marți, 10 mai 2016

Proiectul Ovidiu




Expozitie de fotografie 


Zita Oberwalder


Muzeul de Arta Constanta


17 mai - 7 iunie 2016





   Forumul Cultural Austriac revine la Constanţa cu un nou eveniment! În perioada 17 mai - 7 iunie 2016, în colaborare cu Muzeul de Artă vă invită la Expozitia - Proiectul Ovidiu, semnată de artistul vizual austriac Zita Oberwalder.
   Exilul poetului lui Publius Ovidius Naso care a plătit cu propria libertate expresia neîngrădită a minţii şi imaginaţiei i-a inspirat în anul 2012 Zitei Oberwalder un stagiu de creaţie şi documentare de două săptămâni la Constanţa, metamorfoza aşezării antice Tomis. Observator fin al societăţii antice, cu obiceiurile, tradiţiile şi mentalităţile sale, Ovidiu a prelucrat într-o epopee unică în literatura universală 250 de legende, extrase din Homer, Hesiod, Titus Livius sau Vergilius, despre transformările cunoscute în lume, începând cu crearea Universului și până la apoteoza lui Cezar. În Metamorfozele lui Ovidiu se regăseşte toată lumea sa contemporană în care surprinde delicateţea transformărilor spirituale a personajelor şi senzualitatea moravurilor, cu o scriitură rafinată, bogată în metafore şi efecte vizuale şi auditive. Fascinaţia operei lui Ovidiu şi exilul ca stare de spirit sunt teme explorate de Zita Oberwalder în colecţia sa de fotografii, ce are ca punct de plecare oraşul Constanța, locul în care acesta a murit în exil. În 2014 Zita Oberwalder a fost încununată cu premiul Outstanding Artist.
Vernisaj - marți, 17 mai, ora 18:00, Muzeul de Artă Constanța
Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile
   În cadrul vernisajului, studenți ai Facultăţii de Litere, specializarea Limba şi Literatura germană din cadrul Universității Ovidius vor recita versuri din opera lui Ovidiu în limbile latină, română, germană, engleză, franceză, italiană şi turcă. Se vor citi şi pasaje din traducerea în limba română a romanului Ultima lume, semnat de Christoph Ransmayr, inspirat deopotrivă de exilul lui Ovidiu, în spiritul mistic al „Metamorfozelor”.
   Expresie a marilor mutaţii şi schimbări de perspectivă prin care trece societatea civilă, Expozitia - Proiectul Ovidiu,  este un eveniment în cadrul deschiderii Consulatului Onorific al Republicii Austria la Constanța.
Contact:
Oana Stupariu
Jurnalistă
Stupariu@hotmail.com, Oanastupariu@gmail.com
0729.295.071
Vă aşteptăm!

Piatra, forma si culoare




Arta plastica contemporana romaneasca


Ioana Andrei


Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane, Deva


5 - 30 mai 2016




***Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva

Culturalia - Biblioteca Digitala Romaniei




Facultatea de Istorie Universitatea Bucuresti


19 mai 2016





   Dragi prieteni, pe data de 19 mai 2016, ora 17:00, la sala 301 din cadrul Facultății de Istorie a Universității București, Muzeul Civilizației Gumelnița în colaborare cu CentruI de Istorie Comparată a Societății Antice (CICSA) a Universității din București, Institutul Național al Patrimoniului și Muzeul Național de Istorie a României, organizează sesiunea de comunicări Culturalia - Biblioteca Digitala Romaniei - contribuții, tehnici și metode de digitarizare a patrimoniului cultural și a resurselor științifice.
***

Transylvanian Contemporary Art Group




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria de Arta Contemporana Turnul Fierarilor, Sighisoara


14 - 27 mai 2016





Noaptea Europeana a Muzeelor




Muzeul Tarii Crisurilor


Oradea


editia a XII-a, 21 mai 2016





   Noaptea muzeelor (Ediţia a XII-a), manifestare sub genericul Muzeele din Oradea împreună! (Ediţia a II-a). Ca şi anul trecut, muzeele de stat şi ale bisericilor îşi deschid porţile publicului orădean, demonstrînd astfel că interesul lor este de a servi comunităţii. 
    Următoarele instituţii deţinătoare de patrimoniu istoric şi artistic din Oradea vor fi deschise publicului: Muzeul Episcopiei Ortodoxe de Oradea (str. Roman Ciorogariu nr.3), Muzeul Episcopiei Romano-Catolice de Oradea (str. Şirul Canonicilor nr.2/A), Muzeul Episcopiei Greco-Catolice (str. Iuliu Maniu nr.1), Cetatea Oradea (Expoziţia Cetatea Oradea-renaşterea unei legende. Două decenii de săpături arheologice efectuate de muzeul orădean: 1992-2012), Casa Darvas - La Roche (Muzeul secessionului orădean - str. Iosif Vulcan nr. 11), Turnul Primăriei (Expoziţia Istoria orologiilor orădene), Muzeul Naţional Militar Regele Ferdinand, Filiala Oradea (Calea Armatei nr.24/A), Sinagoga Neologă Sion (Str. Independenţei nr.22) .
    Expoziţia: Cînepa – de la sămînţă la produs finit. Tehnică de lucru, instrumentar şi obiecte textile din lumea satului bihorean, organizată de Secţia de Etnografie. Expoziţia a fost deschisă pentru prima dată în cadrul manifestării internaţionale Expo Milano 2015 (Italia);
Găzduită de Muzeul Ţării Crişurilor (Palatul baroc, B-dul Dacia nr. 1-3);
   Expoziţia: Valori patrimoniale din colecţia Secţiei de Etnografie a Muzeului Ţării Crişurilor. Obiecte cultice (icoane pe sticlă, ouă încondeiate). Tehnică agricolă, organizată de Secţia de Etnografie.
Găzduită de Muzeul Ţării Crişurilor (Palatul baroc, B-dul Dacia nr. 1-3);
   Expoziţia: Pași în natură prin colecția de oologie, organizată de Secţia de Ştiinţele Naturii. Expoziţia prezintă o parte din colecţia oologică, cea mai mare de acest gen din Europa Centrală şi de Est.
Găzduită de Muzeul Ţării Crişurilor (Palatul baroc, B-dul Dacia nr. 1-3);
    Expoziţia: Gravură germană şi austriacă din secolele XV-XVIII în colecţia Muzeului Ţării Crişurilor, organizată de Muzeul Ţării Crişurilor şi Episcopia Romano-Catolică de Oradea. În cadrul acestei expoziţii vor putea fi admirate trei gravuri originale care aparţin celebrului artist german Albrecht Dürer şi care fac parte din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor ;
Găzduită de Muzeul Ţării Crişurilor (Palatul baroc, B-dul Dacia nr. 1-3);
    Expoziţie de sculptură Madarassy Istvan, organizată de Episcopia Romano-Catolică de Oradea. Expoziţia cuprinde lucrări cu subiect religios realizate din cupru, piatră, alamă sau granit.
Găzduită de Muzeul Ţării Crişurilor (Palatul baroc, B-dul Dacia nr. 1-3);
    Expoziţia: Secession-ul din Oradea, organizată de Secţia de Artă, unde sînt expuse obiecte de artă decorativă şi ex libris din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor.
Găzduită de Muzeul Memorial Aurel Lazăr (Str. Aurel Lazăr nr. 13);
    Expoziţia: Primăvara întregirii, organizată de Secţia de Istorie.
Găzduită de Muzeul Memorial Aurel Lazăr (Str. Aurel Lazăr nr. 13);
   Expoziţia: Grafică şi poezie semnate de Florin Pucă şi Teodor Pâcă. Colecţia de manuscrise, artă şi literatură, Lazăr Cârjan (gen.în rezervă).
Găzduită de Muzeul Memorial Iosif Vulcan (Str. Iosif Vulcan nr.16);
  Muzeul Memorial Ady Endre – expoziţia de bază. Se prezintă aspecte din viaţa lui Ady Endre legate de Oradea (Parcul Traian nr.1);

Carol I - Domn si Rege al romanilor




Muzeul Brailei Carol I


10 mai 2016





Artisti romani pe scenele europene, artisti europeni pe scenele romanesti




Diaspora romana


Asociatia Femeilor Romance din Grecia


Atena, Grecia


13 - 15 mai 2016




***Mneme Obscura

Impulsiuni




Arta plastica contemporana romaneasca


Marian Coman, Radu Hangan, Ieronim Morut, Tudor Francu


Muzeul de Arta Brasov


26 mai - 26 iunie 2016





    Muzeul de Artă Brașov organizează în perioada 26 mai - 26 iunie 2016 expoziția Impulsiuni. Expoziția reunește lucrările a 4 tineri artiști plastici din Oradea, Bistrița și Cluj-Napoca (Marian Coman, Radu Hangan, Ieronim Moruț, Tudor Frâncu). 
   Vernisajul expoziției va avea loc joi, 26 mai, ora 13:00, la sediul Muzeului de Artă Brașov din 
B-dul. Eroilor nr. 21 (lângă Hotel Capitol).
   Expoziția Impulsiuni reuşeşte să aducă la "suprafaţă” expresia dinamică a gândirii contemporane care pendulează între curajul de a da curs instinctului și tendința comodă a conformismului. Will Gompertz spunea că este responsabilitatea artistului să fie atent la stimuli, să aibă încredere în sentimentele și instinctele lui, iar artiștii contemporani din această expoziție aduc spre public această luptă dintre "văd și simt” cu "știu și cunosc”.
(Vasile Duda, Istoric și critic de artă)

Uitare, razbunare si iertare




Muzeul de Arta Cluj - Napoca


12 mai 2016





   Un dialog incitant, febril, plin de miez, purtat între doi intelectuali de anvergură, dr. Yair Auron (Israel) şi prof. univ. dr. Michael Shafir (România), pe marginea Genocidului armean, Holocaust şi alte mari crime ale secolelor XX şi XXI

Joi, 12 mai 2016, ora 17:00
Sala Tonitza, Muzeul de Artă Cluj-Napoca

    Eveniment organizat de Uniunea Armenilor din România, în colaborare cu Institutul de Armenologie al Universităţii Babeş-Bolyai şi Muzeul de Artă Cluj-Napoca.
Va asteptam cu drag!

Iaşi – loc de memorie




Muzeul Mihai Codreanu


Iasi


10 mai - 10 iunie 2016




În Iaşi "fiecare piatră vorbeşte de trecut." (George Topîrceanu)
   La Muzeul Mihai Codreanu – Vila Sonet, în perioada 10 mai – 10 iunie 2016, se desfăşoară programul educaţional Iaşi – loc de memorie.
   Proiectul prezintă pagini de istorie literară. Săptămânal, se va analiza un sonet de Mihai Codreanu, dedicat statuilor din Iaşi.
    Invitaţi - elevi de la Şcoala gimnazială Mihai Codreanu, îndrumaţi de profesor Mihaela Burlea.
Coordonator proiect: Beatrice-Iuliana Panţiru
***

Cenaclul ECOART




Biblioteca Judeteana Gheorghe Sincai


Oradea


mai 2016





Crimele Revolutiei - ...prin labirintul cartilor




Lansare de carte


Grigore Cartianu, Laurentiu Ciocazanu


Deva, Hunedoara


13 mai 2016





Si un alt eveniment cultural, din acelasi domeniu:




Japonia departe-aproape de Bacău




Complexul Muzeal Iulian Antonescu


Bacau


editia a III-a, 12 mai 2016






   Complexul Muzeal Iulian Antonescu şi Asociaţia Time for Art vă invită la cea de a III-a ediţie a evenimentului Japonia departe-aproape de Bacău, eveniment care va avea loc joi, 12 mai 2016, ora 17:00, în Galeria Hol din str. 9 mai nr. 7 şi care va cuprinde:
    Vernisajul expoziţiei foto-haiku Declic în silabe, prezentată de prof. Laura Văceanu, preşedinta societăţii de haiku din Constanţa şi o demonstraţie de Hanafuda, executată de către membrii asociaţiei Himawari din Iaşi.
    Aflată deja la cea de-a III-a ediţie, expoziţia foto-haiku Declic in silabe reprezintă un proiect de grup, iniţiat de fotograful Brosu Constantin care s-a implicat cu un număr de 50 de fotografii de natură şi la care 43 de haijini români din ţară şi din străinătate au scris haiku la fotografie.
    S-a întrunit astfel un număr de 1204 poeme din care au fost selectate 150, câte 3 pentru fiecare din cele 50 de fotografii, scopul final fiind acela de a aduce în faţa publicului poezia niponă şi fotografia de natură printr-o expoziţie foto-haiku
Haijinii participanţi în proiect:
Laura Vaceanu, Ana Olimpia, Corneliu Traian Atanasiu, Mihaela Băbușanu, Mioara Băluță, Sorin Toma Boc, Ioana Bud, Mihail Buraga, Cezar Florin Ciobîcă, Cojocaru Mihaela, Cornel Costea, Magdalena Dale, Ana Irina, Fratila Genovel-Florentin,Petru Ioan Garda,Oana Gheorghe
George Gitlan,Vasilica Grigoras, Grigoriu Florin, Tincuţa Horonceanu Bernevic, Luminita Ignea
Letitzia Iubu, Juverdeanu Ildiko, Ioan Marinescu,Mihai Mateiciuc, Norea Dan, Ocneanu Lenuta Gabriela, Daniel Onaca, Maria Oprea, Paraschiv Mara, Virginia Popescu, Ade Popovicici, Rafila Radu, Iulia Ralia, Lucretia Horvath, Argentina Stanciu, Elena Stanescu, Valeria Tamas, Maria Tirenescu, Violeta Urda, Ana Urma, Daniela Varvara, Carina Elena Vadavoiu, Daniela Zglibutiu
   În cadrul vernisajului cei prezenţi vor putea participa la Atelierele de Jocuri Japoneze (Hanafuda), organizate de Asociaţia româno-japoneză Himawari din Iaşi
Organizatori:
Complexul Muzeal Iulian Antonescu Bacău
Asociaţia Time for Art
Parteneri: Asociaţia româno-japoneză Himawari
Coordonatori proiect:
    Mihaela Băbuşanu iniţiatorul proiectului Japonia departe-aproape de Bacău şi coordonatorul evenimentului din partea Complexului Muzeal Iulian Antonescu Bacău, respectiv Oana Gheorghe şi Broşu Constantin din partea Asociaţiei Time for Art.
***Complexul Muzeal Iulian Antonescu

Aripi și Stele – La Porțile Sacrului




Arta plastica contemporana romaneasca


George Tzipoia


Biblioteca Nationala a Romaniei, Bucuresti


12 mai - 12 iunie 2016





   Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Biblioteca Naţională a României şi Ministerul Culturii, organizează în data de 12 mai 2016, de la ora 18:00, la Biblioteca Naţională a României (spațiile Symposium și Euphoria, parter), vernisajul expoziţiei aniversare George Tzipoia-70, cu titlul Aripi și Stele – La Porțile Sacrului.

Prezintă: istoricul de artă Pavel Şuşară.
Expoziţia rămâne deschisă până duminică, 12 iunie 2016. Intrarea este liberă.

    De asemenea, în data de 24 mai 2016, de la ora 19:00, la Galeria Romană din București, va fi deschisă expoziția Destine Artistice, Țipoia & Tzipoia în care lucrările lui George Tzipoia vor fi expuse alături de cele ale tatălui său, Alexandru Țipoia.

Prezintă: Sever Voinescu, redactor-şef al revistei Dilema Veche.
Cele două expoziții sunt dedicate memoriei lui Alexandru Țipoia și operei sale de excepție.
 ***Biblioteca Naţională a României

Noaptea Culturala Ruseasca




Facultatea de Limbi si Literaturi Straine


Bucuresti


13 mai 2016





   În data de 13 mai, începând cu ora 20:00, clădirea Facultății de Limbi și Literaturi Străine din str. Pitar Moș devine gazda unuia dintre cele mai așteptate evenimente ale primăverii – o noapte întreagă în cadrul căreia organizatorii au pregătit activități precum ateliere de limbă rusă, concursuri de cultură despre Rusia, piesă de teatru, un treasure hunt a cărui temă va fi misterul unei dinastii rusești cunoscute, workshopuri, prezentări despre cultura acestei țări și atelier de împletituri.
Pentru mai multe detalii, click aici:
***

Ritualuri pascale urbane




Muzeul Municipiului Bucuresti


Catalin D. Constantin


12 mai 2016





    Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită la următoarea întâlnire din cadrul conferinţelor de joi cu dr. Cătălin D. Constantin, pentru a afla despre Ritualuri pascale urbane. Plaza Mayor de la Valladolid în timpul Săptămânii Mari, în data de 12 mai 2016, ora 19:00, la Palatul Suțu.
   În timpul Săptămânii Mari, în întreaga Spanie au loc procesiuni ample, în care grupuri statuare reprezentând în general scene din viața lui Iisus sunt scoase din biserici și mănăstiri și purtate în ritm lent pe străzile orașelor, însoțite de mulțimi uriașe. Două regiuni excelează în realizarea acestor procesiuni. Andalusia, în sud, Castilla y Leon, în zona central-nordică a Spaniei. Dacă orașele din Andalusia atrag destui turiști în această perioadă, procesiunile din Castillia y Leon rămân prin excelență manifestări ale comunităților locale și doar întâmplător sunt prezenți vizitatori străini. Mai puțin colorate și zgomotoase decât cele din Andalusia, procesiunile din Castilla y Leon sunt, pentru un antropolog, cu mult mai interesante.
   Valladolid, capitala provinciei Castilla y Leon, devine, timp de nouă zile, începând din Viernes de Dolores, vinerea de dinaintea Floriilor, și până în Duminica Paștelui, scena unui spectacol uriaș. Au loc peste 30 de procesiuni, numite pasos. Caz unic în Europa, Museo Nacional de Escultura pune an de an la dispoziția confreriilor laice din oraș, cele care realizează procesiunile, peste 100 de piese, unele dintre exponatele sale cele mai valoroase, care încep să se plimbe prin oraș în văzul mulțimilor.
    Cătălin D. Constantin este editor de carte, predă cursuri și seminare la departamentul de studii culturale și antropologie al Facultății de Litere de la Universitatea din București, este redactor la revista Cultura, unde coordonează paginile de antropologie. A coordonat mai multe colecții de beletristică și a mai multe albume de fotografie dedicate patrimoniului cultural românesc. Teza de doctorat, publicată în 2013, a avut ca temă viața cotidiană în orașele românești la începutul secolului XX, pornind de la jurnale inedite de epocă ale unor personaje anonime, pe care le-a colecționat de-a lungul timpului. Îmbinând pasiunea pentru fotografie cu plăcerea de a scrie și de a călători, a susținut în 2014 un al doilea doctorat, în Arhitectură, având ca temă piețele orașelor din Europa și simbolismul lor.
Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la Palatul Suţu.
În ultima zi de joi din lună, programul de vizitare se va prelungi până la ora 21:00.

O vară ce nu mai apune




Lansare de carte


Radu Sergiu Ruba


Muzeul Iosif Vulcan, Oradea


18 mai 2016





   Noi, împreună cu Muzeul Ţării Crişurilor - Muzeul Memorial Iosif Vulcan va invitam, cu drag, la lansarea romanului O vară ce nu mai apune semnat Radu Sergiu Ruba.
Miercuri, 18 mai, ora 15:00, la Muzeul Iosif Vulcan
Prezintă Ioan Moldovan, Marius Miheţ şi autorul
Lansarea e urmată de sesiune de autografe.
Un autor spectaculos, o carte admirabilă! Prilej de bună petrecere spirituală.

Capodopere ale secolului al XIX-lea, Un tezaur restaurat




Muzeul Brailei Carol I


10 mai 2016





    Vă invităm să vizitaţi expoziţia Capodopere ale secolului al XIX-lea din patrimoniul Muzeului Brăilei «Carol I»: Un tezaur restaurat, deschisă în corpul principal al Muzeului (Piaţa Traian nr. 3, etajul I) începând de marţi, 10 mai 2016.
    Expoziţia prezintă o parte dintre operele de pictură - valori ale artei româneşti şi europene - restaurate de Emanuela Laura Enache în decursul ultimilor câţiva ani.
Vă aşteptăm cu drag!
***Muzeul Brăilei "Carol I"

impermanences




Prezente romanesti peste hotare


Leonard Rachita: Expozitie de fotografie


Galeriile Satellite, Paris, Franta


13 mai 2016




   Centrul de Cultură George Apostu Bacău anunţă deschiderea expoziţiei itinerante de fotografie Leonard Răchită - impermanences, la Galeriile Satellite din Paris, Franţa, în data de 13 mai 2016, ora 17:00. Expoziţia este parte integrantă a programului cultural al Centrului pentru anul 2016, care se desfăşoară sub titlul generic Pe urmele lui Apostu. Se urmăreşte pe de o parte, promovarea brand-ului George Apostu şi, pe de altă parte, refacerea drumului simbolic România-Paris-Japonia, pe care însuşi marele sculptor George Apostu l-a parcurs, prin participarea la numeroase simpozioane internaţionale.
    Expoziţia va fi însoţită de lansarea albumului de artă Leonard Răchită - impermanences, realizat de Centrul de Cultură George Apostu, în condiţii grafice de excepţie. Albumul este finanţat, cu înţelegere şi generozitate, de Consiliul Local Bacău şi Primăria Municipiului Bacău.
   Expoziţia Leonard Răchită - impermanences va fi itinerată ulterior pe 12 septembrie 2016, la Tokyo, Japonia. La Bacău, vernisajul expoziţiei va avea loc la Muzeul de Artă Contemporană George Apostu, pe data de 14 octombrie 2016, în cadrul evenimentului Simpozionul Naţional de Estetică, organizat de Centrul de Cultură George Apostu.
   Leonard Răchită (n. 1952, Buhuşi), renumit sculptor, fotograf, profesor de sculptură şi arte decorative la Paris, absolvent al Institutului de Arte Plastice Bucureşti.
    Alături de activitatea sa artistică, marcată de expoziţii personale în galeriile din Paris, Vermont sau Cairo şi de expoziţii colective la Tokyo, New York, Sydney sau Barcelona, sculptorul manifestă un interes real pentru simpozioanele de sculptură, fondând în anul 1986 AISS - Asociația Internaţională a Simpozioanelor de Sculptură, şi susține conferinţe pe tema simpozioanelor de sculptură şi locul lor în contextul artei contemporane, inclusiv în Statele Unite, Mexic, Siria.
   Leonard Răchită l-a cunoscut pe George Apostu atât în ţară, cât şi în exil, la Paris, în anii '70-'80, fiind influenţat de opera şi personalitatea sa. George Apostu a influenţat o întreagă generaţie, creând o nouă direcţie în arta românească, independentă de canoanele vremii.
    Leonard Răchită s-a stabilit la Paris în anul 1983. În 2014 a primit Marele Premiu George Apostu decernat de Centrul de Cultură George Apostu.