miercuri, 11 mai 2016

Salonul de Primavara




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul de Etnografie si Arta Populara, Baia Mare


12 mai - 2 iunie 2016






Feeria Cristalelor




Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Rasvan Angheluta


Galati


13 - 15 mai 2016





    Vineri, 13 mai 2016, cu începere de la ora 12:00, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi va avea loc vernisajul Salonului expoziţional Feeria Cristalelor, manifestare care îşi propune să aducă în faţa publicului vizitator fascinanta lume a mineralelor. 
   La manifestare vor expune colecţionari din Bucureşti, Tulcea, Baia Mare, Sângeorz-Băi (Bistriţa-Năsăud) şi Galaţi. Timp de trei zile, în holul mare de la parterul muzeului vor fi prezentate şi oferite spre vânzare publicului o mare diveristate de bijuterii unicat din pietre naturale, sidef, coral, perle sau chihlimbar - pietre semipreţioase, cristale, colecţii de minerale, eşantioane minerale, minerale şlefuite, geme, fosile, produse ornamentale din piatră, obiecte decorative. 
    În zona centrală a spaţiului expoziţional se va putea admira o microexpoziţia Minerale şi cristale care va rămâne deschisă la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi până pe data de 5 iunie 2016. Microexpoziţia evidenţiază exponate de mineralogie din patrimoniul ştiinţific al instituţiei gălăţene. Pietrele provin din toate colţurile lumii: geode şi cuarţ din Brazilia, lemn silicifiat, calcedonie, flori de mină (renumitele stibine, calcite, cuarţuri) din România, opal din Australia sau malachit din Congo.
    Feeria Cristalelor se va desfăşura în perioada 13 – 15 mai 2016, programul de vizitare fiind următorul: vineri 10:00-18.00; sâmbătă-duminică 10:00-20:00.

35 de ani de la primul zbor în spațiul cosmic al unui român




Dumitru-Dorin Prunariu


Academia Romana, Bucuresti


16 mai 2016




35 de ani de la primul zbor în spațiul cosmic al unui român
Cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu, membru de onoare al Academiei Române

Sesiune aniversară, cu participare internațională: 11 cosmonauți și astronauți din 8 țări

Aula Academiei Române
Luni, 16 mai 2016, ora 10:00
Intrarea este liberă.

De la Editura Vremea




Lansare de carte


Nicolae Stroescu-Stinisoara


Ateneul Roman, Bucuresti


16 mai 2016





   Luni, 16 mai, la ora 18:00, editura Vremea lansează la Ateneul Român cele trei cărți de Nicolae Stroescu-Stinisoară recent publicate,

În zodia exilului. Întrezăriri – fragmente de jurnal,
Cumpăna apelor. Întrezăriri
– eseuri, pagini inedite de jurnal și o selecţiune din emisiunile lui Nicolae Stroescu-Stînişoară difuzate la Radio Europa Liberă,
Povestea Europei Libere. 
Nicolae Stroescu-Stînişoară răspunde la întrebările jurnalistului Andrei Crăciun.

   Printre invitați, Dna Doina Alexandru, fost redactor al Radio Europa Liberă, Dna Mariana Sipoș, scriitor, Dna Marilena Rotaru, realizator TV, și Dl Andrei Dimitriu, Directorul Filarmonicii George Enescu.
Ne-ar face multă plăcere dacă am avea cât mai mulți prieteni printre noi.

Mineral Expo




Muzeul de Etnografie


Sighetu Marmatiei


13 - 15 mai 2016






   O incursiune în lumea pietrelor prețioase și semiprețioase, de la cristale și eșantioane de colecție în stare naturală, la pietre de podoabă șlefuite și montate în bijuterii. Asta vă propun organizatorii expoziției Mineral Expo, în parteneriat cu muzeul nostru, care se desfășoară în perioada 13-15 mai 2016 la Muzeul Etnografic, str. Bogdan Vodă, nr. 1.
   Fie că este vorba de coliere strălucitoare din rubin, safir și smarald sau eșantioane de minerale în formă brută, exponatele sunt unice atât prin formă cât și prin colorit.
   Roci și minerale deosebite, bijuterii în tendințele sezonului, consultații gratuite în alegerea cristalului personal potrivit zodiei, surprize și noutăți de la saloanele de minerale din întreaga lume. Toate acestea la Mineral Expo Sighetu Marmației.
   Expoziția Mineral Expo va fi deschisă între orele 09:00-18:00. Prețul unui bilet este de 2 lei.

Zilele prieteniei romano-elene




Diaspora romana


Atena, Grecia


13 - 15 mai 2016











Șuierul mocăniței revine!




Initiative de toata lauda


Asociatia Prietenii Mocanitei


Cornatel


14 - 15 mai





   Următorul pas firesc în evoluția asociației noastre și pentru refacerea mocăniței este achiziția unei locomotive diesel, pentru care sâmbătă vom da startul unei campanii de strângere de fonduri.    Vă invităm așadar în acest weekend la Cornățel să vă plimbați cu mocănița și să ne ajutați să ne luăm prima noastră locomotivă. Șuierul mocăniței revine!

La ceas aniversar




Dumitru-Dorin Prunariu


Primaria Municipiului Medias


13 mai 2016





   Direcția Municipală pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret Mediaș și Secţia Istoria Rachetelor şi Cercetării Spaţiale Hermann Oberth Mediaş vă invită să participaţi la manifestările prilejuite de aniversarea a 35 de ani de la zborul primului român în cosmos, Dumitru-Dorin Prunariu.
   Acțiunea va debuta în data de 13 mai 2016, începând cu ora 11:00, la Sala Daniel Thellmann din cadrul Primăriei Municipiului Mediaş.

Programul manifestărilor:

Primirea invitaţilor
Desfăşurarea în plen a referatelor;
Distribuirea vederii şi plicului omagial;
Lansarea de rachetomodele în Piaţa Corneliu Coposu;
Vizitarea Casei Memoriale Hermann Oberth
.
Vă așteptăm!

Parada automobilelor retro




Cluj - Napoca


editia a IX-a, 21 mai 2016






Doi ani mai devreme




Lansare de carte


Liviu Maior


Clubul Casei Universitarilor, Cluj - Napoca


16 mai 2016




   Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Centrul de Studii Transilvane, Revista Sinteza și Editura Școala Ardeleană organizează lansarea volumului Doi ani mai devreme. Ardeleni, bucovineni și basarabeni în război. 19141916.
   Despre carte și autor vor vorbi Ioan-Aurel Pop, Vasile Pușcaș, Ioan Bolovan și Vasile G. Dâncu.
Evenimentul va avea loc luni, 16 mai 2016, începând cu ora 13:00, la Clubul Casei Universitarilor (Str. Em. de Martonne nr. 1, Cluj-Napoca).

Femeile rezistentei




Muzeul Tarii Fagarasului Valer Literat


Fagaras


12 mai 2016






    Despre partizanii din munți s-a vorbit puțin în spațiul public făgărășean. Despre femeile rezistenței nu s-a vorbit mai deloc, deși mișcarea de rezistență a depins de sprijinul și devotamentul lor. O invitație la a cunoaște poveștile soțiilor, mamelor, surorilor și celorlalte femei care au jucat un rol crucial în cadrul mișcării armate din Munții Făgăraș
   Invitat: Ioana Voicu-Arnăuţoiu, fiica lui Toma Arnăuţoiu, conducătorul rezistenţei de pe versantul sudic al Munţilor Făgăraş (Ioana Haşu, cercetător)
***Muzeul Tarii Fagarasului Valer Literat

Salonul de literatura Junimea




Galeriile Pod-Pogor


Iasi


12 mai 2016





Adrian Filip va citi poezie.

Senzatii




Muzeul Judeetan de Arta Ion Ionescu-Quintus


Eduardo Diez (Spania)


Ploiesti


17 mai 2016




***Muzeul Judetean de Arta Prahova "Ion Ionescu-Quintus"

Despre lectura de poezie




Cafeneaua critica


Club A, Bucuresti


12 mai 2016





   Maine seara, de la ora 19:00, va avea loc o noua editie a Cafenelei Critice!
    În avanpremiera Festivalului internaţional de poezie de la Bucureşti (FIPB) ediţia a VII-a (18-22 mai 2016), Cafeneaua critică propune o dezbatere consacrată lecturii de poezie în România de azi: cine citeşte poezie, ce poezie se citeşte, cîtă, cum?! Seara va include şi o prezentare a proiectului RomâniaCiteşte.ro al revistei Contemporanul şi se va încheia cu un recital de poezie.
    Invitaţi: poeţii Nicolae Breban (autor de elegii!), Gabriela Creţan, Aura Christi (echipa Contemporanul) & Constantin Abăluţă, Denisa Duran, Andreea Teliban, Cosmin Perţa, precum şi, din echipa de organizare a FIPB, Ştefania Coşovei şi Andreea Drăghicescu.
Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
Ediţie realizată în colaborare cu echipa Contemporanul.
Va asteptam cu drag de poezie!
***Club A

ASTRO Fest




Biblioteca Nationala a Romaniei


Bucuresti


14 - 15 mai 2016




Toate informatiile le gasiti aici: .. See More

Spectacolul cărţii, spectacolul lumii




Prezente romanesti peste hotare


Centrul International de Cultura si Arte George Apostu


Chisinau, Republica Moldova


21 - 22 mai 2016





   Centrul de Cultură George Apostu din Bacău este una dintre instituţiile care, încă de la începuturile existenţei sale, de după revoluţia din 1989, a urmărit să deschidă noi punţi de legătură spirituale şi culturale între Bacău şi Chişinău, prin organizarea a numeroase evenimente, proiecte şi programe culturale, care şi-au pus amprenta asupra spaţiului cultural românesc de pe cele două maluri ale Prutului (Saloanele Moldovei, Dialogul cultural Bacău-Chişinău, Chişinău-Bacău, expoziţii personale ale artiştilor din Republica Moldova, la Bacău, spectacole de teatru, simpozioane de sculptură şi pictură la care au fost invitaţi să participe artişti din Republica Moldova).
    În perioada 21-22 mai 2016, Centrul de Cultură George Apostu din Bacău organizează, la Chişinău, în parteneriat cu ICR Mihai Eminescu Chişinău, Uniunea Artiştilor Plastici din Republica Moldova, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova şi Universitatea Tehnică a Moldovei, un amplu proiect cultural artistic: Spectacolul cărţii, spectacolul lumii.
   Sâmbătă, 21 mai 2016, pe scena Teatrului Luceafărul din Chişinău, va avea loc
Spectacolul cărţii, spectacolul lumii – Omar Khayyām, spectacol imaginat şi realizat de Gheorghe Geo Popa, cu participarea muzicianului iranian Amir Heidarkhodaee, a traducătorului român din persană Gheorghe Iorga, a actorului Geo Popa şi dansatorilor Cristian Osoloş şi Bianca Bor.
   Amir Heidarkhodaee, născut la Khuzestan, în sud-vestul Iranului, cântă la setar, tanbur (instrumente cu coarde), daf (instrument de percuţie) şi vocal. Repertoriul lui Amir Heidarkhodaee include muzică tradiţională persană, muzică sufi, piese instrumentale şi instrumental-vocale, pe versurile poeţilor Omar Khayyām, Sa’di, Rumi şi Hāfez, melodii vechi, ritualice, care marcau pragurile de trecere, ceremoniile şi evenimentele de seamă din viaţa de odinioară a grupurilor etnice Bakhtiari şi Lori, triburi nomade din sud-vestul Iranului.


   Duminică, 22 mai 2016, ora 11:00, la Casa Scriitorilor, va avea loc o sesiune de dezbateri, cu tema Rolul şi locul literaturii române în literatura universală, cu precădere al traducerii din şi în limba română, în prezenţa traducătorului român din limba persană, prof. dr. Gheorghe Iorga, a lect. univ.dr. Adrian Jicu, Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău şi a directorului general al Centrului de Cultură George Apostu Bacău, Gheorghe Geo Popa.
   Profesorul Gheorghe Iorga (n. 18 aprilie 1954) s-a ilustrat ca traducător de limbă persană în limba română. Pasiunea pentru limba persană a căpătat-o în perioada 1977 – 1979, când a făcut studii în Iran, la Facultatea de Limbă şi Literatură Persană a Universităţii Teheran.
Din 2009 este doctor în filologie, titlu obţinut la Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi cu teza Omar Khayyām şi complexul mitului european. Devine mai apoi profesor asociat al universităţii ieşene, unde predă cursuri de limba persană. Are peste 150 de articole, studii şi eseuri publicate în reviste de specialitate.
    Cele mai recente apariţii editoriale: Rubaiate, de Omar Khayyām; Să dam crezare începutului de anotimp rece (cele mai frumose poezii), de Forugh Farrokhzād, traduceri din limba persană, studii introductive, note şi comentarii de Gheorghe Iorga.