marți, 29 martie 2016

Ora de Povesti: despre vrajitorie




Biblioteca Metropolitana


Bucuresti


2 aprilie 2016







De la Nemira




Final Frontier


Connect Hub, Bucuresti


editia a V-a, 2 - 3 aprilie 2016






   Weekend-ul acesta, pe 2 și 3 aprilie, Final Frontier, singurul târg de carte SF & Fantasy din România, deschide porțile ediției numărul 5. Iar în cadrul acestuia veţi avea, bineînţeles, ocazia de a găsi atât cele mai noi cărţi din colecţia Nautilus, cât şi cărţi şi serii de referinţă, ce stau la baza genului science-fiction. Cât despre evenimentele punctuale ale editurii Nemira, acestea sunt următoarele:

Sâmbătă, 2 aprilie
15:30 – 16:15. Nemira. Colecția Nautilus - noutăți și apariții viitoare
Invitați: Ana Nicolau, Liviu Szoke

Duminică, 3 aprilie
14:00 – 15:00. Nemira. Optimismul distopiei? Pornind de la romanele Vegetal&Mineral
Invitați: Cristi Mărculescu, Marian Truță, Dănuț Ungureanu
***

De la Millennium Books




Lansare de carte


Lucian Dragos Bogdan, Ioana Visan


Connect Hub, Bucuresti


3 aprilie 2016





   Millennium Books vă invită, incepansd cu ora 12:30, la lansarea celor mai proaspete apariţii ale editurii, antologia de autor Povestiri Fantastice de Lucian Dragoş Bogdan şi volumul de povestiri Secventa de zbor de Ioana Vişan, în cadrul celei de-a cincea ediţii a Tîrgului de Carte Science Fiction & Fantasy Final Frontier (Bulevardul Dacia, nr. 99).

Desen 1




Arta plastica contemporana romaneasca


Centrul Artelor Vizuale/Caminul Artei, Bucuresti


29 martie 2016






 Expun:
Petre Achitenie, Cezar Atodiresei, Ana Maria Barb, Marius Barb,
Catalin Balescu, Dragos Bojin, Marcel Bunea, Adrian Dica,
Catalina Dragulin, Ioana Ghenciulescu, Matyas Laszlo, Mircea Muresan,
George Moscal, Manuela Moscal, Andrea Nagy, Razvan Nastase,
Cosmin Paulescu, Mihai Perca, Eugen Raportoru, Alexandru Radvan,
Constantin Rusu, Ramon Sadic, Raoul Sarbu,
Nicolae Todea, Andrei Tudoran, Robert Vraciu.

Expozitie intitiata si organizata de Mircea Muresan
***

Pe simezele Capitalei




Arta plastica contemporana romaneasca


Corneliu Ionescu, Sorin Adam


Cercul Militar National, Bucuresti


29 martie - 10 aprilie 2016







***Uniunea Artiștilor Plastici din România

Veranda cu flori de zăpadă




Arta plastica contemporana romaneasca


Constantin Flondor


Muzeul de Arta Cluj - Napoca


31 martie - 24 aprilie 2016





    Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj prezintă, în perioada 31 martie – 24 aprilie 2016, expoziţia de pictură Veranda cu flori de zăpadă a artistului Constantin Flondor.
    Vernisajul expoziției va avea loc joi, 31 martie 2016, ora 18:00, în sălile de expoziţii temporare ale Muzeului de Artă Cluj- Napoca, Piaţa Unirii nr. 30.
   Titlul expoziţiei rezumă într-o formă poetică chiar conţinutul său efectiv din punct de tematic: un prim registru, cel pe care publicul îl va parcurge în primele săli de expunere, cuprinde lucrări având "veranda” ca loc al configurărilor picturale. Topos emblematic pentru artist, veranda este spaţiul manifestării unei vitalităţi organice pentru care viţa de vie, simbol christic, este elementul de expresie a aparenţelor fenomenologoice, sesizabile prin simţuri. În culoare, acest conţinut este redat în tonuri puternice, saturate, aplicate cu patimă, cu accente ce pot acredita aparenţa unui expresionism vibrant chiar în lipsa figurii umane.
    Al doilea registru, dedicat unor aspecte vizibile doar ochiului minţii, cuprinde reluarea unor cercetări ce au debutat în urmă cu câteva decenii în linia unor preocupări de factură structuralistă, sincrone cu ascensiunea structuralismului în Occidentul Europei. Orientate către studiul naturii din perspectiva urmăririi unor raporturi numerice şi geometrice ascunse, al sesizării structurilor prime, care guvernează lumea organică şi anorganică, aceste studii sunt reluate acum, focalizând asupra morfologiei fulgului de nea, parte din metamorfoza unuia dintre elementele primordiale, încărcat de vaste semnificaţii, şi anume apa. De data aceasta, tonurile sunt reţinute, cu aparenţa unor medii neutre ce permit structurilor rezultate din cercetare să se manifeste în primul rând sub aspectul unor configuraţii geometrice cu caracter revelator. Această simultaneitate a registrelor indică coexistenţa şi strânsa lor interdependenţă, într-o situare seducătoare în câmpul ideii ce consideră numărul ca expresie a unui plan transcendental.
     În această cheie a semnificaţiilor se situează, de altfel, întreaga operă a artistului Constantin Flondor, parte din mişcarea cu caracter spiritual Prolog, care, sub aparenţa unei întoarceri la studiul naturii "epidermice”, practica de fapt cercetări ce indicau un substrat conectat la structuri invizibile, dar nu mai puţin reale. În rezumat, dincolo de plăcerea sesizării unor subtilităţile picturale şi expresive, expoziţia oferă ocazia unor meditaţii asupra raporturilor ce ţin de aparenţă şi esenţă, pentru descoperirea cărora pictura nu este doar instrumentul cu care operează, ci şi mediul predilect de etalare.
     Constantin Flondor (n. 1936) este unul dintre cei mai importanţi artişti contemporani, co-fondator al grupărilor de mare influenţă în arta din România: 111, Sigma, Prolog. A fost distins cu Premiul Ion Andreescu al Academiei Române în anul 2006, Ordinul Meritul Cultural în anul 2004 şi Marele Premiu al UAP pentru întreaga activitate în anul 2003. Lucrările sale fac parte din prestigioase colecţii muzeale şi particulare din ţară şi străinătate.
Expoziţia este organizată cu sprijinul Institutului Cultural Român şi a Galeriei Baril.
Curator: Sorin Neamţu
Comisar de expoziţie: Călin Stegerean



Umbra lui Bogdan Voda




Lansare de carte


Ion Muscalu


Muzeul Unirii, Iasi


2 aprilie 2016





Ploieștiul de altădată, sursă de inspirație în arta plastică




Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova


Ploiesti


1 aprilie 2016






    Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr. 10 vă invită vineri, 1 aprilie 2016, ora 11:00, la vernisajul expoziției lunii aprilie Ploieștiul de altădată, sursă de inspirație în arta plastică. 
    Expoziția este organizată în colaborare cu profesorii îndrumători și elevii talentați ai Colegiului de Artă ,Carmen Sylva din Ploiești.
    Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova prin această expoziție pune în valoare din bogatul său patrimoniu o mică parte din colecția de Cărți Poștale Vechi. În expoziție se vor regăsi, alături de Cărțile Poștale cu imagini din Ploieştiul secolului XX, reproduceri în diferite tehnici (grafică, acuarelă, ceramică și gravură) a clădirilor și monumentelor din Ploieștiul de altădată, realizate de tinerii artiști. Tema expoziției a pornit de la proiectul educativ Ploieștiul de altădată, proiect inițiat ca o călătorie în timp prin intermediul Cărților Poștale.
    Expoziția este deschisă publicului larg în luna aprilie, lună în care o săptămână este dedicată activităților extracurriculare și extrașcolare, în cadrul programului Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun! Prin acest proiect expozițional încercăm să evidențiem cum o activitate extrașcolară poate fi transformată într-o minune plină de culoare și rafinament ce poate fi admirată de publicul vizitator.
    Implicarea elevilor în constituirea unei expoziții temporare a fost posibilă datorită parteneriatelor educaționale încheiate între Muzeu și școli.
Muzeograf Monica Cirstea
***

Mineral expo




Galeria de Arta Helios


Timisoara


15 - 17 aprilie 2016






***

Pe simezele Bacaului




Arta plastica contemporana romaneasca


Aurel Baesu


Muzeul de Arta Bacau


30 martie 2016





Dolju-n bucate




Muzeul Satului Pielesti


30 martie 2016





    Primăria, Consiliul Local şi Căminul Cultural Pieleşti, împreună cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj organizează miercuri, 30 martie 2016, 
ora 12:00, la Pieleşti, evenimentul Dolju-n bucate.
   Este un bun prilej pentru a stabili o trainică legătură culturală între comunităţile rurale şi o ocazie extraordinară de a pune în valoare bucătăria tradiţională a judeţului Dolj, născută din sărăcia şi lipsurile bunilor şi străbunilor noştri, dar atât de diversă şi de gustoasă, încât îşi merită locul în galeria bucatelor care întregesc tabloul culinar tradiţional românesc.
    Dolju-n bucate este un proiect iniţiat în anul 2014, de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, ca o călătorie prin viaţa satului tradiţional doljean, ilustrată prin diversitate culinară şi poveştile protagoniştilor care refac tabloul reunirii familiei ţăranului autentic în jurul mesei, la care fiecare îşi spune bucuriile sau necazurile. Proiectul a fost demarat alături de localitatea Dăbuleni, care a facilitat realizarea unei filmări într-o bucătărie conservată ca acum aproape 100 de ani, cu protagoniste vârstnice care au povestit şi gătit la vatră. De asemenea, fotografiile făcute la acel moment au constituit şi prima expoziţie La vatra cu bucate ca-n poveşti. Deja oraşul Dăbuleni şi-a trecut în palmaresul cultural mai multe episoade Dolju-n bucate în care gospodinele au gătit aşa cum făceau bătrânele lor, folosindu-se doar de ce aveau pe lângă casă.
    Un alt exemplu extraordinar de implicare a comunităţii şi de asumare a îmbunătăţirii imaginii acesteia prin promovarea faptelor de cultură tradiţională este Grupul de Iniţiativă Casa Bercenilor din comuna Bârca. În repetate rânduri, atât în Craiova (La Galeriile Cromatic, dar şi la Universitatea din Craiova), precum şi în comună, oamenii au putut gusta pâinea minţită, raci umpluţi, salată de vinete cu puţin usturoi şi ţelină, murături, turtă coaptă, gogoşi şi multe alte bucate alese, pregătite cu suflet şi pricepere de gospodine din Bârca. Şi aici, echipa C.J.C.P.C.T. Dolj a realizat o filmare într-o bucătărie tradiţională, precum şi fotografii pentru expoziţie.
***

Mai incearca!




Arta plastica contemporana romaneasca


Alexandru Boca, Andra Ciocoiu, Iulian Iftodiu, Andrei Parausanu


Galeria Pygmalion, Timisoara


1 - 2 aprilie 2016





   Artiștii care și-au pus semnătura pe lucrările din expoziția Mai incearca! (Alexandru Boca, Andra Ciocoiu, Iulian Iftodiu si Andrei Parausanu) isi asteapta privitorii in Galeria Pygmalion.   

   
   Daca nu ati reusit sa vorbiti direct cu artistii la vernisaj o puteti face: vineri, 1 aprilie, intre orele 17:00 - 19:00 si sambata, 2 aprilie, intre orele 11:00 - 13:00.
***

160 de ani de la infiintarea Comisiei europene a Dunarii




Muzeul de Istorie Paul Paltanea


Muzeul Casa Colectiilor, Galati


30 martie 2016






    Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi, în parteneriat cu Serviciul Judeţean Galaţi al Arhivelor Naţionale şi Editura Muzeului de Istorie Galaţi, vă invită miercuri, 30 martie 2016, ora 14:00, la un dublu eveniment: vernisajul expoziţiei 160 de ani de la infiintarea Comisiei europene a Dunarii, realizată de muzeograf Mariana-Delia Pohrib şi lansare editorială Romnia si Comisia Europeana a Dunarii. Diplomatie. Suveranitate. Cooperare Internationala, autor Ştefan Stanciu, Ediţia a II-a.
Evenimentele vor avea loc la Muzeul Casa Colecțiilor, str. Eroilor, nr. 64, Galaţi.


Vă așteptăm ! Intrarea liberă !
***

Pagini literare la Hermeziu




Muzeul Constantin Negruzzi


Hermeziu-Trifesti


30 martie 2016





    Muzeul Național al Literaturii Române Iași vă invită să participați la programul educațional Pagini literare la Hermeziu care se va desfășura miercuri, 30 martie 2016, de la ora 13:00, la Muzeul Constantin Negruzzi de la Hermeziu.
    Din program: Scriitorul lunii martie: G. Topîrceanu – Balade vesele și ... parodii originale; concurs: O zi la muzeu; prezentare multimedia: Apa – sursă a vieții. Participă elevii claselor a III-a, V-VIII de la Școala Gimnazială Iacob  Negruzzi Trifești.
    Coordonatori: prof. Viorica Axinie, prof. Bogdan Cozmescu, prof. Flori Turcuman, prof. Lucian Turcuman. Director: prof. Liliana Lazăr.
   Parteneri: Școala Gimnazială Iacob Negruzzi Trifești, Primăria Comunei Trifești, Biblioteca 
C. Negruzzi Trifești   

Coordonator educativ: prof. Simona Alexandru
Coordonatori program: Carmen Boroș, Diana Lona Leonte
***Muzeul Național al Literaturii Române Iași

Lumină și Locuri, desen și culoare




Arta plastica contemporana romaneasca


Liviu Vlad


Muzeul de Arta Cluj - Napoca


30 martie - 17 aprilie 2016






    Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 30 martie – 17 aprilie 2016, expoziția de pictură cu caracter aniversar Lumină și Locuri, desen și culoare, semnată de 
dr. Liviu Vlad din Cluj-Napoca.
    Parcursul biografic al domnului Liviu Vlad este marcat de trei direcții: profesiunea de medic chirurg, atracția pentru călătorii pe trasee culturale europene și pasiunea pentru artă. A practicat cu egală dăruire chirurgia și arta, alternând, în mâinile sale, pensula și bisturiul. Peregrin pasionat de istorie, a redat plastic locurile pe care le-a parcurs, revenind adeseori cu gândul și consemnând prin imagine locurile predilecte.
    "O cercetare grafică ce îmbină eleganța semnului cu veridicitatea perspectivei, volumetria consistentă, într-un cuvânt, maniera vedutistă, îmbogățită cu o reală participare afectivă”. (Nicolae Sabău)
     Expoziția va fi deschisă spre vizitare în perioada 30 martie - 17 aprilie 2016, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00, inaugurarea oficială urmând să aibă loc marți,
5 aprilie 2016, ora 18:00, în sălile de expoziții temporare ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în prezența artistului Liviu Vlad și a distinșilor săi invitați: Livia Drăgoi, Liviu Zăpârțan și Ovidiu Pecican. Din partea instituției, vor fi gazde domnii Lucian Nastasă–Kovács, manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca și Florin Gherasim, muzeograf, artist vizual, curatorul expoziției.
***Evenimente Muzeul de Artă

Salonul Literar Axis Libri




Lansare de carte


Biblioteca Judeteana V. A. Urechia, Galati


31 martie 2016






    Biblioteca Județeană V. A. Urechia Galați vă invită joi, 31 martie 2016, ora 17:00, la o nouă ediție a Salonului Literar Axis Libri, manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură Mihai Eminescu, la sediul central. 
   Evenimentul va cuprinde lansarea următoarelor volume: Aventura lecturii: Domenii conexe literaturii artistice, autor Mioara Bahna; Valențe ale personajului feminin în teatrul Ionescian și Bechettian, autor Tamara Constantinescu; Dialogurile unui "provincial”” și Varvarienii, autor Theodor Codreanu. Moderator: Theodor Parapiru.

Petru Rares. Din viata unui Principe al Moldovei




Complexul Muzeal Iulian Antonescu


Bacau


30 martie 2016




Programul conferinţei:
• Cuvânt de întâmpinare prezentat de prof. dr. Anton Coşa,
• Conferinţa ştiinţifică: Petru Rareş. Din viaţa unui principe al Moldovei, 
susţinută de prof. univ.dr. Ştefan S. Gorovei de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi, Facultatea de Istorie

Muzica traditionala si folk




Diaspora romana


Milano, Italia


3 aprilie 2016






Pe simezele Bacaului




Arta plastica contemporana romaneasca


Ion Mihalache


Galeriile Frunzetti, Bacau


1 aprilie 2016







Anne Frank - O istorie pentru prezent




Muzeul Banatului Montan


Resita


31 martie - 22 aprilie 2016





    Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, în colaborare cu Asociația Tikvah din Oradea, vă invită la deschiderea expoziţiei internaţionale itinerante Anne Frank - O istorie pentru prezent realizată de Anne Frank House, Olanda.
   Vernisajul va avea loc la sediul muzeului, joi, 31 martie 2016, ora 1:00. Expoziţia va putea fi vizitată până la data de 22 aprilie 2016. În cadrul vernisajului va fi proiectat filmul documentar The Short Life of Anne Frank, subtitrat în limba română. Acesta va putea fi vizionat de grupuri organizate de elevi, la cerere, pe perioada expoziţiei.
   Lansată în România în 2014 de Asociaţia Tikvah, expoziţia prezintă povestea Annei Frank prin prisma jurnalului ei şi în contextul celui de-al doilea Război Mondial. Ea se adresează în principal celor tineri, transmiţând un mesaj educaţional. Personajul Annei Frank este unul emblematic pentru ceea ce s-a întâmplat în timpul celui de-al doilea Război Mondial.