vineri, 20 mai 2016

Ziua Constanței




Centrul Cultural Judetean Constanta Teodor T. Burada


21 mai 2016





   Ziua Constanței este marcată și de Centrul Cultural Județean Constanța Teodor T. Burada. La sediul central al instituției, din Bd. Tomis nr. 110, poate fi vizionată expoziția de fotografii vechi, reprezentând Constanța de odinioară. Bulevarde, plajă, centrul istoric al urbei, oameni și locuri care au făcut istorie, toate surprinse de aparatul de fotografiat. 
***Centrul Cultural Judetean Constanta Teodor T. Burada

Un nou lacas de cultura




Agentia de stiri bune


Muzeul Conacul Pana Filipescu, comuna Filipestii de Targ


24 mai 2016




   Conacul Pană Filipescu, bijuterie a stilului tradiţional românesc, a rezistat peste veacuri, a depãșit toate vicisitudinile posibil distructive și din anul 1990, devenit domeniu public al judeţului Prahova, a intrat în administrarea Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova.
   Important monument istoric, amplasat pe Drumul Voievozilor, conacul, exemplar remarcabil al arhitecturii civile, a fost restaurat cu fonduri nerambursabile, sub egida Consiliului Judeţean Prahova prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, în scopul organizãrii unui muzeu cu tematicã medievalã.
   Începând de marţi, 24 mai 2016, ora 13:00, prin vernisarea expoziţiei permanente a Muzeului Conacul Panã Filipescu, peisajul muzeal prahovean și naţional, circuitele turistice și culturale vor beneficia de un obiectiv specific, ilustrator și valorificator al moștenirii cantacuzine din judeţul Prahova, al patrimoniului mobil, documente, cãrţi vechi, artã plasticã și decorativã, piese și utilaje de tip gospodãresc deţinut de Muzeul Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova.
  Începând cu data de 25 mai 2016 Muzeul Conacul Panã Filipescu din comuna Filipeștii de Târg, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova, poate fi vizitat de marţi pânã duminicã în intervalul orar 9:00-17:00.
   De la sfârșitul secolului al XVI -lea și pânã în prima jumãtate a secolului al XVIII -lea, familia Cantacuzino a dominat politica internã și externã a Ţãrii Românești fiind "un mãnunchi de familii; toţi cu aceeași origine ilustrã, cu tradiţii comune”, "nu se cunoaște o familie, dupã Basarabi, care sã fi dat ţãrii mai mulţi bãrbaţi de stat ...într-un timp atât de îndelungat”.
   Cantacuzinii au edificat, de-a lungul perioadei medievale, pe teritoriul actualului judeţ Prahova, ctitorii laice și ecleziastice, sau au înobilat, prin înrudire, ctitorii construite de marii boieri locali. În preajma anului 1650 tânãra familie boiereascã, rezultatã din cãsãtoria marelui logofãt Panã Filipescu cu Marica, fiica postelnicului Constantin Cantacuzino, construiește la micã distanţã de palatul postelnicului, pe actualul teritoriu al comunei Filipeștii de Târg, conacul Panã Filipescu.

Povesti despre Cluj




Istoria necunoscuta


Turnul Croitorilor, Cluj - Napoca


21 mai 2016






Noapte...cu trei expozitii speciale





Muzeul Municipal Iasi


21 mai 2016





    Sâmbătă seară pe 21 mai 2016, la Iași are loc o nouă ediție a celebrului eveniment Noaptea Muzeelor. Noaptea Muzeelor, tradiţională manifestare organizată în fiecare an pe continentul european, va reprezenta şi pentru ieşeni un bun prilej de a vizita obiectivele culturale din oraş.
    În cadrul acestuia, Muzeul Municipal Iași va veni cu trei expoziții speciale: Colecționari ieșeni, Personalități ieșene, Înființarea învățământului superior artistic la Iași.

Colaboratori și expozanți din cadrul evenimentului:

Prof. dr. Sorin Iftimi - istoric
dr. Valentin Talpalaru - muzeograf
Zamfira Bîrzu - artist vizual
dr. Maria Bilașevschi - critic de artă
Dumitru Grumăzescu - colecționar
Adrian Covrig - colecționar
Gabriel Sîmbotin - colecționar
Prof. dr. Cristian Ungureanu - artist plastic
Eugen Harasim - artist fotograf

Parteneri instituționali:

Complexul Național Muzeal Moldova Iași
Universitatea de Arte George Enescu Iași

   În cadrul expoziției domnului Dumitru Grumăzescu va avea loc, de la ora 21:30, lansarea de carte Destine de Angela Burtea, recitalul de muzică susținut de Ramona Cojocaru și recitalul de poezie susținut de Tudor Ostafie (ambele de la 22:30).
    Mai multe detalii despre istoria Muzeului Municipal, a casei Burchi-Zmeu (actualul sediu al Muzeului) și despre expoziții descoperiți sâmbătă seara de la ora 19:30 la 1:00 (reprezentând ora ultimelor intrări) și de pe 22 mai până pe 29 mai, de la ora 16:00 la 20:00 (ultima intrare este la ora 19:00).



DADA in direct




Suetele Avramizilor


Lansare de carte: Petre Raileanu


Casa Avramide, Tulcea


20 mai 2016





Ziua pestilor migratori




Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa


Bucuresti


20 mai 2016





Dialog poetic




Ko Un, Yang Lian


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


20 mai 2016






   Ko UN este considerat în Coreea "o legendă vie”, "un fenomen”, "o comoară naţională”, ca poet şi persoană. Allen Ginsberg a scris despre el: "Ko Un este un poet uriaş, o combinaţie între savantul budist, înflăcăratul liberal politic şi istoricul științelor naturii”
   Socotit cel mai mare poet contemporan al Coreei, Ko Un impresionează prin opera sa literară de peste 155 de volume, dintre care 70 sunt cărţi de poezie. Născut în 1933, în Coreea de Sud, Ko Un a început să scrie poezie la vârsta de 12 ani. În timpul războiului din 1950 a suferit o cădere psihică. Acest fapt l-a dus la o primă încercare de suicid. Înainte de sfârşitul războiului, s-a retras într-o mănăstire budistă, unde s-a călugărit. În 1957, a fondat publicația Buddhist Newspaper, la care a colaborat cu poeme, eseuri şi romane până în 1962, când s-a retras din ordinul budist. În 1970, a relatat cum a fost trezit de realitatea socială din Coreea, când a văzut un muncitor care şi-a dat foc în semn de protest. A devenit astfel un fervent activist şi oponent politic al regimului militar din ţara sa, dedicându- se luptei pentru apărarea drepturilor muncitorilor. În perioada 1974–1982, a fost persecutat de KCIA de nenumărate ori şi pentru perioade îndelungate, fiind arestat, arestat la domiciliu, torturat. În 1980 a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, dar a fost eliberat datorită protestelor internaţionale. În 1983, la 50 de ani, s-a căsătorit cu Lee Sang-Wha, profesoară de literatură engleză, şi s-a stabilit în Anseong.       În tot acest timp a scris 110 cărţi, inclusiv romanul fluviu Mount Paekdu şi impresionanta operă în 30 de volume Maninbo (Zece mii de vieți), aceasta din urmă conţinând 4.001 poeme.    
   Ko Un a primit peste 30 de premii literare naţionale şi internaţionale, iar scrierile sale au fost traduse în peste 25 de ţări. De ani de zile este candidatul numărul unu al Coreei pentru Premiul Nobel pentru Literatură.

   YANG Lian s-a născut în 1955, în Elveţia, şi a copilărit în Beijing. În anii ‘70 a început să scrie şi, la scurt timp, a fost trimis în exil, numele lui fiind inclus pe lista poeţilor "misty” care s-au opus la acea vreme restricţiilor Revoluţiei culturale din China. În deceniul opt poemele sale au devenit cunoscute peste graniţele ţării, în mod special seria de poeme Norilang. Cu prilejul unei vizite în Australia şi Noua Zeelandă, Yang Lian optează pentru exil şi începe să călătorească în întreaga lume. În toţi aceşti ani, datorită scrierilor sale, precum şi declaraţiilor sale categorice a devenit una dintre cele mai respectate voci ale literaturii, culturii şi politicii internaţionale. Bibliografia sa cuprinde 13 colecţii de poezie, una de proză şi un volum de eseuri. A fost tradus în peste 20 de limbi, printre care engleza, germana, franceza, italiana, spaniola, japoneza şi mai multe limbi est europene. Dintre volumele de poezie apărute în limba engleză, cele mai cunoscute sunt Yi, Where the Sea Stands Still şi Concentric Circles.     
   Numeroase premii internaţionale au încununat prestigioasa carieră a poetului chinez, dintre care amintim: Capri Prize în 2014, Nonino International Literature Prize din Italia. În 2013, Yang Lian a fost invitat să devină membru al Academiei Norvegiene pentru literatură şi libertate de exprimare.

Simplitate si inaltare




Arta plastica contemporana romaneasca


Mihai Cotovanu


Galeriile de Arta Nicolae Mantu, Galati


24 mai - 4 iunie 2016







Costume populare specifice zonelor etnografice romanesti




Muzeul Judetean Stefan cel Mare Vaslui


21 mai - iulie 2016









Satul din noi - ocupatii, obiceiuri si traditii




Centrul Cultural Dunarea de Jos


Galati


21 mai 2016





Oameni si locuri din Bucovina




Expozitie de fotografie


Casa Avramide, Tulcea


20 mai - 17 iunie 2016




Expozitie realizata in parteneriat cu Muzeul Bucovinei Suceava.

In Memoriam Eusebiu Stefanescu




Cercul Militar National


Bucuresti


25 mai 2016




Semnatarul acestei semnalari mai informeaza ca Sala de Spectacole
a institutiei implicate in eveniment (Cercul Militar National) va purta numele
indragitului actor.

Harry Potter şi adevărata istorie a farmaciei



Muzeul de Istorie a Farmaciei


Cluj - Napoca


21 mai 2016





Pasionat și de istorie și de Harry Potter?
   În cadrul Nopții Muzeelor 2016, la Muzeul de Istorie a Farmaciei din Cluj-Napoca, de la ora 19:00 şi până la miezul nopții, se poate vizita gratuit expoziţia temporară Harry Potter şi adevărata istorie a farmaciei. Pentru a descoperi lumea magiei, căutaţi obiectele marcate cu fulgerul lui Harry!
  Multe dintre poţiunile şi ingredientele descrise de către J. K. Rowling sunt inspirate din vechea istorie a farmaciei. La "potică" chiar se găsea Sânge de dragon, Praf de mumie, Elixirul Dragostei, vase cu semne alchimice, Elixirul sănătăţii, Theriaca veneta ce conţinea carne de viperă şi multe alte curiozităţi pe care vă invităm să le descoperiţi!
***Muzeul National de Istorie a Transilvaniei