miercuri, 30 martie 2016

Poezie, muzica si prieteni!




Lansare de carte


Ion Kamla, Maria-Cornelia Postescu


Casa de Cultura a Sindicatelor, Alba Iulia


31 martie 2016






Povestea primului muzeu universal de artă




Ioana Beldiman


Casa Paleologu, Bucuresti


9 aprilie 2016





   Doamna Ioana Beldiman, lectorul nostru, ne va spune (incepand cu ora 20:00) istoria muzeului, de la Revoluţia franceză la Luvrul din Emiratele arabe, o creaţie a mondializării.
   Ne adresăm celor interesați de povestea acestui muzeu, fără să ne dorim a-l transforma într-un colocviu adresat specialiștilor, ci din contră.
Adresa: Strada Armeneasca nr. 34.

Bucureștiul arhitectului Carol Benisch




Oana Marinache


Casa de Cultura Friedrich Schiller, Bucuresti


14 aprilie 2016





    Casa de Cultură Friedrich Schiller continuă seria conferințelor dedicate personalităților din lumea germană și vă invită joi, 14 aprilie, de la ora 18:30, la conferința Bucureștiul arhitectului Carol Benisch susținută de istoricul de artă dr. Oana Marinache.
    Prezentarea dedicată arhitectului austriac de origine cehă Karl Franz Böhnisch/Carol Benisch (1822-1896) ne prilejuiește o călătorie prin Bucureștiul secolului al XIX-lea, într-o perioadă de mari prefaceri arhitecturale și urbanistice. De numele arhitectului Benisch se leagă o serie de restaurări de edificii religioase, precum și coordonarea lucrărilor la Palatul Academiei (Universitatea), Catedrala catolică Sf. Iosif și Așezămintele Brâncovenești și întreținerea Teatrului Național.
    "Benișu a avut o întinsă și fructuoasă activitate de arhitect profesionist, care dovedește că avea la bază studii serioase. Astfel, el întocmește proiectele Bisericii Domnița Bălașa în rînduri de cărămidă și piatră artificială și ale Spitalului Brâncovenesc; de asemenea conduce lucrările Catedralei Sf. Iosif, pentru care a fost decorat de Papă cu ordinul Sf. Grigorie dându-i și titlul de conte, pe care însă nu l-a purtat. Încetățenit în anul 1875, a decedat în 1896, după o remarcabilă și variată activitate, recunoscută și de MINCU, care la banchetul aniversar al Societății Arhitecților Români, a ridicat un toast lui BENIȘU, membru fondator al Societății „ale cărui lucrări am plăcerea a le cunoaște”. (Toma T. Socolescu)
    Evenimentul este organizat în colaborare cu Asociația Istoria Artei și prezentarea are la bază informațiile publicate în albumul monografic apărut la sfârșitul anului 2015, la Editura Istoria Artei. Carol Benisch, 50 de ani de arhitectură a fost realizat cu sprijinul financiar al Ordinului Arhitecților din România, Ambasadei Cehiei și Forumului Cultural Austriac, în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României. Conceptul grafic îi aparține lui Cristian Gache.
Evenimentul se va desfășura în limba română.
***

Din generație în generație. O nouă Haggadah de Arik Brauer




Arta plastica contemporana


Arik Brauer


Galeria creart, Bucuresti


5 - 15 aprilie 2016





    Primăria Municipiului București, prin Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție, prezintă în premieră în România, în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Viena, expoziția Muzeului Evreiesc din Viena, Din generație în generație. O nouă Haggadah de Arik Brauer. 
    Expoziția are loc în perioada 5 – 15 aprilie 2016, în preajma Pesachului, la Galeria creart (Piața Alexandru Lahovari nr. 7), iar intrarea este liberă, putând fi vizitată zilnic, între orele 10:00 – 18:00.
    "Transmiterea din generație în generație a memoriei unor evenimente majore constituie un important principiu evreiesc. Acest lucru este valabil cu precădere de Pesach, o sărbătoare celebrată primăvara. În fiecare an, în seara de Seder, care marchează începutul acestei sărbători, evreii din întreaga lume citesc povestea despre eliberarea evreilor din sclavie și despre exodul din Egipt – Haggadah shel Pesach – o carte specială, care este adesea ilustrată.
    În Haggadah se regăsesc texte biblice și rabinice, care includ instrucțiuni pentru desfășurarea așa-numitei seri de Seder. Familia reunită mănâncă bucate cu valoare simbolică și intonează cântece tradiționale. Cel mai tânăr dintre participanți întreabă despre semnificația serii, care este apoi explicată. Seara se încheie cu exprimarea dorinței: „La anul în Ierusalim!”
   Artistul vienez Arik Brauer a creat o nouă Haggadah. Cele 24 de lucrări de artă impresionante au fost prezentate în premieră la Muzeul Evreiesc din Viena. Aceste valoroase ilustrații oferă o perspectivă aprofundată asupra evenimentelor centrale din istoria evreilor. Ideea pentru această nouă Haggadah aparține antreprenorului vienez Erwin Javor.”

De pe scenele și ecranele lumii




Laurence Olivier


Colecții și Colecționari


Înscrisuri de toate felurile





V-am prezentat, prin intermediul acestui blog, numeroase caiete-program
ale unor spectacole de teatru (clasic, de revistă, balet, operă, etc) românesc.
 De această dată vă fac cunoscuta o "producție" de pe alte meleaguri.
Din Marea Britania. Sau "Perfidul Albion", cum se mai spune....
De peste jumătate de veac. Mai exact, din 1962.
Protagonistul principa: Laurence Olivier.


Pentru cei dornici de a afla mai multe:

Laurence Olivier - Wikipedia, the free encyclopedia

















Aceasta publicatie am gasit-o in cel de-al treilea dosar 
al unei documentatii pentru elaborarea unui volum.




...aparut in 1978.




Inca nu am reusit sa citesc sutele de pagini.
Sunt sigur insa ca voi mai reveni la acest subiect, sunt lucruri foarte interesante.
De impartasit cu voi, cititorii mei.

***
Recunostinta si deosebite multumiri se cuvin
Mihaelei si lui Traian Mihailescu
pentru aceasta generoasa donatie.

Evocari si radiografii




Lansare de carte


Radu Saplacan


Casa Selena, Dej


1 aprilie 2016






"Câtă prietenie, atâta exigenţă!”
   Vineri ne întâlnim şi ne reîntâlnim pentru a depăna amintiri seculiste, cu şi despre Radu Săplăcan... Ne-am schimbat pe ici, pe colo, prin părţile neesenţiale (am îmbătrânit, niţel), dar am rămas la fel de exigenţi cu noi şi cu cei din jurul nostru... de dragul unei instituţii, numită prietenie!
 ***

Târg cu meşteri și produse tradiţionale




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


1 - 3 aprilie 2016






   În perioada 1 – 3 aprilie 2016, între orele 10:00 și 19:00, organizăm Târg cu meşteri și produse tradiţionale în curtea interioară a Muzeului Naţional al Ţăranului Român. Intrarea este liberă iar accesul se face din strada Monetariei nr. 3.
   La mijlocul postului Paştelui, pricepute încondeietoare de ouă vin să ne încânte cu lucrările lor şi să ne povestească, în dulcele grai bucovinean, despre închistritul ouălelor. Publicul larg este aşteptat să viziteze târgul unde meşteşugarii expun ceramică de Corund, de Horezu sau de Marginea, icoane, obiecte din lemn pentru gospodărie, crestate cu motive populare, ii cu mătase minuţios lucrate, brâie şi chimire, podoabe tradiţionale făcute cu multă migală şi cu mult suflet.
Artişti plastici şi artizani fac dovada ingeniozităţii lor prin decoraţiuni pascale, vestimentaţii din lână împâslită sau din bumbac pictate manual, bijuterii din alamă sau din piele naturală, împletituri din in şi din lână, obiecte din sticlă şi ceramică pictată, sculpturi în marmură, tablouri din flori naturale presate, hăinuţe unicat pentru copii, cămăşi şi accesorii cu un design deosebit, haine din piele, cosmetice făcute doar cu ingrediente naturale.
    Producătorii vin cu brânzeturi proaspete şi afumate, miere, vin de Panciu şi ţuică de prune din Argeş, fructe autohtone şi zarzavaturi proaspete, sucuri naturale şi conserve pe alese, plăcinte boiereşti, turtă dulce de Covasna, prăjituri de casă, cozonaci bucovineni şi alivenci.
   Pentru cei care apreciază obiectele vechi şi tradițiile, anticarii prezenţi la târg vor fi pregătiţi cu costume populare autentice din toate zonele etnografice ale ţării, lăzi de zeste, blidare, dulăpioare, roţi de tors, bancuri de tâmplărie, vârtelniţe, putineie, pristolnice şi covoare ţesute la război.
    Preparate calde vor fi gătite pentru toate gusturile: sărmăluţe cu carne sau de post, fasole bătută înfăţoşată cu ceapă călită, ghiveci de legume cu orez, precum şi o gamă variată de produse din peşte. La grătar se va frige scrumbie de Dunăre, păstrăv şi crap, iar la ceaun va fierbe, la foc mic de lemne, un borş pescăresc cu mămăliguţă.
    Pentru că şi în această sâmbătă se face pomenirea celor adormiţi, moldovence pricepute vor frământa aluat de post pentru poale-n brâu. De asemenea, vor coace colaci din aluat dospit din făină de grâu, colaci având formă de cerc, reprezentând continuitatea dintre noi şi cei dragi mutaţi la cele veşnice.
Organizatori eveniment:
Fundaţia Kogaion 115 şi Soram Consult
***

Istoria unui arhitect, a unui domeniu şi a unui club glorios!




Cafeneaua critica 


Emil Barbu (Mac) Popescu


Club A, Bucuresti 


31 martie 2016





    De ani buni, întîlnirile Cafenelei critice se desfăşoară la Clubul A, faimosul spaţiu de evenimente culturale "alternative” al Arhitecturii, fondat în urmă cu 47 de ani, în martie 1969.
   De astă dată, Cafeneaua critică propune o ediţie specială, consacrată chiar istoriei Clubului, pe fundalul profesional şi cultural al epocii.
Invitat: arhitectul Emil Barbu (Mac) Popescu, fondatorul Clubului A.
Genericul serii: Istoria unui arhitect, a unui domeniu şi a unui club glorios!
Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
***Club A

Scoala Altfel




Muzeul Oltului si Muresului Superior


Miercurea-Ciuc


18 - 22 aprilie 2016







Povești de la sat...




Arta plastică contemporană românească


Paul Mecet


Cercul Militar Național, București


28 martie - 10 aprilie 2016





   Traditiile si obiceiurile sunt comoara ce definesc poporul nostru romanesc. Desi cand spunem traditii ne gandim la lucruri ce se faceau odinioara, sunt locuri in Romania in special in mediul rural unde se pastreaza inca vii traditiile, mestesugurile, folclorul, portul romanesc, bucatele si toate obiceiurile ce erau atat de obisnuite traiului zilnic si care astazi trebuie considerate adevarate comori ale istoriei noastre. Cu trecerea timpului aceste obiceiuri vor pali incet, iar casutele de poveste cu prispa si acoperis din lemn le vom mai vedea doar pe panze, construite cu dibacie din pensula artistilor.
    Va invitam sa priviti aceste traditii si obiceiuri oglindite in arta plastica, in viziunea pictorului Paul Mecet, expuse intr-o colectie ce invita privitorul la o calatorie in trecut. Un moment de reintoarcere la origini si la obiceiuri stravechi ale vietii la sat, un moment in care cu putina imaginatie picturile prind viata iar povestile se pot si vedea nu doar auzi.
***Paul Mecet

Spectacolul-lectura Incendii




Teatru la Biblioteca


Biblioteca Centrala Universitara Eugen Todoran, Timisoara


31 martie 2016






   Un spectacol româno - arab de teatru-lectură și proiecții video despre identitate și familie, despre tortură, libertate și refugiați, despre moarte, dragoste și educație, despre promisiuni și încredere, despre adevăr și tăcere.

Incendii de Wajdi Mouawad
spectacol-lectura
cu: Hazem Abu-Awwad, Brenda Bernad, Maria Bujancă, Hussein Gamal, 
Mohamad Al Hamwi, Daria Hupov, Oana Joumah, Andreea Miron, Iulia Pal, 
Alexandru Romescu, Vanesa Serac, Andreea Todinca, Iulian Trăistaru

cantece: Oana Joumah
video: Daria Hupov
regia: Victor Dragos

(intrarea libera)

coordonarea evenimentului: Daniela Șilindean, Eleonora Ringler-Pascu
***

Workshop: Criza migratiei in rasaritul Europei




Muzeul de Arta Cluj - Napoca


31 martie 2016





Tânărul, ființă aruncată în lume




George Bondor


Colegiul National Costache Negruzzi, Iasi


31 martie 2016




     Joi, 31 martie, începând cu ora 13:00, George Bondor va conferenția pe tema Tânărul, ființă aruncată în lume. Evenimentul va avea loc în sala de festivități de la Colegiul National Costache Negruzzi Iasi.
    Revista de cultură contemporană TIMPUL este partener al proiectului inițiat de Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, prin Organizația Neguvernamentală Conexionis.
***TIMPUL

In mainile compasiunii




Arta plastica contemporana romaneasca


Radu Ioan Goia


Urania Palace, Cluj - Napoca


10 aprilie 2016







Bookfest Timisoara




Ioana Nicolaie


Timisoara


2 aprilie 2016




    Vă aşteptăm sâmbătă, 2 aprilie, ora 13:00, la Bookfest Timisoara 2016 (Centrul Regional de Afaceri) pentru o întâlnire cu scriitoarea Ioana Nicolaie, Robert Şerban şi Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas, despre volumul de poeme Lomografii şi volumul colectiv de proză scurtă Cartea simţurilor, apărute la Editura Humanitas şi Ferbonia, carte pentru copii apărută la Editura Arthur.
***Humanitas

Pe simezele albiuliene




Arta plastica contemporana romaneasca


Zamfir Dumitrescu


Galeriile de Arta ale Municipiului Alba Iulia


4 aprilie 2016