miercuri, 4 mai 2016

Festivalul International Lucian Blaga




Sebes, Lancram


editia a XXXVI-a, 6 - 7 mai 2016



 
 



***Centrul Lucian Blaga Sebes

Mitul prezentului




Lansare de carte


Liviu-Gabriel Simionescu


Biblioteca Judeteana Ion Heliade Radulescu, Targoviste


11 mai 2016




   Miercuri, 11 mai 2016, ora 14:00, la sediul Bibliotecii Judeţene I. H. Rădulescu Dâmboviţa va fi organizată lansarea volumului: Mitul prezentului, autor: Liviu-Gabriel Simionescu.
Prezintă: George Coandă, scriitor.

Dolju-n bucate




Biblioteca Municipala Calafat


5 mai 2016





   O nouă ediţie a evenimentului Dolju-n bucate are loc la începutul acestei luni, proiectul iniţiat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, împreună cu comunităţile rurale, propunându-şi să pună în valoare bucătăria tradiţională a judeţului Dolj. 
   De această dată, parteneri sunt Primăria şi Consiliul Local Calafat şi Biblioteca Municipală – filiala Calafat, evenimentul urmând să aibă loc pe 5 mai, de la ora 12:00, în contextul inaugurării Muzeului Ţărănesc. 
   Expoziţia culinară va fi deschisă la sediul Bibliotecii Municipale – filiala Calafat şi face parte din programul manifestărilor prilejuite de Zilele Municipiului Calafat – ediţia a XXV-a, care se vor desfăşura în perioada 5-9 mai. 
   Alături de Calafat, la Dolju-n bucate vor participa cu preparate tradiţionale localităţile Dăbuleni, Urzicuţa, Pieleşti, Ghidici, Maglavit, Desa, precum şi Asociaţia Vlahilor din Bulgaria, Casa de Cultură Amza Pellea Băileşti şi A.T.R.ECO
*** link.

Să ne cunoaștem artiștii




Arta plastică contemporană românească


Dumitru Pasima



Foto: Senso TV






Cronică, semnată de N. Argintescu-Amza, publicată în 
Revista Arta Plastică, Nr. 11. Noiembrie 1966.


    Muzeul Național al Țăranului Român vă invită la expoziția Portret / Atelier. Dumitru Pasima, în cadrul seriei omonime, la Sala Irina Nicolau.

Vernisaj: joi, 12 mai 2016, ora 18:00.
   Expoziția va fi deschisă în perioada 12 mai – 5 iunie 2016, de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00. Intrarea este liberă.

   Expoziția Portret / Atelier. Dumitru Pasima este dedicată unui artist al cărui demers a explorat de-a lungul timpului teritoriul sculpturii clasice, adăugându-i acesteia elemente ale spiritualității lumii creștine, reușind astfel să construiască o sinteză formală apropiată lumii greco-romane, culturilor mediteraneene și bizantine. Folosind sistemul de semnificații și simboluri din lumea tradițională creștină, cu surse de inspirație din arta țărănească și cultă autohtonă, cât și a teritoriilor din Balcani, Dumitru Pasima crează o sculptură monumentală epurată de accesorii decorative și descriptive, transfigurând semnele lumii figurative într-o poetică a geometriei spațiului sacru (Poarta, Veghe, Sacrificiu, Mioritica, Scara, Pieta, Mama și Fiul, Zbor, Intrarea în paradis etc.). Nu același lucru se întâmplă în arta portretului, unde atenția sa se îndreaptă spre frământarea și modelarea expresivă a materiei, spre surprinderea expresiei chipului până la detaliile ultime ce construiesc identitatea, dând astfel imaginii figurative o materialitate și o plasticitate care îl apropie de arta portretului roman.
    Însoțim, ca de fiecare dată lumea obiectelor și a atelierului artistului, cu imagini fotografice care reconstituie fragmentar contextul cultural și social în care acesta s-a format și și-a conturat demersul artistic pornind de la rememorarea primelor tabere de sculptură de la Măgura, Căsoaia și Arad, până la creațiile ultimilor ani dedicate explorării portretului și monumentelor de for public.

Portretul lui Václav Havel




Muzeul Olteniei


Craiova


28 aprilie - 17 iulie 2016






   Expoziția este un omagiu adus aniversării a 80 de ani de la nașterea acestei personalități emblematice pentru istoria Republicii Cehe și va fi deschisă până pe 17 iulie 2016.
   Václav Havel (1936 - 2011) a fost un scriitor, filosof, disident și om politic ceh. A fost unul dintre primii purtători de cuvânt ai Cartei 77, personalitate de frunte a schimbărilor politice din noiembrie 1989, ultimul președinte al Cehoslovaciei și primul președinte al Republicii Cehe.
   Expoziţia reflectă personalitatea lui Václav Havel în viziunea artiştilor cehi, din 1990 şi până în zilele noastre. Paradigma expoziţiei este însuşi conceptul lui Havel asupra lumii, el fiind unul dintre cei mai importanţi avocaţi ai pluralismului de opinii. Acelaşi pluralism stă la baza proiectului expoziţional, care prezintă personalitatea lui Václav Havel prin lucrări realizate între 1990 şi 2015 de cunoscuţi artişti cehi, precum: Milan Knížák, Jiří Kovanda, Jiří David, Kurt Gebauer, Milan Mikuláštík, Adam Kovalčík, Bořek Šípek, Martin Zet şi grupul artistic Guma Guar.
    Expoziţia, care reuneşte desen, sculptură, fotografie, medalie, instalaţie, billboard şi video, surprinde personalitatea caracteristică a lui Václav Havel atât prin ochii critici, cât şi admirativi ai artiştilor vizuali contemporani cehi.
    "Expoziția adună la un loc lucrări ale multor artiști contemporani cehi cunoscuți. Milan Knížák a fost o figură cheie în arta performativă din Estul Europei. Jiří David a reprezentat Republica Cehă la Bienala de la Veneția de anul trecut. Jiří Kovanda este artistul ceh cel mai expus în străinătate. Kurt Gebauer a fost, în ultimii 25 de ani, unul din lectorii proeminenți ai Academiei de Artă, Arhitectură și Design din Praga. Bořek Šípek a fost arhitectul principal al Castelului din Praga sub președinția lui Václav Havel. Așadar, expoziția este foarte unică“ spune František Zachoval, directorul Centrului Ceh.
Expoziție organizată de Centrul Ceh București, în parteneriat cu Muzeul Olteniei Craiova
Curator: František Zachoval

Festivalul Tînărului Meșteșugar




Chisinau, Republica Moldova


14 - 15 mai 2016




    Asociația Obștească Consiliul Municipal de Tineret din Chișinău te invită pe dată de 14 si 15 mai la cel mai grandios Festival din această primăvară, Festivalul Tînărului Meșteșugar. Acesta are ca scop promovarea valorilor naționale. În cadrul Festivalului, tinerii meșteșugari își vor etala talentul în domeniul meșteșugăritului.
   Ateliere de lucru, expoziții, tombola cu premii sunt doar cîteva dintre surprizele care te așteaptă la Festivalul Tînărului Meșteșugar cu începere de la ora 11:00 pe strada pietonală Eugen Doga.
Fii mîndru de talentul poporului tău!

Discurs la ceruri




Arta plastica contemporana romaneasca


Marcel Dutu


Galeria ARTA, Craiova


3 - 15 mai 2016






Pavilionul de Arta - Art Safari




Arta plastica contemporana romaneasca


Palatul Pinacotecii, Bucuresti


editia a III-a, 5 - 15 mai 2016








Timp cu poeți morți




Lansare de carte


Ko Un


Biblioteca Centrala Universitara, Bucuresti


18 mai 2016




     Ambasada Republicii Coreea in Bucuresti are placerea de a va invita, in parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti miercuri, 18 mai 2016, la lansarea de carte a poetului din Republica Coreea, domnul Ko Un.
   Evenimentul de lansare a volumului lui Ko Un, Timp cu poeți morți, apărut la Editura Tracus Arte, va fi găzduit de Biblioteca Centrală Universitară (BCU) și se va desfășura în Salonul Carol I (Strada Boteanu nr. 1). Evenimentul va avea loc miercuri, 18 mai 2016, ora 16:30, iar la acesta vor participa: Adina Dinițoiu, Simona Nastac, George Neagoe, moderator: Cosmin Perța.
   Recepția se va desfășura după eveniment în Galeria Directorilor, sală alăturată salonului  Carol I, în incinta BCU.
   Pentru că locurile sunt limitate, vă rugăm să confirmați participarea Dvs. la emailul Ambasadei embrokromania@gmail.com, până vineri, 13 mai 2016.


    Ko Un (고은) este un poet ale cărui cărți au fost publicate în peste 15 țări. A fost încarcerat de mai multe ori din cauza activității sale politice pentru democrație. Ko Un este adesea menționat adesea pe lista favoriților la Premiul Nobel pentru Literatură.
   Născut în perioada ocupației japoneze, Ko Un era elev de liceu când a izbucnit Războiul din Coreea, perioadă care a fost marcantă pentru poetul sud-coreean. În timpul protestelor împotriva președintelui Syngman-Rhe din 1960, care s-au soldat cu exilul președintelui, unele dintre poeziile lui Ko Un au devenit adevărate imnuri de rezistență. În mai 1980, în timpul loviturii de stat condusă de Chun Doo-hwan, a fost acuzat de înaltă trădare și condamnat la 20 de ani închisoare. Datorită unei amnistii generale din 1982 a fost eliberat din închisoare și pus sub arest la domiciliu. Din 1994 predă la Universitatea Kyonggi din Seoul, iar din 2007 predă arta poetică și literatura la Universitatea Națională din Seoul.
    A publicat circa 135 de volume, care includ poezie, ficțiune (în special pe teme budiste), autobiografii, piese de teatru, sau eseuri și are în palmares Premiul Coreean de Literatură (1974, 1987), Premiul Literar Daesan (1994), Premiul Cikada (2006) și Premiul de poezie Griffin (2008).
  Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB) se află la cea de-a VII-a ediţie si va avea loc între 18-22 mai, în Capitală. Prin participarea a peste 100 de poeţi din peste 20 de ţări, publicul iubitor de poezie poate lua parte la lecturi publice, mese rotunde, dezbateri şi performance-uri. Mai multe detalii despre FIPB 2016: http://www.mediafax.ro/…/festivalul-international-de-poezie…

Festivalul Peștelui Durabil




Hotel Victoria, Mamaia


7 mai 2016






    Asociația Euro-Toques România vă invită la Festivalul Peștelui Durabil! 
Vă așteptăm!

Înscrieri - fara taxe
   Pentru cei ce doresc să gătească în acest festival, contactați Președintele Euro-Touqes România- Radu Zărnescu, tel. 0040 731 342 275, e-mail. raduzarnescu@rocketmail.com
Chef Niculae- 0724.924.017

Program (10:00-22:00)

Seminar culinar cu tematica Garanția Gustului Autentic
Demonstrații de gastronomie românească
Expoziție de Artă Culinară
Competiție Culinară Profesională
Live Cooking Show cu echipa Masters of Flames
Sesiuni de degustări pentru public
Prezentări de vinuri românești
Ceremonia de premiere a concurenților

Organizatori

Asociația Euro Toques România
Hotel Victoria, Mamaia

Co-Organizatori

Asociația Culturală Euro Est Alternativ
Masters of Flames Department

Flori de mai




Arta plastica contemporana romaneasca


Cercul Militar, Sibiu


13 mai 2016




***Uniunea Artiștilor Plastici UAP

Romanul ca mărturie istorică




Colocviu de Proza


Alba Iulia


7 - 8 mai 2016





    Colocviul de Proză de la Alba Iulia (sau Colocviile romanului românesc contemporan) 
cu tema Romanul ca mărturie istorică
7 – 8 mai 2016

Sâmbătă, 7 mai 2016:
- Ora 17:00 – prima sesiune a 
Colocviului în Sala Senatului Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia
Duminică, 8 mai 2016:
- Orele 10:00-12:00 – a doua sesiune a Colocviului.
Organizatori: Consiliul Județean Alba
Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara (președinte, Aurel Pantea)
Biblioteca Județeană Alba

Înaintea acestui colocviu are loc la Arad, tot în organizarea USR, Colocviul National al Revistelor de Cultura (literare) din Romania (editia a III-a, 5-7 mai 2016), vezi la

Speranta




Arta plastica contemporana romaneasca


Kusztos Noemi


Centrul Cultural Liviu Rebreanu, Aiud


5 mai 2016





Clar-Obscur




Muzeul Mihai Codreanu


Iasi


1 mai - 30 iunie 2016





    Vă așteptăm la Muzeul Mihai Codreanu să vizitați expoziția Clar-Obscur! Aceasta prezintă colecția de ochelari ce a aparținut sonetistului - pince-nez-uri, lornioane confecționate din carapace de broască țestoasă și ochelari cu apărători laterale pentru lumină.
    La vârsta de 29 de ani, Mihai Codreanu a fost diagnosticat cu o maladie de vedere incurabilă a cărei evoluție l-a condamnat la orbire.
Expoziţia poate fi vizitată până la data de 30 iunie 2016.
Curator: Beatrice Panţiru
Colaborator: Florela Dănilă

Arhitectură și regalitate



Castelul Pelisor


Sinaia


7 - 22 mai 2016





    Primăria Municipiului București, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție, organizează sâmbătă, 7 mai 2016, de la ora 12:00, în prezența A.S.R. Principesa Elena a României și E.S. domnul Alexander Nixon, vernisajul expoziției Arhitectură și regalitate, la Castelul Pelișor din Sinaia.
   Expoziția se desfășoară sub Auspiciile Familiei Regale a României și este dedicată aniversării a 150 de ani de la sosirea lui Carol I în România și de la întemeierea Dinastiei Regale, precum și a 135 de ani de la proclamarea Regatului României. Autorii expoziției sunt acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu, prof. dr. arh. Augustin Ioan, prof. dr. arh. Marius Marcu-Lapadat, concepție grafică - arh. Octavian Carabela, coordonator proiect – Acron Creativ.
    Expoziţia Arhitectură și regalitate ilustrează trei teme mari: Arhitectura regilor şi a reginelor României, secțiune care remarcă rolul direct al regilor și al reginelor României în realizarea unora dintre cele mai importante edificii ale țării, de la Castelele Peleș și Pelișor și Palatele Regale din București, până la proiectele A.L.R Principesa Moștenitoare Margareta și Principelui Radu de la Săvârșin și Curtea de Argeș, Arhitectura reprezentativă în România influenţată de regalitate şi de monarhi, temă dedicată influenței regalității în societate, în configurarea unor direcții în arhitectura din România și Expoziţia expoziţiilor regale care ilustrează arhitectura ca o proiecţie în exteriorul monarhiei, către societate, dar şi către străinătate, o arhitectură despre cum dorea Regatul României să fie privit în exterior, de la Expoziția Generală din 1906, la pavilioanele Regale ale României din anii treizeci (Paris şi New York).
    Expoziția poate fi vizitată până în data de 22 mai 2016 și este prezentată cu sprijinul Muzeului Național Peleș.

Taxa de intrare este inclusa in taxa de vizitare a Castelului Pelisor.

Salonul Național al Artelor – Temeiuri




Arta plastica contemporana romaneasca


Palatul Parlamentului, Bucuresti


editia a IX-a, 6 mai - 6 iunie 2016





   Vineri, 6 mai, ora 18:00, va avea loc vernisajul celei de a lX-a ediții a Salonului Național al Artelor – Temeiuri, la Sala Constantin Brâncuși a Palatului Parlamentului.
    Ediția de primăvară a tradiționalului salon de artă plastică are tema generică Oglindire și transfigurare și se va desfășura în acest an în perioada 6 mai - 6 iunie. Expun aproximativ 200 de artiști plastici recunoscuți din România.
   Salonulu Național al Artelor – Temeiuri este o manifestare cu caracter național ce își propune să compenseze absența saloanelor oficiale de altădată, dar și “republicanele”, bienalele din perioada mai recentă. La Salon participă doar artiști profesioniști, membrii ai U.A.P., cu care asociația Centrul Cultural H.D.U. are parteneriat de mai mulți ani.
   Juriul din acest an al salonului, format din Petru Lucaci (Președinte), Dan Munteanu, Nicolae Stoica și Bogdan Hoșbotă (sculptură), Ilie Cioartă (pictură), Aurel Bulacu și Rodica Ioana Ghilea (grafică), Daniela Frumușeanu și Viorica Slădescu (artă decorativă), Marius Tița și Roxana Păsculescu (critică de artă) și Anca Negescu (galerist), a hotărât ca alături de profesioniști, nume cunoscute din plastica românească, să expună și câțiva elevi, participanți la olimpiadele de gen, ai liceului Nicolae Tonitza din București, urmând ca la ediția a X-a, de toamnă, să fie permis și accesul absolvenților institutelor de artă, care nu au avut timpul necesar pentru înscrierea în U.A.P.
   Programul obișnuit de vizitare al Salonului a fost extins, vizionarea sa fiind posibilă și în zilele de sâmbătă și duminică, după cum urmează:
Luni - Joi 9:00-17:00,
Vineri - 9:00-14:00.
Sâmbătă - Duminică - 10:00 - 17:00
Intrarea este liberă.
Există locuri de parcare disponibile în curtea Palatului Parlamentului.
***

Expozitia de Ex-Libris Brancusi 2016




Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie


Constanta


5 mai 2016





Târg cu dichis




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


13 - 15 mai 2016




    Piața Țărănească vă invită, în perioada 13-15 mai, în curtea interioară a Muzeului Național al Țăranului Român la un nou târg cu dichis.
   Și-au anunțat prezența gospodari și gospodine de prin toate zonele țării care vin pregătiți cu bucate-alese: brânzeturi și cașcavaluri, afumături, legume proaspete, zacuști, siropuri și dulcețuri, plăcinte domnești, cozonaci și poale-n brâu, prajituri tradiționale dar și torturi delicioase, turtă dulce și covrigi, miere și alte ale stupului, plante de leac și săpunuri naturale.
La fața locului se pregătesc mâncăruri alese după rețete dâmbovitene.
    Meșteresc: țesătoare, încondeietoare, cioplitori, olari, cusătorese, sticlari, căldărari. Artizanii sunt prezenți cu: bijuterii din alamă, cristale, piele sau mărgele, ceramică pictată cu motive tradiționale, casete pictate, obiecte decorative, hainuțe pentru copii și nu numai, obiecte croșetate sau din lână împâslită, obiecte din lut, icoane, jucării din lemn și fel de fel de minunății lucrate cu migală.
    În curtea din spate intrăm într-o lume aparte, a obiectelor vechi și a poveștilor lor. Aici puteți găsi costume țărănești vechi, mobilier țărănesc, tablouri și icoane vechi, porțelanuri și candelabre, timbre și carte veche, albume de artă și multe alte lucruri care ne duc înapoi în timp.
    Toate acestea le găsiți de vineri până duminică, la Piața Țărănească de la Muzeul Național al Țăranului Român, între orele 10:00 și 18:00. Intrarea este liberă și se face prin Intrarea Monetăriei nr. 3 !

Organizator: Tactic Events
Detalii: Corina Berariu - Events Manager
Tel: 0735 441 304
E-mail: corina@tacticevents.ro

Incidente de culoare intr-o serie africana




Arta plastica contemporana romaneasca


Carmen Vaideanu


Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, Bucuresti


4 - 29 mai 2016





Scriitorii familiei Sadoveanu




Muzeul Mihail Sadoveanu


Iasi


5 mai 2016





   Mâine vă așteptăm la Sărbătoarea Muzeului Mihail Sadoveanu, cu începere de la ora 13:30!
Din program:
1. Vernisajul expoziției Scriitorii familiei Sadoveanu;
2. Moment muzical (vocal și instrumental)
 - Invitați: elevi de la Școala Gimnazială Țuțora. 
Profesor coordonator: Victor Torge;
3. Moment liric Sadoveanu inedit- Cântecul lebedei  
(fragment din poemul eroicomic Tragediile Galatei de Mihail Sadoveanu): 
în lectura elevilor de la Liceul Teoretic Al. I. Cuza Iași;
profesori coordonatori: Simona Lupu, Ștefania Hănescu- Țugui.
Coordonator program: Lăcrămioara Balint
***Muzeul Național al Literaturii Române Iași

Semnul plastic intre imagine si text




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeriile de Arta Focsani


6 mai - 6 iunie 2016





    Evenimentul artististic reunește, la Focșani, un grup de artiști contemporani consacrați: Alexandru Chira, Mihai Chiuaru, Casia Csehi, Ion Grigorescu, Mălina Ionescu, Petru Lucaci, Wanda Mihuleac, Liviu Nedelcu, Romul Nuțiu, Sorin Oncu, Miklos Nicolae Onucsan, Dan Perjovschi, Emilia Persu, Marilena Preda Sânc, Doina Simionescu, Patricia Teodorescu.

    "Ansamblu de semne articulate în perspectiva unui sens, opera de artă determină condiția semnelor ce o configurează. Dar între ansamblul responsabil de mesaj și semne relația este de determinare reciprocă, rezultatul acestei duble dependențe generând, odată fixat prin strategiile repetitivității, surprinderii și integrării semnificațiilor adiacente, conotațiilor intenționate și întâmplătoare, un stil. De la ipoteticele sale origini semnul – sistemul de semne – a evoluat pe cel puțin trei direcții, datorate unor sarcini diferite, impuse de scindarea dintre ființa culturală (oricât de aproape de condiția naturală ar fi fost la originile nevoii de semnificare) și natură: cea primară, de expresie a impulsului vital, cea de reducție a infinității disipante a lumii manifeste la o schemă de lectură, și cea mnezică, de capturare și patrimonizare mimetică a imaginilor ei.
    Între gest și scriitură, între expresia imediată a impulsului și decantarea impresiilor exterioare și interioare, urma lucid condensată a unei reflecții despre semnalele imediate, semnul se instituie ca elementul fundamental al construirii culturii. Duplicitatea sau, mai curând, anvergura energiei semnului asigură legătura dintre ceea ce Jung numea ”misterul insondabil al subiectului” și <misterul insondabil al obiectului>. Întâlnirea celor două universuri insondabile sub gestiunea rațiunii, oricât de poetice sau de riguroase, instaurează funcțiile, cu un grad crescut de complexitate și elaborare, ale reprezentării și simbolizării. Atentă la propriile instrumentare și strategii de funcționare, cultura modernă și contemporană/actuală, devenită, sub presiunea monumentalei sale moșteniri și construcții și autoanalitică și atentă la datele ei originare se dezinteresează de complexele ei sinteze pentru a reveni la premizele primelor urgențe și răspunsuri. Scrierea devenită în variantele abstracției sale de o sofisticată diversitate este preluată de artiștii textualismului modernist și conceptualismului. Gestul liber ca duct și sarcină presemantică precisă, alfabetică, se încarcă de povara unei semnificări mai primar sintetice, fie ca refuz al angajării unei poziții într-un discurs elaborat, fie ca expresie vehement lapidară,onomatopeică, prediscursivă.
   Expoziția în care am reunit un grup reprezentativ pentru descendențele actuale ale textualismelor moderniste și ale explorărilor gestualismului derivat din psihologia comportamentalistă oferă imaginea unui fenomen nuanțat de reflexia asupra acestor premize, de interpretarea prin apelul la resurse complementare și prin acceptarea provocărilor realității actuale, realitatea rămânând, dincolo de toate versiunile sale teoretizate, ținta finală a discursului artei.” (Alexandra Titu)

Expoziția poate fi vizitată până pe șase iunie, între orele 12:00 - 16:00.

Muzicalitatea matematică a poeziei




Biblioteca Nationala a Romaniei


Bucuresti


10 mai 2016





    Biblioteca Națională a României, în parteneriat cu Facultatea de Limbi și Literaturi Străine și Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității din București, organizează un nou eveniment literar: Muzicalitatea matematică a poeziei ce va avea loc marți, 10 mai 2016, ora 17:00, în sala Mircea Vulcănescu.
    Evenimentul este organizat în cadrul proiectului coordonat de prof. univ. dr. Elena Liliana Popescu de la Facultatea de Matematică și Informatică și lect. univ. dr. Dușița Ristin de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din Bucureşti și este a treia întâlnire din Seria de întâlniri poetico-matematice Poezie și Adevăr.
   Prezintă: prof. univ. dr. Anca Irina Ionescu, prof. univ. dr. Liviu P. Dinu și prof. univ. dr. Elena Liliana Popescu.
Evenimentul se va încheia cu o lectură poetică.
   Vor participa profesori, cercetători, studenți, elevi și alți iubitori de poezie de diferite profesii și vârste.
   Primele două întâlniri au avut loc în luna martie, de Ziua Internaționale a Poeziei, când au fost prezentate patru volume de poezie multilingve semnate de prof. univ. dr. Elena Liliana Popescu și în luna aprilie, un eveniment în Anul Shakespeare, Arta shakespeareană a cuvântului. Sonetele.  Următoarele întâlniri în cadrul proiectului Poezie și Adevăr vor avea loc pe 30 mai și, respectiv, pe 20 iunie.

Repertoriu simbolic




Arta plastica contemporana romaneasca


Stefan Pelmus


Elite Art Gallery, Bucuresti


4 - 14 mai 2016



   Începând de astăzi, 4 mai, vă așteptăm să vizionați expoziția personală a artistului
Ștefan Pelmuș! 
Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 4-14 mai.

De Ziua Europei




Prezente romanesti peste hotare


Lyon, Franta


9 mai 2016





    În data de 9 mai a.c., începând cu ora 14:00, în Place Charles de Gaulle (Lyon 69003), va avea loc Ziua Europei, eveniment organizat de catre Maison de l’Europe est des Européens.
   Consulatul General al României va participa si anul acesta cu un stand de prezentare și cu o degustare de produse românești. Băcănia L’Utile va fi prezentă la eveniment cu vânzare de produse românești.
Vă așteptăm să petrecem impreuna un moment convivial în marea familia europeană!
***Consulatul General al Romaniei la Lyon

Grădina Icoanei




Arta plastica contemporana romaneasca


Ilina Schileru


Galeriile Municipale de Arta Targu Jiu


5 - 18 mai 2016




    Grafica Grădinii Icoanei este despre memorie și părinți. Odată ce ei dispar ca ființe palpabile și cât se poate de umane, se schimbă în reprezentări din ce în ce mai abstracte.
   Expoziția are loc la un an de la dispariția Mamei Vica, un personaj-simbol care se regăsește din plin în gravurile și apele colorate din imaginile seriei în alb-negru. O serie care pleacă din figurativul ilustrat al Ritualurilor și se transformă într-un semi-gestualism monocrom. Ipostaza antropomorfă se supune sublimării formei. Redarea corpului palpabil se diluează și devine mai degrabă un vid, sau un neperceptibil, dar totuși prezent.
   În urma unei dispariții se așează în timp câteva reprezentări de natură senzorială. Ții minte o inflexiune a sau timbru al vocii, o mină, o declarație. Pe măsura trecerii anilor memoria se decantează și mai mult și rămâne în final o selecție. Figura umană se transformă în simbol, ajuns la esență printr-o ”strecurătoare” subiectivă. Compozițiile Grădinii Icoanei sunt imagini la intersecția unui proiect fotografic funerar, realizat la pierderea bunicului, în 2009, cu seria Zmeilor, interpretarea poveștilor pe care Mama Vica le dădea universului metafizic al Schelei, devenit tărâm fantastic al copilăriei mele. (Ilina Schileru)
    Expoziția este deschisă în perioada 5 – 18 mai, la Galeriile UAP Târgu-Jiu 
din str. Traian, nr. 27.
    Ilina Schileru este artist și curator. În 2009 a lansat proiectul de Artă Contemporană Ebienale, un festival expozițional internațional desfășurat două ediții sub egida Festivalului Enescu, cea de-a treia fiind independentă. Colaborează pe diverse proiecte curatoriale cu galerii din București ca AnnArt, Galateca, 418 Contemporary, Victoria Art Center și altele.
Lucrează în București.
 ***Uniunea Artiștilor Plastici din România

Interferențe culturale: Culturi și civilizații




Calatorii in Muntii Anzi


Victor Simion


Cercul Militar National, Bucuresti


5 mai 2016





    Joi, 5 mai 2016, ora 17:15, la Sala Cinema, va avea loc expunerea Călătorii în Munții Anzi. Țara incașilor susținută de profesor dr. Victor Simion, istoric de artă. Expunerea este însoțită de prezentarea unui film documentar adecvat temei expuse.
Intrarea liberă.

Festivalul International Sabin Pautza



Resita


editia a III-a, 4 - 8 mai 2016




Programul complet il aflati aici:
http://www.argument-cs.ro/content/la-re%C5%9Fi%C5%A3a-%C3%AEncepe-%E2%80%9Efestivalul-interna%C5%A3ional-sabin-pautza%E2%80%9D-%E2%80%93