miercuri, 6 aprilie 2016

Doinas si neomodernitatea romaneasca




Eugen Simion, Mircea Martin


Casa Universitarilor, Arad


14 aprilie 2016





    Vă invit pe 14 aprilie, ora 10:00, la Casa Universitarilor, b-dul. Revoluției, nr 92, Arad, la o întâlnire cu domnii Eugen Simion și Mircea Martin pe tema Doinas si neomodernitatea romaneasca. Evenimentul este organizat de Facultatea de Științe Socio-Umane a Universității de Vest Vasile Goldiș din Arad. Participă doamna Alina Ledeanu (Secolul 21) și Doina Arghezi (soția lui Baruțu Arghezi).
Afiș realizat de Laurențiu Roșca.

Cartea secretă a Fridei Kahlo




Lansare de carte


F.G. Haghenbeck


Libraria Carturesti - Verona, Bucuresti


13 aprilie 2016




   Biografie și ficțiune, poveste și istorie, Cartea secretă a Fridei Kahlo, de F. G. Haghenbeck, desenează destinul implacabil al unei mari artiste. Relația Fridei Kahlo cu arta, cu viața și moartea, cu politica, precum și cu personaje marcante ale epocii ei ca Diego Riviera, Troțki, Hemingway, Dalí sau Henry Miller se dezvăluie într-un roman de neratat.
    Gazdele voastre la acest eveniment vor fi poeta Miruna Vlada, Anca-Elena Coman, traducătoarea cărţii şi Dana Ionescu (coordonatoarea colectiei Babel). Actrița Maria Obretin va citi fragmente din carte.
 Vă aşteptăm!
***

Dialoguri cromatice




Arta plastica contemporana romaneasca


Clubul Pensionarilor, Alexandria


16 - 29 aprilie 2016






Pe simezele calarasene




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul Municipal Calarasi


11 aprilie 2016




     Elevii care frecventează Cercul de Arte Plastice de la Şcoala Gimnazială Tudor Vladimirescu expun la Muzeul Municipal Călăraşi.
    Luni, 11 aprilie, ora 16:00, se va deschide la Muzeul Municipal Călăraşi expoziţia de pictură a membrilor Cercului de Arte Plastice de la Şcoala Gimnazială Tudor Vladimirescu din Călăraşi.     
    Aspiranţii la dezlegarea tainelor picturii au lucrat sub îndrumarea profesorului Silviu Ioan Soare într-un spaţiu pus la dispoziţie prin amabilitatea doamnei Adriana Butoi, directorul instituţiei. Expun elevi de la Şcoala Gimnazială Tudor Vladimirescu, Liceul Danubius, Colegiul Naţional Barbu Ştirbei, Şcoala Gimnazială Constantin Brâncoveanu, Şcoala Gimnazială nr. 2 Borcea.

Ziua Portilor Deschise




Complexul Muzeal National Moldova


Iasi


27 aprilie 2016






    Complexul Muzeal National Moldova Iasi organizeaza miercuri, 27 aprilie 2016, Ziua Portilor Deschise la Palatul Culturii. Vizitatorii se vor bucura intre orele 10:00 - 17:00 de intrare gratuita.

Dialogurile RomBel




Diaspora romana


Libraria De Groene Waterman, Antwerp, Belgia


9 aprilie 2016






    Românii din Antwerp sunt invitaţi în această sâmbătă, 9 aprilie, la o nouă ediţie a Dialogurile ROMBEL. Ambasada României va fi prezentă la rândul ei pentru a intra în dialog pe temele propuse de organizatori şi de participanţi.
***Ambasada României în Regatul Belgiei

Exponatul lunii: iatagan bosniac




Muzeul Banatului


Timisoara


4 - 30 aprilie 2016






    În cadrul manifestării Exponatul lunii, Muzeul Banatului expune în luna aprilie o piesă deosebită, un iatagan capturat în timpul campaniei militare austro-ungare din vara lui 1878, campanie întreprinsă în vederea pacificării Bosniei.
    La campania militară din Bosnia a luat parte şi Regimentul 61 Infanterie Ritter von Frank din Timişoara, militarii timişoreni capturând în timpul evenimentelor o serie de arme, steaguri etc.      
    Multe dintre obiectele capturate în Bosnia au fost ulterior dăruite sau vândute Societăţii Muzeale de Istorie şi Arheologie din Timişoara, punându-se astfel bazele colecţiei de arme balcanice din patrimoniul muzeului. Este şi cazul iataganului de faţă, piesa fiind capturată în anul 1878 la Travnik (Bosnia). Un an mai târziu, în 29 octombrie 1879, iataganul a fost donat muzeului de către Turcsányi Rudolf, notar în localitatea timişeană Clopodia.
    În colecţia de arme a Muzeului Banatului din Timişoara există la ora actuală 30 de iatagane. O particularitate deosebită a colecţiei muzeului timişorean este cea legată de prezenţa în număr mare (17 piese din totalul de 30) a iataganelor crnosapci, având plăselele din corn şi lemn de culoare închisă. În conformitate cu teoria susţinută de cercetătorii Muzeului Militar din Belgrad, iataganele crnosapci făceau parte din categoria armamentului de factură militară, fiind utilizate în conflictele armate. Această teorie vine în completarea informaţiilor de arhivă, conform cărora multe din piesele intrate în colecţia muzeului în perioada antebelică erau capturi de război în urma campaniei militare austro-ungare din vara lui 1878.
     Exponatul poate fi admirat până în 30 aprilie a.c., între orele 10:00 – 16:00, la Bastionul Maria Theresia, str. Martin Luther nr. 4.

150 de ani de la nasterea marelui gravor




Complexul Muzeal Curtea Domneasca


Gabriel Popescu


Muzeul de Istorie, Targoviste


8 aprilie 2016







Stradivarius pentru Rosia Montana




Initiative de toata lauda


Razvan Stoica, Andreea Stoica


Ateneul Roman, Bucuresti


18 aprilie 2016




    "Când cineva cântă la o vioară Stradivarius, se spune că toate celelalte viori vibrează în cutiile lor.  Când cineva spune Roșia Montană, mii de români se gândesc că într-o bună zi localitatea din Apuseni va face parte din patrimoniul universal UNESCO." (Răzvan Stoica)
    Pe 29 martie violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica omagiază prin muzică Ziua Internațională a Siturilor și Monumentelor UNESCO și includerea Roșiei Montane de către Ministerul Culturii pe lista indicativă a României pentru patrimoniul universal.
   Evenimentul va avea loc pe 18 aprilie, începând cu ora 20:00, la Ateneul Român.
***Ministerul Culturii

Din livada cu poveşti




Arta plastica contemporana romaneasca


Oana Toderica Moraru


Libraria Carturesti, Palas Mall, Iasi


7 - 15 aprilie 2016





Comunicat de presă

   Librăria Cărtureşti – Palas Mall Iaşi invită publicul joi, 7 aprilie 2016, ora 17:30, la vernisajul expoziţiei de artă vizuală Din livada cu poveşti semnată de artista Oana Toderică Moraru.
Evenimentul va fi prezentat de profesor univ. dr. Constantin Tofan.
În cadrul expoziției personale artista prezintă o selecție de lucrări care etalează universul magic al poveştilor valorificând inedite interpretări plastice care aduc în prim plan personaje şi simboluri din minunata lume a basmelor copilăriei.
    Expoziţia va fi deschisă publicului până pe 15 aprilie a.c. şi poate fi vizitată zilnic în intervalul orar 10.00 – 22.00.
Vă aşteptăm!

    "Colecția de desene Din livada cu povești ne invită să descoperim și să culegem roadele poveștilor preferate, sădite în copilarie, adânc impregnate în memoria colectivă. Expoziția conține de o serie lucrări ce întruchipează obiecte– simbol preluate din cele mai cunoscute și îndrăgite povești și basme: pantoful Cenușăresei, mărul otrăvit din Alba ca Zăpada sau calul alb al prințului; dar și o serie de fragmente de text, formule de început sau încheiere, cum ar fi: A fost odată, ca niciodată; Au trăit fericiți...; de sinteză - Binele învinge, sau urări universale - Vise plăcute, deoarece poveștile, de multe ori, fac trecerea spre somn și visare. Acestea din urmă au aspectul unor covorașe de intrare în lume magică a poveștilor nemuritoare, unde își pierd contururile și se amestecă între ele, într-un amalgam vizual ce îmbină elemente decorative cu motive populare.
Poveștile ne hrănesc nevoile de aventură, dreptate și frumos, creând un loc protejat și proiectând un viitor eroic în care ni se vor îndeplini toate dorințele. Desenele cu cretă colorată au o naivitate proprie copilăriei și se evidențiază prin culori vii și contraste puternice, ce ne poartă într-o lume magică, estetizată prin încadrări decorative și detalii ornamentale bogate. Ipostazele surprinse în lucrări fac trimiteri la obiectele de consum sau la întâmplări previzibile cu final fericit, clișee specifice unei societăți a spectacolului, o alternativă captivantă la un cotidian lipsit de strălucire, cu iz de inocență pierdută. Mesajele și imaginile selectate sunt familiare, atrăgătoare, acestea încântă privirea, trezesc nostalgii, dar îndeamnă totodată și la reflecție”, Oana Toderica.
Coordonator eveniment, profesor Carmen Sirbu
***

Calatori si calatorii: Doi tulceni la Ierusalim




Suetele Avramizilor


Marilena Solca, Petru Solca


Casa Avramide, Tulcea


editia a XIII-a, 14 aprilie 2016







Pe simezele odobestene




Biblioteca Publica Odobesti


Nicolae Teodorescu


15 aprilie 2016



    După două secole, picturile reprezentative ale fondatorului Școlii de zugravi/pictură de la Episcopia Buzăului vor putea fi admirate vineri 15 aprilie, în Foaierul Bibliotecii Publice din Odobești.
Invitat de onoare, prof. univ. dr. Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii
***

Persecutie si rezistenta




Lansare de carte


Uniunea Scriitorilor din Romania - Filiala Cluj


6 aprilie 2016




***Editura Şcoala Ardeleană

Școala de altădată. De la tăbliță la tabletă. De la cercetași la pionieri




Muzeul Ioan Sima


Zalau


7 aprilie 2016





    Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă-Zalău, sub egida Consiliului Judeţean Sălaj, în colaborare cu Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Sălaj și Colegiul Naţional Silvania organizează expoziția Școala de altădată. De la tăbliță la tabletă. De la cercetași la pionieri.
    Vernisajul expoziției va avea loc joi, 7 aprilie 2016, la Muzeul Ioan Sima, începând cu ora 13:00.
***Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă - Zalău