luni, 13 iunie 2016

Povești din Avrigul meu frumos




Lansare de carte


Maria Grancea


Muzeul Avrig


20 iunie 2016





   Dragii mei, lansarea volumului Povești din Avrigul meu frumos va avea loc luni, 20 iunie (a doua zi de Rusalii), ora 18:00 la Muzeul Avrig.
Vă aștept cu drag și emoții.

Pe simezele Capitalei





Arta plastica contemporana romaneasca


Ion Murariu


Cercul Militar National, Bucuresti


13 - 30 iunie 2016





Duduia. Scrisori din exil ale Elenei Lupescu




Lansare de carte


Diana Mandache


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


14 iunie 2016





    Marți, 14 iunie, de la ora 18:00, vă invităm la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru evenimentul de lansare a unei cărți menite să ne ofere o nouă perspectivă asupra unui personaj care a adunat multe critici de-a lungul anilor: Duduia. Scrisori din exil ale Elenei Lupescu de Diana Mandache (colecția Corint Istorie).
    "Duduia era o femeie simplă, care prefera mâncărurile românești, făcea cozonac din plăcere, avea talia 44, folosea pudră Chanel 5 și îi plăcea să poarte haine franțuzești, deși mărturisea la un moment dat că nu-și mai cumpără, ci le transformă pe cele vechi, doar pentru a nu cheltui inutil și a ajuta Crucea Roșie și pe sărmanii români aflați la necaz.
     Sentimentele ei pentru Carol erau sincere, iar iubirii adevărate i se adăuga confortul unei vieți lipsite de griji. La scurt timp după căsătorie, Elena Lupescu, devenită din amantă soția Regelui, spunea prietenei sale Tantzi Cosăcescu: «nu titlul de Principesă mă face fericită, ci Omul, căci este Cel mai bun și Cel mai drept pe care l-am întâlnit. Să mi-l ție Dumnezeu sănătos și ferit de răutatea omenirii e ruga mea cea mai fierbinte».” - Diana Mandache

Vor lua cuvântul:
Diana Mandache, istoric
Alice Nastase Buciuta, redactor-șef Marea Dragoste
Liviu Mihaiu, jurnalist

Discuția va fi moderată de Ana Antonescu, redactor-șef al Editurii Corint.
Vă așteptăm echipați cu întrebări și chef de discuții! :)
Cartea poate fi comandată de aici:  http://goo.gl/JAHfHS

Pe simezele tulcene




Arta plastica contemporana romaneasca


Doina Hlinka, Gustav Hlinka


Teatrul Jean Bart, Tulcea


24 iunie 2016





Ion N. Socolescu – precursor al arhitecturii neoromâneşti




Muzeul Municipiului Bucuresti


Gabriela Petrescu


16 iunie 2016



   Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită la următoarea întâlnire din cadrul conferinţelor de joi cu dr. arh. Gabriela Petrescu, pentru prezentarea Ion N. Socolescu – precursor al arhitecturii neoromâneşti, în data de 16 iunie 2016, orele 19:00, la Palatul Suțu.
   Ion N. Socolescu (1856-1924) a rămas în istoria arhitecturii româneşti drept un arhitect dinamic, a cărui activitate practică s-a îmbinat cu cea teoretică. Socolescu fost printre primii arhitecţi români care au marcat originile stilului naţional, eliberându-l de sub tutela academismului, înţelegând rolul tradiţiei şi importanţa monumentelor naţionale.
    Practica arhitecturală a lui Ion N. Socolescu s-a desfăşurat după 1884. Alături de Ion Mincu, considerat întemeietorul stilului neoromânesc şi al şcolii naţionale de arhitectură, Grigore Cerchez şi alţii, în încercarea de a crea un stil naţional, Ion Socolescu a mers pe o cale proprie de exprimare arhitecturală, folosind ca surse de inspiraţie atât elemente de arhitectură tradiţională românească, cât şi detalii ale arhitecturii orientale.
    Dintre elementele folosite se remarcă arcele în acoladă şi arcele trilobate, iar ca finisaje placarea cu elemente ceramice, piatră şi tencuieli pictate. Casa Ionescu-Gion (1889) este prima construcţie care anunţă formula stilistică personală, apreciată de public pentru caracterul ei original, pentru latura decorativă şi nota de exotism.
   Activitatea lui Ion N. Socolescu s-a desfăşurat pe mai multe direcţii. Pe lângă arhitect-inginer şi antreprenor, a fost fondatorul şi directorul revistei Analele Arhitecturii şi ale Artelor cu care se leagă (1890-1893), membru fondator al Societăţii Arhitecţilor Români (1891), director şi profesor al Şcolii de arhitectură (1892-1897).
   Arh. Gabriela Petrescu este absolventă a Institutului de Arhitectură Ion Mincu (1979). În 2014 a obţinut diploma de doctor în arhitectură cu teza Arhitecţii Socolescu, 1840-1940, studiu monografic, sub îndrumarea prof. univ. dr. arh. Anca Brătuleanu.
   În prezent duce o activitate didactică universitară pe post de lector, desfăşurată de mai mulţi ani în cadrul departamentului de arhitectură al Facultăţii de Arhitectură Spiru Haret. Este membru UAR din 1980 şi membru OAR, activând în cadrul biroului individual de arhitectură, unde elaborează proiecte de arhitectură, amenajări interioare şi urbanism.
   În 2011 a fost memebru al echipei de cercetători din cadrul Facultăţii de Arhitectură Spiru Haret care a elaborat lucrarea Crearea unui sistem modern multimedia de inventariere şi informatizare privind Patrimoniul Cultural al Comunităţii Evreieşti din România în contextul european al multietnicităţii şi diversităţii patrimoniale.
   În 2012 a colaborat cu Asociaţia Bucureştiul meu Drag la implementarea proiectului cultural Dicţionar al arhitecturii româneşti moderne (sec. XIX, XX, XXI), literele A-C, iar în 2014, în calitate de coautor, la continuarea proiectului cultural Dicţionar al arhitecturii româneşti moderne (sec. XIX, XX, XXI), literele D-H.
   În 2015 a contribuit la realizarea proiectului cultural Un secol de arhitectură românească, prin Fundaţia culturală Meta. Pe parcursul ultimilor ani a participat la diverse seminarii şi conferinţe, publicând articole în diverse reviste şi în cadrul Analelor de Arhitectură ale USH. Alături de studenţi şi colegi a organizat expoziţii de arhitectură la Centrul UAR Calderon, Teatrul Naţional, Primăria Sibiu.

Următoarele conferințe de joi:

Joi, 23 iunie 2016, ora 19:00, conferința Arhitectul Ion Mincu şi lucrările din Bucureşti
 cu Andreea Pop şi Ioana Maria Petrescu 
Joi, 30 iunie 2016, ora 19:00, conferința Duiliu Marcu – arhitectul detaliilor, 
în colaborare cu Uniunea Arhitecţilor din România, 
în cadrul Semicentenarului Duiliu Marcu (1966-2016), 
cu dr. arh. Mariana Croitoru, dr. arh. Dan Adrian Ionescu şi dr. arh. Mihaela Lazăr 
Joi, 7 iulie 2016, ora 19:00, conferința Omul antic: cotidian şi imaginar cu Raluca Popescu, muzeograf Secţia Arheologie, Muzeul Municipiului Bucureşti.

Intrarea este 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la Palatul Suţu.
În ultima zi de joi, programul se va prelungi până la ora 21:00.

Pe simezele Sloboziei




Arta plastica contemporana romaneasca


Marcela Smeianu


Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea, Slobozia


14 iunie 2016







Poate Estera




Lansare de carte


Katja Petrowskaja


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


15 iunie 2016





   Editura Humanitas Fiction și Goethe-Institut Bucuresti vă invită, miercuri, 15 iunie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o întâlnire cu scriitoarea germană Katja Petrowskaja, laureată a Premiului Ingeborg Bachmann pentru deja celebrul volum de povestiri Poate Estera, carte tradusă în peste 20 de limbi la mai putin de trei ani de la apariție.
    La eveniment vor participa alături de autoare, Dr. Evelin Hust, directorul Institutului Goethe din București, Denisa Comănescu, directorul Editurii Humanitas Fiction, criticul literar și scriitoarea Andreea Răsuceanu și traducătorul volumului Alexandru Al. Șahighian.
    În Poate Estera Katja Petrowskaja, născută într-o familie evreiască din Ucraina, se află în căutarea originilor sale, descoperindu-și filiația încetul cu încetul: un frate al bunicului, al cărui atentat împotriva unui ambasador german a declanșat, poate, cel de-al Doilea Război Mondial; un bunic prizonier de război reapărut cu patruzeci și unu de ani mai târziu; o străbunică care se numea, poate, Estera, și care, aflată la Kiev în 1941, a luat ea singură drumul râpii Babii Iar, unde trupele SS i-au ucis pe toți locuitorii evrei din oraș… Cartea se constituie din istorisirile unor asemenea destine sfărâmate, din amintiri și investigații precise la fața locului ori prin arhive; în ciuda caracterului documentar, amestecul tuturor acestor elemente, alternând virtuoz între trecut și prezent, se transformă în literatură în sensul cel mai adevărat al cuvântului.
    "… o scriitură minunată, plină de forță… un cadou formidabil oferit limbii germane.“ (Din motivația juriului Premiului Ingeborg Bachmann)

Atelier de Vise




Arta plastica contemporana romaneasca


Anca Boeriu


Galeria Senso, Bucuresti


16 iunie - 8 iulie 2016





   Va invitam joi, 16 iunie 2016, ora 18:00, la vernisajul expoziţiei de pictură şi grafică a artistei Anca Boeriu, eveniment care va avea loc la Galeria Senso, Bd. Unirii nr. 15, sector 5, București.
   Cuvântul de deschidere al expoziţiei intitulată Atelier de Vise va fi susţinut de criticul de artă Dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanța.
   Lector Universitar Doctor la Departamentul Grafică al Facultăţii de Arte Plastice din cadrul UNArte Bucureşti, artista Anca Boeriu marturiseşte că expoziţia sa de la Galeria Senso este “o expozitie foarte personală, plină de trăiri emoţionante. Îmi doresc ca iubitorii de artă care vin să vadă expoziţia, să intre în atelierul meu de vise şi să visăm împreună. Cred că orice artist, chiar dacă nu îşi dă seama, tot timpul spune ceva din interiorul său”.
   Doctor în Arte Vizuale din 2008, Anca Boeriu a absolvit Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, promoţia 1982, clasa prof. Eugen Popa şi este membru UAP din 1993 şi membru al biroului secţiei Grafică (anii 1996-1998 şi din anul 2002).
    “Biografia artistică a Ancăi Boeriu stă sub semnul incitant al unei surprize aşteptate. Formată ca graficiană, ea a ales, de-a lungul timpului, calea mai dificilă a gravurii, devenind (re)cunoscută pentru strădaniile de a o revigora în peisajul contemporan. Privită din această perspectivă, toată activitatea ei artistică pare a fi un parcurs previzibil de acumulări şi performanţe, fericit dublat de neobosită activitate pedagogică cu studenţii de la Universitatea Natională de Arte din Bucureşti”. (Conf. Univ. Dr. Ruxandra Demetrescu, Rector, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti)
Mai multe detalii despre Anca Boeriu regăsiţi aici:
http://www.boeriu.ro/
   “<Atelierul de gânduri> al Ancăi Boeriu (titlul expoziției personale deschise la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia în lunile noiembrie – decembrie 2015) a fost supus în câteva luni metamorfozei necesare spre a deveni un Atelier de vise. Sfâșietoare, epuizante – manifestarea expozițională amintită s-a organizat în siajul evenimentelor tragice de la clubul Colectiv – sublimate, concentrate, consumate, gândurile artistei s-au convertit treptat în vise, dar nu și în iluzii. Pentru (de)săvârșirea acestui proces a fost necesar Saltul în gol, pe care graficiana l-a și imaginat într-un amurg cenușiu. Căderea și-a schimbat însă traiectoria și a devenit, la sfârșitul unui proces complex, incert și epuizant, plutire sau chiar zbor; etapele acestei întreprinderi fără finalitate garantată antrenează personaje în acțiuni de înălțare (Încercare de zbor I, II și III), în care oameni de ambele sexe, în grupuri de doi sau trei indivizi, se lasă purtați de curentul ascensional fără zbatere sau aducând doar minime contribuții la concretizarea efortului general; consumate în registru oniric, fazele transformărilor stochează în memorie frica, neîncrederea și tensiunea care le-au însoțit - Amintire despre zbor (…)” - Dr. Doina Păuleanu.
    Expoziţia Atelier de Vise a Ancăi Boeriu poate fi vizitată în perioada 16 iunie - 8 iulie 2016, de luni până vineri între orele 11:00 – 18:00, sâmbăta și duminica între orele 12:00 -18:00.