcerea retrospectivă la o lume arhaică, explorată artistic deopotrivă de imaginile violent-critice ale lui Mircea Roman ca şi de figurativismul intens cromatic al lui Sipos Sándor.
    Expoziţia va fi deschisă publicului spre vizitare în perioada 15 iunie – 10 iulie 2016, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

Statui bucurestene in epoca regalitatii




Biblioteca Academiei Romane


Bucuresti


13 - 17 iunie 2016




Deschisă în perioada 13-17 iunie 2016, orele 10:00-17:00.
Sala Theodor Pallady a Bibliotecii Academiei Române, Calea Victoriei, nr. 125.
Intrarea este liberă.
Organizatori:
Academia Română, prin Secţia de arte, arhitectură şi audiovizual
Primăria Municipiului Bucureşti, Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic

Cafeneaua Critica




Gala de premiere si final de stagiune


Club A, Bucuresti


16 iunie 2016




 Joi, 16 iunie, de la ora 19:00, va invitam la editia de gala a Cafenelei Critice.

    Inaintea vacanţei de vară, Cafeneaua Critică propune o nouă ediţie specială, în cadrul căreia vor fi acordate Premiile Cafenelei Critice pentru stagiunea 2015-2016. Va fi a patra ediţie a acestor premii. În programul serii – surprize, muzică, şampanie, antren!

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
***Club A

Dacii de la munte. Dacii de la câmpie




Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane


Deva


15 iunie 2016






COMUNICAT

   Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, în colaborare cu Universitatea de Vest Timișoara, Asociația ArheoVest Timișoara și Muzeul de Arheologie, Istorie și Etnografie Hunedoara, cu sprijinul Consiliilor Județene Hunedoara și Timiș organizează miercuri, 15 iunie 2016, vernisajul expoziției intitulate Dacii de la munte. Dacii de la câmpie. Evenimentul va avea loc începând cu ora 12:00, la sediul situat în Palatul Magna Curia din Deva.
    Expoziția cuprinde peste 120 de piese, apărute atât întâmplător, cât și descoperite cu prilejul cercetărilor arheologice sistematice sau preventive, aproximativ 70 dintre aceste artefacte provenind de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. Demersul expozițional mai cuprinde și o suită de panouri explicative cu texte și fotografii.
   Dr. Iosif Vasile Ferencz, cercetător științific la Muzeul Civilizației Dacice și Romane și principalul organizator al evenimentului din partea instituției devene a precizat că "interesul pentru civilizaţia dacică este o constantă a publicului în societatea contemporană, aşa cum era şi la Roma, pe vremea lui Horatius şi mai târziu. Dar cine sunt dacii? Cum trăiau ei? Care sunt principalele caracteristici ale civilizaţiei făurite de ei? Toate aceste întrebări sunt fireşti pentru oricine doreşte să înţeleagă felul de a fi al unor oameni care au locuit în această parte a lumii cu mulţi ani în urmă. Cu intenţia de a prezenta o imagine cuprinzătoare a Daciei în ultimele două secole înaintea cuceririi romane ne-am propus să ilustrăm în paralel modul de viaţă al comunităţilor dacice de la munte şi al celor de la câmpie, subliniind particularităţile. Pentru că, nu-i așa, trebuie să ne amintim și de vorbele lui Horatius (din Satire II, 6, 51-53): Oricine îmi iese în cale mă întreabă: Hei, bunule, (….) ce-ai mai auzit despre daci?”!
Vă așteptăm!
Biroul de Relaţii cu Publicul

Cenaclul Columna




Dorina Cioplea


Muzeul de Arta Targu Jiu


16 iunie 2016





Papusa de tinichea




Arta plastica contemporana romaneasca


Cornel Vana


Galeria Maison Coco, Sibiu


24 iunie 2016





Tobe de razboi




Casa Artelor, Timisoara


17 iunie 2016





    Arcașii clubului Archery TM și tinerii barzi de la Peregrinii vă invită vineri, 17 iunie, la un spectacol de reenactment istoric, muzică veche și dans care va învia vechi tradiții uitate și va oferi o experiență unică. 
   Tobe de razboi e un show ce îmbină spectacolul de modă veche al străzii cu o lecție interactivă de istorie, o prezentare a vechilor tehnici ale arcașilor, dar și a altor vechi stiluri de luptă.        
   Tinerii menestreli de la  Peregrinii și camarazii lor de arme, arcașii de la Archery TM au pregătit atât un concert de muzică veche însoțit de dansuri istorice, cât și demonstrații de duel medieval, prezentări interactive de arme și echipament istoric, și firește, tir cu arcul, inclusiv un concurs cu premii pentru public. 
   Spectacolul va fi urmat de deschiderea în vechiul beci al Casei Artelor, a unei expoziții interactive de arme și armuri prezentată de invitatul de onoare al evenimetului, un armurier de modă veche, timișoreanul Călin Man. 
   Spectacolul este organizat de Asociația Culturală Pentagon, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și al Direcției Județene pentru Cultură Timiș.

Despre...




Muzeul Municipal Calarasi


17 iunie 2016








Arta plastica contemporana romaneasca


Casa Oraseneasca de Cultura Bocsa


17 iunie 2016