vineri, 10 iunie 2016

Henri Matisse - Triumful modernismului




Palatul Culturii - Muzeul de Arta


Iasi


14 iunie - 24 iulie 2016





Stimată Doamnă / Stimate Domn,
    Avem deosebita onoare de a vă invita la vernisajul expoziţiei Henri Matisse - Triumful modernismului care include 109 litografii din colecţia d-lui Thomas Emmerling. 
    Evenimentul va avea loc marţi, 14 iunie, ora 18:00, la Palatul Culturii din Iași - Muzeul de Artă.
Prezintă prof. univ. dr. Petru Bejan.
Manager,
dr. Lăcrămioara Stratulat

Eminescu - Glose istorico-culturale




Clubul de lectura si promovare Junimea - Scriptor


Alexandru Zub


Biblioteca Centrala Universitara Mihai Eminescu, Iasi


16 iunie 2016





Istorie și poezie - efigii pe medalii




Colectii si Colectionari


Numismatica


Cercul Militar National, Bucuresti


11 - 18 iunie 2016





    Clubul Numismatic Mihai Eminescu din cadrul Cercului Militar Naţional marchează sâmbătă, 11 iunie 2016, ora 11:00, prin vernisarea unei expoziţii numismatice, 127 de ani de la trecerea în eternitate a poetului național Mihai Eminescu.
    Denumită Istorie și poezie - efigii pe medalii, expoziția reunește medalii, monede şi plachete dedicate poetului național precum și unor exponenţi de seamă ai istoriei naţionale. Lucrările plastice expuse realizate de artişti consacraţi evocă personalităţi ale culturii naţionale şi oferă vizitatorilor exemple de limbaj estetic, de spiritualitate şi de mândrie.
Expoziţia poate fi vizitată în perioada 11 - 18 iunie 2016, zilnic, între orele 11:00 - 19:00.

Exponatul lunii: Cocosul de mesteacan




Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Ion Borcea


Bacau


iunie 2016




   Cocosul de mesteacan (Lyrurus tetrix) - este exponatul lunii iunie la Muzeul de Stiintele Naturii din Bacau. Este o specie sedentară prezentă pe cea mai mare parte a Europei. Masculii se adună în spaţii deschise în număr variabil, între 8-10 masculi, dar numărul lor poate ajunge uneori la 50, 100 sau 200.
   Efectivul la noi în ţară este foarte mic, de circa 30 de exemplare. Pare să fie consecinţa numeroşilor duşmani şi în primul rând, a activităţii omului care l-a vânat abuziv şi a distrus jnepenişurile, ce-i favorizau existenţa. Va asteptam sa-l vedeti.
   De asemenea va asteptam sa vizitati expozitiile permanente si temporare deschise la Muzeul de Stiintele naturii, Observatorul Astronomic, Vivariu si Casa Memoriala Ion Borcea din comuna Racova, jud. Bacau.

În căutarea sinelui




Muzeul Judetean Botosani


Aurelian Antal


Galeriile de Arta Stefan Luchian, Botosani


11 - 23 iunie 2016





Comunicat de presă

    Muzeul Judeţean Botoşani găzduieşte în perioada 11 – 23 iunie 2016, în spaţiul Galeriilor de Artă Ştefan Luchian Botoşani, expoziţia personală În căutarea sinelui – autor artistul independent Aurelian Antal (Dorohoi).
    În cadrul unei expoziţii inedite vor fi expuse lucrări de artă - pictografie realizată în tehnica antsol (tehnică originală, creată de autor), precum şi plastică – poezie.
    "Format pentru artă la şcoala ieşeană şi naturalizat ca ardelean în spaţiul moldav în <zona celor 4 nule> (Eminescu, Enescu Luchian şi Iorga), cum îi place autorului să se prezinte, simte o mare răspundere în libertatea sa de creaţie. Structură proteică, Aurelian Antal s-a exprimat cu vigoare în mai multe domenii ale artelor (pictură, grafică, sculptură, ceramică, design ambiental şi industrial, scenografie, dar şi în literatură şi muzică). A expus în numeroase ocazii, în ţară şi străinătate. Urmare a realizărilor sale, a primit numeroase distincţii: Medalia de bronz pentru grafică la Sibiu, în 1973; Medalia de excelenţă pentru design ambiental şi interior, la Bruxelles, 1975; Medalia de aur pentru un set de artă decorativă din ceramică, Leipzig 1978; Premiul Talerul de argint, la Salonul de toamnă de la Cholet (Franţa), unde a realizat lucrarea monumentală <O altfel de masă a tăcerii>, cu prilejul Bicentenarului Revoluţiei Franceze; Nominalizarea juriului, la Festivalul de muzică de la Saint Barthelemey d’Anjou (Franţa) - 1996, pentru noutate în domeniul artelor plastice - Sculptură orfică, datorită căreia se poate interpreta muzical, prin sculptură - o sonorizare la toacă şi corzi, cât şi multe alte distincţii în diplome şi premii.”(…) ,"Lucrând cândva într-o firmă cu profil ceramic, la Dorohoi, şi-a folosit cunoştinţele de chimia materialelor de construcţii pentru a experimenta şi a breveta o invenţie tehnică, numită ANTSOL, cu solvenţi organici. Numita tehnică l-a ajutat pe artist să creeze lucrări pe suport metalic preţios şi semipreţios (foiţe de aur, argint, cupru, platină etc.) peste care se aplică reactivi chimici şi solvenţi organici, care prin intermediul reacţiilor produc culorile, finalizând cu diverse sorturi de cerneală şi tuş cu ingredienţi chimici. Invocând aceste date va fi mai lejer pentru a înţelege specificul creaţiei plastice a lui Aurelian Antal.” (Mihai PĂSTRĂGUŞ–critic de artă, în Ziarul de Iaşi, 23 februarie 2016)
    Vernisajul va avea loc sâmbătă, 11 iunie 2016, ora 16:00, la Galeriile de Artă Ştefan Luchian Botoşani (Str. Piaţa Revoluţiei nr. 13, telefon 0231/514197).
Prezintă Mihai PĂSTRĂGUŞ - critic de artă şi Ana Florescu – custodele expoziţiei.
Program de vizitare: zilnic 9:00 – 17:00. Intrare gratuită.

Întocmit,
Ana-Elisabeta Florescu, muzeograf Secţia de Artă şi Etnografie

Criza europeană a refugiaţilor. Dincolo de prejudecăţi




Alexandra Sarcinschi


Cercul Militar National, Bucuresti


15 iunie 2016




    Centrul de Studii Strategice de Apărare şi Securitate din Universitatea Naţională de Apărare Carol I organizează, la Cercul Militar Naţional, Sala Ştefan cel Mare şi Sfânt, un nou eveniment din seria Prelegeri la Cercul Militar Naţional. Scopul acestuia este, pe de o parte, de a disemina rezultatele cercetării ştiinţifice, iar, pe de altă parte, de a crea mediul favorabil dezbaterilor şi schimbului de opinii între persoanele cu preocupări în domeniu.
   În data de 15 iunie 2016, începând cu ora 17:00, va avea loc cea de-a opta prelegere din anul universitar 2015-2016, cu tema: Criza europeană a refugiaţilor. Dincolo de prejudecăţi, susţinută de CS II dr. Alexandra Sarcinschi.

Vara cu cireșe la urechi




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul Judetean de Etnografie si al Regimentului de Granita, Caransebes


16 - 24 iunie 2016

 


   Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, în colaborare cu Școala Populară de Artă și Meserii Ion Românu din Reșița, organizează vernisajul expoziției de pictură cu titlul: Vara cu cireșe la urechi.
   Evenimentul va avea loc joi, 16 iunie 2016, ora 18:00, în incinta muzeului din Caransebeș. Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 16 – 24 iunie 2016.
    Aceasta cuprinde un număr de 25 de lucrări ce aparțin elevilor Secției de Artă Plastică a Școlii Populare de Artă și Meserii Ion Românu Reșița. Tehnica utilizată este pictura în ulei, creion, acuarelă și modelaj. Curatorul acestei acțiuni este doamna Bocioagă - Iozsika Gabriela, profesor în cadrul instituției reșițene de învățământ.
     Scopul acestui eveniment este promovarea tinerelor talente și consolidarea legăturii dintre muzeu și școală.
Întreaga manifestare se derulează cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin.
Intrarea este liberă!