joi, 5 mai 2016

Congres de Genealogie si Heraldica




Muzeul Unirii


Iasi


editia a XVII-a, 12 - 14 mai 2016



Programul Congresului poate fi consultat pe pagina web a Institutului:
Adresa de descărcare:

Exponatul lunii




Muzeul de Istorie Paul Paltanea


Muzeul Casa Cuza Voda, Galati


10 - 31 mai 2016





   Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi, propune publicului gălățean în luna mai a.c., în cadrul proiectului expoziţional Exponatul lunii, prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei: Tezaurul medieval descoperit la Sendreni, Judetul Galati. 
   "Tezaurul din obiecte de podoabă confecționate din argint a fost descoperit în anii 1938-1939, cu prilejul lucrărilor agricole de pe teritoriul comunei Şendreni. Datat în cea de a doua jumătate a secolului al XV-lea şi începutul secolului al XVI-lea, tezaurul cuprinde un număr de 14 piese, diferite ca formă şi mărime, lucrate cu multă îndemânare şi simţ estetic, ornamentate cu filigran, încrustaţii de sticle albastre, verzi şi protuberanţe piramidale, alcătuite din granule sferice." (muzeograf Costel Ilie)
    Micro-expoziţia poate fi vizitată în perioada 10 - 31 mai 2016, la Muzeul Casa Cuza Vodă, secţie a Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galaţi.
***Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" Galati

9 Mai in constiinta romanilor




Complexul Muzeal Iulian Antonescu


Bacau


9 mai 2016






Impresii cromatice




Arta plastica contemporana romaneasca


Petronela Milea


Casa Expozitiilor, Calarasi


5 mai 2016





Targul Colectionarilor




Colectii si Colectionari


Casa de Cultura Mihai Eminescu, Targu Mures


14 mai 2016






Ary Murnu – Povești




Muzeul Vasile Pogor


Iasi


18 aprilie - 30 iunie 2016





    Până pe data de 30 iunie 2016, la Muzeul Vasile Pogor se poate vizita expoziția de grafică Ary Murnu – Povești. Proiectul marchează împlinirea a 135 de ani de la nașterea și 45 de ani de la moartea lui Aristomene Gheorghiades Murnu, cunoscut mai ales sub numele de Ary Murnu.
    De origine aromână, Ary Murnu s-a remarcat ca un foarte bun pictor, ilustrator de reviste și volume, machetator de bancnote etc., înclinația pentru artă și frumos fiind o trăsătură caracteristică familiei. A fost tatăl sculptorului Ion Lucian Murnu și fratele mai mic al lui George Murnu,  scriitor, istoric, membru al Academiei Române, traducător al epopeilor Iliada și Odiseea. Ary Murnu a făcut studiile gimnaziale și liceale la Budapesta, după care a studiat la Kunstakademie din München, în Germania. În anii 1902-1904, Ary Murnu a studiat artele frumoase la Iași și la București.
    Lucrările din cadrul expoziției de la Muzeul Vasile Pogor sunt 83 de ilustrații de mare valoare artistică la creația literară a lui Ion Creangă, grupate astfel: Cinci pîni – 3 lucrări, Fata babei și fata moșneagului – 12 lucrări, Harap-Alb – 22 lucrări, Dănilă Prepeleac – 16 lucrări, Soacra cu trei nurori – 8 lucrări, Povestea unui om leneș – 5 lucrări, Punguța cu doi bani – 11 lucrări și Prostia omenească – 6 lucrări. Ilustrațiile au intrat în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași în anul 1970.
    Expoziția, curatoriată de Andreea Tacu, urmărește promovarea interculturalității și activității talentatului grafician, machetator, ilustrator de origine aromână Ary Murnu și facilitează familiarizarea publicului vizitator cu una dintre personalitățile aromâne a cărei activitate s-a derulat în spațiul românesc și și-a pus amprenta asupra artei, literaturii și culturii române.
    De asemenea, publicul vizitator are posibilitatea de a afla mai multe informații asupra întregii familii Murnu, membrii acesteia având strânse legături cu domeniul artelor și nu numai. Mai multe informații se găsesc pe pagina de Facebook a MNLR Iași.
***Muzeul Național al Literaturii Române Iași



Biblioteca Judeteana Ioan N. Roman


Constanta


2 - 31 mai 2016





***Biblioteca Judeteana Constanta

Rock sub Secera si Ciocan




Club A, Bucuresti


9 mai 2016